Seneste Nyt

Nyheder

 1. Enhedslisten vil stoppe biltrafik i Indre By i København for at skabe plads til natur og mennesker

  I fremtiden skal det være næsten umuligt at køre gennem Indre By i København i bil.

  I hvert fald hvis det står til Københavns Kommunes største parti, Enhedslisten, der i dag i Berlingske fremlægger en række tiltag, der skal "demokratisere" vejarealet i København.

  - Det kan forhåbentligt give en mere afslappet hverdag for rigtig mange, i stedet for at de sidder i en bilkø. Samtidig bliver der mere plads på vejene til dem, der faktisk er afhængige af en bil, siger Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, til Berlingske.

  Et andet tiltag er at lave superboulevarder til busser, cykler og nødvendig kørsel, og så vil partiet skabe et grønt parkbælte rundt om Indre By.

  Venstre og Socialdemokratiet på Københavns Rådhus er enige i, at der er behov for at få biltrafik ud af byen.

  Til Berlingske siger de to partier, at de derfor ikke forstår, hvorfor Enhedslisten er modstander af planerne om en kommende Østlig Ringvej og en havnetunnel, der ifølge dem vil sikre mindre trafik i byen.

  Barfod understreger over for Berlingske, at hun ikke kan sætte tal på, hvor meget udspillet vil koste, da der indtil videre er tale om en "vision".

 2. Antallet af jobskift rammer højeste niveau i 13 år

  968.600. Så mange gange startede personer i nyt job på det danske arbejdsmarked sidste år.

  Det viser tal fra dataportalen Jobindsats, der drives af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, ifølge Fagbladet 3F.

  Tallet er ikke set højere siden 2009, hvor man begyndte at måle udviklingen.

  Det er den store efterspørgsel på arbejdskraft, der ligger til grund for de mange skift.

  Det vurderer Kaare Danielsen, der er stifter af og direktør for jobportalen Jobindex.

  - Når der er mange jobopslag, bruger folk lejligheden til at skifte job, men er der krise, så klamrer man sig til stolene, siger han til fagbladet.

  Den samme person kan tælle med, hvis vedkommende har skiftet job flere gange på et år, ligesom tallet både indeholder personer, der skifter fra et job til et andet, og personer, der kommer fra ledighed, uddannelse eller andet.

 3. Dressurstjerne napper DM-guld

  Nanna Skodborg Merrald vandt DM-guldet efter en stærk præstation i kür. (Foto: © HAMAD I MOHAMMED, Ritzau Scanpix)

  Hun er nummer fire på verdensranglisten, men i Danmark er Nanna Skodborg Merrald nummer ét.

  I hvert fald når det kommer til weekendens danmarksmesterskaber i dressur, som blev vundet af den 29-årige rytter og vallakken Blue Hors Zepter.

  I søndagens dressurform kür, hvor rytteren selv sammensætter øvelser og musik, indkasserede hun et resultat på 86,85 procent fra dommerne, hvilket var nok til en sikker guldmedalje. Carina Cassøe Krüth tog sig af sølvmedaljen, mens Andreas Helgstand blev nummer tre.

  Nanna Skodborg Merrald har godt gang i 2023. I april blev hun nummer to ved World Cup-finalen i USA, og i februar vandt hun karrierens første World Cup-sejr i tyske Neumünster.

  Hun var desuden en del af det danske landshold, som sidste år vandt VM-guld på hjemmebane i Herning.

  I paradressur vandt Tobias Thornings Jørgensen DM for grad 1, 2 og 3 med en samlet procentsum på 157,32 og 82. Pia Wulff Jestrup red sejren hjem i grad 4 og 5 med en score på 148,95 og 77 procent.

 4. Forskere finder rester af middelalderkirke på havets bund

  Rungholt blev oversvømmet under den stormflod, som kaldes Den Store Manddrukning.

  Under havoverfladen har forskere fundet resterne af en kirke fra middelalderbyen Rungholt ved Slesvig-Holsten i Nordtyskland. Det skriver Berlingske.

