Scroll for at læse

- Min stedfar har stjålet et tv, min stedfar har stjålet et tv. Jeg elsker det.

Har du tændt for din radio eller fulgt lidt med i, hvad der er sket i dansk musik i løbet af det seneste års tid, er der god chance for, at du er stødt på ovenstående, lettere atypiske, åbningslinje.

Teksten stammer fra sangen 'Olympisk' med bandet Ganger, som debuterede sidste år og lynhurtigt høstede roser fra den danske anmelderstand og røg på playlisten hos P6 Beat og P3.

De udgav for nylig deres andet album og kunne desuden gå hjem med prisen 'P3 Talentet' ved årets P3 Guld i oktober.

Ifølge bandet selv er deres mission ikke at lyde som noget andet dansk musik: De vil forandre dansk popmusik. De vil lave medrivende sange, man kan danse til – men samtidig fucke med dig ved ikke at servere musikken i en tryg og sikker pop-skabelon.

Ja, ofte vil de ikke engang give dig et omkvæd! Det er i hvert fald tilfældet i 'Olympisk'.

Men uden et omkvæd - hvordan laver man så et hit? Og hvad dælen er der med den stedfar og det stjålne tv?

Vi har fanget bandets sangskriver, Thomas Bach Skaarup, og bandmedlem Mille Mejer Djernæs Christensen for at få hele historien bag Gangers gennembrudshit med den mærkelige tekst og det manglende omkvæd.På et lille værelse på 1. sal i et hus i den nordjyske by Sjørring sidder Thomas Bach Skaarup og trykker på tangenterne på et lillebitte keyboard fra 1980'erne.

Det er forår, og selvom omgivelserne ude på landet i den lille by fremstår idylliske, er omstændighederne det mildest talt ikke.

Thomas Bach Skaarup har taget orlov fra sit job og er i en midlertidig periode flyttet fra hovedstaden, hvor han normalt bor, til sin hjemby for at passe sin kræftsyge far.

Han har lånt det lille keyboard af en af sin onkels venner, som spiller "noget rigtig ballemusik" til bryllupsfester. Thomas Bach Skaarup er i gang med at skrive en række sange, som han ikke rigtig ved, hvad skal ende ud i, men som han kan mærke presser sig på. Og til det skal han bruge noget at spille på.

Hvem?
Bandet Ganger består af Thomas Bach Skaarup, som skriver sangene, synger og spiller keyboard, Mille Mejer Djernæs Christensen, der synger og spiller keyboard, sanger Ninna Lundberg og trommeslager Andreas Campbell.

Bandet blev dannet i slutningen af 2018.

Hvad?
Ganger laver dansksproget, eksperimenterende popmusik.

De debuterede sidste år med albummet 'Mørk' og fulgte i oktober i år op med albummet 'Tro'. Bandet arbejder på deres tredje album, 'Pisk', og tilsammen skal udgivelserne udgøre trilogien 'Mørktropisk'.

Deres mest kendte sange hedder 'Bye Bye', 'Olympisk' og 'Styrke'.

Ganger har høstet priser for deres musik ved både Steppeulven 2020 og P3 Guld 2020.

Hvor?
Bandets fire medlemmer kommer fra flere steder i landet, blandt andet Thy-området og Nordsjælland, men bor nu alle i København.

De udgiver musik på deres eget pladeselskab, Yachtvej.

Denne forårsaften i 2018 er endnu en sang undervejs. Han har drukket et par glas vin på værelset, mens han har tænkt på sin barndom og opvækst. Nu forsøger han at sætte lyd på minderne.

Han finder frem til en helt simpel trommerytme på keyboardet, og pludselig kommer teksten til ham - nærmest af sig selv.

THOMAS BACH SKAARUP: - Jeg kom til at tænke på min stedfar, som engang stjal et tv fra et sommerhus, og jeg elskede det. Vi var ret fattige og boede i nogle gamle soldaterbarakker fra Anden Verdenskrig, som skulle have været revet ned for længe siden. Det var elendigt at bo i.

Og dér var et funklende 32-tommers tv altså ikke hverdagskost.

