Seneste nyt

Seneste nyt

 1. I dag kl. 13:32

  Statens krisestab er samlet for at drøfte gaslækager i Østersøen

  Politiet og flere andre relevante myndigheder er samlet i den nationale operative stab (NOST) for at drøfte håndteringen af de tre gaslækager på gasledningerne Nord Stream 1 og 2 i Østersøen.

  Det oplyser Rigspolitiet til DR.

  Ifølge DR's forsvarsanalytiker Mads Korsager er der med andre ord tale om "en større krise eller alvorlig hændelse."

  - Det siger noget om, at hændelsen er af en størrelse, så der er brug for at koordinere indsatsen fra centralt hold. Der er mange myndigheder, der hver især har en opgave, når sådan noget sker, og der kan NOST'en have det store overblik.

  Den nationale operative stab (NOST) træder sammen, når der opstår større kriser og hændelser i Danmark. Staben skal i den slags situationer sikre det tværgående samarbejde og mellem landets myndighedern.

 2. 44 min. siden

  Bornholms Politi: Ingen sundhedsmæssig risiko på Bornholm efter gaslækager

  Myndighederne vurderer, at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko for borgerneBornholm og Ertholmene som følge af gaslækagerne på Nord Stream 1 og Nord Stream 2.

  Sådan lyder beskeden fra Bornholms Politi i en pressemeddelelse.

  Myndighederne følger situationen løbende, lyder det fra politiet. I den forbindelse har Beredskabsstyrelsen på østkysten af Bornholm opstillet udstyr, der måler koncentrationen af gas i luften.

  Borgerne anmodes om at følge myndighedernes anvisninger og i øvrigt orientere sig om situationen ved hjælp af medierne.

 3. I dag kl. 13:40

  Fund af massegrav i Afghanistan

  I provinsen Kandahar i det sydlige Afghanistan har man for få dage siden fundet en massegrav med 12 lig. Det skriver den norske nyhedstjeneste, NTB.

  Massegraven blev fundet under udgravningen til en brønd, fortæller Noor Ahmad Saeed, som er leder af Informations- og Kulturafdelingen i Kandahar.

 4. I dag kl. 13:29

  Forsvarsministeren: Forsvaret sender fregat og havmiljøskib til Bornholm efter gasudslip

  I forbindelse med de tre gasudslip på gasledninger i farvandet omkring Bornholm har Forsvaret siden i går haft et patruljeskib i området.

  Desuden skal både et havmiljøskib og en fregat sendes til området, oplyser forsvarsminister Morten Bødskov (S).

  - Det vigtigste lige nu er at få overblik over situationen og sikre, at den maritime sikkerhed og fremfærd kan foregå så godt og trygt som overhovedet muligt, siger han.

  Desuden er der et helikopterberedskab i forhøjet beredskab i området, og Beredskabsstyrelsen er på Bornholm med måleudstyr til den her slags situationer, siger han.

  - Det er vigtigt at understrege, at der ikke er gaspartikler i luften, og der er ingen fare for indbyggerne på Bornholm, siger Morten Bødskov.

  Da Danmark fik besked om lækagerne har der desuden været F16-fly på vingerne for at konstatere, at der var et udslip, oplyser han.

 5. I dag kl. 13:22

  Den russiske ambassade ønsker svar fra Danmark om gaslæk i Østersøen

  Statsminister Mette Frederiksen sagde, at det ikke kan afvises, at de tre læk på gasledningerne skyldes sabotage.

  - Det er for tidligt at konkludere endnu, men det er en ekstraordinær situation, og der er tale om tre læk, og derfor er det svært at forestille sig, at det skulle være tilfældigt, lyder det fra statsministeren.

  Men fra den russiske ambassade lyder meldingen, at man på nuværende tidspunkt ikke vil indgå i spekulationer.

  Ambassaden skriver således til DR:

  - Vi har anmodet de danske myndigheder om oplysninger gældende situationen. Vi anser det for unødvendigt at spekulere i årsagerne, før officielle data bliver oplyst.

 6. I dag kl. 13:10

  Byretten: 47-årig journalist begik seksuelle overgreb mod børn over flere år

  En 47-årig mand begik seksuelle overgreb på mindreårige børn og var i besiddelse af et stort antal filer med børnepornografisk materiale.

  Det har Retten i Roskilde netop afgjort i en stor sag om seksuelle overgreb mod børn.

  Byretten har ment, at manden er skyldig nogenlunde i overenstemmelse med anklageskriftet. De mest alvorlige anklager handler om voldtægt, og dem er han blevet kendt skyldig i.

  Manden har været ansat som journalist på Ekstra Bladet. Der er ikke noget, der tyder på, at manden har udnyttet sit arbejde i forhold til de krænkelser, han er tiltalt for.

  Sagen behandles som en nævningesag. Det betyder blandt andet, at straffen først udmåles på et senere tidspunkt. Det bliver ikke i dag.

 7. I dag kl. 13:03

  Lars Søndergaard udtager landsholdstrup til testkamp mod Australien

  Efter Danmarks fodboldlandshold for kvinder buldrede gennem VM-kvalifikationen med ni sejre i samme antal kampe, er forberedelserne mod netop VM-slutrunden i 2023 så småt begyndt for landsholdet.

  Første skridt på vejen mod VM i 2023 er en testkamp mod Australien, som spilles på hjemmebane i Viborg den 11. oktober.

  Landstræneren må se bort fra korsbåndsskadede Nadia Nadim, mens Sofie Junge Pedersen er tilbage i truppen efter en mindre skadespause.

  - Vi står et godt sted, men allerede nu begynder arbejdet frem mod at kunne byde verdens bedste landshold op til dans til slutrunden næste år.

