Nyheder

BILLEDER 10 år med kongelig prisfest

Overblik

 1. BILLEDER 10 år med kongelig prisfest
  • I 2006 var H.K.H. Kronprinsessen iklædt både blonder og pailletter. Den sølvfarvede kjole var derudover pyntet med et tyndt lag af sort tyl. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)
  • 2007 havde Kronprinsessen en knælang sort kjole på, der var pyntet med perler. Dertil havde hun en lille matchende håndtaske. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfoden)
  • I 2008 var Kronprinsesse Mary i bedste royale stil iklædt en lang tætsiddende kjole med et smukt guldmønster. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfoden)
  • 2009 havde Kronprinsesse Mary en rosafarvet kjole på. Kjolen havde en perle- og stenbesat krave, der elegant glimtede i lyset. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)
  • I 2010 var Kronprinsesse Mary gravid med tvillingerne. Hun bar en blå-lilla kjole med en lang sort jakke udover, som fint dækkede den gravide mave. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)
  • 2011 var Kronprinsessen iklædt en trefarvet silkekjole og enkle øreringe og en clutch. (Foto: Bo Amstrup © Bikubenfonden)
  • I 2012 bar Kronprinsessen en stropløs kjole i den smukke royale farve blå. Kjolen var pyntet for oven med perler i samme farve. (Foto: Jakob Boserup © Bikubenfonden)
  • 2013 var Kronprinsessen iklædt en lang lyserød etage-kjole. Kjolen have et bredt sort bånd på højre skulder, der fint var bundet som en sløjfe. (Foto: Lisbeth Grosmann © Bikubenfonden)
  1 / 8

  Kronprinsesse Mary er kendt for sin gode stil, og den internationale modepresse har flere gange nævnt, at hendes stil er et godt eksempel på, hvordan man klæder sig feminint, tidløst og elegant. Hun har blandt andet i flere år været højt rangeret på listen over verdens bedst klædte. Derudover var hun i 2012 på Vanity Fairs prestigefyldte hædersliste "Best Dressed Women".

  Vi har samlet billeder af, hvad Kronprinsessen har haft på gennem årene til prisuddelingen Kronprinsparrets Priser.

  Se med i aften kl. 20 på DR1 og se, hvad Kronprinsesse Mary har på i år. Tyvstart på dr.dk og se med på den røde løber fra kl. 19.20.

 2. Dansk herredouble taber finalen ved Denmark Open

  Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussens første finale ved Denmark Open endte ikke med den håbede guldtriumf.

  Den danske herredouble tabte søndag eftermiddag til japanske Takuro Hoki og Yugo Kobayashi med 18-21, 21-12.

  Den useedede japanske duo vandt de første fire point uden modsvar og dominerede generelt opgørets begyndelse. Ottendeseedede Astrup og Skaarup Rasmussen kæmpede sig tilbage, men Hoki og Kobayashi lurede, at danskerne stod langt fremme ved nettet og tog første stik efter mange lange dueller.

  Den hårde kamp ved nettet fortsatte i andet set. Hoki og Kobayashi var dog skarpere end Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussen, som havde svært ved at følge med VM-sølvvinderne fra 2019. Dermed vandt Hoki og Kobayashi Denmark Open 2021.

  Senere på søndagen skal Viktor Axelsen forsøge at spille finale i herresingle.

 3. Orkanen Rick på vej mod Mexicos sydlige stillehavskyst

  Orkanen Rick kan medføre oversvømmelser i staterne Guerro, Michoacan, Colima og Jalisco. (Foto: JAVIER VERDIN © Ritzau Scanpix)

  Mandag ventes orkanen Rick at gå i land i Mexico med vindstød på op mod 140 kilometer i timen.

  Havnebyen Lazaro Cardenas og feriebyen Zihautanejo ser ud til at blive ramt af orkanen, der befinder sig omkring 210 kilometer syd-sydvest for Zihuatanejo.

  Ifølge USA's nationale orkancenter, NHC, bevæger orkanen sig nordpå med seks kilometer i timen.

  NHC advarer om, at den kan udløse oversvømmelser og jordskred.

  Den bjergrige kyststrækning, som Rick har kurs mod, har tidligere vist sig sårbar over for dette, skriver AP.

  Der er udsendt orkanvarsel for en strækning vest for Acapulco og hele vejen til Punta San Telmo.

 4. Etiopien udfører nye luftangreb på oprørshær

  Det etiopiske flyvevåben har i dag udført to nye luftangreb i den konfliktramte Tigray-region.

  Det oplyser talsmand for den etiopiske regering Selamawit Kassa til nyhedsbureauet AFP. Dermed har regeringesns tropper udført i alt otte luftangreb på oprørerne i denne uge.

  Angrebene blev udført langt fra hovedbyen i regionen, Mekelle. Det ene angreb har angiveligt ramt den nordlige del af regionen. Det andet har ramt et træningssted for oprørere og et våbendepot i den vestlige del af Tigray, og det kan ses som et udtryk for, at regeringens militær udvider sine angreb.

 5. 1.349 nye coronasmittede det seneste døgn

  1.349 personer er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn. To personer er død med covid-19.

  Der er nu 167 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er 11 flere end i går.

  19 af dem ligger på intensiv, og 11 af dem har brug for hjælp fra en respirator til at trække vejret.

  Dagens smittetal fra Statens Serum Institut er baseret på 67.192 PCR-test.

  Det svarer til, at 2,01 procent af de testede har været smittet med covid-19.

 6. Skeptiske kroater vil have euro-afstemning

  Mens Kroatiens centrum-højre-regering anført af den tidligere europaparlamentariker Andrej Plenkovic gerne ser landet træde ind eurosamarbejdet fra begyndelsen af 2023, så er der også kræfter, der gerne vil holde landet udenfor og bevare den kroatiske kuna-møntfod.

  Det højreorienterede og euroskeptiske parti Hrvatski Suverenisti er i dag begyndt en to uger lang kampagne, hvor man indsamler underskrifter til en appel om at gennemføre en folkeafstemning om euroen. Målet er opnå omkring 370.000 underskrifter svarende til 10 procent af de kroatiske vælgere.

  Premierminister Plenkovic mener, at det vil fjerne risikoen for kursfald på kunaen, nedbringe renten og åbne muligheden for flere udenlandske investeringer, hvis Kroatien tilslutter sig euroen. Modsat argumenterer euroskeptikerne, at den kroatiske økonomi er for svag, og at det vil medføre stigende forbrugerpriser, hvis man bliver en del af eurosamarbejdet, som lige nu omfatter 19 af de 27 EU-lande.

  En kroatisk kvinde skriver under på kravet om en folkeafstemning om at indføre euroen. (Foto: Denis Lovrovic © Ritzau Scanpix)
 7. Afgående antidoping-chef oplevede pres fra Rusland

  Som direktør for Anti Doping Danmark har Michael Ask flere gange oplevet pres fra russisk side.

  Det fortæller han i et interview med Politiken, en uges tid før han forlader jobbet til fordel for et arbejde i Det Internationale Testagentur (ITA).

  Han har offentligt været kritisk over for Rusland, som gennem en årrække har været centrum i en omfattende dopingskandale, og det faldt ikke i god jord hos russerne ifølge Ask.

  - Russerne er eksperter i at påvirke direkte og indirekte – til en vis grad også i at intimidere. Det er det, jeg har oplevet, uden at jeg i øvrigt har været særlig vigtig i den store sammenhæng.

  - Altså, det giver da en oplevelse af at blive overvåget af russiske myndigheder, og det kan virke ubehageligt, at de på den måde går op i, hvad jeg siger. Men jeg tager det sådan set afslappet. Jeg fortæller det for at illustrere, hvordan Rusland arbejder idrætspolitisk, siger han til Politiken.

  Michael Ask understreger over for Politiken, at han ikke har ladet sig intimidere. Han mener fortsat, at russerne ikke blev straffet hårdt nok for systematisk dopingsnyd og efterfølgende manipulation af data.

  /ritzau/

 8. Bryghus i kovending: Politiske øletiketter får alligevel lov til at blive

  Det er slut med at lave øletiketter til politiske partier.

  Sådan lød det lørdag fra Thisted Bryghus, men nu trækker bryghuset i land.

  Der bliver alligevel ikke sat et stop ved konceptet "private labels", og partier kan fortsat få lavet etiketter, fremgår det af en pressemeddelelse underskrevet af bestyrelsen.

  Sagen omhandler et Facebook-opslag fra lørdag, hvor Thisted Bryghus skrev, at det ikke længere ville tilbyde at lave øletiketter til partier.

  Årsagen var, at det var blevet mødt med skepsis, at Thisted Bryghus har lavet etiketter til partiet Nye Borgerlige. Tidligere har bryghuset også lavet øletikketter til Socialdemokratiet og SF.

  - Havde vi vidst, at den her sag ville give os så mange ridser i lakken, havde vi aldrig produceret øl til hverken Nye Borgerlige - eller andre politiske partier, stod der i lørdagens facebook-opslag.

  Men det er altså et "forhastet og forkert opslag", og beslutningen om at stoppe tilbuddet er nu ikke længere gældende, lyder det i pressemeddelsen sendt til Ritzau.

 9. Flere partier vil have nye undersøgelser efter generationsforurening i Grindsted

  Efter tre nye mulige fund af nervesygdommen ALS og kritik af den oprindelige undersøgelses metode i Dagbladet Information, vil politikere fra både Det Konservative Folkeparti, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten have nye sundhedsundersøgelser i Grindsted.

  Tidligere på ugen besluttede Region Syddanmark, at forskergruppen bag den oprindelige sundhedsundersøgelse skulle kigge på den igen.

  Den socialdemokratiske formand for regionens sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen, er ikke afvisende over for nye undersøgelser, men han vil høre forskernes version først.

  - De skal da stå til ansvar for, hvad de er kommet med tidligere, siger han.

 10. Flyskræk? Derfor er angsten så voldsom, selvom fly sjældent styrter ned

  For folk med flyskræk er det fuldstændig ligegyldigt, at det kun er én ud af 7,4 millioner passagerer, som mister livet ved at flyve. Den del af hjernen, som styrer angsten, er nemlig fløjtende ligeglad. (Foto: Jens Dresling)

  Håndfladerne er klamme af sved og hjertet truer med at banke sig ud af brystet.

  Sikkerhedsbæltet er spændt helt ind til maveskindet, og du er opmærksom på samtlige lyde.

  På trods af at fly er et af de sikreste transportmidler målt på antal ulykker og dødsfald, er det langt fra unormalt at være nervøs og anspændt under flyveturen.

  Nogle kan "nøjes" med de svedige håndflader. For andre kommer flyskrækken til udtryk i deciderede angstanfald.

  Og for den sidste gruppe er statistikker fløjtende ligegyldige.

  Den intense frygt kommer nemlig fra et sted i hjernen, som er afskåret fra både fornuft og hukommelse.

  Det fortæller Mette Kroier, som er psykolog og forfatter til en fagbog om flyskræk.

  - Der er absolut ingen logik forbundet med den angst, folk med flyskræk føler. Frygten er styret af en meget primitiv del af deres hjerne, som konstant sender signaler rundt i kroppen, som siger: Vi dør nu! Det går fra 0 til dødsangst på et splitsekund, siger hun.

  Den del af hjernen, som tager over hos personer med flyskræk, hedder reptilhjernen - og den har styret vores reaktioner i millioner af år.

  Reptilhjernen opfører sig aldrig rationelt, men brager i stedet alarmsignaler rundt i kroppen gennem det, der hedder det autonome nervesystem.

  Som navnet antyder, arbejder det autonome nervesystem helt på egen hånd.

  Og det er ikke så mærkeligt, at kroppen reagerer kraftigt, når reptilhjernen slår alarm, siger Mette Kroier.

  - Hormonerne kortison og adrenalin bliver aktiveret i store mængder. De fortæller kroppen, at den kæmper for sit liv, og at du enten skal slås, flygte eller spille død. Det fungerer glimrende, hvis du skal flygte fra en løve på savannen, men det er ubrugeligt i ti kilometers højde i et fly, siger hun.

  Mette Kroier behandler ofte personer med flyskræk til bedre at kunne håndtere den pressede situation.

  Med sig har hun både sin baggrund som psykolog og egne, personlige erfaringer.

  Hun lider nemlig selv af flyskræk og kan derfor genkalde sig følelserne.

  - Angsten gør alle sanser overstimulerede. Du kan høre et styrt i hver en lille lyd, og du holder krampagtigt øje med især personalet og deres attitude.

