Verdenstjerne til kamp for klimaet: Bandlyser plast-sugerør og flaskevand på sin turné

Sangerinden Billie Eilish vil gøre sin kommende verdensturné 'så grøn som muligt'.

Sangerinden Billie Eilish er en ivrig fortaler for en mere klimabevidst verden og har blandt andet levet som veganer siden 2014. (Foto: Rich Fury © 2017 Getty Images)

Ingen sugerør. Ingen vand på flaske. Plantebaseret mad.

Det er blot nogle af de krav, verdensstjernen Billie Eilish har lagt ned over sin kommende verdensturné.

Den 17-årige sangerinde har nemlig en ambition om, at hendes kommende turné skal være 'så grøn som muligt'. Det afslørede hun, da hun for nylig gæstede det amerikanske talkshow 'The Tonight Show Starring Jimmy Fallon'.

- Plastsugerør er ikke tilladt, fansene skal tage deres egne vandflasker med, og der kommer til at være genanvendelses-skraldespande overalt, fortalte sangerinden.

I forbindelse med sin turné har stjernen startet et samarbejde med organisationen Reverb, der ifølge Eilish specialiserer sig i grønne og klimavenlige løsninger.

Hvert spillested, hvor Billie Eilish optræder i løbet af sin turné, vil desuden have en såkaldt 'Billie Eilish Eco-Village'. Et område, hvor fans og koncertgængere kan lære mere om klimaforandringer og om, hvordan de selv kan blive mere klimabevidste. Desuden skal koncertgængerne her have mulighed for at købe plantebaseret mad.

Hør Billie Eilishs gennembrudshit 'Ocean Eyes' her, mens du læser videre:

0:00

Klimaforsker: Det gør ingen forskel

Men hvilken forskel gør det egentlig at droppe plastsugerør og plastflasker på en stor turné, der har brug for massevis af strøm, gear og flytransporter for at køre rundt?

- Det hjælper ikke noget som helst i en klimaforandringsmæssig kontekst, lyder dommen fra klimaforsker Jørgen Eivind Olesen fra Aarhus Universitet.

Han bifalder Billie Eilishs initiativ, men mener, at sangerinden burde fokusere på andre indsatsområder, hvis hun virkelig ønsker at sænke turnéens klimaaftryk.

- Der er en god signalværdi i den her beslutning, men det kan også fejle, hvis folk får den opfattelse, at det er nok bare at droppe plastsugerør. For det er det ikke. Hvis hun virkelig vil gøre en forskel, burde hun for eksempel minimere flytransport under turnéen så meget som muligt, siger Jørgen Eivind Olesen, der medgiver, at Eilish har været realistisk omkring sine klimaambitioner.

- Det ville jo være håbløst, hvis hun skal sejle rundt på verdensturné i en båd. Det går jo ikke. Der er nogle ting, man må leve med, og så har hun jo kigget på, hvad hun har at byde ind med, og det er jo superfint, siger Jørgen Eivind Olesen.

Billie Eilish har meldt ud, at det vil være muligt at købe plantebaseret mad til koncerterne, men om kød helt er bandlyst fra turnéen, er endnu uvist. Ifølge Jørgen Eivind Olesen ville netop et forbud mod kød dog være et initiativ, der for alvor kunne gøre en forskel.

- Hvis hun vælger helt at droppe burgere og hotdogs med kød, så vil det være et meget stærkt signal at sende, siger han.

Billie Eilish gæstede senest Danmark i sommer, da hun optrådte på den fynske musikfestival Tinderbox. Her ses hun på scenen i Tusindårsskoven i Odense. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Lagde klimaopsang på YouTube

Billie Eilish er en aktiv fortaler for klimabevidsthed og har siden 2014 levet som veganer. Samtidig med annoceringen af sin nye, grønnere verdensturné har hun lagt en video ud på sin Youtube-kanal, hvor hun giver en klimaopsang.

- Vores jord bliver varmere og vandstanden i vores have stiger. Ekstremt vejr ødelægger milioner af liv, siger Eilish i videoen, hvor hun ses sammen med Hollywood-skuespilleren Woody Harrelson.

I videoen, der bærer titlen 'Our House Is On Fire' ('Vores hus brænder'), opfordrer de seerne til at deltage i de klimademonstrationer, der på det seneste er blevet afholdt verden over, samt at skære kød og mælkeprodukter væk fra ens diæt.

Sangerindens seneste musikvideo til nummeret 'All the Good Girls Go to Hell' fokuserer også på klimaforandringer.

Klimaforsker Jørgen Eivind Olesen roser Billie Eilish for at sætte fokus på klimaet.

- Det er ekstremt vigtigt, at en type som hende byder ind på den her dagsorden, for det har en stærk signalværdi. For tiden ser vi jo tydeligt, hvordan det i høj grad er ungdomsgenerationen, der skal drive den her ændring, siger han.

Den kommende verdensturné, der i alt består af 42 koncerter, bringer også Billie Eilish til Europa, hvor hun blandt andet lægger vejen forbi Belgien, Tyskland og Holland.

I skrivende stund er der ikke offenligtggjort planer om en koncert i Danmark for Eilish, der senest gæstede dansk jord, da hun i sommer optrådte på festivalen Tinderbox.

Facebook
Twitter