  - Australien er en stærk modstander, som bliver en god første VM-test for os, udtaler Lars Søndergaard tli DBU's hjemmeside.

  Kampen mod Australien spilles 11. oktober klokken 18.00 og kan ses på DR.

 8. I dag kl. 12:45

  Mette Frederiksen om gaslæk: Vi tager situationen 'meget alvorligt'

  Statsminister Mette Frederiksen (S) siger, at myndighederne og regeringen tager de tre lækager på gasledningerne Nord Stream 1 og 2 "meget alvorligt", og at det er svært at forestille sig, at det er et tilfælde.

  Det siger hun til flere medier på et kort pressemøde under et besøg i Polen, hvor hun deltager i åbningen af gasledningen Baltic Pipe.

  - Det er usædvanligt, og jeg vil gerne sige, at vi fra regeringens og myndighedernes side tager det meget alvorligt, siger Mette Frederiksen.

  Ifølge Mette Frederiksen kan man ikke udelukke, at der er tale om sabotage, men hun understreger, at det er "for tidligt at konkludere endnu."

 9. I dag kl. 12:16

  Ny og opdateret vaccine mod coronavirus er klar til danskere

  Hvis du er en af dem, der skal have endnu et stik mod corona, kan det snart blive med en ny og opdateret vaccine.

  Sundhedsstyrelsen oplyser, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har godkendt endnu en ny og opdateret version af vaccinerne.

  Vaccinen er tilpasset de varianter af virus, der er i omløb. I denne sæson er det omikron-varianter, der dominerer.

  Allerede fra midten af oktober vil det være den, man bliver tilbudt, når man skal have armen frem.

 10. I dag kl. 11:47

  Rusland kan ikke udelukke, at Nord Stream-lækagerne skyldes sabotage

  I en tidligere udgave stod der, at talsmanden hed Petrov til efternavn. Det er nu rettet til det rigtige navn, Peskov.

  Præsident Putins talsmand, Dmitrij Peskov, siger, at Rusland ikke vil udelukke, at det er sabotage, der er skyld i de tre læk på Nord Stream-gasledningerne.

  Det siger han ifølge Reuters.

  Han siger samtidig, at situationen er "bekymrende og uden fortilfælde" og at den kræver en øjeblikkelig undersøgelse.

  Du kan læse mere her.

 11. I dag kl. 11:42

  Flere ældre skal nyde godt af færre forskellige besøg fra hjemmeplejen

  Ældre skal møde færre forskellige ansigter i hjemmeplejen.

  Det mener et stigende antal kommuner, der derfor har ladet sig inspirere af den hollandske Buurtzorg-model, der kort fortalt går ud på, at små selvstændige grupper med faste medarbejdere skal tage sig af de gamle og plejekrævende.

  Den seneste kommune, der vil tage modellen til sig, er Lemvig.

  - Fordelene er jo helt indlysende for de ældre, for der er jo større genkendelighed for dem, siger formanden for Lemvig Kommunes social- og sundhedsudvalg, Gunnar Lisby Kjær (V).

  Ikast-Brande Kommune var den første til at afprøve modellen herhjemme, og en række kommuner er siden fulgt efter.

  Det gælder Rudersdal, Haderslev, Faxe, Ringsted, Hedensted og Københavns kommuner. Syddjurs Kommune arbejder også med selvstyrende borgerteams.

 12. I dag kl. 11:13

  Selskab bag Nord Stream: Der er sket skader uden fortilfælde

  Gasrørledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 er ramt af "skader uden fortilfælde", oplyser firmaet bag offshore-rørledningerne, Nord Stream AG, til nyhedsbureauet Reuters.

  - Ødelæggelserne, der skete samtidigt på samme dag på tre strenge af gasrørledningerne i Nord Stream-systemet, er uden fortilfælde, lyder det i en udtalelse fra firmaet.

  Firmaet oplyser også, at det på nuværende tidspunkt er umuligt at estimere, hvornår skaderne er udbedret, så rørledningerne igen er i stand til at transportere naturgas fra Rusland til Europa.

  Rørledningerne er ramt af i alt tre lækager - én 24 kilometer sydøst for Bornholm og to nordøst for øen, fortæller Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen.

  Ingen af de to gasledninger var i drift, men indeholder gas.

  Du kan læse mere her.

 13. I dag kl. 11:08

  Efter gaslækager: Forsvaret sender fregat til området

  Forsvaret har sendt fregatten Absalon afsted til området omkring Bornholm, hvor der har været flere gaslækager. Det erfarer DR Nyheder,

  Fregatten skal blandt andet overvåge området samt advare civil skibstrafik om, at de skal holde sig på afstand.

  DR har forsøgt at få kommentar fra Rigspolitiet, men det har ikke været muligt endnu.

 14. I dag kl. 10:32

  Blå partier går med i psykiatriaftale trods stor utilfredshed

  De blå partier i Folketinget har sagt ja til at være med i en psykiatriaftale sammen med regeringen og de røde partier.

  Det skriver ordførere for Venstre, De Konservative, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne i en pressemeddelelse.

  Det er dog ikke med armene over hovedet og store smil. Tværtimod. Ifølge de blå partier fik de søndag aften tilsendt en færdig udgave af aftalen mellem regeringen og de andre partier i rød blok, som de så kunne vælge at tilslutte sig eller lade være.

  - Man har givet indtryk af, at man ville lave en bred og langsigtet aftale, men har kun forhandlet med sit eget parlamentariske grundlag. Dermed når regeringens magtfuldkommenhed endnu et lavpunkt, lyder det i pressemeddelelsen.

  De mener ikke, at aftalen kommer i mål med at "forme fremtidens psykiatri".

  - De blå partier er derfor enige om efter et valg, hvor der er en blå regering, at indkalde til brede politiske forhandlinger, hvor opgaven bliver at skabe en reel ti-års-plan for psykiatrien, hvor der også kommer mere fokus på, hvordan vi sikrer en højere målbar kvalitet i psykiatrien.

  Indholdet af selve aftalen er endnu ikke præsenteret.

 15. I dag kl. 10:22

  Anklage om bestikkelse i Forsvaret: Ansat modtog næsten tre millioner

  To tidligere ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er blevet tiltalt for at have modtaget bestikkelse. Det oplyser anklagemyndigheden tirsdag i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.

  Bestikkelsen løb op i værdier for næsten tre millioner kroner for den enes vedkommende og 125.000 kroner for den anden.

  De anklages desuden for mandatsvig ved at have ladet det offentlige betale for ydelser og genstande, som var til privat brug.

  I sagen er desuden to selskaber og tre personer tiltalt for at have ydet bestikkelse, oplyser NSK, National Enhed for Særlig Kriminalitet.

 16. I dag kl. 10:07

  Beboere ved Studstrupværket bliver tilbudt genhusning

  Siden torsdag har en brand i en silo på Studstrupværket nord for Aarhus sendt røg ud over lokalområdet.

  Og nu bliver flere naboer tilbudt at komme på hotel - eller få kompensation for at blive indkvarteret hos venner eller familie.

  Det er forsikringsselskabet LB Forsikring, der tilbyder deres kunder genhusning.

  Det oplyser skadeschef i LB Forsikring Anne Mette Kirkegaard i en pressemeddelelse.

  - Mange er meget påvirkede af at have været udsat for den massive røgudvikling fra branden i flere døgn. For nogen er det på et niveau nu, hvor de ikke kan være i det længere. Derfor arbejder vi lige nu benhårdt på at få genhuset dem andre steder, så de kan komme væk fra røgen, siger Anne Mette Kirkegaard.

 17. I dag kl. 09:52

  Minister efter gaslækager: 'Vil løbende holde offentligheden orienteret'

  Efter tre lækager på gasledningerne Nord Stream 1 og 2, der går fra Rusland til Tyskland, har Energistyrelsen hævet beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark til næsthøjeste niveau.

  Det betyder, at sektorens selskaber skal være opmærksomme på sikkerheden omkring deres anlæg.

  - Myndigheder og regeringen følger situationen nøje, og vil løbende holde offentligheden orienteret, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

  Der er tale om to lækager på Nord Stream 1 og én lækage på Nord Stream 2. Alle lækager er sket i områder omkring Bornholm.

 18. I dag kl. 09:40

  Florida forbereder sig på orkanen Ian - guvernør frygter 'kæmpe katastrofe'

  Et satellitbillede viser orkanen Ian på vej mod det vestlige Cuba i det Caribiske Hav. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

  Den amerikanske stat Florida forbereder sig på en voldsom orkan.

  Sådan lyder det fra guvernør Ron DeSantis, der ifølge BBC frygter "omfattende skader i hele staten" som følge af orkanen, der er blevet døbt Ian, og som har kurs mod staten.

  Det nationale orkancenter (NHC) forventer, orkanen vil gå i land over det vestlige Cuba snart, hvorefter den på et tidspunkt i løbet af dagen i morgen vil ramme Floridas vestkyst.

  Ian har netop udviklet sig til en kategori 3-orkan, rapporterer Reuters.

 19. I dag kl. 08:54

  Energistyrelsen vil hæve beredskab efter flere gaslæk

  Både Nord Stream 1 og Nord Stream 2-gasrørledningerne, der er bygget til at fragte naturgas fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen, er ramt af lækager.

  Derfor har Energistyrelsen nu bedt Energinet, det statslige selskab, som ejer og driver dansk energiinfrastruktur, om at hæve beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark.

  Det oplyser Klima-, energi- og forsyningsministeriet til Ritzau.

  Beredskabsniveauet er hævet til orange, hvilket er det næsthøjeste niveau. Det betyder, at sektorens selskaber skal være opmærksomme på sikkerheden omkring deres anlæg.

  Ministeriet bekræfter samtidig, at der samlet er konstateret tre lækager gasledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2. Der er tale om to lækager på Nord Stream 1 og én lækage på Nord Stream 2.

  Læs mere om lækagerne her.

 20. I dag kl. 08:38

  Nye gaslækager: Nord Stream 1-gasledning er lækket to steder

  Nord Stream 1-gasledning er lækket to steder. Begge læk er sket nordøst for Bornholm - det ene i dansk område og det andet i et svensk.

  Det oplyser den svenske søfartsstyrelse, Sjöfartsverket, til Reuters.

  I går blev der meldt om læk på Nord Stream 2-gasledningen, også tæt på Bornholm ud for Dueodde.

  Nord Stream er to parallelle naturgasledninger på mere end 1.000 kilometer, der går fra Rusland til Tyskland gennem fem landes territorialfarvand, nemlig russisk, finsk, svensk, dansk og tysk.

 21. I dag kl. 08:14

  Dansk astrofysiker jubler sammen med NASA: 'Fantastisk', at det lykkedes

  11 millioner kilometer væk fra Jorden blev en asteroide i nat ramt af et rumfartøj.

  Det er første gang nogensinde, at NASA har testet teknologi, der på sigt skal kunne beskytte os mod objekter med kurs mod jorden - eksempelvis asteroider.

  Astrofysikeren Michael Linden-Vørnle, som også er chefkonsulent ved DTU Space, fulgte med i nat, og han kalder det for "fantastisk", at det lykkedes.

  - Det er ikke spørgsmålet om "hvis", men spørgsmålet om "hvornår", en større asteroide kan være på kollisionskurs med Jorden, og så skal vi være klar, siger han.

  Men ingen grund til panik, for astrofysikeren forsikrer, at der ikke er nogen asteroider med kurs mod Jorden i kikkerten på nuværende tidspunkt.