  - Det har været en stor kirke, for den havde en længde på omkring 40 meter og en bredde på 15 meter, siger Ruth Blankenfeldt, arkæolog ved center for baltisk og skandinavisk arkæologi i Slesvig, til avisen.

  Middelalderbyen Rungholt blev oversvømmet i 1362. Forskere mener, at mellem 10.000 og 30.000 mennesker døde i løbet af en enkelt nat, skriver Berlingske.

  Forskerne har ud over kirkeresterne fundet strukturer af et bysamfund.

  - Det viser alt sammen, at det efter datidens forhold var en stor by, der forsvandt i havet, siger Ruth Blankenfeldt.

  Opdagelserne ligger under en del af Vadehavet, som er beskyttet under Unescos verdensarvsliste, så forskerne må ikke bruge motorisede køretøjer og gravemaskiner.

  Derfor er fundene gjort ved at grave i mudderet under lavvande.

 5. Trump får kritik af sine republikanske kolleger for at rose Nordkoreas leder

  USA's tidligere præsident Donald Trump har lykønsket Nordkoreas leder, Kim Jong-un, med landets bestyrelsespost i Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

  Det skete fredag på Trumps eget sociale medie, Truth Social.

  - Tillykke til Kim Jung Un!, lød det.

  Lykønskningen falder dog ikke i god jord hos Trumps kolleger i Det Republikanske Parti, hvor flere retter en bredside mod ham.

  Blandt andre tidligere vicepræsident Mike Pence og Nikki Haley,som har meldt sit kandidatur til at blive Republikanernes præsidentkandidat i 2024.

  - Uanset om det er min tidligere medkandidat eller nogle andre, så bør ingen rose diktatoren i Nordkorea, siger Mike Pence i et interview med Fox News.

  Nikki Haley er også hård i sin kritik.

  - Han har truet os. Der er intet at ønske ham tillykke med. Han har været forfærdelig mod sit folk. Han har været forfærdelig mod USA, og vi er nødt til at stoppe med at være søde mod lande, der hader USA, siger hun.

  Ron DeSantis, der også håber at blive præsidentkandidat, har ifølge mediet NBC sagt, at han var "overrasket" over Trumps kommentar om Kim Jong-un, som han beskriver som en "morderisk diktator".

 6. Otte biler i brand i Brøndby Strand: Politiet søger vidner

  I nat modtog Københavns Vestegns Politi en anmeldelse om bilbrand i et parkeringsområde i boligområdet Tybjergparken i Brøndby Strand.

  Det oplyser vagtchef Bo Nyberg Ris til Ritzau.

  Da politiet kommer frem, brænder otte biler, fortæller han.

  - Bilbrande har det med at gå fra bil til bil, fordi de bliver så varme, siger Bo Nyberg Ris.

  Brandene er slukket igen, og der ligger nu en efterforskningsopgave foran Københavns Vestegns Politi.

  - De skal finde ud af, hvilken af bilerne branden er startet i, og de skal se på noget overvågning, siger vagtchefen.

  I den forbindelse hører politiet gerne fra vidner, eller folk der har set noget usædvanligt. Man er også interesseret i privat videoovervågning fra beboere i Tybjergparken.

  Hvis du har oplysninger, kan politiet kontaktes på 114.

 7. Mandag giver skyer, tåge, men mest sol

  Solopgang ved Sjællands Odde mandag morgen. Foto: Susser Preuss.

  Hvis du synes, det ser mere gråt ud her til morgen, end hvad du har været vant til på det seneste, er den god nok.

  I hvert fald hvis du står op i Jylland, hvor der i store dele vil hænge skyer på himlen. Flere steder er der også dis, som bliver hængende lidt endnu.

  Dog vil solen bryde igennem og brænde dis og skyer af, og det bringer temperaturen op på mellem 17 og 22 grader. Dog lidt køligere ved Vestkysten.

  Vinden er svag til jævn fra vest og skiftende retninger.

