Minister provokeret af nej til arbejde

Beskæftigelsesministeren kalder det vildt provokerende, at en del kontanthjælpsmodtagere, som kan arbejde, siger at det vil de ikke.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen vil lave en reform af kontanthjælpssystemet.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen siger, at hun tager kraftig afstand fra, at hver tredje kvindelige modtager af kontanthjælp i den gruppe, som kan arbejde, ikke ønsker det.

- Jeg synes, at det er vildt provokerende, at der tilsyneladende er så mange mennesker på kontanthjælp i Danmark, der modtager hjælpen uden at yde noget til gengæld, siger Mette Frederiksen.

Jyllands-Posten skriver, at en særkørsel fra Danmarks Statistik viser, at 33.9 procent af kvindelige kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 1 ikke vil arbejde, mens det kun er 5.8 procent af mænd i gruppen, der har det sådan.

Vil lave reform af kontanthjælpssystemet

Kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe er de som umiddelbart vil have nemmest ved at få et arbejde og hverken fysiske eller psykiske problemer forhindrer dem i det.

- Jeg vil gerne lave en reform af kontanthjælpssystemet, så vi får det gjort helt klart, at vi skal have et stærkt socialt sikkerhedsnet i Danmark, men det kræver til gengæld, at folk lever op til deres pligter og står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Der er ikke valgfrihed

Mette Frederiksen afviser kritik fra Dansk Arbejdsgiverforening og Venstre af, at gevinsten for især enlige forsørgere ved at tage et lavtlønnet arbejde er for lille.

- Det skal jo ikke være valgfrit om man vil tage et arbejde eller ej. Hvis man ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, så skal man ikke have kontanthjælp, siger Mette Frederiksen.

Danmarks Statistik har siden undsagt konklusionen i undersøgelsen, da tallene er behæftet med stor statistisk usikkerhed. Læs mere i vores artikel: Danmarks Statistik undsiger kontanthjælpshistorie