Seneste nyt

Overblik

 1. Mistanke om Delta-variant lukker børnehave og sender børn hjem fra tre skoler i Faaborg-Midtfyn Kommune

  Faaborg-Midtfyn Kommune lukker nu en børnehave og har sendt børn hjem på tre skoler for at undgå en smittespredning med den sådaklte Delta-variant.

  Det oplyser vicekommunaldirektør Siggi Kristoffersen til DR Fyn.

  Endnu er ingen registeret smittet, men et barn har været i nærkontakt med en smittet, og derfor tager kommunen ingen chancer.

  Det betyder, at både nære kontakter og nære kontakters nære kontakter er orienterede og bør gå i isolation og lade sig PCR-teste, og det medfører altså, at Toftegårdens børnehave er lukket, mens børn er sendt hjem fra Horne Skole, Øhavsskolen og Enghave-skolen.

 2. En foreløbig aftale om EU's landbrugsstøtte er faldet på plads

  Forhandlere fra Europa-Parlamentet og EU's medlemslande er blevet enige om en foreløbig aftale om EU's landbrugsstøtte, der skal gælde fra 2023 til 2027. Den skal nu endeligt godkendes af medlemslandene.

  Aftalen vil bane vejen for "en mere enkel, mere fair og mere grøn landbrugsreform", lyder det i en pressemeddelelse fra det portugisiske EU-formandskab.

  - Vi er meget tilfredse med de fremskridt, vi har lavet i de seneste to dage. Vi tror, at vi nu har betingelserne til, at vi kan nå en aftale. Men forslagene skal først godkendes af medlemslandene, og det er først der, vi for alvor kan sige, om vi har indgået en aftale eller ej, lyder det fra den portugisiske landbrugsminister, Maria do Céu Antunes.

 3. Nye rejsevejledninger farver det meste af Europa grønt

  Udenrigsministeriet har netop offentliggjort de seneste rejsevejledninger, der træder i kraft i morgen klokken 16.

  Her spreder den grønne farve sig ud over det meste af Europa, og dermed åbnes der for udrejse til det meste af EU og Schengen.

  19 lande er nu grønne: Belgien, Bulgarien, Cypern, Frankrig, Grækenland, Italien, Kroatien Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Rumænien, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig.

  Lokale indrejserestriktioner gør dog, at Udenrigsministeriet fortsat fraråder rejser til flere lande. De har fået en ny farve, skraveret orange. Det gælder Estland, Finland, Letland, Irland, Island, Holland, Norge og Ungarn.

  7 lande er gule: Andorra, Liechtenstein, Monaco, Portugal, San Marino, Spanien og Vatikanstaten. Her skal man stadig være forsigtig på grund af høj smitte.

 4. 75 medlemmer hos De Konservative har oplevet uønskede seksuelle berøringer, viser undersøgelse

  75 medlemmer hos De Konservative har oplevet uønskede seksuelle berøringer, og alene inden for det seneste år har der været tre konkrete krænkelsessager, som partiet har handlet på.

  Det viser en sexismeundersøgelse i partiet, som er foretaget af Arbejdsmiljøcentret, skriver Ritzau.

  Medlemmerne har svaret anonymt, og der for vides det ikke, hvad de tre sager handler om. Ingen af sagerne tyder dog på strafbare handlinger, skriver partiet på sin hjemmeside.

  De Konservatives gruppeformand, Mai Mercado, er rystet og kalder sagerne "alvorlige".

  - Jeg kan ikke sige, hvilke konsekvenser det har fået af hensyn til de involverede parter. Men det er alvorlige sager, som vi har handlet på, siger Mercado til B.T.

 5. Jægere og lystfiskere må alligevel færdes i naturfølsomme områder

  EU ændrer nu kurs omkring jagt og lystfiskeri i strengt beskyttede naturområder.

  I efteråret meddelte EU, at jagt og lystfiskeri i områderne ville blive forbudt som en del af EU’s biodiversitetsstrategi. Men det er nu skrevet ud af strategien.

  Et af de områder, der ville være ramt, er kommende naturnationalpark i Stråsø Plantage i Vestjylland, og nyheden glæder Jan Rasmussen, der er formand i Danmarks Jægerforbund Kreds 2:

  - Det ville have betydet utroligt meget, for det er jo nogle af de steder, hvor vi har stor glæde af at kunne komme med vores hobby på lige fod med så mange andre, siger han.

  Nu lægger EU i stedet op til, at hvert enkelt medlemsland selv skal vurdere om lystfiskeri og jagt strider med et naturområdes biodiversitetsmål.

  Vejledningen er fortsat under behandling i EU og ventes godkendt inden udgangen af 2021.

 6. Danmark ændrer ikke vaccinestrategi efter europæisk opfordring

  Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -Kontrol (ECDC) anbefaler, at alle europæiske lande ændrer vaccinestrategi, så der kommer til at være så kort tid mellem vaccinationsstik et og to som muligt.

  Det skyldes nye varianter af coronavirus.

  Det kommer dog ikke til at få stor betydning for den danske vaccinestrategi. I Danmark er der nemlig i forvejen et kortere interval mellem stikkene end i mange andre europæiske lande.