 8. Drabsdømt australsk mor løslades efter dansk forskning

  Efter at have siddet bag tremmer i 20 år, dømt for at have dræbt sine fire børn, er 55-årige Kathleen Folbigg fra Australien nu benådet og løsladt.

  Det oplyser justitsministeren i delstaten New South Wales, Michael Daley, ifølge nyhedsbureauet AP.

  Benådningen kommer efter nye beviser, som blandt andre forskere på Aalborg Universitet står bag.

  I 2003 blev Kathleen Folbigg dømt for at have kvalt sine børn. De døde i separate hændelser og blev mellem 19 dage og 18 måneder gamle, og moderen har hele tiden insisteret på, at de døde af naturlige årsager.

  Forskergruppen fra Aalborg er specialister i en type genfejl, der bæres af omkring 130 mennesker i verden. Den ene er Kathleen Folbigg, og ifølge analyser af børnenes hælprikprøver fra fødslen, er mutationen gået i arv til hendes døtre. De er sandsynligvis døde af hjertestop på grund af genfejlen.

  - Den mutation, som døtrene bar rundt på, er lige så alvorlig som den mutation, der er fundet i andre børn, hvor deres død er forklaret med mutationen, har Michael Toft Overgaard, professor på Aalborg Universitet, tidligere sagt til Ritzau.

  Sønnerne havde ikke arvet mutationen, men hælprøverne viste, at de blandt andet bar på to andre sjældne mutationer. De sidder i et gen forbundet med epileptiske anfald.

 9. Knap 80 skolepiger forgiftet i Afghanistan

  Knap 80 afghanske skolepiger fra 1. til 6. klasse på to forskellige skoler er blevet forgiftet.

  Pigerne blev indlagt efter to separate angreb på skoler i det nordlige Afghanistan, oplyser den lokale embedsmand, Mohammad Rahmani, der har ansvar for uddannelsesområdet til nyhedsbureauet AP.

  Han oplyser, at gerningsmanden, som stod bag angrebene, "bar personligt nag" dog uden at uddybe, hvad det konkret betyder.

  Angrebene fandt sted i Sar-e-Pul-provinsen lørdag og søndag.

  - De to skoler ligger tæt på hinanden og blev angrebet en efter en. Vi bragte alle eleverne til hospitalet, og nu har de det fint, siger Mohammad Rahmani til AP.

  Indledende undersøgelser af angrebene viser, at en person, som bar nag, betalte en tredjepart for at udføre angrebene, oplyser embedsmanden.

  Det menes at være første gang, at denne type angreb har fundet sted, siden Taliban kom til magten i august 2021 og indledte sin undertrykkelse af afghanske kvinder og pigers rettigheder.

  Sidste år blev nabolandet Iran også ramt af en række giftangreb mod skolepiger.

 10. Volden i Sudan er intensiveret med udløb af våbenhvile

  Kampene i Sudans hovedstad, Khartoum, er blevet mere voldsomme, efter en aftale om våbenhvile udløb lørdag aften, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Samtidig melder aktivister om, at et nyt udbrud af vold har kostet 40 personer livet i det nordlige Darfur.

  Våbenhvilen begyndte 22. maj og gjorde situationen i Sudan en smule mere rolig. Men som tidligere våbenhviler blev denne også overtrådt adskillige gange.

  I de seneste dage er årets første regn faldet, hvilket varsler begyndelsen på regnsæsonen, der varer til oktober. Regnsæsonen medfører oversvømmelser og en større risiko for vandbårne sygdomme, og det kan komplicere den allerede udfordrede indsats med at få nødhjælp frem.

  Kampene mellem den sudanske hær og den paramilitære gruppe RSF brød ud 15. april og har udløst en stor humanitær krise i landet.

  Mere end 1,2 millioner mennesker er blevet drevet på flugt inden for landets grænser, mens 400.000 er flygtet til nabolande, skriver Reuters.

