Ville du bruge 63.000 på en festivalbillet? På Coachella kommer du ikke for musikken - men for selfien

Der er flere grunde til, at festivalen Coachella er blevet så hypet.

Der er tradition for, at publikum har farverige og opsigtsvækkende outfits på til festivalen Coachella, hvor Beyoncé blandt andet optrådte sidste år. (Foto: Scott Dudelson / Kevin Mazur © Getty Images)

Hvis du følger stjerner som Ariana Grande, Kendall Jenner og Justin Bieber på Instagram og undrer dig over, at dit feed flyder over med blomsterkranse og ansigtsglimmer i denne weekend, så er der altså en rigtig god grund.

Den hedder Coachella!

(© Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

- Det er mere end bare en festival. Det er en event, som alle kigger på, siger P3-vært Pelle Peter Jensen om musikfestivalen Coachella Valley Music and Arts Festival - eller bare Coachella -, der begynder i denne weekend.

Festivalen løber af stablen over to weekender i den californiske 'ørken' et par timer i bil fra Los Angeles i USA, hvor festivalgæsterne vil boltre sig i farverige hovedbeklædninger, glimmer, VIP-barer – og selvfølgelig de allerstørste stjerner på musikscenen i øjeblikket.

Der er nemlig kæmpe prestige i at optræde på den hypede festival, der i år udover Ariana Grande byder på navne som Childish Cambino, Tame Impala og Billie Eilish.

Lyt til Ariana Grandes nyeste single her:

0:00

- Coachella er USA's største festival og deres svar på Roskilde Festival. Den ligger først i festivalsæsonen, så alles øjne er rettet mod Coachella, fordi man kan få et indblik i, hvad man kan forvente på resten af sommerens festivaler i USA og Europa. Derfor kan det også give kunstnerne et kæmpe karriereboost og et vildt udstillingsvindue at optræde der, siger Pelle Peter Jensen, som selv var publikum på Coachella i 2018, hvor Beyoncé var et af hovednavnene.

Popdronningen kommer i næste uge med en ny Netflix-dokumentar, der blandt andet vil omhandle den roste Coachella-koncert sidste år, og Beyoncé er bestemt ikke den eneste stjerne, som hylder den californiske festival.

Stjernerne laver tit et helt særligt show, der kun opføres på Coachella. Det var også tilfældet, da Beyoncé optrådte sidste år. (Foto: Kevin Mazur © Getty Images)

Hvert år stormer kendte fra hele verden til Coachella, og den store kendis-deltagelse er også en stor del af grunden til, at festivalen er blevet så hypet de seneste år.

- Festivalen er blevet et kæmpe kendis-trækplaster, fordi den ligger så tæt på Los Angeles, hvor mange af de kendte bor. Alle, der er noget i LA, er på Coachella, og de er alle på Instagram, så pludselig bliver folk, der ellers aldrig ville tage på festival, klar over, at The Kardashians tager på Coachella, og så opstår der hurtigt en kæmpe hype, siger Pelle Peter Jensen.

Du kan altså som publikum stå skulder mod skulder med stjerner som Justin Bieber eller Khalid foran den store scene på Coachella – og hvis du er heldig, kan du få sneget dig med til en af de hemmelige fester i de kæmpe villaer omkring Coachella Valley, som stjernerne lejer sig ind i for at kunne feste resten af natten, når musikken på festivalen er slut.

Og det er da klart, at sådan en oplevelse skal dokumenteres. Og det bliver den.

(© Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Mindre begejstring for musikken

- Det er en Instagramfestival, og noget helt andet, end vi er vant til på danske festivaler. Det kan bogstaveligt talt være svært at gå rundt foran den store scene, fordi alle står og tager billeder af sig selv. Det er ligesom at dukke op foran Den lille havfrue, fortæller Pelle Peter Jensen, som selv lige skulle vænne sig til, at der var mere begejstring for selfies end for musikken, da han besøgte Coachella.

- Normalt tager man på festival for at få et afbræk fra hverdagen og for ikke at skulle tænke på at se perfekt ud, men Coachella er det største it-event overhovedet, og du er omgivet af bloggere og skuespillere, der kun går op i at tage det perfekte billede i det perfekte outfit til den perfekte koncert.

Lyt til Tame Impala, som spiller på Coachella i år, her:

0:00

Men på Coachellas hovedkontor må man være meget godt tilfreds med den hypede Instagram- og kendisstemning, der hersker på festivalen.

Der er nemlig ingen problemer med at få solgt dyre løsninger som den særlige safari-camping til næsten 63.000 kroner for en weekend, og antallet af publikummer er steget fra 37.000 besøgende i alt i 1999 til mere end 100.000 pr. dag sidste år.

For som skuespilleren Gwyneth Paltrow engang sagde:

- Hvis du ikke er på Coachella, så findes du ikke.

(© Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)