  - Mens andre lande har forlænget tiden mellem første og andet stik, har vi i Danmark været konservative og holdt fast, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.

  - Vi står i en enormt heldig situation i Danmark, fordi vi er rigtig langt i vores vaccinationsudrulning og rigtig langt i forhold til at beskytte dem, som er i en særlig risiko.

 7. Dansk U21-landstræner smutter 'hjem' til Barcelona

  Danmarks U21-landstræner, spanske Albert Capellas stopper med øjeblikkelig virkning til fordel for en stilling på FC Barcelonas ungdomsakademi, oplyser DBU.

  Capellas førte i foråret U21-landsholdet frem til kvartfinalen ved EM.

  Capellas var fra 1999 til 2003 ansat som assistenttræner for FC Barcelonas andethold. Derefter havde han fra 2004 til 2010 titel af ungdomskoordinator i den spanske storklub.

  Der er endnu ingen afløser fundet, og U21-landsholdet indleder EM-kvalifikationen til august.

  U21-træner Alberto Capellas stopper efter to år. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
 8. Delta-variant konstateret på tribune efter Danmark-Rusland: Alle på B-tribunen bør få en PCR-test

  Alle tilskuere, der sad på B-tribunen under den forrygende landskamp mellem Danmark og Rusland, bør få foretaget en PCR-test, da der er fundet 16 tilfælde af coronasmitte, herunder fire tilfælde med Delta-varianten.

  Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed på Twitter.

  Tidligere på ugen lød anbefalingen, at 4.000 tilskuere på dele af C-tribunen, som var inde og se Danmark - Belgien, burde lade sig teste efter flere konstaterede smittetilfælde med Delta-varianten.

 9. 159 personer er savnet efter bygningskollaps i Miami Beach

  Der er stadig gang i redningsarbejdet ved den bygning i Miami, der styrtede sammen i går.

  Antallet af savnede er steget og er nu oppe på 159 personer, siger den lokale borgmester Daniella Levine Cava på en pressekonference ifølge Ritzau.

  - Vi har stadig et håb om, at vi finder folk i live, siger hun.

  Fire personer er bekræftet omkommet, og 120 personer har ifølge borgmesteren overlevet kollapset.

  Den delvist kollapsede bygning er fra 1981 og 12 etager høj.

  • Helikopterbilleder viser, hvor store skaderne er. (Foto: Chandan Khanna © Ritzau Scanpix)
  • Redningsmandskab sprøjter vand på en brand, der er udbrudt i den kollapsede bygning. (Foto: Joe Raedle © Ritzau Scanpix)
  • SURFSIDE, FLORIDA - JUNE 25: Miami-Dade Fire Rescue personnel spray water on a fire in the partially collapsed 12-story Champlain Towers South condo building as search and rescue operations continue on June 25, 2021 in Surfside, Florida. 99 people are being reported as missing as search-and-rescue efforts continue with rescue crews from across Miami-Dade and Broward counties. Joe Raedle/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == (Foto: Joe Raedle © Ritzau Scanpix)
  1 / 3
 10. Sundhedsstyrelsen om skrottede vacciner: Der er ikke større risiko for kvinder end for mænd

  Mand eller kvinde, det gør ingen forskel.

  Ifølge Sundhedsstyrelsen er risikoen for at blive ramt af alvorlige bivirkninger efter vaccination med de skrottede vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson lige stor uanset køn.

  - Vi kan ikke se, at der er nogen kønsforskel, siger Sundhedsstyrelsens vicedirektør, Helene Probst.

  Udmeldingen kommer, efter at styrelsen har vurderet de to vacciner på ny for at vurdere, om de skulle indlemmes i vaccineprogrammet igen. Det skal de ikke, lød konklusionen.

  De ville primært blive tilbudt de 30 til 34-årige, og så giver det ikke mening, siger Helene Probst.

  - Deres risiko for at få alvorlige blodpropper er større end den gevinst, de kan få ved at blive vaccineret.

 11. Otte mænd frikendt for at videreføre Loyal to Familia

  Østre Landsret har frifundet otte mænd for at have villet videreføre den forbudte bande Loyal to Familia, da de mødtes i en kælder i marts 2019.

  Det oplyser tre af mændenes forsvarer, Michael Juul Eriksen, til Ritzau.

  Dermed stadfæster landsretten den dom, som allerede var blevet afsagt i Københavns Byret, hvor de også blev frifundet.

 12. Evakuerede omkring Middelfart Rådhus kan komme hjem igen

  De beboere, der er blevet evakueret på grund af situationen på Middelfart Rådhus, kan vende hjem igen.

  Det oplyser Fyns Politi på Twitter.

  Også afspærringen omkring rådhuset er ophævet, og vejene er igen åbne for trafik.

  Selve rådhuset og pladsen ude foran er dog fortsat afspærret. Tidligere på eftermiddagen blev der tilkaldt bombehunde, der skulle undersøge rådhuset. Hvad der kom ud af hundenes undersøgelser, vides ikke.

 13. Island fjerner alle coronarestriktioner i morgen

  Fra og med i morgen er der ingen coronarestriktioner i Island.

  Dermed er der ingen krav om mundbind, intet forsamlingsforbud og intet krav om afstand, som der har været de seneste 15 måneder i landet.