  Det siger sig selv, at frygten for at dø er en overvældende følelse.

  Men for folk med flyskræk vil der ofte være én (eller flere) yderligere faktorer, som også spiller ind, fortæller Mette Kroier.

  - Typisk er flyskræk også forbundet med fobier. Især klaustrofobi og højdeskræk spiller for mange en rolle, fordi de to fobier aktiveres kraftigt af at sidde i et indelukket rum ti kilometer oppe i luften. Tilsammen kan fobier og angst presse din krop til det yderste, så det er virkelig "lort med lort på", siger hun.

  Derfor er det ikke så mærkeligt, hvis statistik og velmenende ord ikke kan få pulsen ned.

  Og det er ret ærgerligt.

  For statistikkerne peger på, at der - rationelt set - ikke er det store at være bange for.

  Det fortæller Hans Christian Stigaard, som er luftfartsekspert hos virksomheden Realise og tidligere chef for flytrafikken i Københavns Lufthavne.

  - Flyvning er den form for transport, hvor der sker færrest ulykker og dødsfald, og teknikken på fly i dag er meget imponerende. Til gengæld kan de relativt få flyulykker være meget voldsomme, fordi der ofte er mange mennesker involveret, siger han.

  I en rapport fra det amerikanske universitet MIT har forskere regnet lidt på tallene.

  De viser, at én passager ud af 7,4 millioner omkommer ved at flyve. I forhold til flysikkerhed deler man problemer op i to kategorier: Accidents og incidents.

  Accidents er de store ulykker, hvor fly styrter ned eller på anden måde går i stykker på kritiske tidspunkter.

  Incidents er betegnelsen for de mindre fejl, der kan opstå, men som for det meste kun fører til forsinkelser eller fly, der må blive på jorden.

  For folk med flyskræk kan incidents virke som et tegn på, at noget er rivende galt.

  Men faktisk er det ofte det stik modsatte, som er tilfældet, fortæller Hans Christian Stigaard.

  - Der er et enormt stort fokus på sikkerhed og kontrol af flyene, og der er meget konsekvente restriktioner, hvis noget er mistænkeligt eller usikkert. Man opererer med et mantra om, at et tjek for meget er bedre end et tjek for lidt.

 11. Serie 6 lukker i Jylland: 'Det er det, man også kalder ølbold'

  Serie 6 har eksisteret i flere årtier, men nu er det slut. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

  - Vi har plads til alle.

  Sådan lyder meldingen fra spillende træner for holdet UGF, Mike Skov Klein.

  - Vi har nogen, som aldrig har spillet fodbold før, og nogen, der har spillet for 5-10 år siden. Vores yngste mand er 16 år, og vores ældste er 49.

  UGF er et serie 6-hold med hovedsæde i Grauballe ved Silkeborg. Men holdet står overfor lidt af en omvæltning.

  For den serie, som holdet spiller i, lukker og slukker, fordi DBU vil skabe en bedre turnering fremover med flere lokalopgør.

  Derfor rykker UGF og andre serie 6-hold automatisk op og skal fremover spille i serie 5, hvor niveauet er en smule højere.

  Vi har ikke vundet en eneste kamp udover en skrivebordssejr, hvor der var et hold, der ikke kunne stille,
  Mike Skov Klein, spillende-træner UGF

  - Det er jo lige et tak højere op. Jeg ved godt, der ikke er stor forskel på det, men jeg er da lidt spændt på at se, hvad vi møder, når vi kommer i gang igen i serie 5, siger den jyske træner.

  For tredje halvleg og godt sammenhold er lige nu det, der har været i hovedfokus på banen uden tribuner.

  - Når vi spiller, så er det fodbold. Men også rigtig meget hygge og sammenhold, og så skal folk have det godt. Vi skal alle sammen være der. Der skal være plads til alle.

  Og Mike Skov Klein ved da også godt, hvordan han selv vil betegne fodbold i serie 6.

  - Det er jo hyggefodbold, hvor sammenholdet er i højsædet. Det er det, man også kalder ølbold, er det ikke det?

  Serien har eksisteret siden 1960'erne, og derfor er det også særligt at tage afsked med den, siger Bent Clausen, der er formand i DBU Jylland.

  - Vi har haft rækken siden engang i 1960’erne, så det er faktisk vemodigt.

  Han fortæller, at serien er karakteriseret ved godt sammenhold og plads til alle.

  - Det er jo alle slags fodboldspillere. Alle dem, der har lyst til at have det sjovt sammen med venner og kammerater, og simpelthen bare have en god fodboldkamp i weekender.

  Bent Clausen, der er formand i DBU Jylland, synes det er lidt vemodigt, at man nu vinker farvel til serie 6. Men det er for det bedste, siger han. (Foto: (C) DR Nyheder © (c) DR)

  Men beslutningen er truffet med gode intentioner og med ambitioner om bedre forhold for klubberne, siger han og fortæller, at der vil være kortere kørselsafstande, flere lokalopgør og i det store hele en bedre turnering fremover.

  Og selvom det måske kan lyde nervepirrende for nogen, at de nu skal spille i en sværere række, så skal det ikke tage modet fra dem, fastslår han:

  - Der er ingen grund til at stoppe. For efter fem kampe ombryder vi rækkerne og laver en god matchning.

  - Matchning er vigtigt for eliteholdene, men det er så sandelig også vigtigt for serie 6 holdene – dem som bliver serie 5 nu, uddyber han.

  Det er dog ikke kun tårer og gråd det hele. Faktisk er der også positive ting ved, at holdene i serie 6 nu rykker op i serie 5.

  - Der er rigtig mange hold, der har holdt en oprykningsfest for første gang, fordi de nu er i serie 5, siger Bent Clausen.

  Og der er plads til både tredjehalvleg og ølbold i begge rækker, siger han

  - Både i serie 6 og serie 5 er det hygge, og det er sjov og pjat engang imellem. Og sådan skal det være i fodbold.

  I Grauballe ved Silkeborg har det været en hård start på sæsonen.

  - Vi har ikke vundet en eneste kamp udover en skrivebordssejr, hvor der var et hold, der ikke kunne stille, fortæller den spillende træner, Mike Skov Klein.

  Vi har haft rækken siden engang i 1960’erne, så det er faktisk vemodigt.
  Bent Clausen, formand DBU Jylland

  Og derfor kan det også godt være, at de nu skal fejre muligheden for en oprykningsfest, trods holdets resultater, siger han:

  - Vi har joket lidt med det. Jeg synes da, at vi skal fejre vores indsats. Vi giver aldrig op, selvom vi er bagud med fire-fem mål. Så nu skal vi da fejre, at vi rykker op!

 12. 'Ondt i hjertet' eller angst? Psykologistuderende tilbyder samtaler for 299 kroner i timen

  (Foto: Grafik: Søren Winter Nørbæk)

  DR Nyheder har vi de seneste uger fortalt om, hvordan ventetiderne for hjælp mod angst og depression er rekordhøje.

  Hvis du vil benytte dig af den psykologhjælp, du kan få gennem det offentlige, må du finde tålmodigheden frem - nogle steder står patienterne i kø i 21 uger.

  Og det pres har fået nye alternativer til at skyde op.

  De lange ventelister får folk til at søge andre steder hen
  Mia Kristina Hansen, formand i SIND, landsforeningen for psykisk sundhed

  - De lange ventelister får folk til at søge andre steder hen, fordi de er desperate efter hjælp. Og det kan godt bekymre os, at de så ikke får den rigtige type af hjælp, siger Mia Kristina Hansen, formand for SIND, landsforeningen for psykisk sundhed.

  Især et tilbud får en anden forening - nemlig Dansk Psykolog Forening - til at løfte brynene.

  Hos københavnske Avilius tilbyder psykologistuderende forebyggende samtaleterapi til unge, for eksempel mod "ondt i hjertet", angst eller stress, til hvad de selv kalder SU-venlige priser – 299 kroner i timen.

  Systemet hjælper nemlig for sent, skriver Avilius på deres hjemmeside.

  - Konceptet går ud på at tilbyde unge en mulighed for at tage problemerne i opløbet på en prisvenlig måde, hvor man kan komme til, når man har brug for det, siger stifter, direktør og kandidatstuderende på psykologi, Jonas Schøsler.

  Men man kan aldrig være sikker på, at de studerende kan vurdere at give den rigtige hjælp, lyder kritikken fra de mere erfarne og autoriserede psykologer i Dansk Psykolog Forening.

  - Jeg mener ikke, at man som studerende har forudsætninger for at vurdere, hvornår der er tale om en diagnose, som kræver behandling. Hvornår der er tale om en problemstilling, der er så kompleks, at den studerendes færdigheder ikke rækker, siger formand Eva Secher Mathiasen.

  Handler det om, at du frygter, at Avilius tager kunder fra dine medlemmer?

  - Nej, de studerende er også medlem af Dansk Psykolog Forening, og der er hårdt brug for alle de psykologer, der bliver uddannet. Det handler kun om, at vi skal sikre, at klienter får den rigtige behandling, forklarer Eva Secher Mathiasen.

  Avilius har eksisteret i mere end to år, og det som Eva Secher Mathiasen frygter har stifter og direktør Jonas Schøsler ikke set nogen af, siger han.

  Klienter med faktiske diagnoser, der har brug for behandling, kan nemlig ikke få hjælp hos Avilius.

  Her tager de kun klienter ind, som har brug for forebyggende hjælp. Det, han selv kalder en snak om det alment menneskelige.

  Og her kan psykologstuderenes kompetencer da også være rigelige, forklarer Sonja Breinholst. Hun er lektor på Københavns Universitet og leder af Center for Angst.

  Men, understreger hun:

  - Det er et problem, hvis psykologistuderende ender med at behandle klienter med et reelt problem – en psykisk lidelse.

  For eksempel de unge, der har fået en henvisning hos lægen på grund af angst eller depression.

  Vi sender de unge videre, der skriver til os, at de har været hos lægen og er blevet diagnosticeret med angst eller depression
  Jonas Schøsler, direktør og stifter af Avilius

  Så kan man nemlig risikere, at angsten eller depressionen udvikler sig, siger hun.

  Derfor er første samtale hos Avilius gratis, så det hurtigt kan afklares, hvilke klienter der virkeligheden skal et mere kvalificeret sted hen.

  Det garanterer Jonas Schøsler, at han og kollegerne altid opdager.

  - Vi sender de unge videre, der skriver til os, at de har været hos lægen og er blevet diagnosticeret med angst eller depression. De er ofte trætte af at vente på at kunne komme til psykolog, lyder det fra Jonas Schøsler.

  Når man er så langt i sin uddannelse, mener Jonas Schøsler, at man er i stand til at vurdere, hvornår en klient skal sendes videre.

  Derudover får alle ansatte supervision - altså vejledning - af autoriserede psykologer én gang om måneden, som netop hjælper til med den vurdering. Én gang om ugen er der intern supervision de studerende imellem.

  Det er bare ikke nok, vurderer Eva Secher Mathiasen.

  Hun holder fast i, at alle Avilius' klienter bør screenes af en autoriseret psykolog, inden hvert forløb starter.

  Det er faktisk "helt vitalt" i sådan en situation, mener hun.

  - De studerende kan ikke vurdere, om der er tale om en diagnose eller hvilken kompleksitet klienten har behov for at få behandlet, og klienten kan ikke forventes at vide det selv.

  -Hvis klienter kommer i hænderne på en, der får lavet noget rod, kan de heller ikke klage til nogen, fordi de psykologistuderende hverken er uddannede eller autoriserede. Så jeg kan ikke anbefale, at man bruger konceptet, siger Eva Secher Mathiasen.

  Mia Kristina Hansen fra SIND forklarer ligeledes, at det er et problem, hvis syge mennesker ikke bliver mødt med den rette hjælp.

  - Studerende er jo ikke færdiguddannede, og der er jo en grund til, at mennesker skal være uddannet for at yde den ydelse, der hedder at være psykolog, siger hun.

  Vi oplever, at mange unge har brug for at tale med nogen
  Jonas Schøsler, stifter og direktør i Avilius

  Jonas Schøsler forstår godt SIND og Dansk Psykolog Forenings kritik et stykke af vejen.

  De ansatte i Avilius har ganske rigtigt mindre erfaring end en færdiguddannet, autoriseret psykolog. De er jo studerende. Det betyder bare ikke, at hans koncept ikke har sin berettigelse ifølge ham.