  Han fortæller dog, at det forventes, at der er omkring 25.000 asteroider som den, der blev ramt i nat, og lige nu kender man kun til cirka 39 procent af dem - og det skal der laves om på.

  - Vi skal blive bedre til at opdage og have styr på asteroider og kometer. Hvis vi først kigger ud af vinduet og ser dem på himlen, så er det for sent. De skal fanges hurtigst muligt.

 22. I dag kl. 08:06

  Statsbegravelse af Shinzo Abe udløser protester i Tokyo

  • Demonstranter holder et banner med påskriften "Imod statsbegravelse" under en demonstration mod statsbegravelsen af den tidligere premierminister Shinzo Abe i Tokyo. (Foto: Kimimasa Mayama © Ritzau Scanpix)
  • De fremmødte demonstranter mener, at de økonomiske midler, som er blevet brugt på den stort anlagte begravelse, kunne være blevet brugt bedre. (Foto: Issei kato © Ritzau Scanpix)
  • Politi holder vagt ved begravelsesceremonien, der finder sted i Nippon Budokan, et stort stadion i Tokyo, hvor mange internationale statsledere og andre udenlandske gæster deltager. (Foto: Issei kato © Ritzau Scanpix)
  • Sørgende lægger blomster foran et alter med et billede af Shinzo Abe. Han blev skudt og dræbt, mens han førte kampagne for sit parti 8. juli. i år (Foto: Issei kato © Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Japans tidligere premierminister Shinzo Abe, der blev skudt og dræbt, mens han førte kampagne for sit parti tilbage i juli, bliver i dag stedt til hvile.

  Det sker ved en stort opslået statsbegravelse i Japans hovedstad, Tokyo.

  Mens mange sørgende japanere er mødt op for at vise Abe den sidste respekt, er andre imidlertid mødt op for at udtrykke deres utilfredshed.

  Statsbegravelsen, som der ikke er tradition for at holde i Japan, koster den japanske stat alt for mange penge, der kunne være blevet brugt bedre, lyder det fra demonstranterne.

 23. I dag kl. 08:04

  Basketball-spillere fra Mali i håndgemæng efter VM-nederlag

  Malis Salimatou Kourouma (tv) ses i et tv-klip slå en holdkammerat efter et nederlag ved VM i Australien. (arkivfoto) (Foto: BRENDON THORNE © Ritzau Scanpix)

  Det er aldrig fedt at tabe, men et nederlag til Serbien ved VM i Basketball i Australien var lidt mere, end hvad to spillere fra Mali kunne tage.

  Da spillerne gik gennem mixedzone, hvor de skulle interviewes efter nederlaget på 68-81, endte Malis Salimatou Kourouma og en holdkammerat i håndgemæng, inden de andre malisiske spillere lagde sig i mellem.

  Det Internationale Basketforbund (FIBA) er tirsdag begyndt at undersøge hændelsen, og så snart det er overstået, vil eventuelle disciplinære sanktioner bliver besluttet.

 24. I dag kl. 06:51

  Tirsdag giver mere regn

  Vejret i dag bliver gråt i gråt. Foto: Birthe Elisabeth Albertsen.

  Igen i dag kan du regne dig selv som en af få heldige, hvis du spotter solen.

  De fleste steder vil den nemlig være gemt godt væk bag skyerne, der i en stor del af dagen vil give os regn.

  Det holder temperaturen nede, så vi i dag ligger på et niveau mellem 10 og 13 grader, dog lidt varmere på Bornholm.

  Vinden kommer i dag fortsat fra syd de fleste steder, men senere skifter den, så den kommer mest fra vest. Dog stadig med en let til frisk styrke. Sidst på dagen vil det holde tørt længst mod sydvest.

 25. I dag kl. 06:44

  Efter gaslækage: Trykket er faldet i Nord Stream 1

  I går blev der observeret en gaslækage sydøst for Bornholm på ruten, hvor den store gasledning Nord Stream 2 løber.

  Energistyrelsen bekræfter, at der var læk på gasledningen - og nu viser det sig, at begge ledninger i Nord Stream 1, som løber parallelt med Nord Stream 2, også er berørt.

  Det oplyser en operatør ifølge Ritzau.

  Meldingen kommer, efter man har observeret, at trykket også er faldet i gasrørledningen Nord Stream 1, som er den rørledning, der normalt transporterer gas fra Rusland til Tyskland.

  Tyske myndigheder oplyser til dpa, at de ikke ved, hvad der har forårsaget faldet i trykket.

 26. I dag kl. 06:03

  Kong Charles' nye monogram bliver taget i brug i dag

  (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  Buckingham Palace har afsløret Kong Charles' nye monogram, der fremover skal bruges på regeringsbygninger, statslige dokumenter og postkasser i Storbritannien.

  De første, der får lov til at bruge monogrammet, er postkontoret på Buckingham Palace, når der skal frankeres post fra i dag.

  Charles' monogram kommer til at være CIIIR, som står for Charles III Rex. Dronning Elizabeths monogram var EIIR, der står for Elizabeth II Regina.

  Bogstaverne C og R i Charles' monogram kommer til at være forbundet, og øverst på monogrammet vil der være en krone. Den skotske version af monogrammet kommer til at have en skotsk krone øverst.

  Også mønter og pengesedler vil blive ændret den kommende tid, så de prydes af Kong Charles' ansigt i stedet for Dronning Elizabeths.

 27. I dag kl. 05:42

  Storebæltsbroen fortsætter lukninger i denne uge

  Skal du en tur over Storebæltsbroen i ugens løb, skal du måske lige tjekke om broen er åben inden.