  Det oplyser landets sundhedsminister, Svandís Svavarsdóttir, på et pressemøde ifølge Ruv.is.

  Turister, der vil besøge øen, kan slippe for test og fem dages isolation, hvis man er vaccineret eller har overstået coronasygdom.

  Den seneste uges tid er der ikke registreret nogen coronatilfælde i Island. 12 personer er lige nu isoleret med en 'aktiv' infektion, mens 78 personer er i karantæne.

  Fremover vil de islandske tal kun blive opdateret to gange om ugen og fra juli kun en enkelt gang om ugen.

 14. Mette Frederiksen efter EU-topmøde: 'Det blev en ret ophedet diskussion om EU's værdier'

  Statsminister Mette Frederiksen (S) er for kort tid siden kommet ud fra det sidste EU-topmøde inden sommerferien.

  På dagsordenen var blandt andet Ungarns nye anti-homolov.

  - Det blev en ret ophedet diskussion, for vi er jo inde og rode ved nogle af de mest grundlæggende værdier i EU, som vores samarbejde og kontinent bygger på, siger Frederiksen.

  Hun fortæller, at der er "reelle uenigheder" EU-landene imellem.

  - I mine øjne kan vi ikke lade som om, at uenighederne ikke er der. Set med danske briller er EU ikke kun et teknisk samarbejde, men et værdifællesskab. Og man kan ikke bare tjekke ind og ud af de værdier, som det passer en. Det er en grundlæggende værdi, der hverken skal udfordres eller diskuteres, at man har ret til sin egen seksualitet, siger statsministeren

 15. 222 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går

  222 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. Ingen personer er døde. Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut.

  Antallet af indlagte falder med tre, så der nu ligger 65 coronapatienter på de danske hospitaler. Af de indlagte er 17 på intensiv afdeling og 11 er i respirator.

  Dagens smittetal er baseret på 92.806 pcr-test. Det svarer til, at 0,24 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  Der er indtil videre vaccineret 3.186.154 personer, hvilket svarer til 54,5 procent af befolkningen. 1.770.571 personer er færdigvaccinerede, hvilket er 30,3 procent af befolkningen.

 16. Afgørelse om tv-billeder fra Støjberg-sag må vente til næste uge

  Det er fortsat et åbent spørgsmål, om der kan sendes direkte tv-billeder fra rigsretssagen mod Inger Støjberg. Det vil først blive afgjort i næste uge.

  Det blev klart, da der i dag var indledende retsmøde i sagen, som handler om, at Inger Støjberg anklages for i sin tid som udlændinge- og integrationsminister at have givet ordre til ulovligt at adskille asylpar, hvor den ene er mindreårig.

  Hovedpersonen Inger Støjberg har selv ønsket, at pressen fik mulighed for at sende direkte tv-billeder fra den historiske straffesag. Det argumenterede hendes forsvar for.

  - Udenfor Rigsretten er sagen politisk. Den hviler på et vigtigt politisk grundlag, og der bør gives adgang til borgere til en ufiltreret version i sagen, siger advokat René Offersen.

  Sagen begynder 2. september, og der er planlagt 38 retsmøder i sagen, som ventes afsluttet inden jul.

 17. Skrottede vacciner kommer ikke tilbage i vaccinationsprogrammet, meddeler Sundhedsstyrelsen

  De efterhånden ganske omdiskuterede vacciner fra producenterne Johnson & Johnson og AstraZeneca bliver ikke en del af det danske vaccinationsprogram.

  Det har Sundhedsstyrelsen besluttet efter at have opdateret datagrundlaget for sine vurderinger.

  - På den baggrund kan Sundhedsstyrelsen fortsat ikke generelt anbefale brug af de to vacciner i den aktuelle danske kontekst, hvorfor vaccinerne fortsat ikke vil blive tilbudt i det generelle vaccinationsprogram, der er baseret på, at tilbudte vacciner følges af en stærk anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, skriver styrelsen på sin hjemmeside.

  Johnson & Johnsons vaccine hedder Covid-19 Vaccine Janssen og AstraZeneca har navngivet sin Vaxzevria.

 18. 19-årig kvinde død efter påkørsel natten til torsdag - formodet flugtbilist varetægtsfængslet

  En 19-årig kvinde er død af de kvæstelser, hun pådrog sig, da hun blev påkørt af en bil på Amager natten til torsdag.

  Kvinden kom kørende på cykel i krydset mellem Englandsvej og Sundholmsvej, da hun omkring klokken 03 blev kørt ned af en bil.

  Den formodede flugtbilist er blevet anholdt og sigtes for uagtsomt manddrab. Der er tale om en 23-årig mand.

  Manden er blevet varetægtsfængslet i 27 dage, oplyser Københavns Politi på Twitter efter et grundlovsforhør. Det foregik bag lukkede døre.

 19. Danske Bank sigtes i to mulige sager om markedsmisbrug

  Danske Bank sigtes af Bagmandspolitiet (SØIK) for to potentielle overtrædelser af reglerne omkring markedsmisbrug, oplyser banken i en meddelelse.

  Sigtelsen sker på baggrund af Finanstilsynets anmeldelse til SØIK den 10. juni 2020. Her vurderede Finanstilsynet, at Danske Bank har sendt urigtige og vildledende signaler til markedet om udbud og efterspørgsel.