 11. Zlatan Ibrahimovic indstiller karrieren

  Zlatan Ibrahimovic blev søndag hyldet, da Milan mødte Hellas Verona i Serie A. (Foto: © Matteo Bazzi, Ritzau Scanpix)

  En af de største skandinaviske fodboldspillere nogensinde, Zlatan Ibrahimovic, indstiller karrieren.

  Det fortalte en meget rørt Ibrahimovic i en tale, efter hans italienske klub AC Milan søndag aften havde spillet sæsonens sidste kamp, skriver det svenske medie Aftonbladet.

  - Det er tid til at sige farvel til fodbold, men ikke til jer, siger Ibrahimovic ifølge Aftonbladet.

  - Der er så mange følelser og minder på det her stadion. Første gang jeg kom til Milan, gav I mig glæde. Anden gang gav I mig kærlighed. I har budt mig velkommen med åbne arme, og I gjorde, at jeg følte mig hjemme. Jeg vil være AC Milan-fan for livet, siger den 41-årige svensker.

  Zlatan Ibrahimovic har kontraktudløb i AC Milan, når sæsonen er slut, og det var på forhånd kendt, at de to parter ikke forlænger det samarbejde.

  Angriberen har gennem karrieren også repræsenteret klubber som Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Manchester United og PSG. Han har også været på eventyr i USA, hvor han spillede for Los Angeles Galaxy.

 12. Fire personer udleveret til Sverige efter dramatisk biljagt i København

  • De to biler kom begge fra Sverige, og biljagten efter den ene bil - en blå Volkswagen - endte i Hvidovre, hvor den forulykkede. (© PRESSE-FOTOS.DK)
  • Politiet undersøger bilen. (© PRESSE-FOTOS.DK)
  • Politiet affyrede flere skud for at få den ene bil til at standse. (© PRESSE-FOTOS.DK)
  1 / 3

  De fire personer, som i morges blev anholdt efter en dramatisk biljagt i København, skal udleveres til Sverige.

  Det er blevet besluttet i et grundlovsforhør i dommervagten i København.

  Ifølge pressevagten hos Københavns Politi er de fire personer allerede udleveret og er på svensk jord.

  De er af svensk politi mistænkt for at have forbindelse til et røveri i Helsingborg.

  I morges stoppede Københavns Politi to biler efter en intens jagt, hvor politiet affyrede flere skud for at få standset den ene af bilerne.

  En person er af dansk politi sigtet for at forsøge at påkøre betjente ved Sluseholmen.

  Da retsmødet var for lukkede døre og kun omhandlede selve udleveringen, er der ikke kommet så mange detaljer frem om sigtelserne.

  Video af politiets undersøgelser efter biljagten (PRESSE-FOTOS.DK).

 13. 54 soldater fra fredsbevarende styrke er dræbt af oprørere i Somalia

  54 ugandiske soldater fra en afrikansk fredsbevarende styrke er blevet dræbt på en militærbase i Somalia, skriver nyhedsbureauet AFP.

  - Vi har fundet ligene af 54 faldne soldater, oplyste Ugandas præsident, Yoweri Museveni, i går på Twitter.

  Angrebet fandt sted den 26. maj, men det er først nu, at antallet af dræbte bliver kendt.

  Den militante islamistiske gruppe al-Shabab har taget ansvaret for angrebet.

  Det er et af de hidtil værste angreb mod den fredsbevarende styrke, som Den Afrikanske Union står bag.

  Al-Shabab har siden 2006 kæmpet mod regeringen i bestræbelser på at overtage magten. De udfører jævnligt forskellige former for angreb rundt i landet.

 14. Putin giver Ruslands mest berømte ikon til den russisk-ortodokse kirke

  • Patriarken Kirill leder en gudstjeneste i katedralen. (Foto: © Moscow Patriarchate Press Servic)
  • Rublevs treenighedsikon er et mystisk billede, der er blevet et symbol for den treenige Gud, Fader, Søn og Helligånd. Det regnes for et af de vigtigste eksempler på russisk kunst. (Foto: © OLEG VAROV)
  • Der var en gudstjeneste, efter at ikonet var placeret i katedralen. (Foto: © Moscow Patriarchate Press Servic)
  1 / 3

  Det er svært at overvurdere den symbolik, der ligger i, at Ruslands mest berømte ikon-maleri i dag blev overført fra et museum til en katedral i den russisk-ortodokse kirke i Moskva.

