Nyheder
29. maj 2020

800 kvinder i online byttekatalog med krænkende billeder: 25-årig mand sigtet

Billederne er en del af et katalog, hvor andre kunne bytte sig til krænkende billeder af kvinder. (© dr)

En 25-årig mand fra Nordsjælland er blevet sigtet for overtrædelse af tre paragraffer i straffeloven, som omhandler blufærdighedskrænkelse, udbredelse af pornografiske foto og film med personer under 18 år samt uberettiget deling af billeder.

Det sker som led i en omfattende sag om deling af krænkende billeder på nettet.

Her har omkring 800 kvinder eller piger ifølge politiet fået delt private eller krænkende billeder af seksuel karakter. En del af de forurettede i sagen kan forvente at blive kontaktet af politiet, som efterforskningen i sagen skrider frem.

Det er helt forståeligt, at usikkerheden og ventetiden kan føles lang, og vi gør alt, hvad vi kan for så hurtigt som muligt at finde frem til de forurettede og kontakte dem.
Politikommissær Jakob Rahbek, Nordsjællands Politi

Materialet med kvinderne er blevet lagt op i et lukket onlinekatalog på internettet uden deres samtykke.

Sagen fra Nordsjællands Politi har forbindelse til en anden sag fra august 2019, hvor en 24-årig mand er sigtet for blufærdighedskrænkelse og for uberettiget at have videregivet billederne.

Den 24-årige har erkendt, at hans rolle var at finde frem til kvinderne i kataloget på Facebook og få deres profilbillede, som kunne linkes til billederne i det ulovlige katalog.

- Han fik på den måde adgang til nogle af billederne. Han har ikke mødt bagmanden, men kun kommunikeret med ham på mail, sagde vicepolitiinspektør Frank Olsen dengang.

Dengang var det ikke lykkedes politiet at få adgang til billederne, men kun en indholdsfortegnelse, hvor der for hver kvindes navn var en mappe, hvor der stod hvilken type billeder, der var tale om. Samtidig fremgik kvindernes hjembyer af oversigten.

DR har tidligere været i kontakt med flere af kvinderne, hvis navn fremgår af kataloget. Dengang vidste hverken de eller politiet, hvilke billeder af dem der lå i mappen.

Flere af de forurettede i sagen fra Nordjylland har da også kontaktet politiet for at høre, om der er billeder af dem i den aktuelle sag i Nordsjælland.

- Jeg kan sagtens forstå, at de er interesserede i at vide, om der er billeder af dem, der fortsat er blevet delt. Vi er i fuld gang med at identificere de piger og kvinder, der er på billederne, og vi kontakter dem i takt med, at vi finder ud af, hvem de er, siger politikommissær Jakob Rahbek, Nordsjællands Politi og tilføjer:

- Det er helt forståeligt, at usikkerheden og ventetiden kan føles lang, og vi gør alt, hvad vi kan for så hurtigt som muligt at finde frem til de forurettede og kontakte dem.

De forurettede kvinder i sagen vidste ikke nødvendigvis, at de var blevet en del af den slags byttekatalog, før slutningen af august sidste år.

På det tidspunkt sendte Nordjyllands Politi et brev til kvindernes e-boks, hvor det fremgik, at politiet var i gang med efterforskning af en sag, der vedrører uberettiget videregivelse af nøgenbilleder. Sagen var blevet anmeldt i foråret 2018.

Politiet havde på det tidspunkt kun adgang til indholdsfortegnelsen, men ikke indholdet i de enkelte mapper.

Onlinekataloget ligger på en server i New Zealand. Andre kunne skaffe sig adgang til billeder af de forurettede kvinder ved at bytte med billeder af andre kvinder.

Sagen begyndte hos Københavns Politi i juli 2017, hvor politiet fik en anmeldelse. Politiet anholdt efterfølgende en 24-årig mand fra Aalborg, hvilket fik Nordjyllands Politi til at gå in i sagen.

Nordsjællands Politi oplyser, at også NC3, Rigspolitiets nationale center mod cyberkriminalitet, er en del af efterforskningen.

Nyheder

 1. 36 min. siden

  7-Eleven bekræfter ransomware-angreb: 'Vi har ikke haft dialog med bagmændene'

  Mange af landets 176 7-eleven-butikker har holdt lukket siden mandag middag på grund af et hackerangreb. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)

  Mandag formiddag gik alle computerne på 7-Elevens kontor i sort, og ude i butikkerne virkede kassesystemet pludseligt ikke længere.

  Og nu bekræfter administrerende direktør i 7-Eleven Jesper Østergaard, at der var tale om et såkaldt ransomware-angreb.

  - Mistanken om hackerangreb er desværre blevet bekræftet. Nogen udefra har på en eller anden måde fået placeret et virus i vores system, som afstedkom, at alt gik i sort, siger han.

  Angrebet har betydet, at alle danske 7-Eleven-butikker lukkede mandag. Siden er de gradvist begyndt at åbne igen.

  Mandag lukkede alle 7-Eleven-butikker i Danmark ned efter hackerangrebet. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)

  Ved ransomware-angreb afskærer hackerne typisk virksomhederne fra deres egne data via en krypteringsnøgle og kræver store summer for at give adgang igen. Også i denne sag bekræfter Jesper Østergaard, at hackerne har fremsat et krav om løsepenge for at låse 7-Elevens data op igen.

  Hos 7-Eleven er man dog selv gået i gang med at geninstallere systemerne, og Jesper Østergaard fortæller, at der ikke har været dialog med hackerne om en eventuel løsesum.

  - Vi er blevet rådgivet til ikke at gå i dialog med de kriminelle bagmænd, så vi har ikke haft nogen dialog med dem, siger han.

  Men det anbefales ikke nødvendigvis i alle ransomware-sager at undgå dialog med bagmændene, og det handler om hurtigt at lave en konkret vurdering af den enkelte sag.

  Det siger Christian Sphor, der er administrerende direktør i Eagle Shark Cyber Defence. Det er en virksomhed, der typisk bliver kontaktet, hvis en organisation bliver ramt af et hackerangreb.

  - Hvis man selv kan finde sikkerhedshullet og geninstallere systemerne inden for kort tid, så er det selvfølgelig godt, siger han.

  - Men som udgangspunkt er der ikke nogen skade i at gå i dialog med hackerne. At gå i dialog er ikke ensbetydende med, at man vil betale, men det kan være en måde at vinde tid på, hvis man mangler overblikket, siger han.

  Christian Sphor har ikke kendskab til den konkrete sag med 7-Eleven, men siger, at virksomheder altid skal overveje tre parametre, hvis de bliver ramt af et angreb:

  - Man skal overveje, hvad det koster af tid at komme tilbage, hvad det koster af kroner og øre, og hvad det koster for ens brand, siger han.

  Jesper Østergaard fortæller, at hackerangrebet på 7-Eleven er blevet politianmeldt, og at sagen også er i gang med at blive efterforsket.

  Men gerningsmændene kan i den type sager ofte være meget svære at finde frem til. Kunder, som har brugt deres kreditkort i 7-Eleven for nyligt, skal dog ikke være bekymrede for, om deres oplysninger er blevet stjålet, lyder det.

  Kan du garantere, at hackerne ikke er i besiddelse af nogen kunders kontonumre eller lignende?

  Der er absolut intet, der tyder på, at kunders kreditkort på nogen måder er blevet påvirket, eller at der er sluppet kundefølsomme data ud.
  Jesper Østergaard, adm. direktør i 7-Eleven

  - Jeg tror ikke, der findes nogen garantier, men det har været højt på vores agenda, siden vi opdagede angrebet, siger Jesper Østergaard

  - Der er absolut intet, der tyder på, at kunders kreditkort på nogen måder er blevet påvirket, eller at der er sluppet kundefølsomme data ud. Indtil videre ser det ud til, at det er meget isoleret omkring vores kæde og vores butikker.

  Jesper Østergaard regner med, at alle butikker er åbne igen i løbet af i aften.

  - De sidste 12 timer har været lovende, og det er gået stærkere, end vi først troede, og derfor tror vi på, at hele kæden vil være åben ved midnat, siger han.

  Indtil videre er 110 af landets 176 7-Eleven-butikker åbne igen, dog kun med mulighed for betaling med MobilePay og kontanter. Jesper Østergaard regner med at have en løsning klar, så der igen kan betales med kreditkort i alle butikker inden midnat.

 2. 39 min. siden

  Iraner sigtet for at ville myrde tidligere amerikansk sikkerhedsrådgiver

  Den tidligere amerikanske nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton skulle myrdes. (Foto: JONATHAN DRAKE © Ritzau Scanpix)

  Et medlem af den iranske Revolutionsgarde er ifølge Reuters blevet tiltalt for at forsøge at snigmyrde John Bolton, der tidligere var national sikkerhedsrådgiver i 14 måneder, mens Donald Trump var præsident.

  Ifølge det amerikanske justitsministerium ville den 45-årige Shahram Poursafi, der også kendes under navnet Mehdi Rezayi, formentlig forsøge at dræbe Bolton som gengæld for, at amerikanerne havde dræbt Qassem Soleimi, der var kommandør i Irans Islamiske Revolutionsgarde med et droneangreb i januar 2020.

  Poursafi skal have bedt en person, der var bosat i USA, og som kun er omtalt som 'individ A' om at sørge for at tage billeder af Bolton.

  Individ A satte så Poursafi i forbindelse med en undercover regeringsagent, der tilbød at tage billederne. Siden forsøgte den sigtede iraner at få regeringsagenten til at myrde Bolton mod at få 250.000 dollar svarende til cirka 1,8 millioner kroner.

  - Lige nu kan der ikke siges meget offentligt, men en ting er sikkert: De iranske ledere er løgnere, terrorister og USA's fjender.

 3. 44 min. siden

  Hollandsk cykelstjerne sejrer igen igen

  I historiebøgerne er der ingen over og ingen ved siden af hollænderen Marianne Vos, når det handler om kvindecykling. Og i nutiden er hun også fortsat blandt verdens absolut bedste.

  Tirsdag vandt hun 1. etape af Tour of Scandinavia, som blev kørt i Danmark, og onsdag var den 35-årige hollænder igen hurtigst, da 2. etape også blev afgjort i en massespurt i Sverige.

  Det var sejr nummer 244 på landevejen i hendes enestående karriere.

  Etapeprofilen i Sverige mindede meget om åbningsetapen i Danmark. Bakkerne var til at overse, og de 154 kilometer på svensk vej bestod mestendels af fladt terræn.

  Der opstod lidt små huller i feltet i slutningen af etapen, som steg let på den sidste kilometer, men på rå hastighed var Marianne Vos atter stærkest.

  Med bonussekunderne fra sin anden sejr fører cykelikonet nu med 14 sekunder ned til nummer to, inden feltet drager til Norge, hvor der skal køres nogle mere bjergrige etaper som afslutning på løbet.

  Den danske kandidat til den samlede sejr Cecilie Uttrup Ludwig sad med feltet hjem.

  /ritzau/

 4. 58 min. siden

  Brøndby-fans tager afstand fra folk i egne rækker efter uro

  Det gik voldsomt for sig blandt fansene, da FC København og Brøndby IF søndag spillede superligakamp mod hinanden i Parken. FCK vandt kampen 4-1. (Foto: Claus bech © fotograf@clausbech.dk)

  Det var ikke kun på banen, at FC København og Brøndby søndag tørnede sammen.

