Scroll for at læse

- Yo, er du dum, eller hvad?

Medmindre du har tilbragt sommeren under en lydisoleret sten, så er der en pænt god chance for, at du er stødt på nummeret 'Errudumellahvad' en gang eller to.

Sangen er blevet årets helt store sommerhit - på trods. For manden bag, Icekiid, troede langt fra selv på, at sangen ville blive så stor, som den gjorde.

Men hvordan blev nummeret til, og hvad betyder det der 'Errudum'-halløj egentlig?

Vi satte skaberne af 'Errudumellahvad', sangskriver- og producer-duoen Asmus og Emil Harm samt Icekiid selv, i stævne for at få hele historien bag årets store sommerhit.

Skal du have sommerhittet genopfrisket? Så kan du høre 'Errudumellahvad' her:

Det er en kold aften i januar. Udenfor rusker det ubarmhjertige vintervejr, men i et lille musikstudie i København har temperaturen nået nye højder.

Duften af cigaretter og varm pizza fylder det lille rum, hvor brødrene Asmus og Emil Harm har siddet foran computeren det meste af dagen og arbejdet på ny musik.

Brødrene, der har lavet sange med navne som TopGunn og Citybois, har dagen igennem smedet på et nyt beat, og nu er deres ven og samarbejdspartner Jermyn Creppy - bedre kendt under sit rapalias Icekiid - dukket op i studiet for at høre, hvad brødrene har gang i.

De har arbejdet sammen mange gange før - blandt andet på hittet 'Øjne på mig' -, og planen er, at der forhåbentlig skal et par nye numre i kassen denne vinteraften. Brødrene spiller skitsen af det nye beat for Icekiid - men han er ikke synderlig imponeret.

Han synes, beatet er for mørkt og skiller sig for meget ud i forhold til den glade "afrobeat"-genre, han normalt bevæger sig i.

Navn og alder
Bag navnet Icekiid gemmer sig 23-årige Jermyn Creppy fra Hillerød.
Diskografi
Han debutterede med ep'en 'Afrodansker' i 2016 og udgav i 2019 opfølgeren '$tamina Szn'.
Største hits
Icekiids største hits tæller titler som 'Gulddans', 'Øjne på mig', 'Blondiner og Brunetter' og selvfølgelig 'Errudumellahvad'.
Genre
Icekiid var en af de første musikere, der opnåede succes herhjemme med genren "afrobeat", der udspringer fra Vestafrika.

ICEKIID: - Jeg fik præsenteret det her beat og var sgu sådan lidt 50-50 på den. Det kunne noget, men jeg syntes også, det var lidt specielt, og jeg tænkte: "Er det ikke liiidt for langt væk fra det, jeg plejer at lave?".

Men der er alligevel et eller andet over det dystre, tunge beat og den mystiske fløjte, der slanger sig vej gennem nummeret, der fanger Icekiids interesse, så han stiller sig foran mikrofonen og begynder at rappe.

Et par timer senere er dét, der skal blive årets helt store sommerhit, født - og de tre kompagnoner ved også godt, de har skabt noget, der kan blive stort.

Og dog.

ICEKIID: - Asmus og Emil sagde fra starten, at det her nummer kunne noget særligt, men min mavefornemmelse var der stadig ikke helt. Jeg tænkte stadig: "Yo, er det for meget at tage chancen på det her? Er det overhovedet mig?". Jeg havde mange tanker, men til sidst, da sangen var helt færdig, indså jeg alligevel: "Okay, det kan altså noget det her".

Men hvad er det egentlig for en sang, drengene skabte den aften? Lad os dykke ned i ingredienserne bag 'Errudumellahvad'.

Den aften, 'Errudumellahvad' bliver til, er Icekiid lige kommet hjem fra en ferie i Thailand. Han har jetlag, men er også fyldt op med fornyet energi og er sulten på succes. Han er klar til for alvor at erobre Danmark.

ICEKIID: - Sangen handler om mig, der er klar til at spise hele branchen. Jeg er tilbage, jeg er klar til at lave ny musik og gøre det endnu bedre, end jeg har gjort hidtil.