  Vi snakker her om Andrej Rublevs berømte ikon 'Treenigheden' fra 1400-tallet, som præsident Putin nu overlader i hænderne på hans trofaste støtte, patriarken Kirill - den øverste leder i den russisk-ortodokse kirke.

  Det skete dog under protester fra Tretyakov Galleriet, hvor ikonet har været placeret. Eksperter mente, at ikonet var for skrøbeligt at flytte - og de er bekymret for, at den russiske kirke ikke kan beskytte det godt nok.

  Putin og Kirill har siden Ruslands invasion i Ukraine hængt sammen som ærtehalm. Kreml har fået Kirills støtte til krigen - og præsidenten bakker op om den russisk-ortodokse kirke.

  Symbolsk er alliancen udtrykt i Rublevs 'Treenigheden', der i dag kunne ses stillet op i Frelseren Kristus-Katedralen i Moskva.

  Patriarken Kirill kaldte det da også for en "historisk beslutning".

  - Sådan en begivenhed sker ikke uden direkte guddommelig indblanding, sagde den 76-årige religiøse leder, som er under sanktioner fra Storbritannien og Canada for hans støtte til krigen.

 15. Rusland anholder 45 personer for at deltage i Navalnyj-demonstrationer

  • Politiet i Moskva anholder en demonstrant, som holder en plakat, hvor der står "Frihed for Aleksej Navalnyj". (Foto: © Uncredited, Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.)
  • En demonstrant bliver anholdt på Pushkin-pladsen i Moskva. (Foto: © Uncredited, Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.)
  1 / 2

  Russisk politi har anholdt mindst 45 mennesker for at deltage i demonstrationer til fordel for den fængslede oppositionsleder Aleksej Navalnyj.

  Det viser en opgørelse fra organisationen OVD Info, skriver nyhedsbureauet AFP.

  OVD Info er en menneskerettighedsorganisationen, der hjælper mennesker, som er kommet i klemme i det russiske retssystem.

  Anholdelserne er foretaget i hovedstaden Moskva samt i større byer som Sankt Petersborg og kommer på 47-årige Navalnyjs fødselsdag.

  Navalnyjs medarbejdere havde opfordret til støttedemonstrationer i både Rusland og udlandet.

  Aleksej Navalnyj afsoner en dom på ni år for bedrageri og har siddet fængslet siden 2021.

  Navalnyj har afvist alle anklager, og siger, at de er opdigtede i et forsøg på at lukke munden på ham.

 16. Black Eyed Peas aflyser koncert på den fynske festival Tinderbox

  Der er dårligt nyt til de fans, der havde glædet sig til at høre Black Eyed Peas på den fynske festival Tinderbox i slutningen af juni.

  For den amerikanske gruppe har aflyst deres optræden på festivalen på grund af "logistiske årsager".

  Det oplyser Tinderbox på Instagram.

  Festivalen kan dog samtidig afsløre, at der allerede er lavet en aftale med en "fantastisk artist".

  - Hold derfor øjne og ører åbne, for vi kan snart løfte sløret for, hvem det er, skriver Tinderbox.

  Black Eyed Peas blev grundlagt i 1995 og havde sin storhedstid i 00'erne.

  Sidste år var der 48.000 gæster til festivalen i Tusindårsskoven i Odense.

 17. Leipzig forbyder demonstration efter uroligheder lørdag aften

  Efter voldsomme sammenstød mellem venstreorienterede aktivister og politiet lørdag, har den østtyske by Leipzig forbudt en demonstration, som var planlagt søndag aften.

  - Årsagen er det, som udspillede sig lørdag, oplyser en talsperson for myndighederne i byen til det tyske nyhedsbureau DPA.

  Forbuddet gælder for store forsamlinger og demonstrationer i Leipzig.