  I forbindelse med fodboldkampen opstod der nemlig også indtil flere uroligheder uden for banen.

  Et kanonslag blev affyret af en Brøndby-tilhænger, hvorefter Københavns Hovedbanegård kortvarigt måtte evakueres.

  Sæder på FCK's hjemmebane, Parken, blev ødelagt.

  Fans forsøgte at komme ind i på stadion uden om billetkontrollen.

  Københavns Politi har måttet registrere syv sager om vold mod politiet.

  Og så var der episoden efter kampen, hvor en mand iført Brøndby-trøje tvang en mand til at tage sin FCK-trøje af i et tog.

  Episoden blev filmet, og siden er den blevet delt bredt på sociale medier og i flere nyhedsmedier.

  Københavns Politi betragter det som røveri, og de har siden oplyst, at de er ved at samle brikkerne og er i kontakt med mindst et offer.

  Netop videoen har fået brøndbyfans til at tage afstand fra urolighederne. Herunder den mangeårige Brøndby-fan, Rasmus Augustesen.

  - Jeg tænkte, det kan simpelthen ikke passe. Nu må det være nok. Det kan ikke passe, at man ikke kan tage til fodbold, uden at man skal gå og være bange for at blive truet eller overfaldet.

  - Men så skammede jeg mig også over egentlig at være Brøndby-fan.

  Rasmus Augustesen er mangeårig Brøndby-fan og mener, at nok er nok, når det kommer til opførslen fra nogle fans.

  Han har efter episoden i S-toget været med til at indsamle penge til den fan, der blev tvunget til at tage FCK-trøjen af.

  Søndagens uroligheder kommer ikke bag på Rasmus Augustesen, og han mener, at det er en tendens, der har eksisteret i rigtig mange år.

  Det er ikke det Brøndby, som vi og 99 procent af alle Brøndby-fans kender og repræsenterer.
  Brøndby Support

  Han påpeger dog, at man skal huske på, at det langt fra er alle, der har de her "sindssyge tendenser", som han kalder det.

  Også fangruppen Brøndby Support har i dag været ude og tage tydeligt afstand fra søndagens voldsomme episoder.

  - Det er ikke det Brøndby, som vi og 99 procent af alle Brøndby-fans kender og repræsenterer - og det skader alle os, der vil det bedste for Brøndby IF!, skriver fangruppen på sin hjemmeside.

  Brøndby Support frygter, at kommende kampe mod FCK bliver uden udebanefans, som det var i de to foregående derbyer i København inden søndagens opgør.

  - Det kan desværre være resultatet af, at nogle få i den grad valgte at sætte sig selv over fællesskabet og over klubben. At nogle få valgte at bruge kampen på hærværk frem for at støtte holdet, står der.

  Det eneste, den mangeårige brøndbyfan Rasmus Augustesen kan komme på, og som han tror, vil kunne få det til at høre op, er, hvis folk fra egne rækker siger stop og nok er nok.

  - Det tror jeg har en større indflydelse på deres mentalitet fremfor, at en autoritet som politiet siger dobbelt strafzone eller ingen fans til fodboldkampe.

  Hvordan kan I sige stop?

  - Vi må træde væk, måske udvandre, få dem i tale. Jeg ved det ærlig talt ikke.

  Røgbombe på banen under superligakampen mellem FC København og Brøndby IF. (Foto: Claus bech © fotograf@clausbech.dk)

  Hvad mener du med at udvandre?

  - Jamen, simpelthen forlade fodboldkampen, hvis det bliver ved med at ske. Og så kan de stå alene på den tribune og brænde ting af, rive sæder af, og hvad de ellers vil.

  Det kunne være et statement, mener han.

  Politiets melding onsdag er, at de fortsat er i færd med at samle brikkerne i en sag om et eller flere trøje-røverier begået mod FCK-fans i S-toget søndag.

  Onsdag oplyser politiet, at det har kontakt til mindst et offer i sagen.

  Da politiet udsendte en efterlysning tirsdag, lød det, at der kunne være flere ofre i sagen, og politiet har da også fået flere anmeldelser.

  Har du oplysninger om episoden, hvor en mand i Brøndby-trøje tvinger en anden mand til at tage sin FCK-trøje af, eller lignende episoder fra søndagen, vil politiet stadig gerne høre fra dig på telefon 114.

 5. 58 min. siden

  Det bliver 'meget, meget sværere' for Radikale at pege på Mette Frederiksen, hvis ikke hun udskriver valg inden 4. oktober

  Politisk leder Sofie Carsten Nielsen (R) holder pressemøde onsdag den 10. august 2022. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)

  Lige nu kan De Radikale godt se sig selv pege på Mette Frederiksen (S) som statsminister efter et valg, selvom støttepartiet har erklæret, at det vælter regeringen, hvis ikke statsministeren udskriver valg inden Folketingets åbning 4. oktober.

  Mette Frederiksen er faktisk det eneste bud på en statsministerkandidat lige nu, lyder det.

  Men skulle statsministeren ignorere det ultimative radikale krav om valgudskrivelse, vil situationen ikke været helt den samme.

  - Det er klart, at det bliver meget, meget sværere, og så må vi tage den diskussion på det tidspunkt, sagde De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, på et pressemøde tidligere i dag.

  Men Sofie Carsten Nielsen "er overbevist om", at valget er udskrevet inden da.

  Så let slap den radikale leder dog ikke ved pressemødet i forbindelse med partiets sommergruppemøde på Fanø.

  Det fremmødte pressekorps var meget interesseret i at vide, hvordan det hænger sammen, at De Radikale er klar til at pege på en statsminister, som partiet truer med at vælte.

  Det er begrundet med tre ting, understregede Sofie Carsten Nielsen.

  For det første mener hun, at et valg vil "rense luften". For det andet er det den socialdemokratiske etpartiregering, som De Radikale ikke længere har tillid til. Især efter Minkkommissionens kritik af regeringens håndtering af minksagen.

  - Jeg synes, det har været for magtfuldkomment og centreret om sig selv, sagde Sofie Carsten Nielsen.

  Og for det tredje, så er statsminister Mette Frederiksen indtil videre den eneste statsministerkandidat, der har luftet tanker om et regeringssamarbejde over midten. Derfor er hun også den eneste statsministerkandidat, De Radikale lige nu kan se for sig at pege på.

  I har kaldt Mette Frederiksen magtfuldkommen og kritiseret hende i meget stærke vendinger. Hvordan kan I have tillid til hende på den anden side af et valg, når I ikke har det nu?

  - Det handler om den måde, som etpartiregeringen har bedrevet regeringsførelse. Det er det, vi gerne vil ændre. Det er det, vi tror på, skal åbnes op, så ikke det lukker sig om sig selv, sagde Sofie Carsten Nielsen.

  Tænker du ikke, at det her ikke ligefrem danner grobund for et godt samarbejde?

  - Vi er forskellige partier. Vi har forskellige værdier, forskellige politikker og forskellige grænser for, hvornår vi synes, det er nok, og det ikke kan fortsætte. Det betyder jo ikke, at vi ikke er voksne mennesker, der snakker sammen og finder løsningen.

  Men skulle det ske, at oppositionens - for nuværende eneste - statsministerkandidat, Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, også åbnede op for en regering hen over midten, så ville det være "et lykkeligt dilemma", sagde en smilende Sofie Carsten Nielsen på pressemødet.

  Om det betyder, at De Radikale er klar til at pege på Jakob Ellemann-Jensen, ville hun dog ikke svare på. Endnu.

  Vi skal nok sige, når valget udskrives, hvem vi peger på.
  Sofie Carsten Nielsen, politisk leder for De Radikale

  - Vi skal nok sige, når valget udksrives, hvem vi peger på.

  - Det, jeg bare konstaterer lige nu, er dog, at der kun er én kandidat, der har stillet sig til rådighed for det, som vi synes, vil være det allerbedste; Nemlig en regering, hvor der både er røde og blå, der samler sig om at løse de allerstørste udfordringer, sagde Sofie Carsten Nielsen.

  På et spørgsmål om, hvorvidt Radikale kan se sig selv i en regering alene bestående af Venstre og andre blå partier, faldt den radikale leders svar prompte:

  - Nej. Vores ønske er en regering med både røde og blå partier.

  Herunder kan du se, hvordan vælgeropbakningen ifølge Epinions målinger har udviklet sig for De Radikale siden valget i 2019:

  De Radikale havde inviteret til pressemøde for at præsentere sin stort anlagte 2030-plan for dansk økonomi med blandt andet en afskaffelse af efterlønnen, skattelettelser på arbejde i både bund og top og investeringer i klima, uddannelse og sundhedsvæsenet.

  Planen er en radikal invitation til både blå og røde partier og det radikale bud på, hvad en rød-blå regering skulle sætte sig for at løse.

  Men knap var den fremsat, før både blå – men især røde – partier hældte det ene forslag af bordet efter det andet.

  Det tog dog ikke modet fra Sofie Carsten Nielsen:

  - Det er i den grad et bud, der rækker ud til begge sider i dansk politik. Og vi tror på, at det er det, der skal til, for at vi sammen kan løse de store udfordringer, vi står med.

  På et spørgsmål om, hvorvidt 2030-planen ikke var mere blå end rød med både skattelettelser og en afskaffelse af efterlønnen, svarede Sofie Carsten Nielsen, at den hverken er rød eller blå, men radikal:

  - Det er jo sådan, at det, vi vil finansiere med, ofte bliver kaldt blåt, og det, vi vil investere i, ofte bliver kaldt rødt.

  Du kan se hovedelementerne i planen herunder:

 6. I dag kl. 17:55

  Tørke rammer flodtrafikken på Rhinen

  • De store flodpramme får stadig sværere ved at transportere forsyninger ned af Rhinen. (Foto: Wolfgang Rattay © Ritzau Scanpix)
  • Stadig større dele af den store flod ligger tørlagt. (Foto: Wolfgang Rattay © Ritzau Scanpix)
  • Ved Bingen i delstaten Rheinland-Pflaz stikker flodbunden frem flere steder. (Foto: Wolfgang Rattay © Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Den voldsomme tørke, der har plaget store dele af Europa denne sommer, får nu konsekvenser for godstrafikken på Rhinen.

  Den 1.200 kilometer lange flod fungerer som en væsentlig trafikåre, blandt andet for transport af kul og benzin på store flodpramme, som mange tyske fabrikker og kraftværker er afhængige af.

  Men nu forudser det tyske transportministerium ifølge nyhedsbureauet AP, at det bliver svært at fortsætte sejladserne på landets store floder.

  - Det gælder især Rhinen, hvor flaskehalsen ved Kaub har en meget lav vandstand, og kun skibe, hvis skrog ikke stikker for dybt i vandet, kan sejle, siger Tim Alexandrin, der er talsmand for transportministeriet.

  Ministeriet undersøger nu mulighederne for at få de essentielle forsyninger frem via jernbanen i stedet for vandvejene.

  Fredag forventes vandstanden at nå under 40 centimeter, og den kan falde yderligere i løbet af weekenden.

 7. I dag kl. 17:35

  Domino's er færdig med Italien

  Der er ikke meget "amore" mellem pizzaens hjemland, Italien, og den amerikanske pizzariakæde Domino's.

  Man fristes til at sige, at pizzaskorpen brændte på, for Domino's siger "arrivederci" og lukker alle sine restauranter i landet. Det skriver BBC.

  Domino's åbnede sin første restaurant i Italien i 2015 og håbede på at kunne vinde det pizza-elskende folk ved udelukkende at bruge italienske ingredienser, skriver CNBC.

  Virkeligheden var dog en anden, og pizzakæden har siden begyndelsen kæmpet med at kapre kunder.

  Til sidst endte coronapandemien med at blive dødsstødet for franchisekæden, da den italienske virksomhed, der drev Domino's i landet, gik konkurs.

  En af Domino's helt store ambitioner, da virksomheden kom til Italien, var at have monopol på at tilbyde en omfattende leveringstjeneste.

  Kæden fik dog for hård konkurrence, da flere lokale restauranter begyndte at tilbyde levering under pandemien.

 8. I dag kl. 16:54

  Donald Trump nægtede at svare på spørgsmål under afhøring

  I en erklæring fra Trump fremgår det, at han har nægtet at svare spørgsmål om den efterforskning, som er i gang med imod ham og hans virksomhed, Trump Organization, skriver Reuters. (Foto: David Dee Delgado © Ritzau Scanpix)

  Med næven i vejret gik USA's tidligere præsident, Donald Trump, forbi de fremmødte journalister og ind i sin bil foran Trump Tower i New York.

  Trump skulle ikke på en længere køretur, kun ned til delstatens justitsministers kontor, der også ligger på Manhattan.

  Her blev han i dag afhørt i en sag, der handler om Trump Organization, altså Donald Trumps virksomhed, og måden den gør forretninger på.

  Men det var ikke mange ord, der kom fra Trump.

  - Jeg nægtede at besvare spørgsmål. Som enhver borger har ret til i henhold til den amerikanske forfatning, sagde Trump i en erklæring ifølge Reuters.

  Letitia James, der er demokrat og statsadvokat i New York, er i gang med at undersøge om Trump Organization har oppustet værdien på ejendomme.

  Både Trump og to af hans børn, Donald Trump Jr. og Ivanka Trump, har forsøgt at undgå at vidne i sagen.

  Dagens afhøring er ikke forbundet med ransagningen af Trumps bopæl i Florida.

 9. I dag kl. 16:39

  Rørt dansk verdensmester i paradressur: Det er en kærlighedshistorie

  Den danske ekvipage bestående af Katrine Kristensen og hesten Goerklintgaards Quater vandt onsdag eftermiddag VM i paradressur i kategorien grad to.

  Til de paralympiske lege i Tokyo endte Katrine Kristensen udenfor medaljerækkerne, og derfor kom dagens guldmedalje som en overraskelse for mange. Men ikke for rytteren selv.

  - Det er ikke nogen hemmelighed, at det hele tiden har været målet (at vinde guld red.), men at det så lykkes er vildt, fortæller Katrine Kristensen.

  Samarbejdet med hesten Goerklintgaards Quater er nyt, men det har på sin vis været med til at gøre Katrine Kristensen til en 'lykkeridder'.

  - Det er jo nærmest en kærlighedshistorie. Det er en fuldstændig fantastisk hest, som jeg ikke har haft ret med mere end et halvt års tid med, så jeg synes, at det er fantastisk, at vi er nået hertil.

  I videoen øverst kan du høre fra en stolt og rørt Katrine Kristensen, efter hun havde vundet guldmedaljen.

 10. I dag kl. 16:02

  Meteorsværm topper fredag med 60 stjerneskud i timen

  Der er god mulighed for at få sine ønsker opfyldt fredag - altså, så længe, man ikke siger dem højt.

  Den årlige meteorregn Perseiderne med masser af stjerneskud kan nemlig ses på himlen allerede torsdag nat, og når sit højdepunkt natten mellem fredag og lørdag.

  Normalt vil der være op til 100 stjerneskud per time. Desværre lyser den månedlige fuldmåne himlen op og gør, at vi kun kan se omkring 60 stjerneskud i timen, siger astrofysiker og videnskabsformidler Tina Ibsen til Ritzau.

  Men stjerneskuddene suser stadig over nattehimlen, og det er den rareste årstid at lægge sig ud og se på stjerneskud.

  Perseiderne er kun overgået af en anden årlig meteorregn i januar, som giver op til 110 meteorer i timen.

  Og fredag byder på høje temperaturer, så der er rig mulighed for at lægge sig ud i det gode vejr og se stjerneskud fredag nat.

 11. I dag kl. 15:59

  Danmark vinder sølv i voltigering for hold

  VM i ridesport har en stor dansk succes, og nu er der mere af slagsen.

  Danmark har nemlig vundet sølv for hold i voltigering.

  Det var Iben Dines Pedersen, Sheena Bendixen og voltigeringsholdet Team BIS1, der onsdag eftermiddag voltigerede sig til en samlet score på 8,669, hvillket var nok til sølvmedaljen.

  Danskerne var ellers på førstepladsen i et stykke tid i konkurrencen, indtil franskmændene red ind på scenen i Boxen.

  Manon Moutinho, Lambert Leclezio og resten af det franske hold scorede samlet 9,146 og tog derfor guldmedaljen.

  Det østrigske hold vandt bronze.

  Holdkonkurrencen består af to individuelle præstationer og en holdvoltigering. Hver præstation får en karakter, og den endelige score er gennemsnittet af de tre.

 12. I dag kl. 15:46

  Opgør mellem Brøndby og FCK har ført til syv sager om vold mod politiet

  Både før, under og efter søndagens fodboldkamp i Parken mellem F.C. København og Brøndby IF var der uroligheder foranlediget af tilhængere af Brøndby IF.

  Københavns Politi har efter kampen registreret syv sager om vold mod tjenestemænd, og i fem af sagerne er der sigtet én formodet gerningsmand.

  I de resterende to sager har politiet ikke identficeret de mistænke, skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

  - Vores samlede indtryk er, at vi blandt nogle tilhængere af Brøndby IF så en meget aggressiv adfærd, som blandt andet er gået ud over betjente, sikkerhedspersonale og tilfældige FCK-tilhængere, siger vicepolitiinspektør Jesper Beuschel fra Københavns Politi.

  Én person er også sigtet for hærværk begået i Parken, hvor 120 sæder blev ødelagt. Københavns Politi regner dog med, at der vil komme flere sigtelser i forbindelse med hærværket.

  Politiet efterforsker også et røveri, hvor en gerningsmand iført en Brøndby-trøje truer en ung mand til at tage sin FCK-trøje af og aflevere den.

 13. I dag kl. 15:19

  Venstres Fatma Øktem genopstiller ikke ved næste valg

  Folketingsmedlem for Venstre Fatma Øktem stopper i politik efter næste valg. (Foto: Ida Guldbaek Arentsen © Ritzau Scanpix)

  Venstres ligestillingsordfører, 48-årige Fatma Øktem, kommer ikke til at genopstille for partiet ved næste folketingsvalg.

  - Efter 15 år, hvor Venstre og politik har været noget af det vigtigste i mit liv, har jeg et stort ønske om at prøve andre sider af mig selv af, og jeg kan mærke, det er tid til at handle på den følelse, skriver hun i et opslag på Facebook.

  Hun blev valgt til Folketinget første gang i 2011, hvor hun sad indtil valget i 2015. Siden blev hun valgt ind igen i 2019 i Østjyllands Storkreds.

  Fatma Øktem afviser ikke fuldstændig, at hun kan vende tilbage til politik en dag.

  - Jeg er Venstrekvinde - hvad skulle jeg ellers være? Som liberal og frihedselskende. Og hvem ved, måske vender jeg tilbage til politik en dag, skriver hun på Facebook.

  Fatma Øktem har en Master of Business Administration fra Middelsex University, og så har hun tidligere blandt andet arbejdet som redaktør og studievært på dk4, fremgår det af hendes CV på Folketingets hjemmeside.

 14. I dag kl. 15:11

  Skinketyv får knap et år bag tremmer

  Fristelsen var for stor for en mand, der arbejdede for en skinkeproducent i Huelva i det sydlige Spanien.

  Over seks år arbejdede han på et lager, hvor byens fineste skat, den særligt udsøgt jamón de jabugo, lagrede. Skinken kommer fra sortfodsgrise, der kun lever af agern, og én enkelt af skinkerne kan sælges for mere end 3.700 kroner.

  På de seks år fik han stjålet ikke mindre end 7.000 skinker, der havde en værdi i omegnen af 3,8 millioner kroner, som han efterfølgende videresolgte. Det skriver The Guardian.

  Han stjal skinkerne mellem 2007 og 2013 og stod egentlig til en fængselsstraf på seks år.

  Skinketyven slap dog med 11 måneder og 29 dage, da sagen har været længe undervejs i retssystemet, men han skal betale omkring 3.9 millioner kroner i erstatning til sin tidligere arbejdsgiver.

  Han afsoner i øjeblikket dommen.

  Her ses et udvalg af den udsøgte skinke, der blev stjålet 7.000 styks af. (Foto: Album / Pepe Lucas)
 15. I dag kl. 14:48

  Støjberg takker ja til duel mod Morten Messerschmidt

  Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, får allerede på fredag opfyldt sit ønske om en duel mod Danmarksdemokraternes stifter, Inger Støjberg.

  Da tørner han sammen med Inger Støjberg i radioprogrammet 'Det Blå Hjørne' på Radio4.

  Det skriver Casper Dall, der er politisk redaktør hos Avisen Danmark og programmets vært, på Twitter.

  Under partiets sommergruppemøde tidligere i dag udfordrede Messerschmidt Støjberg, fordi han ville klarlægge forskellene mellem Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne.

  (Foto: (Skærmbillede))
 16. I dag kl. 14:41

  Dansker vinder VM-guld i paradressur i Herning

  Danske Katrine Kristensen vinder VM-guld i paradressur på hjemmebane i Herning.

  Katrine Kristensen sikrede onsdag karrierens største triumf.

  Den 26-årige paradressurrytter var sammen med sin hest Gørklintgaards Quater bedst af alle, da der blev dystet i disciplinens grad 2.

  Katrine Kristensen, der har muskelsvind, leverede et imponerende ridt og fik en score på 75,143 procent i finalen, da hun henviste Pepo Puch fra Østrig til andenpladsen.

  - Det er fantastisk. Det er en skør følelse. Overvældende. Det var fantastisk at se publikum i dag. Da jeg red i Tokyo (til de paralympiske lege, red.), var der ingen tilskuere overhovedet, så det var en meget stor oplevelse at ride her, siger Katrine Kristensen.

  Det er Danmarks fjerde medalje ved VM i ridesport i Herning. Den første var af guld, da Danmark vandt holdkonkurrencen i dressur.

  Derudover fik Cathrine Laudrup-Dufour mandag sølv i den individuelle konkurrence, mens Sheena Bendixsen vandt bronze i voltigering tidligere samme dag.

  Du kan se Katrine Kristensens ridt i videoen herunder.

 17. I dag kl. 14:40

  Brøndby Support tager afstand fra 'voldsomme episoder' mod FCK

  Brøndby Support opfordrer til, at man straffer de få, der laver ballade og ikke alle andre fans under derbyer. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

  Brøndby-fans tager nu afstand fra gruppen af tilskuere, som lavede hærværk og skabte uro i forbindelse med søndagens superligaopgør mod FC København i Parken.