THOMAS BACH SKAARUP: - Det var jo fantastisk, da jeg som 12-årig kom hjem og opdagede det her tv, som pludselig stod på mit værelse. Jeg satte ikke spørgsmålstegn ved, hvor det kom fra. En uges tid efter fjernede min stedfar tv’et igen, fordi han fik paranoia.

På godt 30 minutter har han en hel skitse til en sang færdig.

Thomas Bach Skaarup har ingen idé om, at mindet om stedfaren og tv’et senere vil høste priser, synges i 'X Factor', blive transmitteret ud til radiolyttere over hele landet på daglig basis og afføde reaktioner hos en masse mennesker, han ikke kender.

Men hvad var det egentlig for en sang, han skrev den aften? Lad os se nærmere på, hvad 'Olympisk' egentlig består af.

At vende hjem til Thy-området for at passe sin far sender Thomas Bach Skaarups tanker tilbage til barndommen. Og i teksten til 'Olympisk' – og de fleste andre sange på Gangers to album 'Mørk' og 'Tro' – forsøger han at filtre trådene ud af sin egen opvækst, som han selv beskriver som "ret speciel".

Det er nemlig en opvækst, der blandt andet er præget af et kompliceret forhold til sin far, forældre, der ikke kan sammen, en småkriminel stedfar og fattigdom. Og ikke mindst en følelse af slet ikke at passe ind i den lille by, Hanstholm, hvor han er fra.
Følelsen af at være "en freak".

THOMAS BACH SKAARUP: - Der er en dyb ensomhed i teksten, fordi jeg var et ensomt barn, der følte sig ekstremt malplaceret og udenfor. Jeg voksede nærmest op på biblioteket i Hanstholmcentret, hvor jeg læste tegneserier, videnskabsbøger og alt, jeg kunne få fingrene i. Det gav mig en fornemmelse af, at der var noget større uden for den her lille by, jeg boede i.

Men selvom teksten udefra set kan virke tragisk (historien om et barn, der kaster sin kærlighed på et stjålet tv, som stedfaren og hans venner har snuppet fra et sommerhus), og den måske lyder mere som et stykke benhård socialrealisme end et lykkeligt eventyr, understreger han, at der også har været lykkelige øjeblikke.

THOMAS BACH SKAARUP: - Min stedfar var halvkriminel i perioder, men han var også en masse andet, og jeg elskede ham. Alt er komplekst, og selvom man har oplevet et miljø, der er forholdsvist råddent, så er der også en masse kærlighed.

Da teksten er skrevet, sidder Thomas Bach Skaarup tilbage med følelsen af, at den skiller sig en del ud fra den måde, han normalt plejer at skrive tekster på.

THOMAS BACH SKAARUP: - Jeg har aldrig skrevet en sang, hvor jeg har brugt mit eget liv så konkret – med en nærmest socialrealistisk vinkel. Den kom bare, og så føltes det rigtigt. Det var en af de der ting, man bare kaster op, og så kan det noget.

Især ét stykke i teksten betyder noget helt særligt for ham:THOMAS BACH SKAARUP: - For mig forbinder det stykke det kosmiske med det jordnære, og det har været med til at udstikke en retning for Ganger. På vores album er der mange referencer til kosmos og universet generelt – kombineret med noget super-socialrealistisk og jordnært som Hanstholm, og dengang jeg lå og kiggede på en tv-skærm og så sommer-OL i Atlanta i 1996, til solen stod op klokken fire-fem om morgenen. Og begge dele interesserer mig lige meget.

Og så var titlen også på plads: 'Olympisk'. Men arbejdet med sangen er langt fra færdigt.


Thomas Bach Skaarup havde slet ikke lyst til at synge på 'Olympisk', for han kan bedst lide kvindevokaler. Men Gangers producer, Anders Boll, overtalte ham til at give det et skud alligevel.

Det var egentlig også meningen, at bandmedlemmet Ninna Lundberg skulle have sunget Mille Mejer Djernæs Christensens vers, men hun lå syg den dag, de indspillede, og derfor blev det i stedet Mille.

Lad os spole tiden et lille år frem. Thomas Bach Skaarup har indspillet en rå demo, da han skrev sangen. Nu skal de resterende medlemmer i det spritnye band, som blev dannet i slutningen af 2018, og deres to producere give deres besyv med, så 'Olympisk' kan gå fra at være en grim ælling til en smuk svane.