  Den planlagte demonstrationen var imod politivold.

  Ifølge politiet blev omkring 30 personer tilbageholdt, og 50 politibetjente skadet under optøjerne lørdag aften.

  Urolighederne kommer, efter at en studerende fra venstrefløjen blev idømt en fængselsstraf for at stå i spidsen for voldelige angreb på personer, som gruppen anså som højreorienterede aktivister.

  Der var sammenstød mellem demonstranter og politiet lørdag aften:

 18. Verstappen vinder igen, igen, mens Magnussen slutter nummer 18 i Barcelona

  Kevin Magnussen sluttede i den tunge ende af søndagens grandprix i Barcelona. (Foto: © ALBERT GEA, Ritzau Scanpix)

  Der er Max Verstappen og så alle de andre.

  Den dobbelte Formel 1-verdensmester har virkelig fundet farten i sin Red Bull-racer i indeværende sæson og vandt da også nærmest forventeligt søndagens grandprix i Barcelona.

  Sejren er Verstappens tredje i træk, og han øger derfor sit forspring til forfølgerne i VM-stillingen. På andenpladsen kom Mercedes' Lewis Hamilton, mens britens holdkammerat, George Russel, blev nummer tre.

  Kevin Magnussen, som kører for Haas, havde en svær dag på banen i Barcelona og sluttede som nummer 18. Dermed står danskeren fortsat noteret for to point efter sæsonens første syv løbsweekender.

 19. Tyrkiet vil mødes med Sverige og Finland

  Repræsentanter fra Tyrkiet, Sverige og Finland skal mødes 12. juni for at diskutere Sveriges forsøg på at blive medlem af Nato.

  Det siger forsvarsalliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg, efter at have mødtes med den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, i Istanbul.

  Det skriver Reuters.

  Stoltenberg har sagt, at han håber at få Sverige med i Nato inden alliancens topmøde i Litauen den 11. juli.

  Hvis Tyrkiet nikker ja til Sverige, så vil det kun være Ungarn, der mangler at ratificere ansøgningen.

  Erdogan har været skeptisk over for Sverige, som tyrkerne ikke mener gør nok for at slå ned på tilhængere af det kurdiske arbejderparti PKK.

  PKK kæmper for en uafhængig stat for det kurdiske mindretal i Tyrkiet. Gruppen er stemplet som en terrorgruppe af Tyrkiet, USA og EU.

 20. Eftermiddagsbrag venter Holger Rune

  Der venter Holger Rune lidt af et eftermiddagsbrag, når han mandag skal spille fjerde runde ved den store grand slam-turnering French Open.

  Den 20-årige danske tennisspiller er nemlig blevet tildelt kamp nummer to ud af fire på en af de store baner i det parisiske anlæg.

  Derfor kommer Holger Rune og hans argentinske Francisco Cerundolo til at gå ud på gruset så snart, dagens første kamp, der starter klokken 11, er spillet færdig.

  Danskerens argentinske modstander er lige nu nummer 23 på verdensranglisten, og i hans seneste opgør ved French Open slog han verdens nummer ni, Taylor Fritz.

  Du kan følge opgøret mellem Holger Rune og Francisco Cerundolo direkte på dr.dk og i app'en DR Nyheder.

 21. Fire svenskere begæres udleveret til Sverige - en sigtet for forsøg på at påkøre politi under flugt

  Den ene bil blev standset ved Sjællandsbroen, mens den anden fortsatte til Hvidovre. (© PRESSE-FOTOS.DK)

  En biljagt førte i morges til anholdelsen af fire svenske statsborgere, som i dag på et endnu ukendt tidspunkt bliver fremstillet i dommervagten i København.

  De begæres alle udleveret til Sverige, da en af de to biler har relation til et røveri i Helsingborg, skriver Københavns Politi på Twitter.

  Den endelige sigtelse af de fire anholdte vil fremgå ved retsmødet.

  Føreren af den ene bil, en Golf, sigtes dog for at forsøge at påkøre polititjenestemænd under flugten, skriver politiet.