  Fangruppen Brøndby Support sætter onsdag ord på de frustrationer, der er opstået i kølvandet på arvefjendeopgøret.

  - Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi tager klart og tydeligt afstand fra søndagens voldsomme episoder, skriver Brøndby Support på sin hjemmeside.

  - Det skader alle os, der vil det bedste for Brøndby.

  Brøndby Support frygter, at kommende kampe mod FCK bliver uden udebanefans, som det var i de to foregående københavnerderbyer inden søndagens opgør.

  - Det er frustrerende for os, der lægger timer og dage i at være med til at sikre en god afvikling af kampene, at opleve at den indsats, der er gjort for at sikre, at udebanefans igen kunne være til kampene, i den grad bliver pisset på.

  FCK vandt kampen 4-1.

 18. I dag kl. 14:33

  Seruminstituttet vil skaffe 10.000 vaccinedoser mod abekopper

  Herhjemme er vaccinestrategien lagt om, når det gælder abekopper, og derfor skal flere også tilbydes et vaccinestik.

  Mere konkret er mænd, der har sex med mænd, og som har flere og skiftende partnere, blevet tilbudt en vaccine.

  Statens Serum Institut vurderer, at der er brug for yderligere 10.000 doser af vaccinen mod abekopper. Som det ser ud nu, har seruminstituttet 2.700 doser på lager, skriver Ritzau.

  Sundhedsstyrelsen udvidede i går målgruppen, så det ikke kun er nære kontakter til smittede, som tilbydes vaccinen.

  Vaccinen mod abekopper kommer i to stik, som skal gives med mindst 28 dages mellemrum.

  Sundhedsstyrelsen er nu i gang med at fastlægge, hvordan tilbuddet om vaccination skal tilrettelægges, men forventer at kunne påbegynde vaccinationen i slutningen af denne uge.

 19. I dag kl. 14:21

  Karen Melchior melder sig ud af De Radikale

  Arkivfoto. Karen Melchior oplyser, at hun melder sig ud af Radikale, men at hun fortsætter som medlem af Europa-Parlamentet. (Foto: Jonas Olufson © JONAS OLUFSON)

  Medlem af EU-Parlamentet Karen Melchior melder sig ud af Det Radikale Venstre, men fortsætter sit virke i parlamentet.

  Det oplyser hun i en pressemeddelelse.

  - Frem til mandatets afslutning arbejder jeg for mine og radikale mærkesager på vegne af de 17.292 stemmer, som jeg fik i 2019, står der i pressemeddelelsen.

  Radikale har siden maj opfordret hende til at nedlægge sit mandat i EU-Parlamentet.

  Melchior har været i vælten, efter flere af hendes ansatte sidste år sagde op på grund af et hårdt arbejdsmiljø. Derudover sygemeldte hun sig i starten af året, samtidig med at hun angiveligt fortsatte med at stemme i EU-Parlamentet. Noget, der har fået ledelsen i Radikale til at kritisere hende.

  Melchior skriver, at partiet over for hende ikke har prioriteret en "fair proces hverken internt i partiet eller eksternt i medier".

  - Jeg kender mine kvaliteter, såvel som mine fejl, som politiker og som leder, men på det foreliggende grundlag kan jeg ikke efterleve anmodningen om at nedlægge mit mandat i Europa-Parlamentet.

 20. I dag kl. 14:03

  Minister vil stramme offentlighedsloven for at beskytte offentligt ansatte

  Regeringen og Justitsminister Mathias Tesfaye lægger i et lovudkast op til at stramme dele af offentlighedsloven og forvaltningsloven.

  Ændringen skal ifølge Mathias Tesfaye være med til at mindske chikane mod offentligt ansatte.

  Ifølge ministeren er der eksempler på, at retten til aktindsigt bliver udnyttet til at få oplysninger om offentligt ansattes fulde navne, som efterfølgende bliver brugt til at chikanere de ansatte.

  - Det er fuldstændig uacceptabelt, at aktindsigt udnyttes til at chikanere offentligt ansatte, der blot passer deres arbejde. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan fremsætte et lovforslag, som kan bidrage til, at offentligt ansatte har et trygt liv både på og uden for arbejdspladsen, siger Mathias Tesfaye.

  Lovforslaget er i øjeblikket i høring til og med den 18. august.

 21. I dag kl. 14:00

  Interessen for Mikkel Hansen-præsentation er eksploderet

  Mikkel Hansen er tre gange kåret som verdens bedste håndboldspiller. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Direktøren for Aalborg Håndbold, Jan Larsen, må til lommerne.

  Til spillerpræsentationen den 22. august forud for sæsonstarten har han lovet gratis øl, sodavand og pølser til publikum.

  Men interessen for præsentationen, hvor en vis hr. Mikkel Hansen gør comeback i dansk håndbold efter ti sæsoner i franske PSG, er alligevel kommet bag på ham.

  Oprindeligt havde klubben ventet 500 deltagere, men allerede nu har 2.000 fans sikret sig billet, og arrangementet er udsolgt.

  - Det er eksploderet fuldstændigt, og det er vi selvfølgelig enormt stolte over, siger Jan Larsen.

  Aalborg Håndbold tager hul på en ny sæson 23. august, hvor holdet spiller Super Cup mod danmarksmestrene fra GOG.

 22. I dag kl. 13:58

  Myndighed overvejer flere sager mod banker efter 'urimeligt høje' gebyrer

  Gebyret opkræves, når du betaler med dit kort på udenlandske hjemmesider, restauranter, butikker, hoteller og så videre.

  Selvom både Danske Bank og Nordea nu har ændret et udskældt gebyr for brug af betalingskort i udlandet, så kan andre banker risikere at komme i myndighedernes søgelys.

  Det siger Michael Høg Riis, der er kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

  - Styrelsen kan ikke udelukke, at det kan blive relevant at åbne yderligere sager – men for nu følger styrelsen udviklingen, siger han.

  Konkurrencerådet gav tilbage i marts både Danske Bank og Nordea påbud om at sænke et gebyr for veksling af penge ved brug af kort - det såkaldte valutakurstillæg.

  Fristen for at sænke gebyrerne var fire måneder, og per 1. august har begge banker valgt at følge påbuddet, selvom både Danske Bank og Nordea også har anket afgørelserne og håber på senere at kunne vinde over konkurrencemyndighederne i kommende retssager.

  - Selvom vi er uenige i rådets afgørelse og har anket sagen til domstolene, så er der tale om et påbud fra en myndighed, som vi skal efterleve inden for den fastsatte frist, skriver Danske Banks pressechef, Stefan Singh Kailay, i en mail.

  Valutakurstillæg opkræves som en procentsats af det beløb, du betaler i en anden valuta.

  Det sker for eksempel, når du betaler med dit kort på udenlandske hjemmesider, restauranter, butikker, hoteller og så videre.

  Det er pengeinstitutternes pligt at sikre sig, at de overholder betalingsloven.
  Michael Høg Riis, kontorchef, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

  Men når bankerne opkræver gebyret hos kunderne, så er det vigtigt, at de ikke tager mere, end det som ydelsen reelt set koster bankerne, forklarer Michael Høg Riis.

  I sagerne mod Nordea og Danske Bank vurderer Konkurrencerådet, at bankerne har haft et overskud mellem 80 og 100 procent i årene 2016-2019, hvis du har betalt med Visa-Dankort i udlandet eller ved at handle på nettet i andre lande.

  Det er i rådets øjne alt for højt. Derfor fulgte der med afgørelserne i marts også en løftet pegefinger rettet mod landets andre banker med om ikke at blive for grådige.

  Og den opfordring gælder stadig, siger Michael Høg Riis.

  - Man kan ikke slutte noget generelt om, hvornår et valutatillæg er i overensstemmelse med reglerne. Det afhænger af det enkelte pengeinstituts konkrete forhold.

  - Men Konkurrencerådet har opfordret de andre banker til at sikre sig, at deres valutatillæg heller ikke er for høje, siger han.

  Det var en klage sendt af Forbrugerrådet Tænk over de fem største banker, der i sin tid fik Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at se nærmere på bankernes tillæg.

  Konkurrencerådet valgte i første omgang kun at undersøge Danske Bank og Nordea, mens Jyske Bank, Sydbank og Handelsbanken endnu ikke er blevet undersøgt.

  DR Nyheder har sendt en række spørgsmål til Jyske Bank og Sydbank, der har gebyrer på mellem 1,5 og 2 samt 2,9 procent.

  DR har blandt andet spurgt, hvad overskudsgraden på valutakurstillæg lige nu er, og om bankerne har tænkt at sænke gebyrerne.

  Hverken Sydbank og Jyske Bank har svaret på de konkrete spørgsmål, men skriver til DR, at man ser tiden an.

  Både Danske Bank og Nordea har brudt loven, fordi de har haft for høje gebyrer, når kunderne har betalt med deres Visa-Dankort i udlandet, mener Konkurrencerådet. (© Dr Grafik: Nathalie Nystad)

  Helt omvendt lyder det fra Arbejdernes Landsbank, som har gebyrer på et sted mellem 1,5 og 2,9 procent, at banken fra midten af august har tænkt sig at fortælle kunderne om nye fremtidige satser for valutakurstillæg.

  Arbejdernes Landsbank ønsker dog ikke at svare på, hvad bankens overskudsgrad på tillægget lige nu er. Banken er heller ikke klar til at melde ud, hvor meget valutakurstillæg vil blive sat ned.

  Kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Michael Høg Riis opfordrer bankerne til at kontakte konkurrencemyndighederne, hvis der er tvivl om, hvad der er rimeligt at tage i gebyrer over for kunderne.

  Har bankerne grund til at være bekymrede, hvis de tjener meget på gebyrer?

  - Det er bedre taget i direkte dialog mellem styrelsen og den enkelte bank. Men det er pengeinstitutternes pligt at sikre sig, at de overholder betalingsloven, siger kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Michael Høg Riis.

 23. I dag kl. 13:54

  7-Eleven forventer at genåbne alle butikker før midnat

  7-Eleven forventer at have genåbnet alle landets 176 butikker og kunne tage imod kortbetaling inden midnat.

  Det siger administrerende direktør Jesper Østergaard til Ritzau.

  Et hackerangreb fik butikskæden til at lukkede samtlige butikker mandag. Siden har de gradvist åbnet butikkerne, men kun med mulighed for betaling via MobilePay og med kontanter.

  7-Eleven kalder hackerangrebet mod kæden et ransomwareangreb, hvor hackere afskærer virksomheder fra deres egne data via en krypterinsnøgle.

  - Vi er blevet mødt med et krav om at indbetale nogle penge for at frigive systemerne, men yderligere kan vi ikke sige, fordi det er en politisag, siger siger Jesper Østergaard til Ritzau.

  Han oplyser, at virksomheden er i gang med at undersøge, hvordan man kan undgå lignende hackerangreb i fremtiden.

 24. I dag kl. 13:48

  Messerschmidt vil i duel med Støjberg: 'Det skylder vi danskerne'

  Morten Messerschmidt vil gerne møde Inger Støjberg til en politisk duel. (© fotograf@clausbech.dk)

  En politisk duel på ord mellem Morten Messerschmidt og Inger Støjberg.

  Det er ønsket fra førstnævnte, som han lufter i dag i forbindelse med et pressemøde, som Dansk Folkeparti afholder under partiets sommergruppemøde i Roskilde.

