Verdensstjerner mindes Kobe Bryant til prisfest: 'Vi havde aldrig troet, at vi skulle starte showet sådan her'

Årets Grammy Awards blev en aften med både sorg og glæde. Se de største højdepunkter her.

Alicia Keys var vært for nattens prisuddeling. Hun optrådte sammen med gruppen Boyz II Men i en hyldest til den afdøde sportsstjerne Kobe Bryant. (Foto: Emma McIntyre © Getty Images)

- Vi havde aldrig troet, at vi skulle starte showet sådan her.

Sådan lød det fra sangerinden Alicia Keys, da hun natten til mandag dansk tid bød velkommen til den årlige amerikanske prisuddeling Grammy Awards.

Blot få timer inden showet var nyheden om, at den verdenskendte basketballspiller Kobe Bryant, 42, og hans 13-årige datter var blandt de omkomne i et helikopterstyrt i Los Angeles, kommet ud.

Derfor var stemningen også tung, da aftenens værtinde Alicia Keys trådte frem på scenen ved showets åbning.

- Vi er alle sammen virkelig kede af det lige nu, for tidligere i dag mistede Los Angeles, USA og hele verden en helt. Og vi står her - bogstaveligt talt - helt knuste i det hus, som Kobe Bryant byggede, lød det fra Alicia Keys.

Showet blev afholdt i arenaen Staples Center i Los Angeles, der til daglig huser et af verdens bedste basketballhold, LA Lakers.

Kobe Bryant begyndte sin professionelle karriere efter high school og spillede netop for basketballholdet LA Lakers i 20 år. Det resulterede i fem mesterskabstitler og titlen som en af de bedste amerikanske basketballspillere nogensinde.

- Lige nu er Kobe og hans datter Gianna og alle dem, der på tragisk vis mistede livet i dag, i vores hjerter, i vores bønner, og de er i den her bygning. Jeg vil gerne bede alle om at tage et øjeblik og bare mindes dem og dele vores styrke og vores støtte med deres familier, sagde Alicia Keys.

Sangerinden Alicia Keys, der var vært for nattens prisfest, ses her på scenen sammen med gruppen Boyz II Men. Sammen sang de til minde om basketballspilleren Kobe Bryant, der afgik ved døden få timer før showet. (Foto: Emma McIntyre © Getty Images)

Sangerinden og r&b-gruppen Boyz II Men dedikerede derefter en akustisk version af Boyz II Men-sangen 'It's So Hard To Say Goodbye To Yesterday' til Kobe Bryant og de andre ofre for ulykken.

Lyt til den oprindelige version af 'It's So Hard To Say Goodbye To Yesterday' her:

Men der var også plads til glæde og fest ved årets Grammy Awards.

Særligt for 18-årige Billie Eilish, der ryddede bordet for priser, Lil Nas X, der brillerede i glitter, og den afdøde rapper, Nipsey Hussle, der blev hyldet af en perlerække af musikere.

Her er tre højdepunkter fra aftenen:

1

Lil Nas X i ren stjernekavalkade

Lil Nas X var - vanen tro - klædt i et cowboy-inspireret outfit. (Foto: Alberto E. Rodriguez © Getty Images)

Streamingfænomenet Lil Nas X havde en rigtig god aften. Hans sang 'Old Town Road' trak hele to statuetter hjem i kategorierne 'Bedste musikvideo' og 'Bedste popsang af en gruppe/duo' sammen med countrysangeren Billy Ray Cyrus.

Den 20-årige rapper optrådte derudover med sit kæmpehit iklædt en glinsende sølvfarvet cowboydragt i selskab med en ren kavalkade af kæmpenavne.

På scenen fik han nemlig selskab af blandt andre Billy Ray Cyrus, den sydkoreanske gruppe BTS, den verdenskendte dj Diplo, rapperen Nas og sidst men ikke mindst YouTube-fænomenet Mason Ramsey, der i sin tid imponerede internettet med sin jodlen.

Og det manglede da bare, efter Lil Nas X i foråret 2019 var hovedperson i en større musikskandale. Den oprindelige version af 'Old Town Road' uden Billy Ray Cyrus blev nemlig pillet af Billboards country-hitliste. Efter sigende fordi den ikke levede op til genrens krav. Det vækkede flere beskyldninger om racisme.

Få genopfrisket 'Old Town Road' med Lil Nas X og Billy Ray Cyrus her:

2

Hyldest til afdød rapper

Nipssey Hussles familie var mødt op for at ære den afdøde rappers minde. Her ses hans datter, ni-årige Emani Asghedom, med en pris, som hun sammen med resten af sin familie modtog på vegne af sin afdøde far. (Foto: Amanda Edwards © Getty Images)

Det er ikke fuldstændig usædvanligt, at en kunstner modtager en pris efter sin død. Det er tidligere sket for kunstnere som David Bowie og Amy Winehouse.

I år var det den afdøde rapper Nipsey Hussle, der modtog priser for 'Bedste rap og sang-indspilning' for nummeret 'Higher' og 'Bedste rap-indspilning' for nummeret 'Racks in the Middle'.

Det blev kollegaerne DJ Khaled og John Legend, der også medvirkede på 'Higher', der gik på scenen for at modtage prisen for 'Bedste rap og sang-indspilning'.

- Det her er for Nipsey Hussle, det her er for hiphop, sagde DJ Khaled, der blev efterfulgt af John Legend:

- Jeg vil takke jer alle for at støtte det her og for at løfte Nipseys navn. Vi elsker og savner ham alle sammen. Det er forfærdeligt, at vi skulle miste ham så tidligt, lød det fra John Legend.

Nipsey Hussle blev samme aften hædret i en skræddersyet optræden af John Legend, DJ Khaled, rapperne Meek Mill, Roddy Ricch og YG og sangeren Kirk Franklin.

Lyt til sangen 'Higher', der indkasserede Nipsey Hussle, John Legend og DJ Khaled en Grammy for bedste rap-optræden, her.

3

18-årig sangerinde skriver sig ind i historien

18-årige Billie Eilish blev med fem priser aftenens helt store vinder. Her ses hun sammen med sin storebror Finneas, der skriver og producerer sin søsters musik. Han vandt selv prisen som 'Bedste producer'. (Foto: Amanda Edwards © Getty Images)

Medmindre du har formået at holde dig væk fra samtlige hitlister i ind- og udland, så har du nok hørt om teenage-popfænomenet Billie Eilish.

For hun er ikke bare hvilken som helst teenager. Den 18-årige popsangerinde har domineret 2019, og dette års Grammy Awards blev da også en ren magtdemonstration for Billie Eilish. Den grønhårede sangerinde hev nemlig hele fem statuetter med sig hjem fra flere af aftenens største kategorier, herunder 'Bedste nye kunstner', 'Årets album', 'Årets sang' og 'Årets indspilning'.

Og selvom Billie Eilish er en af de mest eftertragtede artister lige nu, så var der ingen arrogance at spore hos den unge, ydmyge musiker.

- Hvorfor? Wow. Oh my god. Der er så mange sange, der fortjener det her. Undskyld. Tusind tak. Det her er mine første Grammys. Jeg troede aldrig nogensinde, at det her ville ske i hele mit liv, sagde Billie Eilish i sin takketale.

Billie Eilish er den første artist i 39 år, der har hevet statuetten hjem i alle de fire største kategorier.

Lyt til Billie Eilish' megahit 'Bad Guy' her:

Du kan se hele Grammy Awards 2020 på DRTV den 29. januar klokken 06.00.