  For der findes også unge uden diagnoser, der har brug for hjælp.

  - Vi oplever, at mange unge har brug for at tale med nogen. Men de ved for det første ikke, hvor de skal gå hen – og hvis de finder et sted, er det typisk for dyrt, siger han.

 13. Fået nok af uhyggelige kastanjemænd? Sådan laver du lækker mad af efterårets brune guldklumper

  Kastanjer er ikke blot synonym med kastanjedyr og - takket være Netflix - sofauhygge. De spiselige af slagsen er også eminente i både det søde og salte køkken. (Foto: Illustration: Nicolai Bruun © DR)

  Hvis du er en af dem, der har bidt negle til Netflix-serien 'Kastanjemanden', vil den igangværende kastanjesæson muligvis være badet i et lidt mere dystert lys i år.

  Men måske er det på tide at vende angsten for farlige kastanjemænd til noget, der er knap så uhyggeligt, noget der faktisk er lækkert og spiseligt.

  Hestekastanjen, som oftest bruges til kastanjemænd, bør ikke spises. Men den har en virkeligt lækker slægtning - kaldet spisekastanjen - som kan samles i Danmark lige nu.

  Dem har Klara Rask, der er biolog og ekspert i vild mad, allerede været på jagt efter i år.

  I modsætning til svampe- eller ramsløgsjagt går hun dog ikke i skoven efter de gyldenbrune nødder, men søger i stedet mod områder som kirkegårde og parker, hvor de spiselige kastanjer er flest.

  Hun råder til, at man timer sin kastanjejagt, så man samler umiddelbart efter et heftigt blæsevejr, hvor kastanjerne falder ned i hobetal.

  De smager sådan lidt nøddeagtigt sødt, og så har de en lidt cremet tekstur
  Klara Rask, vildmadsekspert

  - Der er mange ude at samle, så man skal være hurtig efter et stormvejr, siger Klara Rask, som nederst i artiklen forklarer, hvordan du kan genkende spisekastanjer fra hestekastanjer.

  Får du gevinst i kastanjelotteriet - enten i naturen eller i din indkøbskurv - kan du se frem til en mild og delikat smag.

  - De smager sådan lidt nøddeagtigt sødt, og så har de en lidt cremet tekstur, siger eksperten i vild mad.

  Klara Rask giver her tre bud på, hvordan du kan tilberede dine spisekastanjer derhjemme. Det sidste kan måske ændre din julemiddag for altid.

  Klara Rask råder til, at man frasorterer de få kastanjer, der måske er lidt mørkere i kødet end de andre, da de kan smage dårligt. Ofte kan du også nemt lugte det, hvis der tilfældigvis er en dårlig kastanje i flokken. (Foto: Ekrulila © Pexels)

  Den mest udbredte - og nok også mest simple - tilberedningsform af kastanjer er at bage dem i ovnen med salt. Så kan man nyde dem, som de er.

  Sørg for at det indre af kastanjen bliver godt opvarmet, da det er det og ikke den brune skal, du kan spise.

  - Man skal altid skære et kryds i toppen af dem, når de skal tilberedes. Derefter piller man dem. De har også en lille brun hinde indenunder, man også med fordel bør pille af, for hinden kan smage lidt bittert, forklarer Klara Rask.

  I ovnen skal kastanjerne have mellem 30-45 minutter og kan serveres som tilbehør eller bare som en efterårssnack med lidt smør.

  Her er det en spisekastanje, der adskiller sig fra hestekastanjen med sin tætpiggede skal. Spisekastanjen er en del af bøgefamilien, mens hestekastanjen tilhører sæbetræ-familien og smager meget bittert. (Foto: Joerg Huettenhoelscher © Joerg Huettenhoelscher/Colourbox)

  Hvis man gerne vil kunne bruge sine kastanjer til flere forskellige ting, er det en rigtig god idé at koge dem - selvfølgelig efter at have lavet det famøse snit i toppen, råder vildmadsekspert Klara Rask.

  - Efter kogning er de nemmere at pille, og så kan man enten spise dem med smør, ligesom hvis de havde været i ovnen, eller man kan lave en puré af dem.

  Puréen kan både bruges, som den er som tilbehør til kød eller cremet fyld i pandekager, men er især genial i kager, fortæller Klara Rask.

  - Man kan for eksempel bruge pureen i en chokoladekage. Det giver en ret saftig kage kage, ligesom hvis du putter gulerød eller lignende i, og så får man den der nøddesmag med fra kastanjen. Det er vildt lækkert!

  Brunede kartofler er fast inventar på julebordet i mange familier. (Foto: Katrine Emilie Andersen © Scanpix Denmark)

  Der er ikke stor tradition i Danmark for at spise kastanjer, men i Frankrig bruger man dem ofte i både desserter og det salte køkken.

  Ikke nok med at du kan spise den som nødder eller i kage, kan du faktisk også bruge dem i stedet for kartofler.

  - Kastanjer er en meget fancy kartoffel på en eller anden måde, griner Klara Rask.

  - Jeg ville nok stege de kogte kastanjer på panden i smør og servere dem som tilbehør ligesom kartofler, foreslår hun.

  Du kan også overveje at spise kastanjer til jul, for faktisk blev kastanjer brugt i en ikonisk juleret, vi spiser i en lidt anden form i dag.

  - Det, vi kender som brunede kartofler, var engang kastanjer, som man kogte og karamelliserede og spiste til jul, fortæller Klara Rask og giver hermed tippet videre.

 14. OL-medaljevinder smadrer verdensrekord i halvmaraton

  Verdensrekorden i halvmaraton for kvinder er blevet slået.

  Etiopieren Letesenbet Gidey vandt søndag Valencia Half Marathon i Spanien i tiden 1 time, 2 minutter og 52 sekunder.

  Hun barberede mere end et minut af den hidtidige rekord, som Kenyas Ruth Chepngetich satte tidligere på året. Her lød vindertiden på 1 time, 4 minutter og 2 sekunder.

  Det skriver World Athletics på sin hjemmeside.

  Letesenbet Gideys rekordløb er særligt imponerende med tanke på, at det var hendes debut på distancen ved et officielt løb.

  23-årige Gidey plejer at klare sig bedst på 5000 og 10.000 meter, hvor hun sidder på verdensrekorderne. På 10.000-meterdistancen vandt hun sølv ved VM i Doha i 2019 og bronze ved OL i Tokyo i år.

  /ritzau/

 15. Coronasvindel i Tyskland: Apoteks-ansat solgte falske vaccinepas over nettet

  En kvindelig apoteksansat sidder sammen med en formodet medskyldig nu i varetægtsarrest, fordi politiet i Bayern mener, at parret har solgt falske OR-koder til digitale coronapas i hundredevis.

  For 350 euro stykket (2.600 kroner) har man siden august over nettet kunnet købe et vaccinebevis af kvinden. Alene i oktober har hun solgt over 500 falske coronapas, skriver Der Spiegel.

  Under ransagninger på apoteket og i parrets lejligheder i fredags fandt politiets enhed til bekæmpelse af svindel i sundhedsvæsnet kryptovaluta og kontanter til en samlet værdi på omkring 100.000 euro (745.000 kroner). Svindlerne har brugt apotekets IT-system til at lave de falske beviser, uden at apotekeren har været involveret. Det er hverken sikkert, at man kan gøre de pågældende svindelpas ugyldige eller at man kan identificere køberne.

 16. Ugandas hovedstad ramt af terrorlignende eksplosion

  Det kostede en person livet og sårede syv andre, da Ugandas hovedstad Kampala blev ramt af en eksplosion lørdag aften lokal tid.

  Det oplyser Ugandas nationale politi ifølge Ritzau.

  - En person er blevet dødeligt såret, og syv andre er blevet hastet på Mulago National Referral hospital med alvorlige skader, oplyser talsmand for Ugandas politi Fred Enanga på Twitter.

  - Området er blevet afskærmet, og vores bombehold er blevet tilkaldt for at gennemgå gerningsstedet og hjælpe med at fastslå, om eksplosionen skyldes en bevidst handling eller ej.

  Ugandas præsident, Yoweri Museveni, siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at der er tale om en terrorhandling.

  Eksplosionen sker to uger efter, at den militante islamistiske gruppe Islamisk Stat den 8. oktober tog ansvaret for et påstået bombeangreb mod en politistation i samme bydel som lørdagens angreb.

 17. Containerskib med kemikalier i brand

  16 af de ombordværende besætningsmedlemmer er nu blevet evakueret fra det brændende containerskib Zim Kingston, som ligger ankret ud for Canadas vestkyst.

  - Skibet står i brand og udsender en giftig røg, advarer den canadiske kystvagt. Der er er etableret en sikkerhedszone på 1,6 kilometer rundt om skibet, hvor flere containere, som indeholder giftige kemikalier, brænder. Det skriver canadiske cheknews.ca.

  I fredags mistede det maltesisk indregistrerede skib 40 containere i åbent hav, da det kom ud i hård sø. Skibet var på vej fra Busan i Sydkorea til Vancouver i Canada, da det kom i problemer. Der er stadig fem mand ombord på skibet.

  Flere containere med kemikalieindhold står i brand, og en stor af besætningen har forladt skibet. (Foto: SURFRIDER FOUNDATION CANADA © Ritzau Scanpix)
 18. Små børn bliver vaccineret mod influenza

  Fire procent af de to til seks-årige er indtil videre blevet vaccineret mod influenza. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

  Det er første gang, at aldersgruppen har fået tilbudt vaccinen gratis, som ellers har været anbefalet til de ældre og gravide. Tilbuddet gælder fra den 1. oktober 2021 til den 15. januar 2022.

  Børn får influenzavaccinen med næsespray, hvor der sprøjtes én dosis op i hvert næsebor.

  - Børn mellem to og seks år har en særlig rolle i spredning af influenza og ved at vaccinere dem, kan vi forebygge helt op til 40 procent af den smitte, der er med influenza i en sæson, siger læge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg.

  I alt er 826.000 danskere foreløbigt blevet vaccineret mod influenza i år.

 19. Jordskælv rammer Taiwan

  Et stort jordskælv har søndag ramt Taiwan. Det rapporterer de lokale myndigheder ifølge nyhedsbureauet dpa. Jordskælvets epicenter er cirka 23 kilometer syd for det østlige distrikt Yilan, og skælvet har kunnet mærkes på tværs af hele landet.

  Ifølge USA's statslige forskningsinstitution for geologiske undersøgelser, USGS, er der tale om et skælv målt til 6,2 på Richter-skalaen.

  Folk er set løbe ud i gaderne, fordi bygninger har stået og svajet, men indtil nu er der ingen meldinger om alvorligt sårede eller store skader.

  Taiwan ligger en zone, hvor man ofte er udsat for jordskælv, da to af Jordens tektoniske plader støder sammen her. Således var østaten også ramt af et jordskælv for en uge siden.

 20. Grønlands første professor er død

  Robert Petersen var ikke bare Grønlands første professor. Han var også grundlægger af landets universitet. Lørdag afgik han ved døden, 93 år gammel.

  Det oplyser hans nevø Jakob Petersen til det grønlandske medie Sermitsiaq.ag lørdag, skriver Ritzau.

  - Robert Petersen åndede ud, mens solens første stråler kom frem. Han afgik ved døden efter en uges sygdom, siger Jakob Petersen til mediet.

  Robert Petersen var den første forsker med inuit-baggrund, som forskede internationalt, underviste og banede vejen for det grønlandske universitet. Han ledte Inuit Instituttet, der senere blev til Grønlands Universitet Ilisimatusarfik, fra 1983. I 1989 fik instituttet status som universitet, og Robert Petersen var rektor fra 1987 til sin pension i 1995.

  Robert Petersen blev født i den vestgrønlandske by Maniitsoq i 1928. I 1975 udnævnt som professor i eskimologi ved Københavns Universitet, og i 2010 blev han hædret med en æresdoktorgrad.

 21. Dansk fregat skal afskrække pirater

  Esbern Snare bliver nu sendt af sted på en afskrækkelsesmission i Guineabugten. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

  Den danske fregat "Esbern Snare" sejler i dag afsted sydpå på en fem måneder lang mission. Den skal patruljere i Guineabugten for at beskytte danske skibe og afskrække de lokale pirater.

  - Det er ikke meningen, at vores besætning og fregat skal fange piraterne. Det er en afskrækkelsesmission, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Ritzau om missionen.