ASMUS HARM: - Det her med at synge om sine ambitioner for fremtiden er jo set før, men det er en fed måde for Icekiid at manifestere sine drømme og mål på. På samme tid bliver der også rappet om nogle ting, som kan være vigtige at huske på vejen mod toppen: At man skal holde sine venner tæt, huske, hvor man er fra, og den slags.

Med en spilletid på under to og et halvt minut er 'Errudumellahvad' langt kortere end mange af Icekiids andre sange. - Sangen er sindssygt kort, og det er helt bevidst. Så tager det ikke så lang tid at komme igennem den, så man har lyst til at høre den igen, siger Asmus Harm.

Det meste af teksten til 'Errudumellahvad' bliver mere eller mindre improviseret foran mikrofonen, men andet vers volder Icekiid problemer - indtil han kommer i tanke om en gammel tekstbid, han har lavet til en freestyle-rap nogle år forinden.

ICEKIID: - Det kørte bare rundt i mit hoved, da jeg kom i tanke om den her gamle tekstbid, som aldrig var blevet brugt til noget. Jeg tænkte, den ville passe godt ind, så vi prøvede at smide den tekst på, og det gav bare sangen en helt ny flavour. Det spillede bare.

Og så er der titlen: 'Errudumellahvad'.

Et udtryk, der i mange år har været Icekiids tagline - et slags musikalsk vandmærke, rapperen flittigt drysser ud over sine numre, så ingen er i tvivl om, at det er Icekiid, der strømmer ud ad højtaleren.

ICEKIID: - "Er du dum eller hvad?" har altid været noget, jeg og mine venner har sagt. Du ved, hvis jeg hører et fedt beat, så siger jeg: "Er du dum, det er fedt, dét der!". Så da jeg lavede mine første sange tilbage i 2014, skulle jeg finde på ét eller andet, jeg kunne smide ind i numrene, så folk altid vidste, det var Icekiid, de lyttede til. Dér var "Er du dum eller hvad?" bare oplagt. Siden har det hængt ved og er blevet mit trademark. Nu havde jeg lyst til lave en sang med dét i fokus.

EMIL HARM: - Jeg synes, den tagline fungerer sindssygt godt som omdrejningspunkt for sangen. 'Errudumellahvad' er ikke et nummer, der skal bruges som hyggemusik i baggrunden. Det er et nummer, der kræver din opmærksomhed, og der virker et spørgsmål som "Er du dum eller hvad?" godt til at fange folk.

Mange rappere har et "tag" - en lyd eller en vending, de altid bruger i deres sange. Du kender måske "Mr. Worldwide" fra Pitbull eller DJ Khalids "Another one".

Idéen med et tag stammer fra dengang, musikere i nettets spæde start begyndte at dele deres sange og beats på fildelingssider online. Dér var tagget en mulighed for at sætte et "vandmærke" på sangen, så folk altid vidste, hvem der stod bag, når filen blev delt i øst og vest.

ASMUS HARM: - Vores mor er jo helt overbevist om, at Icekiid spørger folk, om de er dumme - men det er jo ikke sådan, det skal forstås. Det er en måde at sige: "Fuck, det er fedt, det her". Det skal ikke tages så bogstaveligt.

ICEKIID: - Jeg ville gerne gøre udtrykket til mit eget og skrive det, som jeg rent faktisk siger det. Når du taler, siger du jo ikke "Er-du-dum-eller-hvad". Det er slang, så du siger jo "Erru-dum-ella-hvad". Derfor valgte jeg at skrive titlen sådan. Og så ser det også bare federe ud, ha ha!

Icekiid er i starten en smule loren ved 'Errudumellahvad', fordi sangen stemningsmæssigt skiller sig ud fra de ting, han og brødrene Harm tidligere har lavet sammen - men det er helt bevidst fra producernes side.

ASMUS HARM: - Jeg tror, vi alle havde en følelse af, at det kunne være fedt at prøve noget nyt. Vi har helt sikkert et sikkerhedsfelt, der består af fede akkorder og noget, der emmer af sommer og god stemning, men vi ville gerne se, hvad der skete, hvis lavede noget mere tungt, mørkt og basdrevet. Nogle gange er det godt at komme ud af sin komfortzone, når man laver musik.