  Det er sket ved et betydeligt antal modsatrettede ordrer, som Danske Bank har formidlet og eksekveret på vegne af kunder, som resulterede i, at kunderne handlede med sig selv som modpart på markedet - også kaldet wash trades.

  Handlerne fandt sted i perioden fra august 2016 til februar 2019.

  Ifølge koncerndirektør Philippe Vollot med ansvar for compliance - overholdelse af regler - tager banken sagen meget alvorligt.

  SØIK kan bekræfte, at de har sigtet Danske Bank, men har ikke yderligere kommentarer, fordi sagen fortsat er under efterforskning.

 20. Det betyder den nye uddannelsesaftale for fremtidens studiemuligheder

  Et bredt flertal i Folketinget har lavet en aftale, som skal sikre 'flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark', som det lyder i teksten.

  Her er nogle af hovedpunkterne fra aftalen:

  • Der skal oprettes 1.000 nye velfærdsuddannelsespladser (lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgive) uden for de fire største byer.

  • Der skal udflyttes cirka 1.000 velfærdsuddannelsespladser fra de fire største byer.

  • Samtlige regioner får en del i de 1000 nye pladser. De cirka 1000 udflyttede pladser flyttes inden for hver enkelt region. Altså ikke mellem regionerne.

 21. PET-agent om Udenrigsministeriets interesse for anti-kinesisk demonstration i 2009: ’Nidkær’

  Udenrigsministerets interesse for placeringen af en anmeldt Falun Gong-demonstration under COP15-klimatopmødet i København i 2009 var tilsyneladende meget ’nidkær’.

  Sådan lyder vurderingen fra PET-agent KF0765, der har 18 års erfaring som forbindelsesofficer til den kinesiske ambassade, da han som det foreløbigt sidste vidne bliver afhørt af Tibetkommissionen II i dag.

  - Det er forhold, som politiet normalt interesserer sig for, siger han, da han bliver bedt om sin faglige vurdering af indholdet af den interne mailkorrespondance i Udenrigsministeriets Asienkontor, som er et af de centrale dokumenter i kommissionens arbejde.

  Daværende kontorchef i Udenrigsministeries Asienkontor Martin Bille Hermann har forklaret, at interessen skyldtes, at man ønskede at give kineserne ’transparens’ under klimatopmødet.

  KF0765 fortæller i dag, at man fra PETs side aldrig ville oplyse en udenlandsk repræsentation om andre demonstrationer end dem ved ambassaden eller residensen, fordi man i modsat fald så ville drive agentvirksomhed for det pågældende land.

  Tibetkommissionen er stadig ved at gennemgå dokumenter fra Udenrigsministeriet og udelukker derfor ikke, at der vil komme nye afhøringer på et senere tidspunkt.

 22. Den danske musiker Søren Huss er ramt af depression og aflyser alt

  Den danske sanger Søren Huss er blevet ramt af en depression, og derfor aflyser han alt i den kommende tid.

  Det skriver den 45-årige sanger på Facebook, hvor han har 41.000 følgere.

  - Jeg er desværre blevet ramt af en depression og bliver derfor nødt til at trække stikket for en periode. Jeg håber, vi ses igen på den anden side, skriver musikeren blandt andet.

  Søren Huss blev for alvor kendt som forsanger i det danske band Saybia, som stod bag flere store hits i 00’erne.

  I 2010 udgav han sit første soloalbum, og siden da har han gjort sig som soloartist.

  Søren Huss på scenen. Nu trækker han stikket og forlader den i en periode. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix Denmark)
 23. Der er bredt flertal for den aftale, der skal skabe uddannelsesmuligheder rundt om i landet

  Et bredt flertal i Folketinget har fredag landet en aftale om at skabe flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele landet.

  I maj lancerede S-regeringen et udspil, der lagde op til, at universiteterne skal nedlægge ti procent af deres studiepladser i København, Aarhus, Odense og Aalborg eller flytte dem ud af byerne.

  Det vakte stor debat, og støttepartierne Enhedslisten og SF er i den endelige aftale kommet igennem med ønsket om, at man i stedet laver det om til en målsætning frem mod 2030. Det bliver altså ikke et decideret krav.

  Undervejs har De Radikale forladt forhandlingerne, og partiet er derfor ikke med i aftalen.

 24. Snart skal man dokumentere det, hvis man er undtaget fra test og coronapas

  Fra den 1. juli skal alle borgere, der er fritaget fra test og coronapas, kunne dokumentere det.

  I dag er det en vurdering af borgerens udsagn, der har skullet stå alene, og det har vist sig at være 'uhensigtsmæssigt for både borgeren og kontrollanterne', som Sundhedsministeriet konstaterer i en pressemeddelelse.

  Man kan blive fritaget af medicinske årsager, eller hvis man har en psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse, der gør, at man ikke bør få foretaget covid-19-test. Hvad det præcist dækker over, kan du læse mere om her.

  Skal man have dokumentationen, skal man en tur forbi et borgerservicecenter.