 22. Kvinde overfaldet på gaden i Horsens lørdag morgen. 21-årig mand varetægtsfængslet

  En 21-årig mand er blevet varetægtsfængslet efter et retsmøde i Retten i Kolding. Det oplyser Sydøstjyllands Politi ifølge Ritzau.

  Tidligt lørdag morgen blev en kvinde udsat for en overfaldsvoldtægt, hvor hun ikke kendte gerningsmanden, siger specialanklager Anna Holm Kristensen om sagen.

  Senere lykkedes det for politiet på baggrund af beskrivelser at finde frem til den 21-årige.

  Han har nægtet sig skyldig, oplyser anklageren til Ritzau.

  Sigtelsen drejer sig om andet seksuelt forhold end samleje, oplyser hun. Manden skal være fængslet frem til 30. juni, har dommeren bestemt.

 23. Biljagt i København: Fire anholdte skal i grundlovsforhør i aften

  De fire svenskere, der blev anholdt af Københavns Politi tidligt i morges efter en eftersættelse, bliver fremstillet for en dommer med krav om varetægtsfængsling senere i dag.

  Det oplyser Københavns Politi ifølge Ritzau.

  I morges lykkedes Københavns Politi med at stoppe to biler efter en intens jagt, hvor der blev affyret flere skud. Den ene bil blev stoppet ved Sjællandsbroen i København, den anden i Hvidovre.

  Begge biler er indregistreret i Sverige, og den ene har forbindelse til et røveri i Helsingborg, og svensk politi kontaktede sine danske kolleger, da bilen passerede Øresundsbroen.

  To mænd og to kvinder fra Sverige er anholdt. Den centrale efterforskningsleder, Kenneth Hviid Simonsen, ønsker ikke umiddelbart at oplyse noget om, hvad de sigtes for.

 24. Mulig gerningsmand til knivstikkeri i Aarhus har meldt sig selv

  Natten til lørdag blev to unge mænd overfaldet med kniv på Langenæs Allé i Aarhus.

  Nu er manden, som politiet mistænker at stå bag, anholdt. Den 24-årige meldte sig selv på politigården i Aarhus, efter Østjyllands Politi havde været i telefonisk kontakt med ham, oplyser politiet i en pressemeddelelse.

  Den anholdte sigtes for forsøg på manddrab og farlig vold. Østjyllands Politi mistænker dog, at der har været flere gerningsmænd involveret.

  Ofrene blev påkørt og derefter stukket med kniv. Det ene offer, en 18-årig mand, var tidligere i livsfare, men meldes nu i stabil tilstand. Den anden, en 19-årig mand, fik overfladiske skader.

  Parterne kender hinanden i forvejen, oplyste politiet i går ifølge Ritzau.

  Det er politiets opfattelse, at overfaldet bunder i et opgør i det kriminelle miljø, lyder det i pressemeddelelsen.

  Den 24-årige mand ventes at blive fremstillet i grundlovsforhør i morgen formiddag.

 25. Mand skal varetægtsfængsles efter brand på Thisted sygehus

  En patient, der angiveligt satte ild til et lokale på Thisted sygehus i går, skal varetægtsfængsles.

  Det har en dommer besluttet efter et retsmøde i dag, oplyser en anklager fra Midt- og Vestjyllands Politi til Ritzau.

  Den 56-årige mand var ikke selv til stede ved retsmødet, da han er så røgforgiftet, at han ikke var i stand til at møde op.

  Den 56-årige sigtes efter den alvorligste bestemmelse i straffeloven om ildspåsættelse. Branden skal have bragt andre mennesker i fare. Han er også sigtet for trusler, skriver Ritzau.

  19 patienter og flere ansatte blev evakueret fra afdelingen på sygehuset, efter branden opstod, og flere ansatte blev efterfølgende tjekket for røgforgiftning. Inden anholdelsen skal den 56-årige have truet både en brandleder og sygehusansatte med en kniv, oplyser vagtchefen ved politiet til Ritzau.