  Guineabugten har i årevis været plaget af pirateri. 40 procent af alle de rapporterede piratangreb på verdensplan sker i Guineabugten ud for det vestlige Afrika.

  "Esbern Snare" på 137,6 meter er Søværnets næststørste skib, og besætningen er på 175 personer fra forskellige steder i Forsvaret.

  Fregatten får også en Seahawk-helikopter med til Guineabugten.

 22. Picasso-værker solgt for 640 millioner kroner

  Mere end 100 millioner dollar blev natten til i dag spenderet på forskellige af den verdenskendte spanske kunstner Pablo Picasso.

  11 forskellige værker kom under hammeren ved en auktion i Las Vegas, og de blev solgt for et beløb svarende til omkring 640 millioner danske kroner.

  Maleriet "Femme au beret rouge-orange" fra 1938, der forestiller en af Picassos elskerinder, Marie-Therese Walter, gik for som det dyreste værk for 40,5 millioner dollar, svarende til 255 millioner danske kroner.

  Auktionen blev afholdt på Bellagio-hotellet i Las Vegas, hvor værkerne har været udstillet i årevis.

  Der kunne under auktionen i Las Vegas også bydes på Picasso-værkerne over telefonen. (Foto: RONDA CHURCHILL © Ritzau Scanpix)
 23. Knap en millon tog på gratis ø-tur

  953.88 borgere udnyttede chancen og sagde ja tak til en gratis færgetur ud til en af de danske øer i den forgangne sommer. Det fremgår ifølge Ritzau af en opgørelse fra Transportministeriet.

  Tilbuddet gjaldt både gående, cykler og biler med handicapkort.

  - Det betyder, at der igen i år har været et stort antal besøgende på de danske øer i en tid, hvor der også har været brug for, at danskerne holdt ferie herhjemme, siger transportminister Benny Engelbrecht (S), der forventer, at den kommende sommer bliver mere normal, og at ordningen derfor ikke gentages.

  53 indenrigsfærger og overfarten fra Ystad til Rønne på Bornholm var tilmeldt ordningen, som var en gentagelse af en tilsvarende aftale fra året før. Dengang gjaldt tilbuddet kun i juli måned, mens det i år var færgeselskaberne som selv kunne bestemme hvilke perioder og ugedage, at de tilbød gratis overfart.

  De gratis færger var et tiltag, som skulle sætte gang i turismen herhjemme ovenpå coronakrisen.

 24. 'Video virker': Kommunale kandidater bruger kampagnevideoer som aldrig før

  Videoer er blevet allemandseje, og de kæmper om opmærksomhed, lyder det fra valgforsker Kasper Møller Hansen.

  Stadig flere kandidater tyr til klaptræ, kamera og klippeprogram i deres kamp efter vælgernes stemmer til det kommende kommunalvalg.

  Det kan bestemt flytte stemmer at få folk til at engagere sig i en video. Ikke bare det der lille like, men et lille like kan blive til stemmer.
  Troels Johannesen, kommunikationsrådgiver

  Den kommunale valgkamp kæmpes nemlig ikke kun med valgplakater og vælgermøder. Den foregår i høj grad også på de sociale medier, hvor kandidaternes valgvideoer både kan gå viralt og målrettes helt præcist til vælgere i bestemte postnumre.

  Og spørger man kommunikationsrådgiver Troels Johannesen, der til dagligt arbejder med politisk kommunikation på sociale medier, så kan det bestemt betale sig.

  - Video virker på sociale medier, hvis man er god til at lave små korte, konkrete videoer, der rammer nogle målgrupper i lokalområdet. Det er det indhold, som fungerer bedst, og det, folk helst vil engagere sig i, siger han.

  Der bliver filmet, redigeret, klippet, produceret og distribueret videoer i meget stor stil lige nu, når man tager en tur rundt på byrådspolitikeres sociale medier.

  Kasper Møller Hansen er valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, og han har undersøgt, hvor mange lokalpolitikere der benyttede sig af videoer i deres valgkamp ved de seneste tre kommunalvalg.

  Han har noteret sig en pæn stigning:

  I 2009 brugte ni procent videoer. I 2013 hed tallet 16 procent, mens det ved valget i 2017 var oppe på 27 procent.

  Spørgsmålet er, om det overhovedet har nogen effekt, eller om det er spild af tid.

  - Det hele handler om at konvertere opmærksomheden til personlige stemmer. Mange af dem, der ser de her videoer på eksempelvis Facebook, følger i forvejen de pågældende politikere. Hvis de personer vælger at dele videoen, når den ud i næste led. Det er det, der skal til, hvis en video skal have gennemslagskraft, siger Kasper Møller Hansen.

  Hans forskning viser, at hver gang en politiker har to følgere på Facebook, konverteres det til én stemme, hvis de bruger mediet rigtigt. Ti følgere giver fem stemmer og så videre efter samme formel.

  Videoer er blevet allemandseje, og de kæmper om den her opmærksomhed.
  Kasper Møller Hansen, valgforsker, københavns universitet

  - Videoer er blevet allemandseje, og de kæmper om den her opmærksomhed, siger han.

  Og videoerne er da også et vigtigt våben, hvis kandidaterne skal forsøge at veksle Facebook-likes til et kryds på stemmesedlen, siger kommunikationsrådgiver Troels Johannesen.

  - Det kan bestemt flytte stemmer at få folk til at engagere sig i en video. Ikke bare det der lille like, men et lille like kan blive til stemmer. Det kan blive til, at man genkender kandidater, siger han.

  Videoer på Facebook, Instagram eller Twitter er nemlig med til at øge vælgernes kendskab til kandidaten. Men det kræver, at kandidaterne tropper video-velforberedte op til valgkampen:

  - Hvis man kontinuerligt er god til at bruge det det indhold, man har, og hele tiden uge efter uge laver indhold, så bliver man en mere kendt kandidat. Og det er den der kendskabsgrad, man skal have øget for at få folk til at stemme på en.

  En af de kommunalvalgskandidater, der har fuld gang i videoproduktionen, er 68-årige Poul Erik Kristiansen fra Socialistisk Folkeparti i Assens.

  Han har malet væggene på sit kontor grønne, så de kan bruges som green screen, der gør det lettere at fjerne baggrunden i hans videoer. Videoerne optages med et webcamera og teleprompteren er en aflagt PC forbundet til en skærm på stativ.

  Og selvom udstyret er sparsomt og redigeringskundskaberne er selvlærte, så er nogle af Poul Eriks videoer lidt af en succes på Facebook, hvor han også har brugt penge på at promovere videoerne, så de når længere ud. Nogle af hans videoer har flere tusinde visninger, mens andre har ganske få.

  - Der er jo lidt sjov i det, men jeg har også fundet ud af, at der faktisk er temmelig mange, der ser dem. Når du smider en flyer i en postkasse, så er der mange af dem, der ryger direkte over i genbrugsspanden. Når folk ser videoerne på Facebook, så tror jeg på, det giver meget mere, siger han.

  Troels Johannesen har set en af Poul Erik Kristiansens videoer, og han konkluderer, at hans valgvideo godt kan fungere, selvom produktionskvaliteten ikke er helt i top.

  - Jeg synes, den ser rodet og ikke særligt stilet ud. Men når man så lytter, hvad han siger, så kan man jo mærke, han brænder for de ting, han siger, og det engagement, han har. Og det synes jeg klart tjener til hans fordel, lyder dommen.

  En anden, der forsøger sig med video-vejen til flere kommunalvalgsstemmer, er Daniel Madié fra Konservative, der går efter borgmesterposten i Randers.

  Han har forsøgt at udnytte den James Bond-feber, der har trukket hundredtusindvis af danskere i biografen, ved at lave sin egen biografreklame på 15 sekunder, hvor han selv træder i karakter som Agent 007.

  Den konservative James Bond-kandidat fra Randers har tænkt sin video som et anderledes indspark i en valgkamp, hvor alle går og ligner hinanden. Og han er ikke så nervøs for, om folk måske vil have sværere ved at tage ham seriøst efter den nye video.

  - Det er der sikkert nogen, der synes. Og så stemmer de ikke på mig, og so be it. Men jeg håber, der også er nogen, der synes, at det er et friskt pust i en valgkamp, siger han.

  Troels Johannesen tror Daniel Madiés video handler om, at han gerne vil øge lokalbefolkningens kendskab til ham. Og så kan han godt lide, at den konservative kandidat ikke tager sig selv for seriøst.

  -Han griner af sig selv til sidst, og det er dejligt at se. Der må også godt komme noget selvironi ind i de her valgkampe. Vi kan godt lide humor i valgkampe, og det fungerer meget godt, siger han.

  Kan det ikke blive for plat?

  - Rigtig meget valgkampskommunikation er plat og må godt være lidt plat. Men så længe folk kan huske dig, kan det være en mulighed for at blive kendt, så man kan komme af med sine politiske budskaber, siger Troels Johannesen.

  Valgforsker Kasper Møller Hansen fortæller, at de mange valgvideoer er et fremskridt for demokratiet, fordi alle kan lave dem. Men han peger på, at det kræver professionalisme og penge for at blive en succes.

  - Det, der gør, at en video går viralt og når rigtig mange følgere, det er, at man har penge til at booste den (markedsføre, red.) og penge til at lave noget ekstra professionelt. Og så er det stadigvæk de kandidater med flest ressourcer, der kan det her, siger han.

 25. Tracker du dig selv? Tag et unikt kig ind i din krop med teknologi

  Vores søvnbehov er individuelt. Med en smart ring kan du tracke din søvns varighed og forskellige stadier. (Foto: Michael Bowles/Shutterstock)

  Har du sovet godt i nat?

  Medmindre svaret er et klart "nej", kan det være svært at vurdere kvaliteten af din søvn.

  Teknologien bag "self-tracking", der kan tælle dine skridt, registrere dine søvnstadier eller måle hvor ofte dit hjerte slår, gør det muligt at tracke mange fysiologiske processer og indsamle data på netop din krop.

  Det betyder, at du kan få langt mere viden om din egen krop og dermed optimere den tid, du er vågen.

  En halv times mere søvn eller ti minutters ekstra bevægelse kan måske være dét, der gør dig skarpere på jobbet eller i skolen.

  Store datasæt fra self-tracking er især brugt blandt OL-atleter, der skal præstere én gang hvert fjerde år, hvor det virkelig gælder. Det fortæller Jesper Dyrby Carlson, der er landstræner i speedskating.

  - Jeg bruger tracking til at optimere træningsprogrammer til den enkelte. Og så kan vi ofte forudse, når folk er udbrændte og trænger til en pause.

  Her kigger landsholdstræneren på "heart rate variability" (HRV), som er tidsintervallet mellem to hjerteslag. Med et pulsbælte kan du måle din HRV. Her viser forskningen en sammenhæng mellem en lille HRV og stresstilstande i kroppen.

  Men optimering af kroppen er ikke længere forbeholdt topatleter.

  Mange almindelige mennesker bruger tracking til at få et unikt indblik i deres sundhed og aktivitetsmønstre.

  Du kan prøve at tjekke i din lomme, hvor der garanteret ligger en smartphone. Langt de fleste telefoner har i dag indbygget en skridttæller.

  Har du en telefon fra Apple, ligger der i appen "Sundhed" en historik over dine daglige skridt, mens Android bruger "Google Fit".

  På de fleste smartwatches kan du indstille dine daglige mål for fysisk aktivitet. (Foto: RYAN STONE © Unsplash)

  Siden den første skridttæller kom på markedet i 60’erne, har 10.000 skridt om dagen været en sundhedsmilepæl.

  I dag optager ideen om de 10.000 skridt stadig forskerne, der for nylig udgav en undersøgelse, som justerer lidt på antallet.

  Det betyder dog ikke, at flere skridt ikke kan betale sig - det kan de godt.

  - Hvis man er den person, der tænder på tal og føler motivation ved at kigge på en skridttæller, skal man gøre det. Men er man skræmt over tallene, så lad være, råder Jesper Dyrby Carlson.

  Journalist Anders Høeg Nissen er storforbruger af self-tracking.

  Gennem ti år har han tracket sin vægt og fedtprocent med sin badevægt med WiFi-opkobling.

  Han er stor tilhænger af at gentage noget, han mener, er sundt for sin krop ved at få små påmindelser om at spise en vitaminpille eller være aktiv. Det motiverer ham.