 25. Lun vejrprognose for næste uge: Flere steder kan det blive op til 30 grader

  Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du godt finde badetøjet frem. For temperaturen kommer op på 30 grader flere steder. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix Denmark)

  Det bliver meget lunere i næste uge, når et højtrykspræget sommervejr lægger sig over Danmark.

  - Sommertemperaturerne vender tilbage, og vi får flere dage med over 25 grader, siger vejrvært Simon Brix.

  Og nogle steder kan det blive endnu varmere, fortæller han.

  - Onsdag er der mulighed for 30 grader på det sydlige Sjælland og Lolland og Falster. Og fredag kan temperaturen måske også ramme 30 grader i Nordjylland.

  Han tilføjer det evige aber dabei, når det kommer til vejrprognoser, at den slags er behæftet med en vis usikkerhed, og at indkøb af solcreme og badeshorts sker på eget ansvar.

 26. Politi evakuerer borgere ved Middelfart Rådhus efter indbrud

  Politiet er til stede foran Middelfart Rådhus, hvor borgere bliver evakueret, mens det undersøges, om der er sprængstoffer i bygningen. (Foto: Michael Bager © Ritzau Scanpix)

  Politiet evakuerer beboere i en radius af 100 meter fra Middelfart Rådhus efter et indbrud.

  Sprængstofeksperter er sendt til stedet, oplyser Fyns Politi på Twitter.

  Fyns Politi ankom tidligere i formiddag til rådhuset, efter at en mand tidligt fredag morgen brød ind i rådhuset og antændte noget, som ikke er nærmere identificeret.

  Politiet skal derfor undersøge, om der kan være tale om sprængstoffer.

  Der er oprettet et evakueringscenter for de berørte borgere i kulturhuset på Kulturøen i Middelfart, skriver Fyns Politi.

  Ingen er ifølge politiet kommet til skade i forbindelse med episoden.

 27. Flere nordjyske skoler ringer ikke længere ind til time

  Flere nordjyske skoler har under coronaen reduceret eller helt slukket for skoleklokkerne, fordi skoledagen har været anderledes, og eleverne har holdt forskudte pauser.

  Erfaringerne har været så gode, at skoleklokken heller ikke kommer til at ringe lige så meget efter sommerferien.

  - Særligt i indskolingen har det givet en anden ro. Det har gjort, at der ikke er samme fokus på, at nu stopper timen, og frikvarteret begynder. Overgangen bliver mere glidende, og nogle gange holder man frikvarter et par minutter før, og andre gange går man et par minutter ind i pausen, fortæller Michael Ring, der er skoleleder på Hjallerup Skole.

 28. Tre døde, huse blev smadret og biler væltede, da voldsom tornado raserede i Tjekkiet

  Tjekkiet blev i går ramt af en sjældent voldsom tornado, der har kostet mindst tre personer livet og såret flere hundrede, skriver Reuters.

  Vejrfænomenet opstod i kølvandet på nogle tordenstorme. Syv byer og landsbyer blev hårdt ramt og efterladt med huse, der var smadret og biler, der var væltet.

  120.000 husstande er uden strøm efter tornadoen. Redningspersonale er kommet til fra både Østrig og Slovakiet, og de arbejder lige nu på at finde overlevende ved brug af helikoptere og droner.

  - Kirken mangler sit tårn, skolen har ikke længere hverken tag eller isolering, og hvor der var huse, står der nu kun vægge, siger borgmesteren for byen Hrusky, Marek Babisz.

  • (Foto: David W Cerny © Ritzau Scanpix)
  • (Foto: David W Cerny © Ritzau Scanpix)
  • (Foto: David W Cerny © Ritzau Scanpix)
  • (Foto: David W Cerny © Ritzau Scanpix)
  • (Foto: David W Cerny © Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 29. Hviderussisk aktivist fra Ryanair-fly er kommet i husarrest

  De hviderussiske myndigheder har overflyttet oppositionsaktivisten Roman Protasevitj fra et fængsel til husarrest i hovedstaden Minsk.

  Det skriver BBC's russiske udgave, der har været i kontakt med aktivistens far.

  Den regeringskritiske blogger befinder sig nu i en lejlighed i Minsk. Det samme gør sig gældende for hans kæreste, Sofia Sapega.

  Det sker dagen efter, EU har indført nye økonomiske sanktioner mod Hviderusland som følge af anholdelsen af Protasevitj. Bloggeren og hans kæreste blev anholdt for en måned siden ved en spektakulær aktion, hvor Ryanair-flyet, de var ombord på, blev tvunget til at lande i Hviderusland.

 30. Fyrværkeri er affyret under indbrud i politilokale på rådhuset i Middelfart

  Et indbrud på rådhuset i Middelfart tog en lidt særlig drejning, da der blev affyret fyrværkeri i et politilokale.

  Politiet har afspærret hele bygningen. Dem, der møder på arbejde på rådhuset fredag morgen, bliver bedt om at afvente, skriver Ritzau.

  Middelfart Kommunes krisestab er samlet lige nu for at få overblik over situationen, og borgmester Johannes Lundsfryd har derfor ingen kommentarer på nuværende tidspunkt.

  Ifølge politiet er der ikke nogen, der er kommet til skade i forbindelse med episoden.

  DR Fyn har været i kontakt med Fyns Politi, men de havde ikke mulighed for at stille op til interview.

