'Vi glæder os helt sindssygt!': Her er Danmarks nye Grand Prix-kommentatorer

Radioværterne Henrik Milling og Nicolai Molbech skal føre seerne trygt gennem årets Eurovision-shows.

Henrik Milling (tv.) og Nicolai Molbech (th.) gør til maj deres debut som dansk kommentator-makkerpar ved Eurovision Song Contest. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

Når popbraget Eurovision Song Contest til maj ruller over de danske tv-skærme, er ikke alt, som det plejer.

Danmark har nemlig fået et nyt sæt Eurovision-kommentatorer.

I år bliver det som noget nyt radioværterne Henrik Milling og Nicolai Molbech, der skal guide de danske tv-seere gennem den musikalske popfest, der sendes den 18., 20. og 22. maj.

- Det er en kæmpe ære at få lov til at kommentere Eurovision. Det er et fantastisk show, så det er en opgave, der er svær at takke nej til, siger Nicolai Molbech.

Også Henrik Milling er svært begejstret for den nye kommentator-tjans.

- Vi glæder os helt sindssygt! Det er fuldstændig fantastisk at få lov til at være en del af den her konkurrence, der jo unægteligt er det største musikshow på planeten. Det bliver pissesjovt, siger han.

Selvom det er første gang, at makkerparret sammen skal kommentere Eurovision-finalerne, så er Grand Prix-verdenen langt fra fremmed land for hverken Henrik Milling eller Nicolai Molbech.

Henrik Milling har tidligere været jurymedlem i både Dansk Melodi Grand Prix og Eurovision, mens Nicolai Molbech på egen hånd kommenterede Eurovision for de danske tv-seere i 2008, 2009 og 2010.

- Der er sket meget med Eurovision siden dengang. Showet er blevet endnu større og vildere, og det glæder jeg mig til at opleve igen. Og så tror jeg, det bliver fedt, at vi er to i kommentatorboksen denne gang, siger Nicolai Molbech.

Mere musiknørderi

Henrik Milling og Nicolai Molbech har i mange år været fast makkerpar i radioprogrammet 'Fonk! Det er lørdag' på P4, og de garvede radioværter glæder sig til at sætte deres eget, musiknørdede præg på årets Eurovision, som de skal kommentere live fra værtsbyen Rotterdam i Holland.

- Vi er begge kæmpe musiknørder, så vi kommer til at gå lidt nørdet til værks. Vi vil gerne dykke lidt længere ned i musikken: Hvad er det, der sker på scenen? Hvad er det for nogle tricks, der bliver brugt i den her sang? Hvorfor er det, Frankrig altid sender store ballader?, forklarer Henrik Milling.

Ifølge DR's underholdningsredaktør, Jan Lagermand Lundme, er valget netop faldet på Milling og Molbech som de nye kommentatorer grundet deres enorme viden om musik.

- I Dansk Melodi Grand Prix har vi de seneste par år øget vores fokus på selve musikken, og derfor er det meget naturligt at føre den linje videre til Eurovision, siger han og tilføjer:

- Med Henrik og Nicolai kommer der til at sidde to meget stærke musikkræfter bag mikrofonen i den danske kommentatorboks. De har begge en kæmpe viden om musik, som de kan bruge til at hjælpe seerne med at få en endnu større musikalsk oplevelse ud af Eurovision-showet.

Der bliver dog ikke tale om timevis af stiv musikteori, forsikrer Jan Lagermand Lundme.

- Eurovision er naturligvis meget andet end musik, og alt det sjove og skøre kommer stadig til at fylde i den danske kommentatorboks, men nu har vi bare det her ekstra, musikalske ben med i taburetten, siger han.

Henrik Milling og Nicolai Molbech afløser Ole Tøpholm, der siden 2011 har kommenteret Eurovision for de danske tv-seere.

- Det bliver fedt at prøve at være to kommentatorer. På den måde kan Henrik og jeg også dele tingene lidt op, så den ene for eksempel går i dybden med musikken, mens den anden kan sidde og være helt nede i Grand Prix-statistikkerne, siger Nicolai Molbech om samarbejdet med sin mangeårige radiomakker Henrik Milling. (Foto: © Agnete Schilchtkrull, DR)

Grand Prix-vært skal uddele 12 point fra Danmark

Mens det bliver Henrik Milling og Nicolai Molbech, der skal bestyre den danske kommentatorboks, er det tv-vært Tina Müller, der i år får æren af at uddele de danske 12 point i Eurovision-finalen, der hvert år ses af op mod 200 millioner tv-seere verden over.

- At stå foran 200 millioner seere lyder jo umiddelbart lidt voldsomt, men omvendt varer det jo kun 20 sekunder. Det er en virkelig sjov og legendarisk opgave, som jeg glæder mig enormt meget til, fortæller en spændt Tina Müller, der tidligere i år var vært for Dansk Melodi Grand Prix.

Uddelingen af pointene er kendt som det nervepirrende højdepunkt i Eurovision-finalen, men også et indslag, der let kan få folk hjemme i stuerne til at trække på smilebåndet og krumme tæer.

Det ses nemlig ofte, at de europæiske talspersoner kaster sig ud i halv-tamme jokes eller bryder ud i sang - tit fordi de selv tidligere har deltaget i konkurrencen med en sang, de fleste tv-seere nok (lykkeligt) har glemt.

Tina Müller lover dog, at hun vil gå lidt mere afdæmpet til værks, når hun til maj toner frem på skærmen.

- I min bog skal det ikke handle om mig, men om artisterne, dem der optræder, og selve showet. Så jeg håber på at kunne fremføre det stilrent og uden at jokke i spinaten, siger hun og tilføjer:

- Én ting er sikkert, I slipper for at høre mig bryde ud i sang - og det tror jeg, I skal være glade for!

I marts var Tina Müller sammen med Martin Brygmann vært for Dansk Melodi Grand Prix 2021. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Eurovision Song Contest 2021 sendes den 18., 20. og 22. maj, og du kan se alle tre shows live på DR1 og DRTV.

Det er duoen Fyr & Flamme, der med sangen 'Øve os på hinanden' skal repræsentere de danske farver i årets konkurrence. Se den danske vindersang her: