Aviserne dybt uenige om valget

Der er stor uenighed blandt avisernes ledere om valgets politiske indhold. Men alle er dog enige om, at det kommende valg er et vigtigt valg. Information kalder det ligefrem årtiets vigtigste.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har udskrevet valg til 13. november (Foto: Lars Helsinghof © Scanpix)

Mens avisernes ledere er dybt uenige om valgets politiske indhold, kan de trods alt enes om, at det er et yderst vigtigt valg.

Information: Vigtigste valg i årtierInformation udråber det sågar til at være "årtiers vigtigste".

- Danmark er i dag et andet land, end det var i 2001, og valget den 13. november skal afgøre, om Fogh Rasmussens "revolution" skal tilendebringes og bide sig fast med de konsekvenser, det har. Og derfor er valget til Folketingets 2007 det vigtigste i årtier, hedder det i onsdagens leder.

JP: Måske begyndelsen til enden for S Også Jyllands-Posten mener, at der står meget på spil ved det forestående valg:

- Vinder Fogh Rasmussen, har han for alvor bevist, at han har fravristet Socialdemokratiet førsteretten til velfærdssamfundet. For Thorning-Schmidt vil alt andet end en betragtelig fremgang være en fiasko og måske begyndelse til enden for det hårdt prøvede parti.

JV: Valget vi ikke bad omJydskeVestkysten udråber det til "valget vi ikke har bedt om" og kritiserer statsminister Anders Fogh Rasmussen for at udskrive valg i utide.

Avisen langer ud efter statsministeren for at bygge valget på "den tyndeste begrundelse i nyere tid" - nemlig at der skulle være gået så meget valgkuller i Folketinget, at alle vigtige forhandlinger reelt er forpurret.

Det samme mener en række aviser, som kommer med forskellige bud på, hvorfor statsministeren så har udskrevet valg netop nu.

Buddene lyder blandt andet på, at han kort og godt kan vinde valget nu, at han undgår at komme for tæt på beslutningen om, hvorvidt EU's reformtraktat skal til folkeafstemning, og at den mest besværlige fase af overenskomstforhandlingerne stadig ligger et pænt stykke ude i fremtiden.

Berlingske Tidende: Styrk FoghNår det gælder avisledernes holdning til valgets udfald, melder Berlingske Tidende lysende klart ud:

- Vælgerne bør give Fogh et styrket mandat, så statsministeren får reel handle- og manøvrefrihed. Som dansk politik har været de sidste seks år, har kun Dansk Folkeparti haft reel politisk indflydelse. Det vil være godt, hvis Fogh får reel valgfrihed, så han kan vælge sit flertal fra sag til sag, lyder det.

Politiken: Styrk reformkræfterne Politiken lægger på ingen måde skjul på sin modvilje mod regeringens tætte samarbejde med Dansk Folkeparti.

- De seneste seks år har landet været styret fra det yderste højre. Og den blokpolitik, regeringen har ført på Dansk Folkepartis præmisser, har forhindret enhver diskussion om forandringer af samfundet.

Spørgsmålet er derfor, om et mindretal på den yderste højrefløj fortsat skal have lov til at fungere som stopklods for enhver modernisering af velfærdsstaten og en anstændig og menneskelig asylpolitik, lyder det i lederen de slutter med disse ord:

- Måtte reformkræfterne vinde.

Børsen: Et designervalg Børsen mener, at "det ligner et designervalg", og at der ikke kunne være en bedre økonomisk timing. Avisen kalder det erhvervslivets ønskedrøm, hvis regeringen kan få flertal med Ny Alliance alene.

- Det vil nemlig betyde, at regeringen kan blive tvunget til at sænke skatterne og dermed føre borgerlig-liberal politik uden at modtage diktater fra Dansk Folkeparti.

Flere aviser savner flere politiske visioner fra regeringen, og B.T. mener, at regeringens valgoplæg er som kemisk renset for nyskabelser.

Facebook
Twitter