 31. Polen og de baltiske lande spænder ben for møde mellem EU og 'bjørnen' Putin

  - Det er som at tage fat i bjørnen for at beskytte honningkrukken.

  Litauens præsident, Gitanas Nauseda, havde ikke meget fidus til ideen om, at EU bør mødes med den russiske præsident Vladimir Putin.

  Den var udtænkt af Tyskland og Frankrig, og den blev diskuteret på EU-topmødet i Bruxelles i går. Men den faldt til jorden, fordi særligt de baltiske lande og Polen var imod, skriver France24.

  - Det var en meget omfattende diskussion, og ikke en let en. Der var ingen enighed om et forestående møde mellem lederne (af EU og Rusland), sagde den tyske kansler, Angela Merkel, efterfølgende.

 32. EU-agentur anbefaler at fremrykke andet stik for at tæmme coronavariant

  Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -Kontrol (ECDC) anbefaler, at alle europæiske lande fremover kun lader gå tre uger mellem første og andet stik med en coronavaccine.

  I Danmark går der lige nu seks uger mellem de to stik.

  Anbefalingen kommer, efter at den smitsomme Delta-variant har spredt sig rundt i verden.

  ECDC vurderer, at Delta-varianten, der først blev opdaget i Indien, er 40 til 60 procent mere smitsom end Alpha-varianten, der er kendt som den britiske variant.

 33. Nu kommer der livreddere på 38 danske strande

  Nu kommer livredderne til 38 danske strande. Det oplyser TrygFonden Kystlivredning i en pressemeddelelse.

  I dag starter skolernes sommerferie, og det kan give masser af mennesker på landets strande, hvis vejret arter sig.

  Derfor rykker livreddere fra i dag ud i tårnene på 38 strande og havnebade rundt omkring i landet.

  Husk de fem baderåd:

  1. 1

   Lær at svømme

  2. 2

   Gå aldrig alene i vandet

  3. 3

   Læs vinden og vandet

  4. 4

   Lær stranden at kende

  5. 5

   Slip ikke børnene af syne

 34. Antallet af døde og kvæstede efter bygningskollaps ventes at stige, siger politiet i Miami

  Politiet i Miami i Florida venter at finde flere døde og kvæstede, efter at en stor bygning i går kollapsede.

  - Jeg ønsker ikke at give falske forhåbninger. Det her er en meget tragisk situation for familierne og lokalsamfundet, siger politidirektøren i området, Fredddy Ramirez til Reuters.

  Mindst én er død, og 99 er savnede, lyder status 18 timer efter kollapset. Redningshold gennemsøger fortsat murbrokkerne for tegn på flere overlevende.

  Det vides ikke præcis, hvad der fik bygningen til at styrte sammen. Men et større renoveringsarbejde var i gang i den 12 etager høje bygning, som ligger ud til stranden i Surfside i Miami Beach.

 35. Fredag byder på sol til de fleste - men man kommer til at vente lidt på den

  Dagen starter med skyer flere steder, men senere vil solen få bedre plads, som her ved Lyngå. (Foto: Tove Skipper)

  I dag holder det fortsat tørt, men starter skyet i det meste af landet, med undtagelse af Øst-, Syd-, og Sønderjylland.

  Senere bryder solen dog igennem, og der venter sol til de fleste. Det får temperaturen til at stige til mellem 16 og 21 grader, koldest langs Vestkysten. Det er her, vinden fra vest rammer med en svag til jævn styrke. Omkring Skagerrak dog op til en frisk vind.

  Der er mulighed for byger omkring Lolland-Falster og det sydlige af Sjælland.

 36. Flere medier sender direkte fra forberedende retsmøde om sag mod Støjberg

  Når rigsretssagen mod forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg begynder med et forberedende retsmøde i dag klokken 10, vil flere danske medier være til stede og sende direkte fra det.

  Det skriver MediaWatch.

  Både DR, TV2, Ritzau, Politiken og dk4 har fået tilladelse til at sende billeder og lyd direkte fra Folketingets Landstingssal, men spørgsmålet er, om medierne får lov at sende mere end et par minutter. Sendetilladelsen gælder nemlig kun for indledningen på det forberedende retsmøde.

 37. Gibraltar lemper abortlov og tillader abort i særlige tilfælde som voldtægt og incest

  Med et stort flertal har Gibraltar ved en folkeafstemning stemt for at lempe det britiske territories meget strenge abortlovgivning.

  Det viser det endelige resultat natten til fredag.

  62 procent af vælgerne i det britiske territorie på sydkysten af Den Iberiske Halvø har stemt for en lov, der tillader abort, når kvindens mentale eller fysiske helbred er i fare.

  Det gælder blandt andet ved voldtægt og incest, eller når fostret har fatale fysiske mangler.

  Lidt over 36 procent stemte imod en lempelse af abortlovgivningen ved folkeafstemningen, der blev gennemført med over et års forsinkelse som følge af coronapandemien.

  Der bor omkring 32.000 mennesker i Gibraltar på Spaniens sydspids.

 38. Dele af Sydney lukker ned på grund af smitteudbrud med Delta-variant

  Dele af Australiens største by, Sydney, bliver fra i aften lukket ned, og borgerne bliver bedt om at blive hjemme.