EMIL HARM: - Sangens beat er ret simpelt. Det består egentlig bare af trommer, bas og fløjtelyden. Der er heller ikke rigtig nogen egentlig melodi i nummeret. Fløjten er faktisk det eneste, der spiller en decideret melodi.

Og lad os da lige hive fat i den fløjte dér.

For nej, de to brødre har ikke lagt vejen forbi folkeskolens musiklokale for at låne en gammel aflagt blokfløjte, da nummeret skal indspilles.

I stedet er fløjtemelodien på 'Errudumellahvad' blevet skabt ud fra en standard fløjtelyd, som siden er blevet godt og grundigt manipuleret med producernes digitale tryllestav.

Psst! Prøv lige at klikke på fløjten...

ASMUS HARM: - Den oprindelige lyd lød meget autentisk fløjte-agtig, men vi havde en drøm om at ødelægge den lidt og få den til at lyde lidt, som når du skifter mellem kanalerne på en gammel transistorradio. Fordi instrumentalen er så simpel, handlede det om at give den fløjte så meget karakter, at den kunne stå alene.

EMIL HARM: - Den melodi, fløjten spiller, er baseret på det, man kalder "halvtoner", som man ofte finder i asiatisk og mellemøstlig musik. Det er de lyde, vi låner lidt fra, og som er med til at give sangen den her følelse af noget varmt og mystisk. Den her lidt slangetæmmer-agtige vibe.

Oprindeligt havde sangen en 15 sekunder lang fløjteintro, men producerne følte, introen blev for lang, så de skrottede den i sidste øjeblik. Ændringen kom dog så sent, at sangen faktisk nåede at blive udgivet, inden den nye version var klar. Derfor lå den gamle version – som du i øvrigt kan høre øverst i artiklen – på streamingtjenesterne i hele tre dage, før den blev skiftet ud med den nye, kortere version af sangen.

Nå, nok om den fløjte. Lad os vende tilbage til studiet.

'Errudumellahvad' er i kassen, og selvom den i første omgang skeptiske Icekiid langsomt er blevet vundet over, så er han stadig ikke helt solgt.

ICEKIID: - Jeg havde ikke travlt med at få 'Errudumellahvad' ud. Jeg syntes, det var et fedt nummer, men det var ikke, fordi jeg tænkte, at sangen var den næste, der skulle ud. Jeg havde to andre sange, jeg hellere ville satse på først.

Icekiid og hans pladeselskab har faktisk allerede sat en anden single klar til udgivelse - vi snakker ét tryk på en knap, og så er sangen ude overalt -, da Icekiid alligevel begynder at tvivle på sin egen dømmekraft… For der ér altså noget magisk over 'Errudumellahvad'.

ICEKIID: - Jeg var forbi mit gamle kvarter hjemme i Østervang (boligblokområde ved Hillerød, hvor Icekiid er vokset op) og spillede et par nye numre for nogle af de unge drenge derude. Da 'Errudumellahvad' kom på, og de hørte den for første gang, gik de helt amok. Bogstaveligt talt; der blev kastet med stole og alt muligt skørt. Deres reaktion var helt vild.

Se drengenes reaktion i videoen herunder:

ICEKIID: - Jeg prøvede at spille nogle andre sange, men de var hele tiden sådan: "Yo, Ice, spil lige det der 'Er du dum'-nummer igen". Så vi hørte den igen og igen og igen. De var helt vilde.

Reaktionerne er ikke til at tage fejl af, så Icekiid og hans pladeselskab beslutter sig for at foretage en u-vending. Én af de helt skarpe, hvor gummidækkene hviner henover asfalten, og kørebanen efterlades i en sky af hvid røg bag bilen.

"Lad os prøve det", tænker Icekiid.

De får i sidste øjeblik stoppet udgivelsen af den ellers planlagte single og får i stedet kørt 'Errudumellahvad' i stilling som Icekiids næste satsning.

Det viser sig at være en god beslutning.

En brandvarm sommerdag i juni rammer 'Errudumellahvad' streamingportaler landet - og verden - over.

Men Icekiid er stadig nervøs.