  På alle hverdage i denne uge vil broen nemlig været kortvarigt lukket for al biltrafik. Lukningerne forventes at vare omkring 30 minutter i tidsrummet mellem klokken 5.30 og 6.15 og så igen om aftenen mellem klokken 19.00 og 20.00.

  Det skriver Sund & Bælt på sin hjemmeside.

  Det skyldes, at der lægges ny asfalt i nødsporet og i højre spor i begge retninger på højbroen.

  Arbejdet foregår primært om aftenen og natten, hvor trafikken på broen også bliver påvirket.

  Blandt andet vil der være en hastighedsbegrænsning på 80 kilometer i timen, og det vil ikke være tilladt at overhale på broen, mens arbejdet er i gang.

 28. I dag kl. 05:33

  Kamala Harris besøger den demilitariserede zone ved Nordkorea

  USA's vicepræsident, Kamala Harris, skal på torsdag besøge den demilitariserede zone - som kaldes DMZ - mellem Nordkorea og Sydkorea.

  Det bekræfter en amerikansk embedsmand, skriver Ritzau.

  DMZ er et fire kilometer bredt bælte mellem Nord- og Sydkorea - to kilometer på hver side af den formelle grænse.

  Den amerikanske embedsmand siger, at besøget understreger styrken af alliancen mellem Sydkorea og USA over for "enhver trussel, der måtte blive fremsat" af Nordkorea.

  Den sydkoreanske premierminister, Han Duck-soo, har også været ude at reagere på besøget fra den amerikanske vicepræsident.

  - Dit besøg til DMZ og Seoul kommer til at være meget symbolske demonstrationer af dit stærke engagement i sikkerhed og fred på den koreanske halvø, lyder det fra ham.

 29. I dag kl. 02:40

  Rumsonde smadrede ind i asteroide i test af forsvar af Jorden

  Det sidste billede rumsonden tog af asteroiden, før sammenstødet. (Photo by Jim WATSON / AFP) (Foto: Jim WATSON © Ritzau Scanpix)

  11 millioner kilometer fra Jorden har den amerikanske rumfartsorganisation Nasa haft held til at smadre en rumsonde ind i en asteroide.

  Kollisionen er kulminationen på mange års arbejde og en ti måneder lang mission i rummet.

  Rumsonden ramte ind i asteroiden klokken 01.16 dansk tid med 22.530 kilometer i timen.

  Missionen er en test af verdens første planetariske forsvarssystem.

  Blandt Nasas ansatte i kontrolcentret var der da også stor jubel og masser af highfives og knus, da rumsonden ramte sit mål. Det fremgår af en livestream fra stedet.

  Hensigten er at undersøge, om man på den måde kan skubbe til en asteroide, så dens bane bliver ændret en smule. Håbet er, at metoden kan bruges, hvis en asteroide har kurs mod jorden.

  Om forsøget lykkedes, og sondekollisionen fik asteroiden til at ændre bane, ved Nasa først om nogle uger.

  /ritzau/

 30. I går kl. 23:38

  23 personer kan være døde af Ebola i Uganda

  Uganda er ramt af et udbrud af ebolavirus, og det har efter alt at dømme kostet 23 mennesker livet. Det skriver Verdenssundhedsorganisationen WHO i en pressemeddelelse.

  5 af de 23 dødsfald er blandt personer, der var bekræftet smittet med ebola, mens resten sandsynligvis var smittet.

  Den 20. september erklærede ugandiske myndigheder, at der var et udbrud af ebola i landet, og siden er der fundet 18 bekræftede tilfælde og 18 sandsynlige tilfælde i tre forskellige regioner i det østafrikanske land.

  13 personer, der er bekræftet smittet med virusset, er indlagt på hospitalet.

  Ebolatilfældene er forårsaget af den type af ebolavirus, der kaldes Sudan.

 31. I går kl. 23:29

  Tusindvis af colombianere demonstrerer mod præsidentens nye skattereform

  • Fingeren siger vist det hele. (Foto: Ernesto Guzmán Jr © Ritzau Scanpix)
  • Utilfredsheden er til at spore blandt demonstranterne. (Foto: LUISA GONZALEZ © Ritzau Scanpix)
  • Flere tusinde mennesker er på gaden lige nu. (Foto: JOAQUIN SARMIENTO © Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Flere tusinde demonstranter er lige nu på gaden i Bogota i Colombia for at vise deres utilfredshed med den skatte-og velfærdsreform, som præsident Gustavo Petro har fremlagt.

  Demonstrationerne finder sted kun 50 dage efter, han er trådt ind i embedet som landets leder, og reformen har skabt harme, da den blandt andet medfører højere skatter for alle dem, som tjener mere end 17.500 kroner om måneden.

  Det skriver Reuters.

  Med den nye reform vil Gustavo Petros sørge for, at staten tjener lidt over 43 milliarder kroner. Penge, der skal bruges til velfærd.

 32. I går kl. 22:55

  Italien vandt og knuste ungarernes drøm om gruppesejr

  Federico Dimarco scorede kampens andet mål. (Foto: Zsolt Szigetvary © Ritzau Scanpix)

  Det flød med følelser, da Ungarn mandag aften måtte se sig slået 2-0 af Italien i den afgørende kamp om førstepladsen i Nations Leagues gruppe 3.

  Italien sværmede om Ungarns felt i begyndelsen af kampen, og efter 28 minutter kom målet.

  Adam Nagy lagde bolden tilbage til Gulácsi, men afleveringen var for blød. Wilfried Gnonto overrumplede Gulácsi, og så dukkede Raspadori op, snuppede bolden og sendte den i mål.

  Anden halvleg fik en hæsblæsende indledning.

  Efter fem minutter opstod der paniske tilstande i den italienske defensiv, da ungarerne tre gange i én sekvens var tæt på at score. Gianluigi Donnarumma i målet reddede Italien.

