Han ødelagde sin egen dopingprøve med en hammer, men svømmeren Sun Yang spøger stadig

Den udelukkede Sun Yang var indkaldt til OL-træninger med Kinas svømmelandshold.

Sun Yang er en af verdens mest vindende og udskældte svømmere. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)

Det er kun to måneder siden, at den skandaleombruste svømmer Sun Yang blev idømt otte års udelukkelse fra international svømning.

For nylig optrådte han så alligevel på listen over atleter, som det kinesiske svømmeforbund ville samle forud for det nu udskudte OL i Tokyo.

Den 28-årige kineser har i flere år været udskældt og kritiseret af kolleger, konkurrenter og sportens forskellige kontrolinstanser.

Kinesiske medier havde for nylig en liste, med de navne, der var indkaldt til en stor OL-træningslejr mellem 1. april og 30. juni, og her var den udelukkede Sun Yang iblandt. Kinas svømmeforbund afviser påstandene og siger, at listen var forkert.

Alligevel var den internationale antidopingorganisation, Wada, skarp i kritikken overfor nyhedsbureauet AFP.

Det sætter spørgsmålstegn ved, hvilke signaler du vil formidle som svømmeteam, når du inviterer en svømmer, som for nylig er blevet suspenderet i otte år

Sarah Sjöström

Verdens bedste kvindelige svømmer, svenske Sarah Sjöström, er rystet over, at den udelukkede Sun Yang stadig spøger i svømmesporten.

- Jeg synes personligt, det er meget mærkeligt, og det sætter spørgsmålstegn ved, hvilke signaler du vil formidle som svømmeteam, når du inviterer en svømmer til olympisk træningslejr, som for nylig er blevet suspenderet i otte år. Det kunne aldrig være sket i Sverige, siger Sarah Sjöström til Expressen.

Sjöström var en af dem, der i februar håbede, at Sun Yang for altid var færdig med international svømning.

Har badet i medaljer - og massiv kritik

Den tredobbelte OL-guldvinder fik i september sidste år besøg af dopingkontrollanter i sit hjem og afgav en blodprøve. Men da kontrollanterne ville forlade huset, opstod der uenighed, og en af Yangs bodyguards smadrede glasset med dopingprøven med en hammer.

Selv om den slags naturligvis er forbudt og svarer til at nægte at afgive en dopingprøve, blev Sun Yang efterfølgende frikendt af Den Internationale Svømmeunion (Fina).

Unionen slog fast, at dopingkontrollanterne ikke havde identificeret sig tilstrækkeligt og havde fulgt en forkert procedure under testen.

Afgørelsen vakte undren i den internationale antidopingorganisation, Wada, der sendte sagen videre til CAS med et krav om en karantænestraf på mellem to og otte år.

Straffen blev i februar udmålt til maksimale otte år. Sun Yang har også en tidligere dopingstraf tilbage fra 2014, hvor indtagelsen af et forbudt stof kostede tre måneders udelukkelse.

Sun Yang har vundet tre OL-guldmedaljer og er folkehelt i Kina. Til gengæld er han stærkt upopulær i dele af det internationale svømmemiljø og blandt konkurrenterne.

Australieren Mack Horton kaldte ved OL i Rio de Janeiro Sun Yang for "en svindler", og forholdet er kun blevet værre siden.

Ved VM i Sydkorea i sommer nægtede både Horton og briten Duncan Scott at dele podium med ham ved medaljeceremonierne efter 200 meter og 400 meter fri.

Kinesisk svømning har historisk udmærket sig med flere overmenneskelige præstationer. Indtil 1990 havde ingen kvindelig kinesisk svømmer nogensinde snuppet en medalje ved et større mesterskab. Ved VM i 1994 åd de 12 ud af 16.

En af de senere bagmænd forklarede offentligt den pludselig succes med indtagelsen af skildpaddeblod, men de blev senere afsløret i at have brugt et omfattende statsligt dopingprogram.