  - Mange har en opfattelse af, at stemmer man på Danmarksdemokraterne, så får man det samme som hos DF, siger Messerschmidt.

  DF-formanden mener altså, at det vil være godt for danskerne at kende forskellene på Dansk Folkeparti og Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne.

  - Sådan at vi kan få afklaret, hvor vi ser ens på tingene, og hvor der er forskel på vores partier, siger han.

  Hør Morten Messerschmidt invitere Inger Støjberg til debat på DF's sommergruppemøde:

  Morten Messerschmidt erklærer sig villig til at møde Inger Støjberg til duel, hvor det skal være - også på Støjbergs hjemmebane i Hadsund.

  - Jeg møder gerne op for at diskutere med Inger, hvor vi er enige, og hvor vi er uenige. Det synes jeg, at vi skylder danskerne, siger DF-formanden.

  Og der gik da heller ikke lang tid fra opfordringen var luftet til Inger Støjberg slog til og accepterede duellen. Politisk redaktør på Avisen Danmark, Casper Dall, skrev onsdag eftermiddag på Twitter, at Støjberg og Messerschmidt skal debattere i Radio4-programmet Det Blå Hjørne på fredag klokken 11:05.

  Morten Messerschmidt har noteret sig, at Danmarksdemokraterne er braget igennem i flere meningsmålinger med over ti procent af stemmerne, kort tid efter at partiet er blevet etableret.

  Modsat ligger Dansk Folkeparti i flere af de seneste meningsmålinger i en uønsket flirt med spærregrænsen på to procent. Næste folketingsvalg skal afholdes senest i juni næste år.

  Danmarksdemokraternes succes er sket, på trods af at partiet endnu ikke har luftet ret mange politiske synspunkter.

  Dansk Folkeparti har været i en stor krise i den seneste tid, hvor ikke færre end 11 af 16 folketingsmedlemmer har forladt partiet, efter at Morten Messerschmidt blev valgt til formand.

  En del er nu løsgængere, mens den tidligere DF-gruppeformand Peter Skaarup er skiftet til Danmarksdemokraterne.

  Flere andre af de frafaldne DF-folketingsmedlemmer har udtrykt, at de godt kan se sig i Danmarksdemokraterne.

  15:26: Opdateret med oplysningen om, at Støjberg har takket ja til debatudfordringen fra Messerschmidt.

  /ritzau/

 25. I dag kl. 13:41

  Naturbrande raser i det sydvestlige Frankrig

  Flammer raser i Gironde, Frankrig. (Foto: HANDOUT/SDIS 33 HANDOUT © Ritzau Scanpix)

  Naturbrande raser for tiden i det sydvestlige Frankrig

  Flammerne har tvunget 6.000 mennesker til at lade sig evakuere.

  Frankrig oplever ligesom resten af Europa hedebølger og tørke, der har udløst mange naturbrande over hele kontinentet i løbet af de sidste to måneder.

  Gironde, et departement (en administrativ enhed, red.) i regionen Aquitaine i det sydvestlige Frankrig har været hårdt ramt, også i sidste måned.

  Nu raser flammerne igen, som det kan ses i vidoen her:

 26. I dag kl. 13:40

  Tårnhøj inflation sender fødevarepriser i vejret

  Danskerne til vænne sig til at betale flere penge for de samme varer, fordi inflationen stiger markant. (Foto: Signe Goldmann © Ritzau Scanpix)

  Det er blevet markant dyrere at være forbruger det seneste halve år.

  Ifølge Danmarks Statistik, som onsdag kom med nye tal for inflationen, steg priserne i juli med 8,7 procent til sammenligning med juli sidste år.

  Det er den højeste stigning siden 1983, og ifølge en beregning fra Nykredit betyder det, at det bliver omkring 39.000 kroner dyrere for en familie at købe de samme varer i år som sidste år.

  Der er dog meget store forskelle på stigningerne, hvor det især er dyrere fødevarer og gas- og elpriser, der trækker gennemsnittet op. Gas er steget med lige under 100 procent, mens el er steget med knap 60 procent.

  Ser vi på de mest almindelige fødevarer i opgørelsen fra Danmarks Statistik, er stort set alle de mest almindelige fødevarer steget med tocifrede procentsatser.

  Ifølge DR’s økonomikorrespondent Casper Schrøder skal årsagen findes i de stigende energipriser, vi så inden fødevarerne for alvor steg:

  - De prisstigninger, som begyndte tidligere på året med energi, der skal til for at lave fødevarerne, er nu for alvor nået helt frem til køledisken. Alligevel overrasker det faktisk mange, at fødevarerne er endt med at stige så meget, som det sker lige nu, hvor mange jo kan se på prismærkerne, at det helt tydeligt bliver dyrere måned for måned at købe ind til dagligdagen.

  Sammenligner man prisudviklingen fra 2021 til 2022 med udviklingen året forinden, så er der også markante forskelle.

  Eksempelvis faldt prisen på oksekød og smør i juli 2021 med henholdsvis 2 og 3 procent, mens de samme produkter nu er steget med 28,7 og 50,7 procent.

  Cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, er overrasket over de høje stigninger, men de var ventet, fordi inflationen i mange år har været lavere end de 2 procent, som Den Europæiske Centralbank har styret efter.

  - Men hvis inflation havde været normal siden 2013, havde vi haft højere prisniveau end nu. Man skal derfor ikke forvente, at det generelle prisniveau falder, selv om inflationen falder - blot at det holder op med at stige så meget, fordi inflationen kommer under kontrol.

  Sammen med cheføkonomen i Sydbank, Søren Kristensen, forventer han, at inflationen vender i løbet af de kommende måneder, når stigende renter begynder at slå igennem.

  Men stigende renter har også en pris, forklarer Casper Schrøder:

  - Det gør ofte ondt på almindelige menneskers økonomi, når inflationen skal ned. For normalt sker det først, når den samlede økonomiske aktivitet falder – for så har vi simpelthen færre penge at købe varer for, og den lavere efterspørgsel får priserne dæmpet. Det er blandt andet det, som centralbankerne i hele verden prøver at få til at ske ved at sætte renterne op. Men vi venter stadig på at se, at det for alvor virker.

  Det er dog ikke alle varer, der er steget. Som det eneste produkt i opgørelsen, er alkoholiske læskedrikke som Breezere faldet.

  Med 1,1 procent.

 27. I dag kl. 13:32

  Bornholmer idømt 12 års fængsel for drab

  En 35-årig mand fra Rønne er blevet i dømt 12 års fængsel for drabet på en 46-årig mand sidste år.

  Det blev afgjort i Retten på Bornholm her til formiddag, hvor straffen skulle udmåles til gerningsmanden.

  Drabet skete på et bosted i Rønne den 20. september sidste år, hvor manden stak den 46-årige 12 gange med en tveægget kniv.

  Den drabsdømte har under retssagen fastholdt, at han handlede i selvforsvar.

  Efter dagens strafudmåling opstod der tumult mellem bekendte til offer og gerningsmand, hvilket betød at politiet måtte tilkaldes.

 28. I dag kl. 13:02

  7-Eleven har anmeldt omfattende hackerangreb til politiet

  7-Eleven har anmeldt hackerangrebet, som ramte kæden mandag morgen, til politiet. Det oplyser nærbutikskæden i dag på Facebook.

  - 7-Eleven politianmeldte hændelsen mandag morgen og samarbejder med politiet og eksterne IT-eksperter om at komme til bunds i sagen, så man kan vende retur til normal drift snarest muligt, skriver de.

  - Der er tale om et såkaldt ransomwareangreb, hvor de kriminelle har tiltvunget sig adgang til netværket og låst systemerne.

  Ved ransomwareangreb afskærer hackerne typisk virksomhederne fra deres egne data via en krypteringsnøgle og kræver store summer for at give adgang igen.

  Hackerangrebet har blandt andet medført, at alle butikker lukkede mandag. 110 af 176 butikker er åbnet igen, men det er fortsat kun muligt at betale med kontanter eller MobilePay.

 29. I dag kl. 12:59

  Messerschmidt inviterer Støjberg i debat

  Selvom Dansk Folkeparti præsenterede meget politik indenfor både rets-, sunheds- og ældreområdet på deres netop overståede pressemøde i forbindelse med deres sommergruppemøde, så var det ikke meget, det fik lov at fylde.

  Emnet blev nemlig primært de målinger, som placerer partiet meget tæt på spærregrænsen med 2,1 procent og formand Morten Messerschmidt på en førsteplads over de mest upopulære politikere på Christiansborg, fordi 72 procent af de adspurgte har en negativ opfattelse af ham.

  Messerschmidt selv mener, at det blandt andet skyldes, at nogle i øjeblikket tror, at man kan få det samme hos for eksempel et parti som Danmarksdemokraterne med Inger Støjberg i spidsen.

  Derfor benyttede han muligheden til at invitere Inger Støjberg i debat, så fol kan få klarhed over de forskelle, der er mellem partierne.

 30. I dag kl. 12:58

  Messerschmidt udfordrer Støjberg til debat: 'Det synes jeg, vi skylder danskerne'

  Hvis vælgerne tror, at de kan få det samme hos Støjberg, som man kan hos Dansk Folkeparti, så tager de fejl.

  Det slår Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, fast i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

  Messerschmidt udfordrer Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne til en debat, så vælgerne kan se forskellene på de to partier.

  - Sådan at vi kan få afklaret, hvor er det, vi ser ens på tingene, og hvor er det, der er forskel, siger partiformanden.

  - Det synes jeg, vi skylder danskerne.

 31. I dag kl. 12:49

  Simon Kvamm bliver ny X Factor-dommer

  Simon Kvamm bliver ny dommer når 16. sæson af X Factor løber over skærmen. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Ritzau Scanpix)

  Han er musikeren bag store hits som "Superliga" og "Movieklip", og snart kan han tilføje en ny titel til sit i forvejen lange CV.

  Når 16. sæson af X Factor ruller over skærmen, så bliver det nemlig Simon Kvamm, der gør Thomas Blachman og Kwamie Liv selskab bag dommerbordet som ny dommer i X Factor. Det annoncerede TV 2 på et pressemøde i dag.

  Siden TV 2 besluttede at ryste posen ved at udskifte dj'en Martin Jensen, har der været en stol ledig ved X Factors dommerbord, og den bliver altså Nephew-forsangerens i næste sæson.

  I en pressemeddelelse uddyber Simon Kvamm ifølge Ritzau beslutningen om at blive dommer i den 16. udgave af "X Factor".

  - Efter mange år i musik føler jeg mig klar til give andre råd og vejledning med på vejen. Og så kribler det bare i min indre cirkushest efter at blive sluppet løs i Danmarks største familieunderholdningsarena, siger han i pressemeddelelsen.

 32. I dag kl. 12:07

  Strandet hvidhval i Seinen er død

  Allerede da hvalen blev løftet op i den nedkølede lastbil tidligere i dag, var dyrlægerne i tvivl, om den ville overleve. Senere viste det sig, at den var for afkræftet til at overleve. (Foto: BENJAMIN LEGENDRE © Ritzau Scanpix)

  Hvidhvalen, som tidligere i morges blev reddet op efter at være strandet i den franske flod Seinen, er nu død.

  Det oplyser de lokale myndigheder i regionen Calvados ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Hvalen blev i morges løftet op i et net ved hjælp af kran og placeret i en nedkølet lastbil, der skulle transportere hvalen til kystbyen Ouistreham. Hvalen var dog så syg, at den døde, inden det nåede så langt.