  Få øjeblikke senere viste italienerne, at deres kvalitet foran målet bare er større end værternes.

  Bryan Cristante viste overblik og fandt Federico Dimarco ved bageste stolpe.

  Efter gruppesejr over Ungarn, Tyskland og England er Italien nu klar til Final 4-stævnet, som bliver afviklet næste sommer.

  /ritzau/

 33. I går kl. 22:16

  Carlsen anklager skakmodstander: Har snydt mere end han indrømmer

  Tre runder inde i den ni runder lange og traditionsrige turnering Sinquefield Cup valgte den norske skakstjerne Magnus Carlsen at trække sig efter et nederlag til den 19-årige amerikaner Hans Niemann.

  Og få dage senere opgav han så en kamp mod amerikaneren efter bare ét træk i en onlineturnering. Siden har spekulationerne rumsteret i skakverdenen, og de blev ikke mindre af, at den norske verdensmester har insinueret, at Hans Niemann snød ved den første turnering.

  Nu er insinueringerne dog blevet til reelle anklager.

  For på Twitter skriver Magnus Carlsen her til aften, at han tror, "at Niemann har snydt mere - og mere nyligt - end han offentligt har indrømmet."

  - Hans fremskridt ved brættet har været usædvanlige, og gennem hele vores kamp i Sinquefield Cup havde jeg den opfattelse, at han ikke var anspændt eller fuldt koncentreret om spillet ved de kritiske træk, mens han udspillede mig med sort på en måde, som jeg tror, kun en håndfuld spillere er i stand til, skriver Magnus Carlsen.

  Her ses Magnus Carlsens opslag på Twitter.
 34. I går kl. 21:43

  Iransk menneskerettighedsgruppe: Mindst 76 demonstranter er døde i Iran

  Demonstrationerne i kølvandet på en ung kvindes død i Iran i sidste uge har allerede kostet mange mennesker livet.

  Den iranske menneskerettighedsgruppe IHRNGO fortæller, at mindst 76 demonstranter er blevet slået ihjel.

  Gruppens leder Mahmood Amiry-Moghaddam fortæller, at både videomateriale og de mange lig viser tegn på, at der er blevet skudt direkte på demonstranter, og at der er tale om en international forbrydelse.

  - Vi kommer med det her opråb til det internationale samfund i et håb om, at de vil vise beslutsomhed og stoppe den torturen og drabene på demonstranter. Verden er nødt til at beskytte det iranske folk og deres krav på basale rettigheder, siger han.

 35. I går kl. 20:58

  Zelenskyj: Yderligere to gravpladser fundet i Izjum

  I starten af september genvandt Ukraine den nordøstlige by Izjum efter mere end seks måneder under russisk kontrol.

  Og nu fortæller den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, at man har fundet yderligere to gravpladser i byen, som indeholder flere hundrede lig.

  Det skriver Reuters.

  Tidligere i september fandt de ukrainske myndigheder en stor gravplads med 436 lig.

  En undersøgelse af disse viser, at størstedelen led en voldsom død, og ifølge Reuters fandt man beviser på, at mindst 30 af dem var blevet tortureret.

 36. I går kl. 20:41

  Borgerne i Helsingør skal foreslå nyt navn til Simon Spies Plads

  Her til aften kom det til en ophedet og ophidset debat i byrådet i Helsingør over et forslag om at ændre navnet på Simon Spies Plads.

  Det endte med, at et flertal i byrådet besluttede at indlede en proces, hvor man blandt andet vil spørge borgerne om, hvad de ønsker, at Simon Spies Plads skal hedde i fremtiden.

  - Følelserne kom meget voldsomt i spil, som byrådsmedlem Jens Bertram fra de konservative sagde efter mødet.

  Han stemte ja til forslaget om at spørge borgerne - ikke, at han selv gik meget op i det, men for at støtte sin konservative borgmester, Benedikte Kiær.

  Hun taler nemlig varmt for et nyt navn, efter alt det, der kom frem i DR's dokumentar om Simon Spies.

  Derimod var byrådsmedlem Peter Poulsen fra Socialdemokraterne imod forslaget. Han mente ikke, at det var nødvendigt at spørge borgerne eller at ændre navnet.

  - Fordi vi ændrer navnet, så ændrer vi ikke på historien, siger han og understreger også, at kommunen nu sætter en dyr proces i gang med en masse administrative ressourcer.

 37. I går kl. 19:14

  Sundhedsminister indkalder til møde i sag om underdosering af vacciner

  Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) går nu ind i sagen om, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger har ført til, at millioner af danskere er blevet underdoseret med coronavaccine fra Pfizer-BioNTech.

  En sag, DR har fortalt om de seneste dage på baggrund af advarsler fra Statens Serum Institut og et forsøg, som Teknologisk Institut har lavet for DR.

  - Tillid er afgørende fundament for vores vaccinationsprogram, og derfor er det vigtigt, at der ikke opstår usikkerhed om vaccinernes effekt, skriver Magnus Heunicke til DR og tilføjer:

  - Jeg har derfor indkaldt ordførerne til møde, hvor sundhedsmyndighederne vil give en orientering om deres vurdering og vejledning om anvendelse.

  Sundhedsstyrelsen afviser, at styrelsens retningslinjer har anbefalet metoder, der har ført til systematisk underdosering.

 38. I går kl. 18:49

  Homoseksuelle cubanere må nu gifte sig og adoptere

  Et historisk lovforslag er netop blevet stemt igennem af det cubanske folk.

  Lovforslaget betyder, at ægteskab mellem to af samme køn nu er tilladt, ligesom det er blevet lovligt for homoseksuelle at adoptere.

  Det skriver Reuters.

  Ifølge den cubanske præsident, Miguel Diaz-Canel, er "retfærdighed sket fyldest."