  Det oplyser delstatslederen i New South Wales, hvor Sydney ligger.

  Nedlukningen vil i første omgang vare i syv dage og sker for at få kontrol over en udbrud med Delta-varianten af coronavirus.

  I alt er der blevet registreret 60 smittetilfælde i Sydney de seneste dage. Det er sket, efter at storbyen i lang tid slet ikke har registreret nogen smittede.

  Nedlukningen gælder fire områder af Sydney, herunder den centrale del og den østlige del af byen, hvor der samlet bor omkring fem millioner mennesker.

 39. Radikale forlader forhandlingerne om stort uddannelsesudspil

  Det Radikale Venstre har forladt forhandlingerne om regeringens uddannelsesudspil, oplyser partiets uddannelsesordfører, Katrine Robsøe.

  I slutningen af maj lancerede regeringen udspillet "Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund". Planen gik ud på at flytte en række højere uddannelser fra de store universitetsbyer og til provinsen.

  Blandt andet skulle der oprettes dyrlægeuddannelse i Foulum og en tandlægeuddannelse i Hjørring. Samtidigt skulle antallet af de eksisterende studiepladser reduceres.

  - Vi er meget uenige i regeringens ønske om at lukke tusindvis af studiepladser.

  Og vi er også meget uenige i dens holdning til, at man kan flytte en masse uddannelser, uden at man investerer, siger Katrine Robsøe.

 40. Borgmester i Miami: Stadig ingen forklaring på bygnings-kollaps

  Der er stadig ingen officiel forklaring på, hvorfor et boligkompleks i Surfside i Miami natten til torsdag amerikansk tid styrtede delvist sammen.

  Det fortæller borgmester i Miami-Dade-amtet på et pressemøde torsdag aften dansk tid ifølge CNN.

  Daniella Levine Cava fortæller, at bygningskonstruktører og brandvæsenet vil efterforske sagen sammen, når redningsmandskaberne har færdiggjort arbejdet med at lede efter overlevende.

  Redningsmandskaber tager natten i brug i forsøget på at finde overlevende, oplyser brandvæsenet. (Foto: MARCO BELLO © Ritzau Scanpix)

  37 mennesker er foreløbig blevet fundet i live blandt murbrokkerne. Mindst 11 er blevet behandlet for skader, mens en person er konstateret død.

  Tidligere på aften forlød det, at 99 personer var savnet efter kollapset.

  USA's præsident Joe Biden har tilbudt katastrofehjælp fra den føderale regering.

 41. Op mod 150 tilskadekomne efter tornado i Tjekkiet

  En tornado har ramt det sydøstlige Tjekkiet, hvor mellem 100-150 er kommet til skade, og flere kan have mistet livet.

  Det skriver nyhedsbureauet AFP ifølge Ritzau.

  Indenrigsminister Jan Hamacek siger, at han forventer, at nogle har mistet livet.

  Regeringen overvejer at sætte hæren ind, siger indenrigsministeren.

  Tornadoen skal ifølge tjekkiske medier have ramt byerne Breclav og Hodonin.

 42. Miami: Hundelufter redder dreng fra sammenstyrtet bygning

  En hundelufter ved navn Nicholas Balboa var vidne til det frygtelige bygnings-kollaps i Surfside i Florida natten til torsdag amerikansk tid.

  Til CNN fortæller han, at han mærkede jorden ryste, da boligkomplekset i Miami pludselig styrtede delvist sammen.

  Først var der stille, men så hørte han skrig og gik efter lyden. Under bjerget af betonbrokker og forvredent metal kunne han se nogle fingre, der bevægede sig.

  - Til sidst kom jeg tæt på ham, og han sagde 'kan du se min hånd'?

  Det vides endnu ikke, hvorfor boligkomplekset styrtede delvist sammen. (Foto: Joe Raedle © Ritzau Scanpix)

  Nicholas Balboa fortæller, at han lyste med sin telefon for at tilkalde hjælp.

  Det viste sig, at drengen lå under sin madras og sengeramme, da han blev hjulpet fri af redningsfolk.

  35 personer er angiveligt blevet reddet, mens en er bekræftet død. 99 personer er meldt savnet.

 43. Video viser omfattende skader på bygning i Miami

  En person er foreløbig erklæret død, mens 99 personer fortsat er savnet efter den delvise sammenstyrtning af en boligblok i Miami i delstaten Florida natten til torsdag amerikansk tid.

  Ifølge CNN arbejder redningsfolk på højtryk for at finde overlevende i ruinerne af bygningen, der ligger i bydelen Surfside ved kysten.

  USA's præsident Joe Biden siger her til aften dansk tid, at regeringen er klar til at tilbyde hjælp til Florida.

  - En hvilken som helst hjælp, som den føderale regering kan bibringe, vi afventer, bare spørg os, så skal vi nok være der, siger han ifølge CNN.

 44. Merkel om Delta-variant: Europa er på 'tynd is'

  EU-landenes stats- og regeringsledere er her til aften blevet enige om, at kampen mod den særdeles smitsomme Delta-variant kræver, at der sættes turbo på for at få færdigvaccineret de europæiske befolkninger.

  Tysklands kansler Angela Merkel konstaterer, at antallet af nye coronatilfælde i de 27 lande trods alt falder i takt med, at flere får deres corona-stik.