  Hvidhvalen er en fredet dyreart, som normalt lever i kolde arktiske farvande, men for en uge siden blev hvalen spottet på vej mod den franske hovedstad, Paris.

  Hvalen var nået omkring 130 kilometer ind i landet, da marineeksperter forgæves forsøgte at redde den.

 33. I dag kl. 11:11

  Varmechecken er udbetalt til 400.000 husstande

  Mange kan se frem til 6.000 skattefrie kroner lige ned i foret.

  Den varmecheck, der blev indgået aftale om i marts, er nemlig i dag blevet udbetalt til de 400.000 husstande, der lever op til rammerne for checken.

  Det oplyser klima, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

  - Det skal hjælpe på varmeregninger i en tid, hvor krigen i Ukraine er med til at holde priserne oppe, skriver ministeren.

  Man er berettiget til varmechecken, hvis man tjener mindre end 650.000 om året efter arbejdsmarkedsbidrag. Målgruppen er folk, der bor i en husstand, der opvarmes af gasfyr eller en husstand, der har oplevet de samme prisstigninger for opvarmning af hjemmet.

 34. I dag kl. 11:10

  Person er fundet død i udbrændt bil i Lyngby

  Nordsjællands Politi har fundet en død person i en udbrændt bil på Klampenborgvej i Lyngby.

  Det oplyser politiet her til morgen på Twitter.

  - Der er fundet en afdød person i bilen, og der skal foretages yderligere retstekniske undersøgelser, skriver politiet på Twitter.

  Politiet fik anmeldelsen om, at der var brand i bilen kort før klokken 6 i morges. Det var i forbindelse med slukningsarbejdet, at man fandt den afdøde person i bilen.

  - Omstændigheder i sagen gør, at teknikere pt. arbejder på stedet, skrev Nordsjællands Politi tidligt i morges på Twitter.

  I politiets døgnrapport fremgår det til formiddag, at de pårørende er blevet underrettet. Det fremgår dog ikke, om politiet mener, at der er sket en forbrydelse.

 35. I dag kl. 11:06

  København vil indføre pant på takeaway-bakker og latte-kopper

  Fra 2023 til 2025 kan du komme til at betale pant for din emballage, når du køber takeaway i Kødbyen. Målet er at nedbringe mængden af skrald og genanvende mere. (Foto: Thomas Lekfeldt © Ritzau Scanpix)

  Vi er helt vant til at gå ned i det lokale supermarked og pante både sodavandsdåser, juiceflasker og ølkasser.

  Men i fremtiden skal vi måske også vænne os til at gå ned og pante vores pizzabakke eller kaffekrus, når vi har fået takeaway.

  Der bliver mere og mere skrald i vores gader, der er relateret til emballage, og selvom meget af det måske er lavet af pap, så er det også tankevækkende, hvor mange ressourcer vi skal bruge på at indsamle og genbruge det
  Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester i København

  Det håber Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen i hvert fald, og derfor foreslår hun nu at indføre pant på takeaway-emballage i Kødbyen, der er et område i København med mange restauranter og barer.

  - Der bliver mere og mere skrald i vores gader, der er relateret til emballage, og selvom meget af det måske er lavet af pap, så er det også tankevækkende, hvor mange ressourcer vi skal bruge på at indsamle og genbruge det, siger overborgmesteren.

  Københavns Kommune anslår at der hvert år ender mindst 200 tons takeaway-plastemballage i de offentlige skraldespande.

  I første omgang skal pantordningen indføres som et forsøg i tre år, og det er frivilligt for restauranter og caféer, om de vil være med i ordningen.

  - Det er et forholdvist nyt område med pant på emballage, og det vil sige, at vi ikke har alle løsninger klar på hylden, og mit forslag er derfor, at vi starter i Kødbyen og sammen med restauranter og caféer afprøver forskellige løsninger, siger Sophie Hæstorp Andersen.

  Overborgmesteren kan derfor heller ikke svare på, hvad og hvor meget panten helt konkret skal være på.

  Hos kaffebaren Prolog Coffee, der ligger i Kødbyen, er man umiddelbart positivt stemt over for forslaget.

  Det kræver en indsats at få folk til at vænne sig til at bruge en pantløsning fremfor en almindelig papkop, og det er blandt andet, det her med, hvordan man afleverer koppen igen. Det er ikke altid, man har lyst til at stå i kø igen for at aflevere sin kop.
  Jonas Gehl, medstifter af Prolog Coffee

  - Det vil kunne være et skridt på vejen mod, at vi kan reducere vores CO2-udledninger, og det er jo noget rigtig mange virksomheder gerne vil, siger medstifter af kaffebaren Jonas Gehl.

  Hvert år langer Prolog Coffee cirka 54.000 engangskrus over disken. Et tal som Jonas Gehl meget gerne vil gøre mindre, og derfor har kaffebaren allerede forsøgt sig med krus, der er pant på.

  Det sidste års tid har kunderne kunne vælge, om de ville have et almindeligt engangskrus, eller om de ville betale fem kroner i pant for et genanvendeligt krus.

  - Det kræver en indsats at få folk til at vænne sig til at bruge en pantløsning fremfor en almindelig papkop, og det er blandt andet det her med, hvordan man afleverer koppen igen. Det er ikke altid, man har lyst til at stå i kø igen for at aflevere sin kop. Det er klart, at det er et minus, hvis du skal stå og vente et par minutter på det, siger Jonas Gehl.

  Han håber derfor at en fælles pantløsning for hele Kødbyen og fælles pantautomater kan være med til at få flere til at vælge pantkoppen til.

  - Forsøget vil kunne gøre, at vi kan få hjælp til at forbedre logistikken, og forhåbentlig gøre selve overgangen mod at flere vælger en pantløsning nemmere, siger Jonas Gehl.

  Hos restauranternes brancheforening Horesta, bakker man også op om overborgmesterens forslag.

  Men hvis pant-ordningen skal blive en succes, så er der nogle forhold, der skal være styr på, siger miljøchef Mikal Holt Jensen.

  - For det første at kvaliteten på emballagen er i orden, og så handler det om at have styr på fødevaresikkerheden, og så skal vi sikre os, at løsningerne ikke bliver for økonomisk belastende for dem, der udbyder det, siger han.

  Mikal Holt Jensen mener, det er en god idé at starte i det små med at teste forskellige pantsystemer i et mindre område som Kødbyen, men på sigt er det vigtigt, at man får udbredt pantsystemet til hele landet.

  - Hensigten er, at man på sigt skal have det op i stor skala. Mange bevæger sig over store afstande med deres takeaway. Eksempelvis kan man købe en kop kaffe og tage med i toget fra Hovedbanegården i København til Aalborg, og så skal det være nogen af de samme løsninger, man har i Aalborg, så man kan komme af med sin kop igen, siger Mikal Holt Jensen.

  Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen håber også, at man på sigt kan have et landsdækkende pantsystem.

  - Mit mål er selvfølgelig, at den her pantordning skal være national, men vi skal starte et sted, siger hun.

 36. I dag kl. 11:02

  Seneste nyt: Partierne gør klar til valg

  I disse uger bliver den politiske sæson for alvor skudt i gang med partiernes sommergruppemøder.

  Denne sommer er det i et noget andet lys. De Radikale har nemlig slået fast, at de vælter regeringen, hvis ikke statsminister Mette Frederiksen (S) selv har udskrevet valg inden Folketingets åbning 4. oktober.

  Du kan følge det hele live her i bloggen på dr.dk.

 37. I dag kl. 10:59

  Danske soldater skal træne ukrainere i krigen mod Rusland

  Danske soldater på Adazi militærbasen i Letland, torsdag den 31. marts 2022.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  130 danske soldater skal træne ukrainere i kampen mod Ruslands invasion. Det bekræfter Forsvarsministeriet til DR Nyheder.

  Der er tale om et træningsprojekt, som briterne står i spidsen for, og som Danmark altså nu vil bidrage til.

  Uddannelsen, som de danske soldater skal hjælpe med, omfatter for eksempel våben- og skydeuddannelse, bykamp, militær taktiske operationer i felten og førstehjælp.

  Det forklarer forsvarsminister Morten Bødskov til Jyllands-Posten.

  - I løbet af kort tid sender Danmark 130 militære instruktører afsted til et britisk træningsprojekt. Her skal de blandt andet gennemføre grundlæggende militær træning af ukrainske soldater med ingen eller begrænset militær erfaring, siger Morten Bødskov til Jyllands-Posten.

  Samtidig med at Danmark sender 130 soldater ind i træningsprojektet, åbner Forsvarsministeriet også for at træne ukrainske soldater her i landet.

  Ministeriet er derfor gået i dialog om støtte til uddannelse af befalingsmænd og støtte til det ukrainske hjemmeværn. Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

  Der er afsat 100 millioner kroner til indsatsen.

  Ifølge DR's forsvarskorrespondent, Mads Korsager, er de danske soldaters opgave et tydeligt tegn på, at både krigen og våbenhjælpen har bevæget sig ind i en ny fase.

  - Tidligere handlede det om at bevæbne Ukraine, så landet kunne forsvare sig selv. Nu handler det om at gøre det ukrainske forsvar langtidsholdbart og dermed i stand til at føre krig i lang tid. For at kunne det, så er der brug for mange soldater, siger Mads Korsager.

  Han forklarer, at Danmark groft sagt skal hjælpe med at gøre helt almindelige ukrainske civilister til soldater. Det skal ske i en form for træningsperiode, der på mange måder ligner det, som mange danske værnepligtige har prøvet.

  Og signalet med bidraget fra Danmark er ikke til at tage fejl af.

  - Der er ingen tvivl om, at signalet i denne mission er stærkere end hidtil, hvor Danmark har støttet med våben eller udstyr, som man i øvrigt ikke specifikt ville fortælle om, siger Mads Korsager og uddyber:

  - Nu stiller Danmark sig side om side med England - en af Ruslands mest hårdnakkede modstandere sammen med USA - i en mission, der handler om at uddanne ukrainere til at slå russiske soldater ihjel. Det her er endnu et lille skridt op ad eskalationsstigen.

  Danmark er ikke det eneste land, der hjælper briterne i træningsprojektet.

  For nylig besluttede Sverige at bidrage med op mod 120 instruktører til træningen. De skal hjælpe til med at træne ukrainske civile i basale militære færdigheder.

  Også Finland har meldt ud, at de vil bidrage med tyve personer til træningen af de ukrainske soldater.

  Danmark har tidligere støttet med træningsaktiviteter i Ukraine under den britisk-ledede Operation Orbital, hvor man trænede ukrainske soldater i grundlæggende færdigheder. Derudover var Danmark også tidligere involveret i Canadas Operation Unifier, hvor ukrainske soldater også modtog træning.

  Meldingen fra det danske forsvarsministerium kommer forud for en stor international donorkonference på Christiansborg i morgen.

  Her er de tre forsvarsministre fra Danmark, Ukraine og Storbritannien værter, og formålet er at øge støtten til Ukraines kamp mod Ruslands invasion.

 38. I dag kl. 10:58

  Politi har fået flere anmeldelser efter røveri af FCK-trøje

  Siden i søndags er en video-optagelse af en episode i toget, hvor en mand i Brøndby-trøje tvinger en ung mand i FCK-trøje til at aflevere sin trøje, blevet delt bredt på sociale medier.