  - Det tilbagebetaler en gæld til flere generationers cubanske mænd og kvinder, som har ventet i årevis på sådan en lov, siger han.

  74 procent af befolkningen deltog i afstemningen, og lige knap 69 procent stemte ja.

 39. I går kl. 18:31

  Edward Snowden er nu russisk statsborger

  Edward Snowden har i snart ti år været i amerikanernes søgelys. (Foto: Brendan MCDermid © Scanpix Denmark)

  Han har været i Rusland siden 2013, og nu har han papirer på, at han kan blive der, så længe han vil.

  For whistlebloweren Edward Snowden er I dag blevet tilkendt russisk statsborgerskab af Ruslands præsident, Vladimir Putin.

  Det skriver Reuters.

  39-årige Edward Snowden flygtede fra USA i 2013, efter han havde lækket fortrolige oplysninger fra den amerikanske sikkerhedstjeneste National Security Agency (NSA).

  Siden har USA forsøgt at få ham udleveret fra Rusland for at retsforfølge ham for spionage. Han fik tilkendt permanent ophold i Rusland i 2020.

 40. I går kl. 17:59

  Orkan udskyder ubemandet månemission

  Mørke skyer hænger over Måne-raketten. (Foto: Joe Burbank © Represented by ZUMA Press)

  Først drillede teknikken, og nu er det orkanen Ian, der udskyder opsendelsen af den ubemandede mission til Månen.

  For nogle dage siden måtte man udskyde en planlagt opsendelse, og i dag har den amerikanske rumfartsorganisation Nasa besluttet at rulle raketten Artemis 1 fra affyringsrampen tilbage til hangaren på Kennedy Space Center i Florida.

  Vejrudsigterne viser nemlig ikke nogen forbedring de kommende dage.

  Nasa har ikke sat nogle nye datoer på en opsendelse, skriver nyhedsbureauet AP.

  Den ubemandede prøvetur er første del af missionen, som skal bane vej for at sende mennesker til Månen og så etablere en base der.

  Derefter vil man bruge disse erfaringer til at sende mennesker videre til Mars.

 41. I går kl. 17:39

  13 år efter premieren er 'Avatar' igen den mest populære biograffilm

  Den 15. december får opfølgeren til 'Avatar' premiere i Danmark. Den har fået titlen 'Avatar: The Way Of Water'.

  Rettelse: Tidligere fremgik det, at 'Avatar' havde indtjent mere end 11 millarder kroner. Det er dog næsten 22 milliarder kroner.

  Det er ikke alle, der vil betale penge for noget, de allerede har set. Men folk vil altså stadig betale penge for at se storhittet 'Avatar' i biografen.

  Det må være konklusionen efter denne weekend, hvor en genopfrisket udgave af James Camerons science fiction-eventyr har været at finde i biograferne i hele verden.

  Da filmen udkom i 2009, satte den rekord og blev den mest indtjenende biograffilm nogensinde, og hen over weekenden har filmen udbygget sin føring med lidt over 230 millioner kroner.

  Det betyder, at den i alt nu har indtjent 2,877,897,339 dollars, hvilket svarer til omkring 22 milliarder kroner.

  James Cameron har til IGN fortalt, at han blev overrasket over, hvor flot filmen stadig er i dag.

 42. I går kl. 17:16

  Formodet gaslæk på Nord Stream 2 får ikke betydning for gas til Danmark

  Gaslækagen i vandet nær Bornholm stammer efter alt at dømme fra den ene af de to Nord Stream 2 rørledninger i dansk område sydøst for Dueodde.

  Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

  Hændelsen forventes dog ikke at få konsekvenser for den danske forsyningssikkerhed for gas, oplyser styrelsen.

  Lige nu er de relevante myndigheder i gang med at koordinere en indsats i området, og Energistyrelsen opdaterer løbende om hændelsen.

 43. I går kl. 17:09

  Protester over ung kvindes død i Iran breder sig til Syrien

  • Kvinderne bærer billeder af den 22-årige kurdiske kvinde. (Foto: STRINGER)
  • Kvinder brænder deres hovedtørklæder. (Foto: STRINGER)
  • Ligesom i Iran, så klipper kvinderne også deres hår af. (Foto: STRINGER)
  1 / 3

  Demonstrationerne mange steder i Iran over en ung kvindes død, mens hun var i politiets varetægt, breder sig nu til Syrien.

  Flere hundrede kvinder protesterede i dag i byen Al-Qamishli i det nordlige Syrien, som ligger i et kurdisk-kontrolleret område, skriver Reuters.

  På samme måde som i Iran afbrændte kvinderne deres tørklæder og bar på skilte med et portræt af den afdøde 22-årige Mahsa Amini.

  - Vi støtter protesterne og opstanden i Iran, siger Arwa al-Saleh fra Kongra Star, som er en kvinderetsorganisation i Syrien, der står bag protesten.

 44. I går kl. 16:50

  Søfartsstyrelsen advarer om gaslækage sydøst for Bornholm

  Der er observeret en gaslækage sydøst for Bornholm. Det fremgår lige nu af en navigationsadvarsel, som Søfartsstyrelsen står bag.

  Her fremgår det, at lækagen udgør en fare for skibstrafikken, lyder det.

  Lækagen er sket ved Nord Stream 2's rute og kommer umiddelbart efter en melding om, at trykket i gasledningen faldt i nattens løb. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Sejlads er derfor forbudt inden for et område af fem sømil fra gaslækagen, oplyser Søfartsstyrelsen.

  Det er ikke bekræftet, hvorvidt lækagen stammer fra Nord Stream 2.