  - Jeg er vild med høje "streaks" (kæde af handlinger udført dag efter dag, red.). En af mine højeste streaks var, da jeg over tre år forbrændte 500 kalorier om dagen ved ekstra aktivitet. Men så byttede jeg mit aktivitetsur ud, og så missede jeg én dag, siger Anders Høeg Nissen og fortsætter:

  - Det kan godt være lidt psykisk hårdt at gå meget op i tracking. Jeg siger det selvfølgelig med et glimt i øjet, men jeg har det sådan, at hvis der ikke er tal på det, er det ikke sket.

  Tracking gennem længere tid giver dig mulighed for at justere og optimere på dine vaner. (Foto: David Mcnew)

  Det kan være lidt sværere at holde øje med, hvordan du sover, og hvordan kvaliteten af din søvn er.

  Søvnbehovet ligger som udgangspunkt på 7,5 time, men er individuelt for os alle. Derfor kan det være interessant at tracke, hvad der fungerer bedst for dig.

  Tracking kan hjælpe dig med den målbare del af din søvn.

  "Smart rings" kan for eksempel tracke fire stadier af din søvn: Fase 1, 2, 3 og REM-søvnen, der er afgørende for hjernens restitution, indlæring og hukommelse.

  Men tracking er ikke for alle, mener landsholdstræner Jesper Dyrby Carlson.

  - For mig er sundhed frisk luft og løbeture. Sundhed er de vaner og værdier, der spiller godt sammen med det liv, jeg lever. Jeg har personligt ikke lyst til at tracke alt.

  Søvntracking kan også have den bagside, at det skaber et psykologisk pres, når du lægger hovedet på puden, som har den modsatte effekt.

  - Søvntracking kan give et psykologisk pres til at falde hurtigt i søvn, som gør, at du netop ikke kan sove, siger Anders Høeg Nissen.

 26. SæÞór fra 'Bagedysten' er færdig med at stå i skyggen af sin kæreste: 'Fremover er det måske mig, folk gerne vil høre om'

  (Foto: Stefan Wessel © DR)

  Når dit vækkeur ringer om morgenen, er der stor sandsynlighed for, at SæÞór Kristínsson allerede står med tunge vægte i hænderne nede i fitnesscentret.

  Faktisk er det muligt, at han allerede er kommet hjem fra sin daglige morgentræning, har været i bad og sidder og spiser morgenmad med sin datter, Gloria, inden du overhovedet har forladt din dyne.

  29-årige SæÞór (der udtales Sejfor) når nemlig sin vigtige og næsten daglige træning allerede klokken fem om morgenen.

  - Det er mit frirum. Jeg føler lidt, det er en mindfulness-øvelse, fordi jeg virkelig er til stede i min krop, når jeg træner. Jeg får mærket efter i mig selv, siger han.

  SæÞór har faktisk ikke bagt så mange kager i sit liv. Ikke før 'Den store bagedyst'. Det blev mest til en to-tre fødselsdagskager om året. De var til gengæld så gode, at flere igennem årene har foreslået ham at melde sig til 'Bagedysten'. (Foto: Stefan Wessel © DR)

  Når SæÞór løfter vægte, får han slukket for sit hoved. For eksempel behøver han ikke tænke på hverken sit arbejde som regnskabsassistent eller på den uddannelse, han er ved at tage i økonomi- og ressourcestyring ved siden af.

  Han behøver heller ikke tænke på, hvordan moussen skal smage, eller hvordan kagen skal pyntes.

  Sådan slap han i hvert fald kage-mylderet i de travle uger, hvor han deltog i 'Den store bagedyst'.

  - Nogle optagedage trænede jeg faktisk også inden, for det hjalp mig, hvis jeg var nervøs. Jeg bliver så groundet af at træne – og jeg bliver faktisk lidt rastløs, hvis jeg ikke får trænet i to dage, siger han og griner.

  'Den store bagedyst' har i det hele taget været et hæsblæsende forløb for SæÞór, der flyttede med sin familie fra Island til Danmark som syvårig.

  Hans hverdag er i forvejen skemalagt, så han kan nå alt det, han gerne vil. Ikke mindst at have rigeligt med tid sammen med sin otteårige datter og kæresten Thomas Evers Poulsen, der er kendt fra 'Vild med dans'.

  Så to ugentlige dage i Jylland med tv-optagelser oveni plus masser af kage-øvetid hjemme i lejligheden i Vanløse har været heftigt, indrømmer han.

  - Det har været vanvittigt, megasjovt, hårdt og intenst, siger han og ser næsten lidt forpustet ud ved tanken.

  Det var vigtigt for mig at få mesterbagerforklædet lige netop der, hvor jeg dedikerede en bagning til min mor.
  SæÞór

  Når SæÞór kaster sig over en udfordring, går han nemlig all in. Han har altid øjnene på guldet, for han hader at tabe. Som minimum vil han i hvert fald bare gerne lykkes med de delmål, han sætter sig.

  - Jeg er et kæmpe konkurrencemenneske og melder mig ikke til noget uden et mål om at vinde. Jeg har heller aldrig ladet Gloria vinde i spil, for hun skal jo lære, at man ikke altid kan vinde, siger han med et stort smil.

  Selvom hans gemyt er roligt, er SæÞór en mand, man lægger mærke til. Hans vægtløfter-krop og de markante (og mange) tatoveringer, der er placeret over det meste af hans krop, fylder i landskabet. For tiden er han i øvrigt ved at få lavet en kæmpe tatovering på ryggen. (Foto: Stefan Wessel © DR)

  Det er nu også gået ganske godt indtil videre i 'Bagedysten'. SæÞórs første mål var at undgå at blive sendt hjem som den første – og da han gik videre, stilede han benhårdt efter mesterbagerforklædet.

  Det kunne han så endelig binde om livet i denne uges afsnit, hvor han blandt andet lavede en flot mosaik af småkager pyntet med et sømandshjerte, hvor der stod "mor" indeni.

  Kagen var da også en hyldest til hans mor, der døde i januar.

  - Det var vigtigt for mig at få mesterbagerforklædet lige netop der, hvor jeg dedikerede en bagning til min mor. Det var bare så kæmpestort, fortæller han.

  Det var også især moderen, der inspirerede ham til at melde sig til 'Den store bagedyst'.

  - Min mor har altid haft en tro på, at lige meget hvad hendes børn sætter sig for, så kan vi godt. Så da hun blev syg, tænkte jeg: Hvad har jeg at tabe ved at melde mig til?

  - Vi lever jo kun denne ene gang, tilføjer han.

  Det er ikke første gang, at SæÞór kaster sig ud i noget nyt, fordi livet skal leves fuldt ud.

  Det lå for eksempel slet ikke i kortene, at han skulle blive kæreste med en mand, for SæÞór var i mange år slet ikke bevidst om, at han var homoseksuel.

  Det passede ligesom bare ikke ind i hans vennegruppe hjemme på Lolland, hvor han tilbragte de fleste af sine teenageår.

  - Det har nok altid ligget i mit baghoved, men jeg har bare været i nogle miljøer, hvor det ikke var særligt acceptabelt at være homoseksuel – så det blev ikke der, jeg sprang ud, fortæller han.

  SæÞór føler sig ikke synderlig islandsk mere. - Jeg har boet i Danmark det meste af mit liv. Da vi flyttede hertil, stoppede min mor hurtigt med at tale islandsk til os derhjemme, så en stor del af mit islandske sprog er fadet ud, fortæller SæÞór. (Foto: Stefan Wessel © DR)

  Men hans omgivelser var ikke alene om at lægge en dæmper på hans sande seksualitet.

  - Jeg har altid gået med drømmen om far, mor og børn, og at være homoseksuel harmonerede bare ikke med min forestilling om kernefamilien, erkender han.

  SæÞór fandt da også tidligt sammen med en jævnaldrende kvinde. De bosatte sig i hovedstadsområdet, og da han var 21 år, blev de forældre til Gloria.

  Men flytningen til København, hvor LGBT+-miljøet er noget større end i provinsen, fik ham til at åbne øjnene for, at han faktisk havde gået rundt og gemt på noget inde i sig selv.

  - Jeg troede, alle homoseksuelle var sådan nogle ekstravagante typer – det er jo dem, man ser på tv, og dem, der er spændende i mediebilledet. Men her fik jeg øjnene op for, at vi kommer i alle afskygninger. Der blev plantet et lille frø i mig.

  'Den store bagedyst' har givet mig en større tro på mig selv og det, jeg kan.
  SæÞór

  Så da Gloria var halvandet år, gik SæÞór og kæresten fra hinanden.

  - Jeg blev enig med mig selv om, at jeg var nødt til at lytte til den lille stemme i mit hoved, hvis jeg ville give mig selv en chance for at blive oprigtigt glad.

  Glad er han i sandhed blevet med sin kæreste, Thomas Evers Poulsen.

  Når vækkeuret ringer tidligt om morgenen, er han virkelig oprigtigt glad helt ind i knoglerne.

  Glad for sin træning, sin lille sammenbragte familie, sit travle, men gode liv – og at han kom med i årets udgave af 'Bagedysten', der har lært ham så meget.

  - 'Den store bagedyst' har givet mig en større tro på mig selv og det, jeg kan. Nu ved jeg, at jeg ikke skal være så hård ved mig selv, for jeg kan faktisk godt. Det er nok det største, jeg tager med derfra, siger han.

  SæÞór står her med en tegning af sit mesterværk fra fjerde afsnit, der var med til at sikre ham mesterbagerforklædet. Det er tv-holdet, der har sat deres underskrifter på tegningen som hilsen. (Foto: Stefan Wessel © DR)

  SæÞór er ellers ikke typen, der har gået med en drøm om at vise sine talenter frem på tv. Som barn var han endda meget genert, fortæller han.

  Hans fem søstre, som han er meget tæt med, kæresten og vennerne har godt nok sagt til ham, at han virker mere åben efter 'Den store bagedyst', men det er nu ikke noget, han har lagt synderligt mærke til selv.

  - Jeg er ret introvert af natur og gemmer mig måske lidt i min egen skal, men det har jeg jo været nødt til at overvinde nu. Den opmærksomhed, der er kommet efter 'Bagedysten', er også lidt mærkelig for mig.

  Hvis der til gengæld er én, der er vant til både tv, opmærksomhed og interviews, er det SæÞórs kæreste, Thomas. Ud over sine mange år som professionel danser i 'Vild med dans' har han også medvirket i et væld af andre tv-programmer.

  Derfor har det også været ganske trygt at stå lidt i baggrunden som kærestens ledsager på den røde løber. Men det har også haft sine ulemper at stå i skyggen af ham, siger SæÞór.

  - Så snart nye bekendtskaber finder ud af, hvem min kæreste er, er det altid ham, snakken går på. Fokus bliver taget væk fra mig, mens Thomas og 'Vild med dans' bliver det spændende, og så bliver min relation til personen allerede lidt skæv.

  Den slags snakke kan der dog nemt komme færre af nu, hvor SæÞór selv er trådt ind på tv-scenen.

  - Fremover er det måske mig, folk gerne vil høre om og ikke kun min kæreste. Så det bliver da meget sjovt ikke længere bare at være "Thomas' kæreste", siger han.

  Nu er det måske Thomas, der må finde sig i at blive kaldt "SæÞórs kæreste"?

  - Tja, nu må vi se, siger SæÞór og griner.

  Find opskriften på SæÞórs mesterværk, som sikrede ham mesterbagerforklædet, her:

 27. Colombias mest eftersøgte narkobaron er anholdt

  Så gik den ikke længere for Colombias mest eftersøgte narkobaron Dario Antonio, som også går under navnet Otoniel.

  Otoniel, der har ledet en gruppe kendt som Golfklanen, er blevet anholdt i byen Necolí på landets caribiske kyst nær grænsen til Panama. Det oplyser præsident Iván Duque Márquez lørdag lokal tid, skriver Ritzau.

  Golfklanen er landets mest magtfulde narkokartel.

  - Dette er det største nederlag for narkotikahandlen i dette århundrede i vores land, siger præsidenten på et pressemøde lørdag.

  Han sammenligner anholdelsen med drabet på narkobaronen Pablo Escobar i 1993.

  Otoniel er anklaget for forskellige forbrydelser herunder handel med narkotika, drab, afpresning og bortførelser, og han var også på USA's liste over mest eftersøgte mennesker.

 28. To personer stukket med kniv i den norske by Trondheim

  To personer er stukket med kniv i den norske by Trondheim. Begge behandles nu på hospitalet for deres skader.

  Det oplyser norsk politi på Twitter.

