BAGGRUND: Skatte-sagen dag for dag

Det startede som gråzoner i forbindelse med mandens skatteforhold, men har nu udviklet sig til en belastende sag om modstridende oplysninger.

Partileder for Socialdemokraterne, Helle Thorning-Schmidt, har indrømmet, at hun har givet Justitsministeriet og Skat modstridende forklaringer om sin britiske mands skatteforhold og ophold i deres rækkehus på Østerbro i København. (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

Januar 2009:

Stephen Kinnock bliver direktør for World Economic Forum i Schweiz

14. juli 2009:

- Når jeg kommer hjem om fredagen, overtager jeg huset. Jeg laver mad, vasker tøj og kører børnene til alle deres aktiviteter. Jeg er et kendt ansigt i Super Best på Østerbrogade, hvor Camilla [datteren] og jeg handler ind hver weekend, siger Stephen Kinnock i et interview i Politiken.

14. oktober 2009:

Helle Thorning-Schmidt oplyser til Justitsministeriet, at Stephen Kinnock er i Danmark "hver weekend fra fredag til mandag hele året rundt". Det viser en e-mail fra Thorning-Schmidt til Justitsministeriet, som B.T. har fået aktindsigt i. Oplysningen falder i forbindelse med Thorning-Schmidts forsøg på at få myndighederne til at tillade, at hendes mand står som medejer af hendes bolig på Østerbro.

23. juni 2010:

B.T. afslører, at Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, ikke betaler skat i Danmark. Han har siden januar 2009 arbejdet som direktør for World Economic Forum i schweiziske Genève, hvor han bor og betaler skat. Flere eksperter sår tvivl om lovligheden i det forhold, fordi hans familie bor i Danmark, hvor han også opholder sig i weekender. Helle Thorning-Schmidt afviser anklagerne og hævder, at hendes mand "bor og arbejder" i Schweiz og er i Danmark mindre end 180 dage om året. Senere samme dag vælger Helle Thorning-Schmidt dog at gå til Skat for at bede dem om en undersøgelse af sin mands skatteforhold.

24.-30. juni 2010:

Presset på Helle Thorning-Schmidt vokser. Eksperter understreger, at 180 dages-reglen alene ikke er afgørende. Stephen Kinnock er også skattepligtig i Danmark, hvis myndighederne vurderer, at han har sine "livsinteresser" i Danmark, eller hvis han besvarer arbejdsrelaterede e-mails og opkald under sine ophold i Danmark. Samtidig understreger flere eksperter, at der en del uklarheder på området.

28. juni 2010:

Skat beder på baggrund af pressens omtale af sagen, Stephen Kinnock om at oplyse indkomstforhold for de seneste tre år.

1. juli 2010:

B.T. oplyser, at Stephen Kinnock har været på forretningsrejse i Danmark, selv om Thorning-Schmidt har påstået det modsatte. Helle Thorning-Schmidts optælling af Kinnocks ophold i Danmark viser, at han har opholdt sig i Danmark 33 forlængede weekender om året, svarende til maksimalt 132 dage, altså mindre end de 180 dage, der udløser et krav om dansk skattebetaling. Helle Thorning-Schmidt meddeler, at Stephen Kinnock vil betale godt en kvart million kroner skat med tilbagevirkende kraft fra januar 2009, hvor han begyndte sit arbejde i Schweiz som privatansat.

29. juli 2010:

Helle Thorning har oplyst Justitsministeriet om, at hendes mand er i Danmark hver uge. Helle Thorning-Schmidt siger senere på dagen, at hendes oplysninger var usande. Selv beskriver hun det som "en sløset fejl", at hun har givet Justitsministeriet og pressen forskellige oplysninger. Venstre Ungdom vælger at anmelde Helle Thorning-Schmidt til politiet pga. fejlen.

30. juli 2010:

B.T. mener at have fanget Helle Thorning i endnu en løgn i den mail, hun 14. oktober 2009 sendte til Justitsministeriet. I mailen søger hun om, at hendes britiske ægtemand kan blive godkendt som medejer af hendes hus på Østerbro. I ansøgningen skriver Helle Thorning -Schmidt, at Stephen Kinnock hæfter for lånene i byhuset, nøjagtig lige så meget som hun selv. "Han ( Stephen Kinnock, red.) står ligesom jeg som låntager på de boliglån, vi har, og hæfter på lige fod med undertegnede," skriver hun. B.T. mener dog at kunne dokumentere, at det ikke passer. Stephen Kinnock hæfter ikke for lånene på lige fod med sin hustru.

Helle Thorning Schmidt afbryder sin ferie og haster hjem til Danmark for at besvare de seneste dages skriverier i hendes mail til justitsministeriet. Hun gentager sin forklaring over for en stor skare journalister i Københavns Lufthavn: Det var en stor fejl og en mail skrevet på en sjusket måde. Men hun understreger, at hun på ingen måde havde til hensigt at snyde.

Facebook
Twitter