 45. I går kl. 16:35

  Dronning Margrethe får nordisk sprogpris

  Dronning Sonja uddelte i dag sprogprisen til dronning Margrethe. (Foto: TERJE BENDIKSBY © Ritzau Scanpix)

  Nordens Sprogpris 2022 går til dronning Margrethe, der netop har fået overrakt prisen af den norske dronning Sonja.

  Det skriver Ritzau.

  Den danske dronning får prisen, da hun ifølge foreningen er dygtig med ord og en vigtig stemme for nordisk samhørighed.

  Espen Stedje, som er generalsekretær i Foreningen Norden, siger til Jyllands-Posten, at det er vigtigt at holde fast i samhørigheden i de nordiske lande og det sproglige fællesskab.

  - Dronning Margrethe er dygtig med ord og meget optaget af sprogets betydning, siger han til avisen.

  Foreningen Norden har hvert år siden siden 2010 uddelt prisen. Den går til en person, institution, myndighed eller organisation, som har bidraget til at styrke den nordiske sprogforståelse.

 46. I går kl. 15:50

  Interpol efterlyser 31-årig kryptovalutasvindler

  Sydkoreaneren Do Kwon er åbenbart svær at finde. I hvert fald har Interpol nu udsendt en efterlysning på den 31-årige mand, der står bag kryptovalutaen Terra, der kollapserede i maj.

  Do Kwon er i den forbindelse anklaget for at have svindlet for mere end 300 milliarder kroner.

  Allerede i maj flygtede Do Kwon fra Sydkorea til Singapore, men de lokale myndigheder fortæller, at han ikke længere befinder sig i landet.

  Sydkoreas anklagemyndighed betegner den 31-årige som værende på flugt, hvilket han dog selv benægter på Twitter.

  - Jeg er ikke "på flugt" eller noget lignede. Alle statslige instanser, der er interesserede i kommunikation, skal vide, at vi er samarbejdsvillige og intet har at skjule, skriver han.

  Her ses et af Do Kwons mange opslag på Twitter.
 47. I går kl. 15:35

  Miljøskib undersøger havvandet i Horsens Fjord efter ammoniakudslip

  I weekenden løb 27.000 liter ammoniakvand ud i Horsens Fjord fra en tank hos et fjernvarmeselskab.

  Nu sender Miljøstyrelsen et miljøskib til Horsens Fjord for at tjekke, om udslippet påvirker havmiljøet.

  - Vi tager vandprøver forskellige steder i fjorden og holder det op mod de målinger, vi løbende udfører i fjorden, siger funktionsleder Stig Eggert Pedersen fra Miljøstyrelsen.

  Sydøstjyllands Politi er også i gang med at undersøge, om der er sket lovbrud i forbindelse med udslippet, skriver Ritzau.

 48. I går kl. 15:20

  Blot 2000 VM-billetter er solgt til danske fans

  I går var der 36.000 mennesker i Parken, da Danmark mødte Frankrig. Til VM i Qatar har kun et par tusind danskere købt billet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Herrernes fodboldlandshold har sjældent været så populært som netop nu, men alligevel vil den danske opbakning være minimal, når Kasper Hjulmands tropper spiller VM i Qatar om under to måneder.

  Den store kritik af Qatar som vært samt dyre hotelpriser i landet har været med til at skræmme de danske roligans væk.

  Således er der ifølge Dansk Boldspil-Union (DBU) aktuelt solgt færre end 700 billetter i snit til Danmarks tre kampe i gruppespillet.

  - Der er lige nu solgt samlet 2000 billetter til danske fans. Vi giver gerne danskerne vejledning om opholdet, men vi arrangerer ingen fanzoner eller laver andre aktiviteter i Qatar, da vi ikke ønsker at støtte op om landet, siger DBU-direktør Jakob Jensen til Ekstra Bladet.

  Ifølge avisen ville danske fans kunne få mellem 3000 og 5000 billetter til hver kamp.

  Danmark skal i gruppe D møde Tunesien 22. november, Frankrig 26. november og Australien 30. november.

  /ritzau/

 49. I går kl. 15:18

  Løkke har ultimativt krav: Kan ikke pege på Mette Frederiksen uden advokatvurdering af minksagen

  Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans parti, Moderaterne, står i flere meningsmålinger til potentielt at kunne blive tungen på vægtskålen, når der skal findes en statsminister efter et kommende folketingsvalg.

  Men hvis Mette Frederiksen skal gøre sig nogen som helst forhåbninger om at få sin forgænger til at given hende endnu en valgperiode i Statsministeriet, så er der i hvert fald ét ultimativt krav:

  Der skal laves en uafhængig advokatvurdering af hendes rolle i minksagen. Noget, som regeringen og dens støttepartier ellers har afvist.

  - Hvis Mette Frederiksen skal have genoprettet noget tillid til hende, så er en del af opskriften, at hun er nødt til at tåle, at man får sat et værdigt punktum for den her granskningskommission, siger han.

  Da han bliver spurgt, om det er et ultimativt krav for at gøre hende til statsminister igen, er svaret klart: "Ja, men det er ikke gjort med det".

 50. I går kl. 14:28

  Udenrigsministeriet advarer mod tyfon på vej mod Vietnam

  I Vietnam gør man klar til tyfonen Norus ankomst. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

  Udenrigsministeriets Borgerservice advarer om, at tyfonen Noru har kurs mod centrale dele af Vietnam inklusive områderne Da Nang, Hoi An og Hue.

  - Tyfonen Noru forventes at nå kysten den 28.9. om morgenen. Hold dig opdateret via nyhedsmedier (e.vnexpress.net), hotel eller rejsebureau, inkl. om flyafgange. Følg lokale myndigheders anvisninger, skriver Udenrigsministeriets Borgerservice på Twitter.

  Tyfonen ramte i weekenden Filippinerne, hvor millioner af hjem blev oversvømmet.

Mere fra dr.dk