Var det nu den rigtige beslutning at skrotte den planlagte single til fordel for dét her - et nummer, der ligger så langt væk fra de glade raphits, folk kender ham for?

Den sidste lille tvivl hos rapperen bliver dog manet godt og grundigt til jorden, da nummeret samme dag stryger ind på en femteplads på listen over de mest hørte sange på Spotify i Danmark.

De næste par dage kravler nummeret langsomt længere og længere op ad listen, indtil den endelig rammer toppen - Icekiid er gået nummer ét for første gang nogensinde.

ICEKIID: - Jeg var helt ærligt i chok, da jeg så det. Jeg var selvfølgelig også glad, men mest bare chokeret. Det føltes for sindssygt, at min sang gik nummer ét. Det er noget, jeg har kæmpet for længe, så det var vildt endelig at få den anerkendelse, jeg havde gået og ventet på.

Sangens instrumental gemmer på flere lydeffekter. Undervejs i sangen kan du blandt andet høre lyden af politisirener, smadret glas, folk der snakker, og lyden af en summende storby.

Siden vokser nummeret sig blot større og større og ender - bankende ud af udskældte Soundboxes landet over - som 2020's helt store sommerhit.

I dag kan Icekiid, Asmus og Emil både prale af en guldplade og fire uger på førstepladsen på den officielle danske hitliste, og alene på Spotify er 'Errudumellahvad' i skrivende stund blevet hørt tæt på otte millioner gange. Det svarer i grove tal til, at sangen er blevet hørt mere end én gang i sekundet, siden den udkom tilbage i juni.

Meget godt klaret for et nummer, som Icekiid egentlig ikke rigtig troede på i starten, hva'?

ICEKIID: - 'Errudumellahvad' var ikke én af mine yndlingssange, og jeg troede ærligt ikke, den kunne blive så stor. Jeg vidste nok godt, den kunne noget særligt, men at den skulle klare sig så godt og stadig den dag i dag streame næsten 100.000 gange i døgnet… Den slags kan man ikke regne ud på forhånd.

For Icekiid er 'Errudumellahvad' dog mere end bare et streaminghit. Sangen har også været vejen ind i et nyt kapitel for den 23-årige rapper.

ICEKIID: - Den her sang har åbnet nye døre for mig og gjort, at flere mennesker har fået øjnene op for mig. Også folk uden for København. Den har helt klart gjort gode ting for mig.

Og så har Icekiid lært, at hans mavefornemmelse ikke nødvendigvis altid er den rigtige.

ICEKIID: - Den her oplevelse har lært mig, at det ikke altid er dét, jeg tror på, der er det rigtige. Det var ikke det track, jeg tænkte skulle være min næste single, men nu er det blevet den største sang i hele min karriere. Det har lært mig at lytte endnu mere til folk omkring mig og stole på, at de har ret og måske ser noget, jeg ikke selv kan se.

Men hvad så nu?

Hvordan overgår man sig selv, når streamingtallene fortsat stiger stødt, og man har scoret sig årets helt store sommerhit?

For Icekiid er svaret simpelt:

ICEKIID: - Vi skal lave noget, der bliver endnu større. Vi skal hele tiden videre op, du ved. Jeg er meget taknemlig for den måde, folk har taget imod 'Errudumellahvad', og det har helt klart givet mig motivation til at fortsætte. Det har gjort mig sulten på at lave noget, der bliver endnu vildere.

Men hvilken lyd kan vi forvente fra Icekiid næste gang? Det vil tiden vise.

ICEKIID: - Måske kommer vi til at lave noget mere, der lyder som 'Errudumellahvad'. Måske laver vi noget, der lyder som de gamle sange. Måske laver vi noget helt tredje, der er nyt og sindssygt. Lige nu stresser vi ikke over det, for 'Errudumellahvad' klarer sig stadig virkelig godt, så der er tid nok til at lægge de næste store planer. Men det skal nok blive stort.

Så mange gange er 'Errudumellahvad'
blevet afspillet på Spotify, siden
du begyndte på artiklen


(Baseret på antal afspilninger på Spotify
i perioden 12. juni - 25. august 2020.)