  Politi rykkede lørdag aften ud til et knivstikkeri i bydelen Møllenberg i Trondheim, og senere er endnu en person blevet stukket med kniv i bydelen Ila.

  Det vides endnu ikke, om der er en sammenhæng mellem de to episoder, skriver politiet.

  Efter den seneste hændelse har politiet pågrebet den formodede gerningsmand, men det er som sagt endnu uklart, om han står bag begge knivstikkerier.

 29. Cathrine Dufour vinder sæsonens første World Cup-stævne på hjemmebane

  Den danske dressurrytter Cathrine Dufour vinder freestylekonkurrencen ved sæsonens første World Cup-stævne, der fandt sted i Boxen i Herning i dag.

  Dressurrytteren fik en samlet score på 87.115, og det var nok til at sikre hende og hesten Cassidy førstepladsen lige foran danske Carina Cassøe Krüth på andenpladsen og hollænderen Dinja van Liere, der sluttede på tredjepladsen.

  Udover Cathrine Dufour og Carina Cassøe Krüth sluttede hele fire andre danskere i top ti i dagens freestylekonkurrence.

  World Cup-stævnet i Herning slutter søndag.

 30. Danmarks og ni andre landes ambassadører uønskede i Tyrkiet: 'En dramatisk og meget bastant udmelding'

  Recep Tayyip Erdogan kalder de ti ambassadørers opførsel i sag om fængslet aktivist for 'uforskammet'.

  Tyrkiets præsident, Recep Tayiip Erdogan, har nu taget det første diplomatiske skridt inden en reel udvisning af Danmark og ni andre landes ambassadører.

  Det sker, fordi de ti lande i en erklæring, som mandag blev afleveret til Tyrkiet, har opfordret til løsladelse af den tyrkiske aktivist Osman Kavala.

  Stormagter eller større magter finder sig ikke i, at man blander sig i deres indre forhold. Det er det, der ligger i beskeden her.
  Mogens Pelt, lektor på Saxo-instituttet ved Københavns Universitet

  - Jeg gav de nødvendige instrukser til min udenrigsminister. Jeg sagde: Du skal øjeblikkelig erklære de ti ambassadører for persona non grata, lød det i en tale fra Erdogan i dag.

  Ud over Danmark har Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Frankrig, Holland, USA, Canada og New Zealand underskrevet erklæringen.

  Her står der blandt andet, at fortsatte forsinkelser i Kavalas retssag 'kaster en skygge over respekten for demokratiet, retssikkerheden og gennemsigtigheden i det tyrkiske retsvæsen'.

  Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har tidligere opfordret Tyrkiet til at løslade Kavala.

  Han blev for fire år siden fængslet for sin påståede rolle i forbindelse med regeringsfjendtlige protester i Gezi Park i Istanbul i 2013.

  Siden da er han blevet løsladt og fængslet igen.

  Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har her til aften udsendt en udtalelse om sagen.

  Her oplyser han, at Udenrigsministeriet ikke har modtaget nogen officiel henvendelse om, at ambassadøren, Danny Annan, skulle være persona non grata.

  - Jeg kan dog oplyse, at vi er i tæt kontakt med vores venner og allierede om sagen, og vi vil fortsat stå vagt om vores fælles værdier og principper, som også udtrykt i fælleserklæringen, lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

  Udenrigsministeriet har for nu ikke yderligere kommentarer.

  I erklæringen henviser Danmark og de ni andre landes ambassader til afgørelsen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i 2019.

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har endnu ikke modtaget en officiel henvendelse fra Tyrkiet om den danske ambassadør. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Domstolen mente, at der ikke var beviser for, at Osman Kavala havde begået de alvorlige lovbrud, han var beskyldt for.

  I februar 2020 frikendte en tyrkisk domstol da også Kavala og otte andre i forbindelse med de regeringsfjendtlige protester i 2013 - men friheden varede ikke længe.

  Kort tid efter sin løsladelse blev han hentet af politiet igen, da anklageren havde udstedt en ny arrestordre på ham.

  Denne gang på anklager om indblanding i et kupforsøg i Tyrkiet i 2016. Selv nægter Osman Kavala sig skyldig.

  Herhjemme kalder Mogens Pelt, der er lektor på Saxo-instituttet på Københavns Universitet og ekspert i tyrkiske forhold, Erdogans udmelding for dramatisk.

  - Det er en dramatisk og meget bastant udmelding om, at ambassadørerne kan forvente ikke at skulle være i Tyrkiet meget længere.

  - De er i hvert fald ikke velkomne, og det er skridtet lige før, man afbryder de diplomatiske forbindelser, siger Mogens Pelt, der i år har udgivet en bog om Tyrkiet og Erdogans politik.

  Se ham udtale sig til TV-Avisen 18.30 i klippet herunder.

  Mogens Pelt forklarer, at situationen har potentiale til at efterlade dybe ridser i de ti landes forhold til Tyrkiet.

  Erdogan bryder sig ganske enkelt meget lidt om, at andre lande belærer Tyrkiet om menneskerrettigheder.

  - Stormagter eller større magter finder sig ikke i, at man blander sig i deres indre forhold. Det er det, der ligger i beskeden her.

  Sagen understreger ifølge Mogens Pelt endnu en gang, at Tyrkiet bevæger sig længere og længere væk fra en dag at kunne blive medlem af EU.

  - I forhold til den normbaserede del af processen har Tyrkiet fjernet sig fra det, der set med EU-briller er et fælles projekt, siger han.

 31. Har du også undret dig over de mange coronasmittede på trods af vacciner? Forstå hvorfor

  Mange af dem, der testes positiv for corona er vaccineret. Men det er der en god grund til, forklarer Allan Randrup Thomsen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Før gav firecifrede smittetal røde advarselslamper og frygt for nedlukninger i horisonten.

  Men så kom vaccinerne, og langsomt blev de røde advarselslamper sat på standby, og nedlukninger blev fortid.

  Alligevel stiger smittetallene. Det seneste døgn er 1.262 personer smittet med covid-19.

  Det kommer i halen af en række dage, hvor smittetallet har været over 1.000.

  Når man ser på det i absolutte tal, er der rigtig mange vaccinerede, der er smittet, fordi de udgør den største del af befolkningen. Fordi der er langt flere vaccinerede end uvaccinerede. Og derfor er der rigtig mange vaccinerede blandt de smittede nu.
  Allan Randrup Thomsen, virolog

  Samtidig er vi ret godt dækket ind med vaccinerne herhjemme. 75 procent af indbyggerne i Danmark - svarende til 4,4 millioner mennesker - er færdigvaccinerede mod covid-19.

  Men hvorfor stiger smittetallene, når så mange er vaccineret? Og hvorfor kender du måske flere vaccinerede, der alligevel er blevet smittet med corona?

  Det er en kombination af, at så mange er vaccineret, og at vaccinerne ikke dækker fuldstændigt imod at blive smittet, forklarer virolog Allan Randrup Thomsen.

  - Når man ser på det i absolutte tal, er der rigtig mange vaccinerede, der er smittet, fordi de udgør den største del af befolkningen. Fordi der er langt flere vaccinerede end uvaccinerede. Og derfor er der rigtig mange vaccinerede blandt de smittede nu.

  Altså ser vi flere, der er vaccineret, men som også bliver testet positive for corona, fordi de fleste i den danske befolkning er vaccineret mod corona.

  Men det betyder altså også, at man ikke er fuldstændig sikker på ikke at få corona, bare fordi man har fået to stik med Pfizer eller Moderna.

  Hvis de er vaccineret, kan de godt blive smittet, men i reglen vil de have mildere symptomer og kræve mindre behandling.
  Allan Randrup Thomsen, virolog

  - Vi har hele tiden vidst, at vaccinerne ikke beskytter 100 procent. Når man vurderer en vaccines beskyttelse, er der flere parametre, man kan se på. Det kan være beskyttelse mod død, sygdom eller infektion. Vaccinerne giver god effekt mod død og indlæggelser, men man kan stadig i et vist omfang blive inficeret, forklarer han.

  Men selvom man kan blive smittet trods vaccine, så er der god grund til at få den alligevel, fastslår Allan Randrup Thomsen.

  For man undgår ofte en slem infektion.

  - For de uvaccinerede i 40-60 års gruppen er konsekvenserne store, og det kan gå hen og blive alvorligt – hvis de ikke er vaccineret. Hvis de er vaccineret, kan de godt blive smittet, men i reglen vil de have mildere symptomer og kræve mindre behandling.

  Og det er også en af grundene til, at smittetallet ikke længere er det, der afgør, om de røde advarselslamper bliver tændt.

  Selvom man kan blive smittet med corona trods fuld vaccination, så får man med stor sandsynlighed et mildere forløb, fortæller Allan Randrup Thomsen. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

  - Der er ikke samme 1-1 overflytning for smittede og indlagte. Det er heldigvis godt, fordi det gør, at vi ikke alene får færre indlagte, men også fordi belastningen på sundhedssystemet bliver mindre, forklarer Allan Randrup Thomsen og fortsætter:

  - Færre bliver indlagt og dem, der bliver indlagt, kræver kortere forløb og mindre behandling. Der har vi altså en smule ekstra snor, også når vi skal vurdere presset på sundhedsvæsenet (pres i forhold til corona, red.).

  Lige nu rækker en del af befolkningen armen frem for tredje gang. Det gør de for at få endnu et vaccinestik, der skal værne dem endnu bedre mod corona.

  Men spørger man Allan Randrup Thomsen, så er der ikke umiddelbart evidens, der gør, at han mener, at den yngre gruppe af befolkningen skal gøre det samme.

  - Der er jeg ikke så overbevist om, at der er så meget at vinde på nuværende tidspunkt.

  Derfor er der god grund til at vente med at stikke hele befolkningen.

  - Mange er vaccineret for omkring 4 måneder siden. Og alt, hvad vi har af data, tyder på, at man er immun længere end 4 måneder, siger virologen.

  Men det kan vise sig, at et tredje stik kan fungere som en booster, der gør, at vi ikke skal vaccineres med så jævne mellemrum. Lidt som man måske har prøvet, hvis man har rejst og fået vaccinen mod Hepatitis. Først to stik med relativt kort mellemrum og så en booster, der gør vaccinen 'langtidsholdbar'.

  Men det er altså data på virkningen ved et tredje stik, som Allan Randrup Thomsen savner, før han vil konkludere, om han synes, at hele befolkningen skal stikkes igen.

  - Det, der vil være afgørende for mig, i forhold til om alle i befolkning skal have stikket, det vil være, om det giver en langvarig effekt, så vaccinen holder længere. Den type data til at konkludere det, den har vi ikke.

  - Det, der vil være afgørende for mig, i forhold til om alle i befolkning skal have stikket, det vil være, om det giver en langvarig effekt, så vaccinen holder længere. Den type data til at konkludere det, den har vi ikke.
  Allan Randrup Thomsen

  Og den data hænger ikke på træerne. For da en meget stor gruppe i Danmark er vaccineret, så bliver det sværere at undersøge virkningen for tredje stik, forklarer Randrup Thomsen.

  - Normalt i et forskningsdesign, så tager man en stor gruppe personer og deler den i to og følger dem i en tid. Så regner man med, at alle andre faktorer, der kan påvirke smitte, udlignes, fordi gruppen er så stor. Nu er gruppen, der er tilbage uden vaccine en meget selekteret gruppe, vi ikke ved, om vi kan sammenligne. De er ikke nødvendigvis repræsentative for resten af befolkningen.

  Derfor er det også alt for tidligt at sige, om du skal gennem hele møllen med vaccinekø og ømme overarme tredje, fjerde, og femte gang.

 32. Tungt bevæbnede mænd har angrebet fængsel i Nigeria og befriet over 800 indsatte

  Omkring 575 undslupne fanger er stadigvæk på flugt i Nigeria, efter at svært bevæbnede mænd fredag aften angreb et fængsel i delstaten Oyo og befriede mere end 800 indsatte.

  Det oplyser fængselsvæsenet i Oyo ifølge Reuters, som tilføjer, at gerningsmændene bag angrebet brugte 'sofistikerede våben'.

  Efter en skudveksling med fængslets vagter fik gerningsmændene adgang til fængselsgården ved at sprænge muren med dynamit.

  Nigeria har den seneste tid oplevet flere lignende hændelser.

  I sidste måned undslap 266 indsatte i forbindelse med et andet angreb på et fængsel i delstaten Kogi, og tilbage i april blev mere end 1.800 indsatte sluppet fri fra et fængsel i delstaten Imo, skriver Reuters.

