800 kvinder i online byttekatalog med krænkende billeder: 25-årig mand sigtet

Det er lykkedes politiet at få adgang til indholdet i online katalog med kvinders billeder.

Billederne er en del af et katalog, hvor andre kunne bytte sig til krænkende billeder af kvinder. (© dr)

En 25-årig mand fra Nordsjælland er blevet sigtet for overtrædelse af tre

paragraffer
i straffeloven, som omhandler blufærdighedskrænkelse, udbredelse af pornografiske foto og film med personer under 18 år samt
uberettiget
deling af billeder.

Det sker som led i en omfattende sag om deling af krænkende billeder på nettet.

Her har omkring 800 kvinder eller piger ifølge politiet fået delt private eller krænkende billeder af seksuel karakter. En del af de forurettede i sagen kan forvente at blive kontaktet af politiet, som

efterforskningen
i sagen skrider frem.

Materialet med kvinderne er blevet lagt op i et lukket onlinekatalog på internettet uden deres

samtykke
.

Sagen fra Nordsjællands Politi har forbindelse til en anden sag fra august 2019, hvor en 24-årig mand er sigtet for blufærdighedskrænkelse og for

uberettiget
at have videregivet billederne.

Den 24-årige har

erkendt
, at hans rolle var at finde frem til kvinderne i kataloget på Facebook og få deres profilbillede, som kunne linkes til billederne i det ulovlige katalog.

- Han fik på den måde adgang til nogle af billederne. Han har ikke mødt bagmanden, men kun kommunikeret med ham på mail, sagde vicepolitiinspektør Frank Olsen dengang.

Indholdsfortegnelse med navne og byer

Dengang var det ikke lykkedes politiet at få adgang til billederne, men kun en indholdsfortegnelse, hvor der for hver kvindes navn var en mappe, hvor der stod hvilken type billeder, der var tale om. Samtidig fremgik kvindernes hjembyer af oversigten.

DR har tidligere været i kontakt med flere af kvinderne, hvis navn fremgår af kataloget. Dengang vidste hverken de eller politiet, hvilke billeder af dem der lå i mappen.

Flere af de forurettede i sagen fra Nordjylland har da også kontaktet politiet for at høre, om der er billeder af dem i den aktuelle sag i Nordsjælland.

- Jeg kan sagtens forstå, at de er interesserede i at vide, om der er billeder af dem, der fortsat er blevet delt. Vi er i fuld gang med at identificere de piger og kvinder, der er på billederne, og vi kontakter dem i takt med, at vi finder ud af, hvem de er, siger politikommissær Jakob Rahbek, Nordsjællands Politi og tilføjer:

- Det er helt forståeligt, at usikkerheden og ventetiden kan føles lang, og vi gør alt, hvad vi kan for så hurtigt som muligt at finde frem til de forurettede og kontakte dem.

Fik besked i e-boks

De forurettede kvinder i sagen vidste ikke nødvendigvis, at de var blevet en del af den slags byttekatalog, før slutningen af august sidste år.

På det tidspunkt sendte Nordjyllands Politi et brev til kvindernes e-boks, hvor det fremgik, at politiet var i gang med efterforskning af en sag, der vedrører

uberettiget
videregivelse af nøgenbilleder. Sagen var blevet anmeldt i foråret 2018.

Politiet havde på det tidspunkt kun adgang til indholdsfortegnelsen, men ikke indholdet i de enkelte mapper.

Onlinekataloget ligger på en server i New Zealand. Andre kunne skaffe sig adgang til billeder af de forurettede kvinder ved at bytte med billeder af andre kvinder.

Sagen begyndte hos Københavns Politi i juli 2017, hvor politiet fik en anmeldelse. Politiet anholdt efterfølgende en 24-årig mand fra Aalborg, hvilket fik Nordjyllands Politi til at gå in i sagen.

Nordsjællands Politi oplyser, at også

NC3
, Rigspolitiets nationale center mod
cyberkriminalitet
, er en del af
efterforskningen
.

Facebook
Twitter