  Episoden bliver betragtet som et røveri af Københavns Politi, som derfor i går efterlyste vidner og mulige ofre - en efterlysning, der har ført til flere henvendelser.

  - Efter vores efterlysning af forurettede og vidner i går har vi modtaget flere anmeldelser om forhold - om de er enkeltstående eller er sket i sammenhæng med det, der sker i videoen, er vi i gang med at klarlægge, lyder det fra politiet til Ritzau.

  Røveriet fandt sted i søndags efter kampen mellem FCK og Brøndby i Parken, som endte 4-1 til FCK.

  Ingen er blevet sigtet eller anholdt i sagen.

 39. I dag kl. 10:53

  Diabetespatienter retter hård kritik mod undersøgelse af amputationer

  Jesper Gyllenborg, der er koncerndirektør i Region Sjælland, vil se på hele det forløb, der fører frem mod amputationer i regionen. Foto: Christian Michael Hansen, DR Nyheder.

  80 patientjournaler ud af 1.311 amputationer.

  Det er, hvad Region Sjælland har planer om at gennemgå for perioden 2016 til 2021 for at afdække, hvorvidt patienter i regionen fejlagtigt har fået foretaget en amputation.

  I Region Midtjylland har man til sammenligning valgt at undersøge op mod 1.800 patientsager. Det sker, efter at patienter angiveligt har fået amputeret deres ben, selvom det i nogle tilfælde kunne have været undgået.

  Gennemgangen af sager i Region Sjælland er sat i værk, efter en rapport fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram har afdækket benamputationer i alle landets fem regioner.

  Her viser det sig, at Region Sjælland ligger på landets højeste niveau med 70 amputationer per 100.000 indbygger per år eller højere, som det fremgår af rapporten.

  I Region Midtjylland ligger antallet af benamputationer på mellem 60 og 65 per 100.000 indbygger.

  Nu er er kommet frem, at der formentlig er sket amputationer, som har været unødvendige. Der kan vi ikke nøjes med en stikprøvekontrol.
  Claus Richter, administrerende direktør for Diabetesforeningen

  Og Region Sjælland burde følge følge Midtjyllands eksempel og undersøge langt flere af sagerne. Det mener Claus Richter, administrerende direktør for Diabetesforeningen, der ikke synes, det er nok at se på 80 af regionens 1.311 sager i perioden fra 2016-2021.

  - Det, synes vi ikke, er særlig ambitiøst. I Region Sjælland taler vi om, at 1.311 personer har fået amputeret deres ben eller dele af deres ben. Nu er er kommet frem, at der formentlig er sket amputationer, som har været unødvendige. Der kan vi ikke nøjes med en stikprøvekontrol.

  Diabetesforeningen mener, Region Sjælland bør se på alle regionens 1.311 amputationssager igennem (arkivfoto). (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

  Til sammenligning var der i samme periode 1.560 personer, som fik foretaget en amputation i Region Midtjylland, står der i rapporten fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.

  - Vi er nødt til at sætte patienten først og gennemgå alle 1.311 patientjournaler, så vi sikrer os, at der ikke er sket nogen fejl eller finder de steder, hvor der er sket fejl, sådan at de pågældende patienter kan få en erstatning, siger Claus Richter.

  Ifølge Jesper Gyllenborg, der er koncerndirektør i Region Sjælland, har regionen fokus på at sikre en bred undersøgelse på tværs af sektorerne i sundhedsvæsnet for at finde ud af, hvorfor så mange er blevet benamputeret.

  For situationen i Region Sjælland er en anden end for eksempel i Region Midtjylland, forklarer han.

  Dels viser gennemgangen af området, at regionens karkirurgiske område – altså det område, hvor man arbejder med genetablering af blodforsyning til benene – er af høj kvalitet og dels, at der ikke er ”ventelister af betydning”, lyder det.

  Hør Jesper Gyllenborg forklare, hvorfor Region Sjælland har valgt at kigge på 80 sager:

  - Men vi kan jo se i rapporten, der er kommet nu, at vi opererer færre end de andre regioner, og derfor bliver vi nødt til at kigge bredere end blot på det karkirurgiske område.

  - Vi bliver nødt til at være nysgerrige på at undersøge, hvorfor vi ikke får flere patienter ind, og hvorfor vi ikke får patienterne ind i tide. Og derfor tager vi den anden tilgang til undersøgelsen, siger Jesper Gyllenborg, der ikke udelukker, at man vil udvide undersøgelsen på sigt.

  Det er vigtigt for mig at sige, at vi står klar til at rådgive og vejlede alle patienter, der måtte være usikre på, om deres forløb er foregået korrekt.
  Jesper Gyllenborg, koncerndirektør i Region Sjælland

  Samtidig forklarer han også, at man som patient kan henvende sig, hvis man har et ønske om at få kigget sit forløb efter.

  - Det er vigtigt for mig at sige, at vi står klar til at rådgive og vejlede alle patienter, der måtte være usikre på, om deres forløb er foregået korrekt. Der kan man ringe ind til os, og vi har selvfølgelig også udvidede åbningstider på vores telefoner i øjeblikket, siger Jesper Gyllenborg.

  Region Sjællands regionsrådsformand, Heino Knudsen (S), sagde tirsdag, at der ikke var nogen indikationer på, at patienter har ventet for længe på at få behandling, hvilket kan føre til amputation.

  Samtidig understregede han, at regionen vil lave flere af de nyeste behandlinger og sikre en bedre dialog med blandt andet de praktiserende læger for at forbedre den forebyggende behandling.

  Det glæder Claus Richter fra Diabetesforeningen. Men han mener, at regionen burde have handlet tidligere.

  - Det drejer sig om befolkningens tillid til sundhedssystemet. Forestil dig, at du sidder derhjemme og har fået amputeret dit ben. Din bevægelsesfrihed er begrænset, du har smerter, og så sidder du med en fornemmelse af, at det måske kunne have været undgået.

  - Det er en forfærdelig situation, vi bringer de her personer i. Og derfor er vi nødt til at få alle 1.311 sager igennem, siger Claus Richter.

 40. I dag kl. 10:50

  Fem år siden drabet på Kim Wall: Nu retter hendes kæreste skarp kritik mod medierne

  Byretten valgte at idømme Peter Madsen livstid for drabet på Kim Wall. Nu står hendes kæreste frem med kritik af mediernes intense dækning af sagen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  - Det fylder stadigvæk alting. Det er det, jeg står op til om morgenen, og det er det, jeg går i seng til om aftenen.

  Ordene tilhører Ole Stobbe. Han var kæreste med den svenske journalist Kim Wall, som blev dræbt ombord på Peter Madsens ubåd natten mellem den 10. og 11. august 2017 i dét, der snart blev kendt som "Ubådssagen" – en sag, der blev dækket intenst i alverdens medier i dagene og ugerne efter drabet.

  Han står nu frem i DR's nyhedspodcast Genstart og fortæller om, hvordan det har påvirket ham at se sin personlige tragedie udrullet i detaljer, før han selv forstod den.

  Han føler nemlig, at mediedækningen gik alt, alt for langt.

  - Der er en masse forfærdelige sager fra hele verden, som det er utroligt vigtigt, vi stadigvæk dækker – en masse sager, hvor mennesker og enkeltindivider kommer ud for forfærdelige ting – hvor det er vigtigt, at vi som samfund lærer noget af det, fortæller han i Genstart.

  - Men der er også andre sager, og det er sådan én som den her, hvor der ikke er noget, vi kan lære som samfund. Det er hårdt for mig at sige, men der er ikke noget, vi kunne have gjort anderledes for, at det her var undgået.

  Ole Stobbe er i dag stadig stærkt påvirket af sagen og mediernes dækning af den. Han har ikke læst eller hørt danske medier i fem år – "kun til de absolut mest nødvendige ting", som han forklarer i udsendelsen.

  Han lider af mareridt, angst og er også blevet diagnosticeret med kompliceret PTSD i kølvandet på sagen.

  Der er virkelig mange ord, jeg har det rigtig svært ved. Mange ord, jeg har svært ved at skulle tage i munden. Og hvis andre folk siger det, får jeg fysiske reaktioner.
  Ole Stobbe, Kim Walls kæreste

  Ole Stobbe finder ud af, at Kim Wall ikke længere er i live nogle dage efter drabet. Her kommer to civilklædte politibetjente og banker på nogle døre på Refshaleøen, mens Ole Stobbe selv sidder på sin og Kim Walls trappekant.

  Han går over til dem og siger, at det nok er ham, de skal tale med.

  Politibetjentene fortæller, at der er blevet foretaget en begravelse til søs.

  Ole Stobbe har i dag stadig svært ved at tale om, hvad der overgik Kim Wall dengang for fem år siden.

  - Der er virkelig mange ord, jeg har det rigtig svært ved. Mange ord, jeg har svært ved at skulle tage i munden. Og hvis andre folk siger det, får jeg fysiske reaktioner.

  Han føler, en del af forklaringen kommer fra, at hans egen proces med at prøve at forstå, erkende og måske en dag at kunne acceptere, hvad der var sket med hans kæreste, blev så hurtigt "indhentet, overrumplet og overfaldet af presse, medier og overskrifter".

  - Lige meget, hvor man gik hen, så stod der ting, som jeg ikke var kommet frem til at kunne sige til mig selv. Det var, som om der var nogle andre, der tog ejerskab på noget, der var så personlig en tragedie.

  Anklager Jakob Buch-Jepsen orienterer pressen foran Københavns Byret i forbindelse med sagen mod Peter Madsen, onsdag den 25. april 2018. Byretten valgte at idømme Peter Madsen livstid for det brutale drab på Kim Wall. Den dom blev senere stadfæstet i Landsretten. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Ole Stobbe fik på et tidspunkt et opkald fra en tv-station, hvor meldingen lød, at man skulle udfylde en time i fjernsynet, og at der ikke var nogen af Kim Walls nærmeste, der havde udtalt sig, så nu hang den ham.

  Hvis ikke han ville fortælle noget om Kim Wall, så ville resten komme til at handle om det, han beskriver som "den anden side" – så ville det med andre ord fokusere mest på Peter Madsen.

  Efter Kim Walls død opretter hendes forældre The Kim Wall Memorial Foundation, der hvert år uddeler stipendier til kvindelige journalister, der forfølger historier som dem, Kim Wall selv dækkede.

  Hun skrev for eksempel om, hvordan klimaforandringer truer med at sprede atomaffald på Marshalløerne, om kinesiske statsinvesteringer i Uganda og om kvindelige guerillakrigere i De Tamilske Tigre i Sri Lanka.

  Hendes historier har fundet vej til alverdens prestigefyldte medier – blandt andet The New York Times, The Guardian, Vice og Foreign Policy.

  I tiden efter Kim Walls død forsøger Ole Stobbe selv at holde det samme høje tempo, som de to sammen havde, mens hun var i live.

  Han tager blandt andet til Sri Lanka, hvor han ender på en strand, Kim Wall har fortalt ham om. På stranden blev den sidste gruppering af De Tamilske Tigre udryddet. I dag er det bare en hvid sandstrand.

  - Så ankommer vi dertil. Og jeg ved, hun har gået lige præcis ned ad den her vej, jeg går ned ad. Og jeg ved, hun har stået i lige præcis det her sand og taget sine sandaler af. Og så står jeg dér. På den ene side er jeg tættere på Kim. På den anden side er det også sygt tydeligt, at hun ikke er der.