 33. Suveræn Axelsen er i finalen ved Denmark Open

  For første gang i karrieren er den danske badmintonspiller Viktor Axelsen klar til finalen ved Denmark Open, der spilles i Odense.

  Lørdag aften var han helt suveræn i semifinalen mod Cheuk Yiu Lee fra Hong Kong.

  21-9, 21-11 stod der på tavlen, da kampen var overstået.

  I finalen søndag møder Viktor Axelsen enten verdensranglistens nummer et, Kento Momota, eller Tommy Sugiarto fra Singapore, som er nummer 32 på verdensranglisten.

 34. Kofod om dansk ambassadør, som ikke længere er ønsket i Tyrkiet: Vi vil fortsat stå vagt om vores fælles værdier

  Tidligere i dag beordrede Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, sit udenrigsministerium til straks at erklære ti ambassadører, heriblandt den danske, for 'persona non grata' - eller uønskede i Tyrkiet.

  Men der er endnu ikke tikket en officiel udmelding om den diplomatiske løftede pegefinger ind hos Udenrigsministeriet.

  - Jeg kan dog oplyse, at vi er i tæt kontakt med vores venner og allierede om sagen, og vi vil fortsat stå vagt om vores fælles værdier og principper, som også udtrykt i fælleserklæringen, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en skriftlig udtalelse.

  Tyrkiets udmelding kommer på baggrund af, at Danmarks ambassadør i Tyrkiet sammen med ambassadørerne for ni andre lande har sendt en fælles erklæring, hvori de opfordrer til løsladelsen af aktivisten Osman Kavala, som siden 2017 har siddet fængslet i Tyrkiet.

  At erklære ambassadører for 'persona non grata' er typisk det første diplomatiske skridt inden en reel udvisning.

 35. Danske bane-helte fra Tokyo misser VM-podiet i parløb

  Cykelrytterne Amalie Dideriksen og Julie Leth endte på femtepladsen i parløb ved VM i banecykling i Frankrig.

  På velodromen i Roubaix måtte de danske sølvvindere fra OL i Tokyo se Holland nappe guldet foran Frankrig og Storbritannien.

  Holland vandt VM-titlen med 35 point foran Frankrig med 30 point og Storbritannien med 24 point.

  Italien vandt den sidste spurt og var med 23 point tæt på at fravriste Storbritannien bronzemedaljen.

  /ritzau/

 36. Spanien sætter fart i nødhjælpsindsats til berørte af vulkanudbruddet på La Palma

  Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, lover nu at sætte fart i processen med at få den lovede nødhjælp frem til de tusinder af borgere på den spanske ø La Palma, som har mistet deres hjem eller levebrød som følge af vulkanudbruddet.

  Det skriver AP.

  Vulkanen Cumbre Vieja gik i udbrud tilbage i september, og siden da er mere end 7.500 personer blevet evakueret, og mere end 2.100 bygninger er blevet ødelagt.

  Den spanske regering har allerede øremærket 63 millioner euro til de berørte og seks millioner euro til den lokale landbrugs- og fiskeriindustri.

 37. Dansk golfspiller tilbageerobrer førsteplads

  Den danske golfspiller Jeff Winther er tilbage på førstepladsen ved Mallorca Open før morgendagens runde.

  Den 33-årige dansker spillede en god runde lørdag, og noterede sig undervejs for otte birdies. Golspilleren gik runden otte slag under banens par, og dermed rykker han nu en enkelt placering frem og overtoger førerpositionen, efter han tilbragte et døgn på andenpladsen.

  Efter dagens runde har Jeff Winther nu et forspring på to slag til den nærmeste forfølger, spanieren Jorge Campillo, med 18 huller tilbage.

  Jeff Winther har endnu sin første sejr på Europa-touren til gode.

 38. Dansk herredouble booker finalebillet

  Danmarks bedste herredouble, Anders Skaarup og Kim Astrup, er klar til finalen ved Denmark Open.

  Det står klart, efter de to danskere lørdag slog Goh Sze Fei og Nur Izzuddin fra Malaysia med 21-11, 19-21, 21-18 i en semifinalen.

  Frem til midten af andet sæt styrede de to danskere duellen mod malaysierne, men så ændrede kampen sig.

  På få minutter lykkedes det Goh Sze Fei og Nur Izzuddin at vinde andet sæt mod de to danskere, der i slutningen af sættet havde svært ved at få spillet til at hænge sammen.

  Tredje sæt blev en sand gyser, men i sidste ende trak danskerne det længste strå, da malaysierne sendte fjerbolden ud af banen to gange i streg.

  Søndag venter japanerne Takuro Hoki og Yugo Kobayashi i finalen i Odense.

  Senere på lørdagen skal Viktor Axelsen forsøge at spille sig i finalen i herresingle.

 39. Indskiftede Yussuf Poulsen satte fut i Leipzig

  Yussuf Poulsen fik lørdag en omgang personlig succes, da RB Leipzig havde besøg af Greuther Fürth i Bundesligaen.

  Danskeren blev skiftet ind til anden halvleg, og inden der var gået to minutter, havde han sendt bolden i kassen. Kort efter fremprovokerede han et straffespark, som Emil Forsberg omsatte til mål.

  På den måde kickstartede Poulsen nærmest egenhændigt opgøret for Leipzig, der ved pausefløjt var nede 0-1.

  Leipzig endte med at vinde 4-1 og tog dermed tre meget vigtige point i kampen for at hænge på i toppen af tabellen.

  /ritzau/

 40. 17-årige Gustav Egeberg stiller op til kommunalvalget: 'Jeg vil give ungdommen en stemme i byrådet'

  Gustav Lyngaal Egeberg stiller op til kommunalvalget for Socialdemokratiet i Middelfart Kommune.

  Når du bevæger dig uden for døren i dag, er der nok lidt flere øjne, der "holder øje" med dig end normalt.

  Fra i dag klokken 12.00 har kandidaterne til det kommende kommunalvalg nemlig fået grønt lys til at hænge deres valgplakater op i lygtepælene.

  En af dem, der har haft travlt, er 17-årige Gustav Lyngaal Egeberg, der om tre dage kan fejre sin 18 års fødselsdag.

  Han tror på, at han som ung kandidat med unge mærkesager kan få flere unge til at stemme.

  - Ja, det tror jeg. Når man har muligheden for at stemme på en ung kandidat, så tror jeg, de unge vil have en højere sandsynlighed for at stemme, når det ikke bare er de gamle, der "slås" med hinanden, men at der er en ung, der gerne vil have noget til at ske.

  - Jeg kan vise dem, at der er et alternativ til de gamle byrådsmedlemmer. At der er en person, der kan gøre en forskel for dem, siger Gustav Lyngaal Egeberg, der samtidig håber at kunne inspirere andre unge til også at engagere sig politisk.

  Han stiller op til kommunalvalget for Socialdemokratiet i Middelfart Kommune og har i dag været rundt for at hænge 35 plakater op med hans smilende ansigt og bogstavet 'A' på.

  Med sine bare 18 år og 21 dage på valgdagen den 16. november, når han lige præcis at være gammel nok til at stemme - og den stemme bliver på ham selv.

  Gustav Lyngaal Egeberg fortæller, at det var Middelfarts borgmester, Johannes Lundsfryd Jensen, der via sin søn spurgte, om han kunne have lyst til at stille op. De to går nemlig på gymnasium sammen.

  - Jeg fik pludselig at vide, at der var en plads på listen (kandidatlisten for Socialdemokratiet i Middelfart Kommune, red.), og om jeg ville have den. Og så tog jeg den, siger den unge kandidat.

  Ud over at gå i 3.g på Middelfart Gymnasium er han også formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Middelfart.

  Egentlig var planen at tage et sabbatår efter gymnasiet, hvor han ville arbejde og tjene nogle penge, før turen skulle gå til Odense for at studere – sandsynligvis statskundskab.

  Men hvis han bliver valgt ind i byrådet den 16. november, står den i stedet på fire alternative sabbatår med byrådsarbejde som det primære fokus.

  Allerede i sidste måned skød Gustav Lyngaal Egeberg valgkampen i gang. Her havde han allieret sig med en popcorn-maskine og stod i tre dage og delte popcorn og politiske budskaber ud til sine gymnasiekammerater.

  Det blev der ifølge den socialdemokratiske kandidat taget godt imod.

  - Jeg tror, de er glade for, at der er en ungdomskandidat, og der er nok flere, der er blevet klar over, at kommunalvalg er en ting. Det primære spørgsmål jeg får, er, hvornår valgdagen er.

  - Jeg har haft nogle samtaler med folk, som jeg ikke ville have haft, hvis ikke jeg stillede op. Vi får talt lidt om, hvad min politik er, og hvad der sker.

  Selvom gymnasieeleverne har taget godt imod hans kandidatur, ved Gustav Lyngaal Egeberg dog også, at de politiske budskaber ikke glider lige så let ned som de popcorn, han serverede dem sammen med.

  - Det er ikke sådan, at jeg har fået et kæmpe "gennembrud", og at alle pludselig er interesseret i politik.

  Gratis psykologhjælp til alle unge under 25, sammenhængende offentlig transport for unge og klimaet er nogle af de mærkesager, Gustav Lyngaal Egeberg vil kæmpe for i byrådet, hvis han bliver valgt ind den 16. novembr.

  Skal man tro statistikken er hans adgangsbillet dog langt fra sikret.

  Han henvender sig nemlig til en svær målgruppe, når det handler om interesse i kommunalvalg.

  Ifølge rapporten 'Valgdeltagelsen ved kommunal- og regionsvalget 2017', som valgforsker og professor i statskundskab Kasper Møller Hansen står bag, lå stemmeprocenten blandt de 19-21-årige og de 22-29-årige ved seneste kommunalvalg et godt stykke under den samlede valgdeltagelse på 70,8 procent.

  Til forskel skiller de 18-årige sig ud ved at ligge et stykke over gennemsnittet og havde endda den højeste valgdeltagelse nogensinde målt for den aldersgruppe ved seneste valg.

  Den væsentligste årsag til forskellen på de 18-årige og de andre unge grupper er ifølge Kasper Møller Hansen, at mange 18-årige stadig bor hjemme.

  - Mange unge er i en situation, hvor de flytter hjemmefra og "mister" deres mor og far, som de plejer at stemme sammen med. Nu skal de finde et nyt netværk at gøre det med.

  - Måske bor de sammen med andre unge, som også har en lav valgdeltagelse, og hvor de påvirker hinanden til ikke at stemme. Måske er de også flyttet til en ny by med nye kommunalpolitikere og skal stemme på en skole, de aldrig har hørt om før, fortæller Kasper Møller Hansen.

  Samtidig har unge ikke den samme relation til kommunen som for eksempel børnefamilier, fortæller Kasper Møller Hansen.

  - Så det er sådan set ikke underligt, at de stemmer lidt.

  Kan et ungt ansigt på plakaten som Gustav Lyngaal Egeberg få flere unge til at stemme?

  - Jeg har ikke håndfast bevis for, at det er sådan, siger valgforskeren.

  - Men vi har i hvert fald set i mange andre sammenhænge, at det, at der er rollemodeller, som man kan identificere sig med, er vigtigt i forhold til at deltage i valget. Valgdeltagelsen blandt invandrere stiger, hvis kandidater af deres etnicitet stiller op for eksempel, fortæller Kasper Møller Hansen.

  Snart fortsætter Gustav Lyngaal Egeberg sin valgkamp på flere uddannelsesinstitutioner, hvor han håber at få fat på ungdommen i Middelfart Kommune.

  Kun én person under 30 år blev ved seneste valg stemt ind i Byrådet i Middelfart Kommune. Det mener Gustav Lyngaal Egeberg er med til at give hans kandidatur en berettigelse.

  - Jeg tror, at når de ældre politikere tænker "børn og unge", så tænker de kun "børn", for den eneste relation, de har til det, er deres egne børn og børnebørn, som går i folkeskolen. Så det betyder, at der ikke rigtigt er nogen repræsentation for de unge og ikke nogen, som helt forstår, hvordan det er at være ung.

  - Jeg vil give ungdommen en stemme i byrådet. Så vi ikke bare skal tigge hos de ældre politikere om at gøre det, vi gerne vil have, men at vi har nogle, der direkte kan tale den unge sag.