 26. Årsagen til kæmpe togulykke i Indien er blevet fremlagt

  Problemer med et elektronisk signalsystem er årsag til fredagens voldsomme togulykke, som har kostet mindst 288 personer livet og såret over 1.000 i Indien.

  Det har de første undersøgelser af ulykkesstedet vist, mens "de ansvarlige er blevet identificeret", siger landets jernbaneminister, Ashwini Vaishnaw, ifølge det indiske nyhedsbureau ANI.

  Formålet med signalsystemet er normalt, at tog netop ikke kan kollidere, som de gjorde ved ulykken.

  - Hvem end der gjorde det, og hvordan det skete, vil blive klarlagt efter en grundig undersøgelse, siger ministeren, som ikke vil gå i flere detaljer.

  Han siger, at genoprettelsesarbejdet er i gang, og at normaliteten vil være genoprettet før onsdag morgen.

 27. Gerningsmand bag Field's-skyderi talte med 13 behandlere på et halvt år: Det er alt, alt for mange, siger professor i psykiatri

  Manden, som affyrede skud og dræbte tre i Field's i juli sidste år, talte med 13 forskellige behandlere på bare seks måneder.

  Det har speciallæge, overlæge og professer i psykiatri Merete Nordentoft talt op, siger hun til Politiken.

  Merete Nordentoft er en del af den taskforce, der for Region Hovedstaden har undersøgt mandens forløb i psykiatrien og på baggrund heraf kommet med anbefalinger til psykiatrien, og derfor har hun haft adgang til hans journal. Hun har tavshedspligt, men nævner antallet af behandlere, fordi hun mener, det er afgørende for at forstå forløbet, og hvad der skal laves om, skriver Politiken.

  - 13 forskellige behandlere var involveret og talte med den unge mand gennem et halvt år. Det er alt, alt for mange. En patient bør have én fast kontaktperson med et par faste reserver, siger hun.

  Hun fortæller til Politiken, at hun ikke vil foregribe retssagen, der skal køre mod den 23-årige mand, men at hun antager, at retten vil konkludere, at gerningsmanden er uegnet til straf.

  - Jeg mener, han har været i en tilstand, hvor man ikke kan betragte ham som ansvarlig for sine handlinger, fordi han har været så syg, at han ikke har kunnet træffe rationelle valg, siger hun i interviewet.

 28. Juridisk faderløse og berørte af spiralsagen vil demonstrere imod Mette Frederiksen

  Statsminister Mette Frederiksen (S) trækker de to sager om henholdsvis juridisk faderløse og spiraloplægninger i langdrag.

  Det mener flere borgere i Grønland, som har arrangeret en fredelig demonstration, når Mette Frederiksen på tirsdag deltager i det årlige rigsmøde i den grønlandske hovedstad, Nuuk. Det skriver grønlandske KNR.

  - Vi har arrangeret en fredelig demonstration, da vi over for statsministeren, Mette Frederiksen, vil vise, at hun som den øverste leder i riget må handle og bringe de her sager til afslutning, siger Klaus Frederiksen, som er en af arrangørerne og en del af sagen om juridisk faderløse, til KNR.

  Ifølge ham har de to sager det til fælles, at de involverede er blevet uretfærdigt behandlet af den danske stat. Derfor har de slået sig sammen for at vise deres utilfredshed.

  Spiralsagen handler om tusindvis af spiraloplægninger i grønlandske kvinder i 1960'erne og -70'erne, hvoraf flere ikke gav samtykke. I sidste uge blev en længe ventet undersøgelse af sagen sat i gang.

  Sagen om de juridisk faderløse handler om, at grønlandske børn født uden for ægteskab ikke havde ret til at kende identiteten på deres far frem til 1974 i modsætning til danske børn, som blev givet den ret i 1930'erne.

  Den danske stat har nægtet at imødekomme et krav om godtgørelse fra 26 grønlændere, der har stævnet staten for brud på menneskerettighederne.

Mere fra dr.dk