Men det er ikke lige let for dem alle at se sangens eventyrlige potentiale ud fra den helt rå one-take-optagelse. Og det er ikke så lidt, der sker fra demo til færdig sang, selvom tekst, melodi og grundelementer er på plads.

MILLE MEJER DJERNÆS CHRISTENSEN: - Jeg havde været med i et par måneder, da jeg hørte 'Olympisk' første gang, og jeg synes selv, jeg reagerede pænt. Jeg er altid meget høflig. Demoen er virkelig bare Thomas, der sidder og synger alle stemmerne, og man kan godt høre, han har drukket lidt rødvin.

Men så snart de kaster sig over arbejdet med sangen, begynder det at give mening for hende. Basse går fra at have en meget punket lyd til at lyde mere funket, og der kommer flere vokaler på.

Bandet og deres to producere, Anders Boll og Niels Christian Sommer, indspiller og producerer nummeret på et par uger i Thomas Bach Skaarups lejlighed på Nørrebro i København og hos Anders Boll i Aarhus.

Og selvom der opstår flere kriser undervejs, er én ting sikkert: Ganger er et band, der går meget op i vokaler. Der skal være mere end én – ja, faktisk er de tre sangere i bandet plus en fjerde, når de spiller live - og de skal sidde lige i skabet. Hver gang. Men ellers er det hele lidt oppe i luften. Der er ingen aftale om, hvem der egentlig skal synge hvilke stykker på forhånd.

THOMAS BACH SKAARUP: - I det første take sang Mille hele vejen igennem, mens vi andre sang kor. På et tidspunkt sagde vores ene producer: "Du skal lige prøve at lave den her vokal." Det ville jeg på ingen måde, for jeg havde hørt Mille synge den og tænkte: "Det er fucking bomben." Men jeg gav det et skud, og på et tidspunkt kom vi frem til splitdelingen, som man ikke rigtig har hørt før på den måde.

MILLE MEJER DJERNÆS CHRISTENSEN: - Vi indspiller stort set alt sammen. Jeg har set det lidt som en boyband-tilgang, fordi jeg engang så en dokumentar om et boyband, hvor de alle indspiller hele sangen og så ser, hvem der lyder bedst. Det er også meget den måde, vi gør det på. Det er konstante eksperimenter. Det er meget sjældent, vi fra start ved, hvordan noget skal være.


- Du tror, det er løgn, ikke? Men øh…

Sådan lyder introen på 'Olympisk'. Den er optaget på Thomas Bach Skaarups iPhone, mens han råber ud ad vinduet på sin bil. På resten af optagelsen, som altså ikke er med i sangen, råber folk på gaden tilbage til ham.

- Jeg ved ærligt ikke, hvorfor jeg skulle sige det. Men vores producer Niels Christian Sommer siger, at det giver sangen en skolegårds-agtig stemning. Det er noget, man siger, når man skal fortælle noget i en skolegård. Og det er jo rigtigt, for jeg gik rundt på min skole og blærede mig med det splinternye tv, vi havde fået. Det var nok også med til at give min stedfar paranoia, så han var nødt til at fjerne det igen, siger Thomas Bach Skaarup.

Og så er der opbygningen af sangen. For hvor er omkvædet egentlig? Svaret er: ingen steder. Og det er der en grund til.

THOMAS BACH SKAARUP: - Det er et fucking mærkeligt nummer. Den første del er ret funket, og så bliver den til et klubstykke. Fra starten satte vi os for, at vi skulle lave noget, som ikke lød som noget andet i Danmark – eller internationalt. Og så skulle man kunne danse til det. Det skulle være poppet.

Og det lykkedes.

THOMAS BACH SKAARUP: - Jeg var fuld af selvtillid, da vi var færdige med det, for vi lykkedes med det, vi havde sat os for. 'Olympisk' repræsenterer alt det, vi står for: Du ved ikke, hvad du får, når du tænder for et Ganger-nummer.

Se, hvordan det så ud, da Ganger hørte gruppen Smokey Eyes optræde med 'Olympisk' i 'X Factor' på TV2 tidligere i år:

Sangen udsendes som bandets anden single i marts 2019. Men inden da skal Thomas Bach Skaarup lige sørge for, at hans familie – og især stedfaren og vennerne Røde Kurt og Fede Bo, der nævnes i teksten – er klar over, at der er en sang om dem på trapperne.

