(Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)

Vildt festmiljø tog overhånd for 23-årig hitmager: 'Jeg har taget nogle idiotvalg'

Et turbulent år med fest og alkohol har givet Artigeardit inspiration til sit nye album.

- Det er én ting at tage idiotiske beslutninger, når man ikke ved, at de er idiotiske. Men jeg har jo ligesom godt været klar over, at jeg har taget nogle idiotvalg.

Sådan siger rapperen Artigeardit om sit 2019. Et turbulent år, hvor han for alvor har fået luft under vingerne på den danske musikscene. Og et år, hvor han måske gav den lidt for meget gas i byen.

I fredags udgav han sit nye album med titlen 'Idiot'. Albummet byder på i alt 16 numre. Et par af dem er allerede udgivet som singler, men de fleste er nye.

På numrene beretter Artigeardit om en hverdag med tvivlsomme beslutninger i et festmiljø, han beskriver som "halvmakabert".

- Det er sådan noget med at bruge penge, man ikke skulle have brugt. At have festet lidt for hårdt og fået lidt for mange tømmermænd. Og så er resten op til lytterens fantasi, siger Artigeardit.

Men hvornår fester man "lidt for hårdt"? For Artigeardit handlede det ikke bare om lidt for mange weekender i byen.

- Der var nogle måneder i 2019, hvor jeg drak hver dag. I en periode var jeg kommet ud på tredje eller fjerde uge. Så er det jo ikke fedt, ligesom det plejede at være. I stedet efterlader det dig med en halvtom følelse indeni, siger Artigeardit.

Lyt til 'Lov mig 1 ting' fra det nye album her:

0:00

Men der er ikke kun kommet tømmermændsdage og melankoli ud af det sidste års fester og drukture. De har også lagt grundtonen for Artigeardits nye album - på godt og ondt.

- Der kom en hel vibe ud af al det her festeri, som vi begav os ud i. Man kan roligt sige, at jeg kneppede mig selv i 2019. Men samtidig kom der også det her album. Så sideløbende med, at jeg kneppede mig selv, kom jeg også til at kneppe det hele, siger Artigeardit med henvisning til nummeret '#%_! dig selv', som er med på det nye album.

Vi har fulgt Artigeardit før, under og efter releasekoncerten for albummet 'Idiot' på spillestedet Hotel Cecil fredag den 31. januar.