  - Selvom der er noget at have håbet i, så er pandemien ikke ovre, især ikke i verdens fattigere lande. Og i Tyskland og Europa bevæger vi os stadig på tynd is, siger hun ifølge AP.

  Det europæiske center for forebyggelse af og kontrol med sygdomme anslår, at Delta-varianten vil udgøre 90 procent af alle nye coronatilfælde på det europæiske kontinent i slutningen af august.

 45. Politiet i Miami: Op mod 99 personer i kollapset bygning er savnet

  En person er konstateret død, efter at en boligblok i Miami i delstaten Florida delvist kollapsede i nat amerikansk tid.

  Lokale politimyndigheder oplyser dog til amerikanske medier, at op mod 99 andre er meldt savnet.

  Tidligere forlød det, at 51 personer var meldt savnet.

  - Det er ufatteligt. Det er et frygteligt, frygtelig mareridt, vi har her, siger borgmester i Miami-Dade County, Daniella Levine Cava.

 46. Bornholmslinjen vejleder utrygge bilister om alternative ruter

  Sagen om stenkast mod danske biler på motorvej E65 i Sverige mærkes også hos Bornholmslinjen, der sejler mellem Ystad og Rønne.

  - Vi får nogle opkald til vores drifts- og kundeservice fra folk, der har læst om fænomenet, og som bliver utrygge.

  - Dem hjælper vi ved at fortælle om alternative veje at køre fra Malmø til Ystad, siger PR- og kommunikationschef Jesper Maack, Bornholmslinjen, til Ritzau.

 47. Biden: Lukning af Hongkong-avis viser tiltagende kinesisk undertrykkelse

  USA's præsident tager nu bladet fra munden og kommenterer situationen i Hongkong, hvor den prodemokratiske avis Apple Daily i går udkom for sidste gang i 26 år.

  Lukningen viser 'Beijings tiltagende undertrykkelse', siger Joe Biden ifølge Reuters og opfordrer samtidig Kina til at respektere den frie presse og løslade tilbageholdte journalister og ledende medarbejdere.

  - Befolkningen i Hongkong har ret til pressefrihed. I stedet fornægter Kina basale frihedsrettigheder og angriber Hongkongs autonomi samt demokratiske institutioner og processer i strid med internationale forpligtelser, lyder det fra Joe Biden.

  Apple Daily med 600 ansatte tog i går konsekvensen af et tumultarisk år med den nye kinesiske sikkerhedslov, der har ført til ransaginger, anholdelser og indefrysning af avisens økonomiske midler.

 48. Biden indgår aftale om infrastrukturplan til 3.610 milliarder kroner

  Præsident Biden præsenterer infrastrukturplan sammen med fem demokratiske og fem republikanske senatorer. (Foto: WIN MCNAMEE © Ritzau Scanpix)

  USA's præsident, Joe Biden, siger, at han har indgået en aftale med en tværpolitisk gruppe af senatorer om en stor infrastrukturplan, der skal skabe millioner af job.

  Planen til omkring 579 milliarder dollars, svarende til 3.610 milliarder kroner, skal finansiere nye veje, broer, havne, udvide bredbånds-netværket og anden infrastruktur.

  Flere dele af Bidens økonomiske plan bliver dog udsat til en senere aftale, blandt andet hele klimadagsordenen og øgede muligheder for børnepasning, skriver New York Times.

  Planen kræver, at mindst 60 ud af 100 senatorer stemmer for, og at den får flertal i Repræsentanternes Hus.

 49. Radikale kritiserer regeringen: Når Norge kan tage imod 5.000 kvoteflygtninge, så kan vi godt tage mere end 200

  Radikale Venstre kritiserer regeringen, fordi den kun tager 200 kvoteflygtninge fra Rwanda i år - det samme antal som sidste år.

  - Det giver ingen mening. Asylantallet er historisk lavt. Og når Norge kan tage 5.000, og Sverige kan tage 3.000, så kan Danmark også tage mere end 200, siger udlændingeordfører Kristian Hegaard.

  Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye afviser kritikken.

  - Vi har fortsat store integrationsudfordringer, og derfor har vi valgt ganske forsigtigt at træde ind i FN's kvoteflygtningesystem. Men vi kommer ikke til at åbne sluserne for tusindvis af mennesker, siger Tesfaye.

 50. Britisk minister vil sende skibe forbi Krim igen trods russiske trusler

  Den britiske flåde vil fortsætte med at sejle ad en omstridt sejlrute i Sortehavet, selvom Rusland hævder, at den britiske destroyer HMS Defender for nylig krænkede russisk territorium.

  Rusland hævder at have affyret varsselsskud mod det britiske krigsskib i farvande nær Krim-halvøen.

  Men det afviser den britiske miljøminister George Eustice ifølge CNN.

  - Det sker ret ofte, og det, der skete, var, at russerne var i gang med en skydeøvelse, siger han ifølge CNN.

  Eustice anerkender desuden ikke Ruslands påstande om, at det britiske krigsskib krænkede russisk søterritorium.

  - Vi har aldrig accepteret annekteringen af Krim. Dette var ukrainske farvande.

Mere fra dr.dk