THOMAS BACH SKAARUP: - Jeg skrev en besked til min stedfar, min mor og mine søskende, hvor der stod: "Hey, den her sang kommer ud, I ved godt, hvad den handler om, men det er all love. Det er bare min fortolkning af minderne."

Men der er heldigvis ingen sure miner.

THOMAS BACH SKAARUP: - I stedet for at benægte det svarer min mor og stedfar: "Ej, det var altså ikke sådan, detaljerne var. Han hed altså Oste-Kaj." I mit hoved var det Røde Kurt, så på den måde er sangen for mig også blevet en undersøgelse af, hvordan vi fortolker minder og oplevelser. Men det rimer altså heller ikke lige så godt at synge "Oste-Kaj".

Familien har det altså fint med sangen. Thomas Bach Skaarups stedfar og bror ender endda med at medvirke i musikvideoen.


'Olympisk' var Gangers anden single og den sang, de brød igennem med. Og så var det den første sang, bandet var fælles om at producere. At netop den sang kunne vinde en pris ved Steppeulven i 2020, blive spillet på P3 og fortolket i 'X Factor' kom som en overraskelse for bandet, men det har givet dem en tro på, at danske musikfans har trængt til et friskt pust og en mere eksperimenterende tilgang til popmusik.

- 'Olympisk' har været med til at kridte banen op for alle de ting, vi har lavet siden, og banet vej for, at vi kan udtrykke os, som vi gør. Men undervejs har vi da frygtet at blive stemplet som "Min stedfar har stjålet et tv"-bandet, siger Thomas Bach Skaarup.

Og inden længe viser det sig, at offentligheden også tager pænt imod det nye band Ganger og deres "fucking mærkelige" sang.

P6 Beat og P3 begynder at snuse til den, og få måneder senere kan man næsten ikke tænde for kanalerne uden at støde på 'Olympisk', som bliver 'P3's Uundgåelige'. Anmelderne er gavmilde med stjernerne, da debutalbummet udkommer i slutningen af september 2019, og de første prisnomineringer begynder at tikke ind.

THOMAS BACH SKAARUP: - Det var så grineren at høre de første radioting, der kom, fordi værterne var sådan: "Vi har fået det her nummer, og jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal tænke om det."

Før bandets fire medlemmer ved af det, har de været på scenen ved prisshowet Steppeulven og indkasseret prisen for 'Årets sang' og 'Årets håb'. De bliver booket til Roskilde Festival, nomineret ved P3 Guld og har en hel turné linet op.

Og selvom corona i første omgang kom i vejen for bandets turné og drømmen om at spille på Roskilde, har det været umuligt for pandemien at hive i bremsen på det rullende Ganger-tog.

I oktober udgav de deres andet album, og de har da også formået at hive prisen 'P3 Talentet' hjem og få nye sange i både radio og tv – og ud på spillestederne, hvor de lige nu turnerer i et corona-venligt format.

Men hvad så nu? Missionen var at "ændre dansk popmusik" – ikke ligefrem en beskeden ambition. Ifølge Thomas Bach Skaarup og Mille Mejer Djernæs Christensen er der ikke meget, der har ændret sig på den front. Missionen er den samme, og de er kommet godt fra start.

Men selvom det har skabt en frihed for dem, at de har kunnet eksperimentere så meget på nu to album og stadig høste positive reaktioner fra både den professionelle musikverden og de danske musikfans, er der undervejs også opstået et pres. For hvordan følger man lige op på det?

MILLE MEJER DJERNÆS CHRISTENSEN: - Det største pres kommer nok fra os selv, fordi vi gerne vil forny ting. Vi har ekstremt høje forventninger til os selv, og det er noget, vi er ved at lære at deale med. Men vi har også skabt en kæmpe legeplads til os selv, fordi vi har lavet noget, der lyder, som det gør, og der er blevet taget imod det på den måde. Det har givet en frihed.

THOMAS BACH SKAARUP: - Vi har sat barren højt, og nu går vi efter at tage et endnu større trin op ad trappen mod at forandre dansk popmusik. Næste skridt er at blive spillet på The Voice!