  Uden for Trelleborg, tæt på Kim Walls forældres hjem blev der i 2018 lavet et mindesmærke tæt på stranden – et sted hvor Kim Wall ofte løb eller gik tur med hunden Iso. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

  Er det ikke også en del af livet, som medierne skal fortælle om? At også fuldstændig meningsløse forbrydelser rammer, og det skal vi også kunne tale om?

  - Det er fuldstændig rigtigt, at vi skal kunne tale om det. Og der er også noget sandt i, at den menneskelige tilstand, som også nogle gange er meningsløs, også kan være vigtig at få fortalt om.

  - Men de (medierne) skulle i det allermindste tidligere være kommet til et punkt, hvor de stillede sig selv nogle kritiske spørgsmål om, hvor længe det her har nyhedsværdi, og hvornår vi er kommet til et punkt, hvor ordene bare er så gigantisk store, at vi kan lave en ny overskrift på nærmest ingen nye nyheder.

  Så det var ikke nødvendigvis dét, der blev skrevet, men intensiteten, mængden, at det blev ved?

  - Ja.

  I DR var Casper Walbum Høst redaktør for krimi- og retsstof under dækningen af drabet på Kim Wall.

  Han fortæller i dag til P1 Morgen, at han synes, medierne skal lytte, når en pårørende som Ole Stobbe taler.

  - Noget af det, han siger, har vi også hørt fra Kim Walls forældre. Det sagde de under retssagen, og det dækkede vi også – at de ikke kunne slippe væk fra det, siger Casper Walbum Høst i P1 Morgen.

  Vi holdt jævnligt møder om vores etik, hvor langt vi kunne gå, hvem vi kunne kontakte, og hvilke formuleringer vi kunne bruge.
  Casper Walbum Høst, redaktør for krimi- og retsstof under dækningen af drabet på Kim Wall

  Som journalist kan han dog "ikke have det samme blik på det som en nær pårørende", understreger han.

  - Der er nogle oplagte ting i den her sag, som gjorde, at den var oplagt at dække – ikke bare for danske journalister, men også for journalister fra hele verden, lyder det fra Walbum Høst, der i dag er redaktionschef for DR's undersøgende redaktion.

  - Det har noget at gøre med, hvordan historien udviklede sig og elementerne i historien.

  Han pointerer dog, at man på DR gjorde sig "umage for at være ordentlige".

  - Vi holdt jævnligt møder om vores etik, hvor langt vi kunne gå, hvem vi kunne kontakte, og hvilke formuleringer vi kunne bruge, forklarer han.

  Til syvende og sidst er redaktionschefen dog ikke i tvivl om, at sagen skulle dækkes.

  - Når man som samfund bliver mødt med den type meningsløs ondskab, så bliver der også et behov for at behandle det, forstå det og dykke ned i det, slutter han.

 41. I dag kl. 10:47

  Danmark skal træne ukrainske soldater både på dansk jord og i Storbritannien

  Danmark skal træne ukrainske soldater både på dansk jord og i Storbritannien, skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

  - Danmark vil støtte et britisk-ledet træningsprojekt med 130 danske soldater og tilbyder samtidig at træne ukrainske soldater i Danmark, lyder det.

  Ministeriet er allerede i dialog med Ukraine om træningen af soldater herhjemme.

  - Der er derfor indledt dialog om støtte til uddannelse af befalingsmænd og støtte i forhold til det ukrainske hjemmeværn, som vi forventer kan blive iværksat hurtigt.

  Ifølge Jyllands-Posten præsenterede ministeren i går Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget for de nye danske bidrag, og alt tyder på, at der er bred politisk opbakning.

 42. I dag kl. 10:05

  100 7-Eleven-butikker i 'stabil drift' efter formodet hackerangreb

  Nærbutikskæden 7-Eleven har i løbet af natten og morgenen fået flere butikker i drift.

  Onsdag morgen er 100 butikker i "stabil drift" via et backup-system. Det vil sige, at de er åbne for køb med MobilePay og kontanter, men altså endnu ikke er i fulde omdrejninger.

  - Vi arbejder videre og får flere butikker på i løbet af dagen, oplyser 7-Eleven på Facebook.

  7-Elevens i alt 176 butikker lukkede alle efter et formodet hackerangreb i forgårs. Medarbejderne kunne som følge af et systemnedbrud ikke kunne benytte kasserne eller tage imod betaling.

 43. I dag kl. 09:37

  Mænd får flere års fængsel for at smugle kokain i puslespil

  To 28-årige mænd er idømt henholdsvis to og fire års fængsel ved Retten i Aarhus for at have bragt et kilo kokain til landet for at sælge det videre, skriver Østjyllands Politi.

  De dømte har tilsyneladende tænkt, at en puslespilsæske var for kedelig for tolderne at åbne.

  I hvert fald var det her, kokainen lå.

  Men Toldstyrelsen anede uråd, og efterforskere ved Østjyllands Politi fulgte pakken til en pakkeshop, overværede den nu dømte 28-årige mand hente pakken og sætte sig ind i en bil til den anden 28-årige.

  I retten tirsdag erkendte den ene, at han havde hentet pakken for den anden. Den anden 28-årige forklarede, at en tredje person havde lovet ham penge for at fremskaffe pakken.

  Afhenteren blev idømt to års ubetinget fængsel, mens den anden fik fire, da vurderingen var, at han spillede en større rolle ved indsmuglingen.

  Dommen blev ikke anket.

 44. I dag kl. 09:29

  Amerikansk designfirma laver 'action figure' af Ukraines præsident

  EN PROTOTYPE PÅ ACTION FIGUREN, DER FORESTILLER DEN UKRAINSKE PRÆSIDENT.ROSELLE CHEN/REUTERS/RITZAU SCANPIX (Foto: ROSELLE CHEN © Ritzau Scanpix)

  Der er er G.I. Joe, Teenage Mutant Ninja Turtles, He-Man og Optimus Prime - og så er der Volodymyr Zelenskyj.

  Nu slutter den ukrainske præsident sig nemlig til rækken af fiktive og virkelige personer, hvis lighed er gengivet i plastik til pynt og leg som 'action figure'.

  Det er den amerikanske designvirksomhed FCYTR, der står bag skabelsen af Zelenskyj-figuren, som er finansieret gennem en Kickstarter-kampagne.

  Kampagnen nåede sit mål på 30.000 amerikanske dollar (cirka 218.000 kroner) på bare tre dage og har siden indsamlet mere end 120.000 dollar - knap 875.000 danske kroner, skriver The Guardian.

  For hver figur, som virksomheden sælger, går en dollar til Ukraine.

 45. I dag kl. 09:14

  Forstyrrelser giver underskud til Vestas i andet kvartal

  Problemer med at skaffe de nødvendige dele og stigende råvareudgifter er medvirkende til, at vindmølleproducenten Vestas har svært ved at få forretningen til at løbe rundt.

  Selskabet har her til morgen offentliggjort regnskabet for andet kvartal i år, og det viser et minus på 139 millioner euro før skat.

  Omsætningen faldt med syv procent sammenlignet med samme periode sidste år og udgjorde 3,3 milliarder euro.

  I forbindelse med regnskabet fortæller selskabet, at man har solgt sin converters- og controlsforretning til KK Wind Solutions.

 46. I dag kl. 09:09

  Ikke alle benamputationssager bliver gennemgået: Region Sjælland holder sig til stikprøver

  Region Sjælland er på landsplan den region, som har foretaget flest amputationer i løbet af de seneste seks år, men ikke alle benamputerede patienter får gennemgået deres journaler for at afgøre, om amputationen var nødvendig.

  For regionen vil kun i begyndelsen lave en stikprøvekontrol af 80 journaler ud af cirka 1.311 mulige, siger Regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen.

  - Det er for at se, om der er nogle særlige grunde til, at vi ikke har set de her patienter tidligere.

  Men det er ikke godt nok, siger direktør i Diabetesforeningen Claus Richter.

  Han mener, Region Sjælland bør følge Region Midtjyllands eksempel, hvor samtlige 1.800 benamputeret patienters forløb gennemgås.

  - Når det handler om unødvendige amputationer, så kan man ikke nøjes med en stikprøvekontrol, siger han.

 47. I dag kl. 08:53

  Messerschmidt er upopulær som aldrig før i meningsmålinger

  Det er ikke en formand tynget af bekymring, der i disse dage står i spidsen for Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Roskilde.

  Morten Messerschmidt er ellers med afstand den mest upopulære partiformand i dansk politik lige nu. Det viser en undersøgelse, som Epinion for nylig har lavet for DR.

  72 procent af de adspurgte svarer, at de er negativt stemt overfor DF-formanden.

  Men det er ikke noget, der ryster troen på fremgang til næste folketingsvalg.

  - For det første er det ikke slut endnu, jeg er ikke endt nogen steder. The best is yet to come - det kan jeg godt love dig.

  I den seneste meningsmåling, som Epinion har lavet for DR, står Dansk Folkeparti til at få 2,1 procent af stemmerne.

 48. I dag kl. 08:20

  Rekordmange nye autocampere fylder vejene

  Hvis du er en af dem, der har kørt gennem Europa i løbet af sommeren, så har du måske lagt mærke til, at autocamperne fylder godt op på vejene. Der er nemlig rigtig mange af dem i år.

  I 2021 blev der solgt 1.697 nye autocampere. En stigning på 31 procent i forhold til 2020, viser tal fra Danmarks Statistik.

  Og det er ikke kun danskere, der har fået øjnene op for at holde ferie i autocamper, også turister fra det meste af Europa finder vej til Danmark i en autocamper.

  På Oasen på Rømø, der har plads til 218 autocampere, er der kamp om pladserne.

  - Vi har indtil videre haft besøg af 25.000 autocampere i år, og så mange har der aldrig været før, siger Hanne Hansen, der ejer autocamperpladsen Oasen med sin mand.

  Ifølge Dansk AutoCamper Forening skyldes årets invasion af autocampere, at mange har investeret i en autocamper under corona.

 49. I dag kl. 08:07

  Inflationen fortsætter med at stige

  De danske forbrugerpriser steg i juli med 8,7 procent i forhold til juli sidste år. Det er især stigende energi- og fødevarerpriser, der trækker indekset op. I juni steg priserne med 8,2 procent.

  Det viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik.

  Inflation er et udtryk for, hvor meget priserne stiger, og hvor meget mere det koster forbrugerne at købe de samme varer i år til sammenligning med sidste år.

  Dermed fortsætter inflationen med at slå nye rekorder, og vi skal tilbage til 1983 for at finde lignende stigninger. I begyndelsen af året lå den på lidt over 3 procent, men efter krigen i Ukraine steg den drastisk de følgende måneder.

 50. I dag kl. 08:04

  Danske Bank-kunder billigere i EU: VisaDankort-gebyr fjernet fra i dag

  Danske Bank-kunder, der har haft gang i deres Visa-Dankort i udlandet, har betalt for meget.

  Fra i dag dropper Danske Bank så tillægget for kunder, der handler i EU. For shopping i resten af verden forlanger banken 1,5 procent af beløbet.

  Sagen er dog ikke afsluttet for Danske Bank. De har nemlig valgt at anke Konkurrencerådets afgørelse, og sagen skal nu for en dommer ved Københavns Byret.

Mere fra dr.dk