 • Der er to timer til showstart. Artigeardit spiser wok sammen med lydmanden og livebandet i backstagelokalet på Hotel Cecil. Efter en længere indsats har de endelig fået bluetooth-forbindelsen til at virke, så lokalets lille højttaler kan spille. Artigeardit styrer musikken, og der flyder Drake ud ad højttaleren. Men pludselig bliver der skiftet sang midt i det hele til stor frustration for et af bandmedlemmerne. - Jeg er elendig til at respektere køen på Spotify, griner Artigeardit. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)
  1 / 13
 • Mens livebandet og lydmanden på skift forsvinder ud på gaden for at ryge, bliver Artigeardit siddende i en lænestol for enden af bordet. Han er lige stoppet med at ryge. Efterhånden som klokken begynder at nærme sig showstart, får han flere og flere opkald på telefonen. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)
  2 / 13
 • Opkaldene kommer fra venner, som gerne vil kigge forbi. Artigeardit henter dem ind ad bagindgangen og udstyrer dem med backstagearmbånd. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)
  3 / 13
 • Artigeardit tager en Albani-øl fra køleskabet. Han tager en slurk - og skærer ansigt i væmmelse. - Øl smager af rævepis. Jeg vil hellere drikke vodka blandet med et eller andet, siger han. Så han får arrangeret at få noget vodka og tranebærsaft bragt ind fra baren, og så kører festen. I mellemtiden har Lord Siva og Karl William sluttet sig til forsamlingen. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)
  4 / 13
 • Artigeardit bevæger sig mod scenen. Han har smidt joggingsættet og er i stedet trukket i det tøj, han skal optræde i. Han følges hele aftenen af en kameramand, som filmer til en promo-video for Artigeardits efterårsturné. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)
  5 / 13
 • Koncerten er udsolgt. På den anden side af bagtæppet summer 350 forventningsfulde publikummer. Bandet samles, men Artigeardit er helst fri. - Jeg vil helst holde det afslappet. Jeg gider ikke kampråb. Så bliver jeg nervøs, siger han. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)
  6 / 13
 • Artigeardit går alene på scenen og begynder at citere albummets intro. - Jeg har lært, hvad der er vigtigt, jeg har lært at være forsigtig. Jeg har prøvet nogle syge ting, det her år, mand, det har været heftigt, rapper han.
  7 / 13
 • Artigeardit er modnet meget i løbet af 2019, og det afspejler sig på albummet. - For eksempel de linjer, jeg siger i introen. Det havde jeg aldrig sagt for et år siden. Det er, som om jeg var den samme, fra jeg var 18, til jeg blev 23. Men i løbet af det seneste år har jeg udviklet mig meget. Det kan man også se på numrene. Nogle af dem, jeg skrev i starten af 2019, er meget "fuck det hele"-agtige, mens de nye er mere betænksomme. Den gamle Ardit ville bare gerne hygge. Den nye Ardit tænker over, at der også er en dag i morgen.
  8 / 13
 • Livebandet slutter sig til Artigeardit på scenen. Publikum bliver sat i bevægelse med nummeret 'Lov mig 1 ting', der er Artigeardits måske største radiohit. - Bare lov mig én ting. Bare lov mig ikke at være nervøs. Ikke at blive bange, når hundene bliver sluppet løs, rapper han. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)
  9 / 13
 • - Nu skal vi have fat i en klassiker, siger Artigeardit, inden han præsenterer nummeret 'Værformig'. Publikum tager saligt imod nummeret, der forekommer sentimentalt og blidt i kontrast til mange af de mere hårdtslående og bastunge nye numre. 'Værformig' er Artigeardits største streamingsucces med lidt over fire millioner afspilninger på Spotify. Det blev udgivet på albummet 'Vildedage', der for alvor satte Artigeardit på upcoming-landkortet i 2018. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © dr)
  10 / 13
 • Karl William slutter sig til Artigeardit på scenen. Den rødhårede aarhusianer synger omkvædet på det nye albums titelnummer, 'Idiot'.
  11 / 13
 • Koncerten er ved at nå sin vejs ende. Publikum råber på et ekstranummer, men får ikke deres ønske opfyldt. I stedet udbasunerer Artigeardit og bandet en slagkraftig afskedssalut med nummeret 'Kom af sig selv'. Hver gang nummeret tilsyneladende er slut, og tonen har ringet færdig, gentager de omkvædet en gang til. Og en gang til. På de forreste rækker opstår moshpit-lignende tilstande, mens Artigeardit til tung bas råber de fremmødte videre ud i nattelivet med ordene: - Jeg havde ikke engang lyst til at feste, men det kom af sig selv!
  12 / 13
 • Bag scenen står Artigeardits venner klar til at tage imod ham efter koncerten. Artigeardit når kun akkurat at træde ned fra scenen, før han får øjenkontakt med en af dem. De to unge mænd bryder ud i glædesråb og stormer ind i hinanden i omfavnelse. De næste par minutter bliver der uddelt krammere på kryds og tværs. - Det gik bedre, end jeg havde turdet håbe på. Det var det mest kontrollerede show, vi har spillet, siger Artigeardit. - Det er fucking et job nu. Nu er det ikke bare hygge længere, siger han. Men selvom den nye Artigeardit er bevidst om, at det hele ikke er hygge længere, og at der også er en dag i morgen, skal der stadig være plads til en velfortjent bytur. - Nu tror jeg, vi skal ud at feste, slutter han.
  13 / 13
FacebookTwitter