 41. El-tog på vej: Sally og Mark blev vækket af Banedanmarks motorsav klokken et om natten

  Sally og Mark Madsen har oplevet, at Banedanmark kom og brugte en motorsav tæt på deres hus midt om natten. Nu kan de snart se frem til mere støj.

  Børnene vågner og græder, og hunden pisker rundt i huset.

  Klokken er et om natten. Familien Madsen i Tilst ved Aarhus er lige blevet vækket af motorsavslarm fra baghaven.

  Mark Madsen tager tøj på og går ud for at finde ud af, hvad der foregår. Han ser nogle mænd, der fjerner grene ved togskinnerne neden for baghaven.

  Som ansat ved DSB ved han, at det kræver, at en tilsynsmand er til stede.

  Man fratager reelt borgerne en reel beskyttelse, som skal gælde i forhold til støj og for at få mulighed for at klage.
  Professor Ellen Margrethe Basse

  - Ham finder jeg, og han undskylder mange gange og siger, at han ville hive fat i sin overordnede. Han forstår ikke selv, at det her arbejde skal udføres om natten, fortæller Mark Madsen.

  Banedanmark er på det her tidspunkt i gang med at forberede elektrificeringen af det danske jernbanenet. Der skal skaffes plads til master og køreledninger.

  Det har ikke været muligt at få en forklaring fra Banedanmark på episoden, og hvorfor parret ikke var blevet varslet i forvejen.

  På det seneste har der været relativt stille omkring huset i Tilst, der ligger lige ved en bro over jernbanen mellem Aarhus og Randers.

  Men om få måneder kommer Banedanmark tilbage for at gøre jernbanestrækningerne ved Aarhus klar til el-tog, der efter planen skal køre fra 2027. Der skal blandt andet rives en bro ned tæt på Sally og Mark Madsens hus.

  Parret har fået at vide, at arbejdet begynder i slutningen af november og strækker sig næsten et år. I perioder vil det larme rigtig meget. Og meget af den larm kan komme om natten, i weekender og ferier – og på helligdage.

  Et nyt lovforslag vil lade Banedanmark slippe udenom kommunernes støjgrænser, når jernbanerne skal elektrificeres i den kommende tid. I hvert fald hvis støjkravene betyder, at jernbanen bliver væsentligt forsinket eller dyrere.

  I Aarhus Kommune er de meget utilfredse med regeringens lovforslag. Støjgenerne kan nemlig ramme flere tusinde borgere i Aarhus-området.

  Ved Gammel Viborgvej i Tilst, hvor Sally og Mark Madsen bor, er det op mod 1.000 boliger, som kan blive ramt i perioder næste år. Og i Brabrand er det op mod 130 boliger. Det fremgår af Banedanmarks egne beskrivelser af arbejdet.

  Sally og Mark Madsen forstår godt, at Banedanmark er nødt til at arbejde på skæve tidspunkter for at færdiggøre elektrificeringen af jernbanenettet, men efterlyser bedre planlægning.

  Det er Sally Ingemann Madsen ked af.

  - Det kommer til at gå ud over vores familie, og vi har børn, der gerne skal op og i skole hver dag. Jeg tror, det bliver rigtig hårdt for os, og vi risikerer at blive ramt på helbredet, siger hun.

  Ifølge de dokumenter, som parret har modtaget, er noget af det mest støjende arbejde planlagt til at foregå i den kommende vinterferie og påskeferie.

  - Vi er ikke de mest velbemidlede, så vi kan ikke bare rejse af sted med en flyver. Vi havde planlagt at skulle være i haven i de ferier, men som det ser ud nu, kommer vi ikke til at kunne opholde os i vores egen bolig i de ferier. Jeg ved ikke, hvad vi skal stille op, siger Sally Madsen.

  Parret kan godt forstå, at arbejdet med elektrificeringen af jernbanenettet er nødvendigt, men de efterlyser bedre planlægning.

  - Jeg kan da godt forstå det. Det vil også være rart at slippe for dieselos, nu man bor så tæt på. Men vi skal jo leve under det her, så vi håber, at de tilgodeser os, siger Mark Madsen, der ikke er afvisende over for at tage imod et eventuelt tilbud om genhusning:

  - Men vi er udfordrede, fordi vi har børn og hund, og det er jo ikke kun én gang, de skal larme. De har det lagt støjende arbejde i mange forskellige perioder. Så vi tror, det kan blive et problem, siger han.

  Hvis lovforslaget bliver vedtaget, kan transportminister Benny Engelbrecht (S) fra 1. januar tilsidesætte støjkrav i kommunerne, hvis de betyder, at elektrificeringen af jernbanen bliver væsentligt forsinket eller dyrere.

  Til gengæld kan naboerne få kompensation eller mulighed for at blive genhuset. Det står der i hvert fald i lovforslaget.

  Kortet herunder giver en status på elektrificeringen af jernbanenettet fra marts 2020:

  Men ifølge Ellen Margrethe Basse, der er professor i miljøret på Aarhus Universitet, giver lovforslaget reelt ikke naboerne krav på nogen af delene.

  - De kan håbe på, at de kan få en kompensation og tilbudt at kunne overnatte på et hotel, men det har de ikke retskrav på, siger hun.

  Loven giver så at sige mulighed for at sætte den almindelige miljølovgivnings støjkrav ud af kraft, forklarer Ellen Margrethe Basse.

  - Man fratager reelt borgerne en reel beskyttelse, som skal gælde i forhold til støj og for at få mulighed for at klage. Man overdrager vidtgående kompetencer til den myndighed, som selv gennemfører projektet. De skal selv vurdere, om borgerne har ret til kompensation eller kan få overnatning. Der er ingen retskrav i loven, og det er yderst uheldigt, siger professoren.

  Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, bakker op om regeringens lovforslag.

  Han har lagt vægt på, at det er transportministeren selv, der skal tage ansvaret, hvis støjkravet skal sættes ud af spillet.

  Men reelt kommer vurderingen til at ligge et andet sted, vurderer Ellen Margrethe Basse.

  - I forarbejderne står der, at det er uddelegeret fra ministeren til Banedanmark. Det er ikke ministeren som sådan, der kommer til at træffe beslutningen, siger hun.

  Dansk Folkeparti støtter også loven, og transportordfører Hans Kristian Skibby (DF) lægger også vægt på, at loven skal give mulighed for at give kompensation til de støjplagede naboer.

  Men den mulighed er altså heller ikke juridisk sikret, siger Ellen Margrethe Basse.

  - Det er jo ikke en ret. Loven er formuleret sådan, at man kan, men ikke skal, og samtidig er det i praksis Banedanmark, der får den kompetence, siger hun.

  Det har ikke været muligt at få en kommentar fra transportminister Benny Engelbrecht (S), men Socialdemokratiets Malte Larsen, der er medlem af Folketingets transportudvalg, erkender, at det kan blive nødvendigt at ændre i lovforslaget for at give naboer ret til kompensation eller genhusning.

  - Det er et super godt bidrag at få ind her i høringsfasen, hvor vi arbejder med lovforslaget og har det på vej igennem udvalget. Tanken er jo netop, at vi skal stille borgerne, som må lide, bedre end i dag og give dem nogle muligheder, mens arbejdet står på, siger Malte Larsen.

  Så du vil arbejde for, at det bliver et retskrav at kunne få kompensation eller mulighed for overnatning et andet sted?

  - Ja, det kunne være lækkert at få med igennem her. Om det er muligt, må vi kigge på i udvalgsarbejdet, men det lyder som en rigtig god ide at få båret med ind i arbejdet, siger Malte Larsen.

  Han mener ikke, at der er nogen vej uden om, at Banedanmark skal arbejde om natten, i weekender, ferier og på helligdage.

  - Der er groft sagt to muligheder ved elektrificering: Enten arbejder man i dagtimerne, og dermed kan togene ikke kører, når der er passagerer til det. Ellers arbejder man om natten og generer borgere lige i nærheden, siger Malte Larsen.

 42. Husker du den første iPod? Sådan har den formet den teknologi, du bruger i dag

  Design og farveudvalg har ændret sig gennem iPod'ens levetid, men allerede den første version havde flere banebrydende features, som har præget den teknologiske udvikling siden. (Foto: Wikimedia Commons)

  Du står og venter på bussen, mens du pludselig får en uimodståelig trang til at høre musik.

  Året er 2001, og du hiver din trofaste discman op af lommen for at smække den nyeste med Safri Duo på.

  Sammen med en tidlig version af Mp3-afspilleren, med plads til 8-10 sange, er det din bedste mulighed for at høre musik på farten.

  Men det ændrer sig brat den 23. oktober 2001, hvor Apple lancerer iPod Classic.

  Med fem gigabyte hukommelse og sloganet ’1.000 sange i din lomme’ brager den firkantede musikafspiller ind på markedet og gør især teenagelivet langt federe.

  Pludselig kan man købe sange enkeltvis i det nyopfundne iTunes og skabe sig et stort musikbibliotek, som nemt kan overføres til den lille, bærbare enhed.

  Selvom den klassiske iPod næsten er lagt i graven før sin 20 års fødselsdag, kan du med rette sende den en venlig tanke, når du i dag bruger din smartphone eller hører musik via streamingtjenester som Spotify.

  Det fortæller Nicolai Franck, som er ekspert i forbrugerteknologi og redaktør på mediet Techliv.dk.

  - IPod’en er sammen med iTunes startskuddet til, at vi begynder at købe og abonnere på digitalt medieindhold, som vi kan forbruge, mens vi er på farten. Det er forløberne for iPhone og App Store, som senere har givet grobund for blandt andet musikstreamingtjenester, siger han.

  I samarbejde med sin partner-in-crime, iTunes, tager iPod Classic verden med storm.

  Digital musik er pludselig tæt på den samme høje kvalitet, som man var vant til fra CD’en, og man kan selv håndplukke sine favoritsange.

  iPod'en blev lynhurtigt populær, fortæller Nicolai Franck.

  - Det blev en dille, som på virkelig kort tid smittede millioner af mennesker. Drejeskiven, man brugte til at vælge sange med, var super intuitiv og gjorde iPod let at betjene, og der kom hurtigt prestige i at gå rundt med de karakteristiske hvide høretelefoner, så folk kunne se, at man havde en iPod, siger han.

  Men udviklingen på området er kun lige startet.

  I årene efter iPod Classics indtog lancerer Apple en række modeller, som formentlig vækker minder hos mange.

  Den slankere iPod Nano, den lillebitte iPod Shuffle og ikke mindst iPod Touch, hvor man kan bruge pølsefingrene til at styre direkte på skærmen.

  • iPod Classic åbnede ballet i 2001, og havde plads til omkring 1000 sange i den første udgave. (Foto: Wikimedia Commons)
  • I 2004 lancerede Apple iPod Mini, som kun blev lavet i cirka to år. Den havde både et mindre display og var smallere, end den oprindelige iPod Classic. (Foto: Wikimedia Commons)
  • I 2005 kom en endnu mindre udgave på banen: iPod Shuffle. Den lillebitte firkant havde intet display og en langt mindre hukommelse - men den var sindssygt nem at have med sig, og blev blandt andet populær blandt løbere. (Foto: Wikimedia Commons)
  • 2005 blev også året, hvor iPod Nano tog over for iPod Mini. Designet blev endnu slankere, men stadigvæk mindre end den klassiske variant. (Foto: Wikimedia Commons)
  • I 2007 dukkede iPod Touch op, og pludselig var nærmest hele iPod'en et stort display, som man ovenikøbet kunne trykke på direkte med fingrene. (Foto: Wikimedia Commons)
  1 / 5

  Og det danner fundamentet for et stykke teknologi, som mange ville have svært ved at leve uden i dag, fortæller Nicolai Franck.

  - Det helt store skridt i udviklingen er uden tvivl den første iPhone. Pludselig er det ikke bare 1.000 sange i din lomme, men en hel computer, som Steve Jobs introducerer som telefon, iPod og internet-device i én.

  I kølvandet på iPhone kommer også AppStore, som giver andre virksomheder mulighed for at byde ind med apps.

  Det bliver en del af startskuddet til de mange streamingtjenester, vi kender i dag.

  Det er sjældent, at man til en 20-års fødselsdag snakker om, at fødselsdagsbarnet allerede er udbrændt.

  Men sådan er det efterhånden med iPod’en.

  Apple har ikke produceret nye iPod Classics siden 2014, og bare få år efter ’uddør’ varianterne Shuffle og Nano også.

  Den eneste type iPod, du stadigvæk kan købe, er iPod Touch, som fik sin sidste opdatering i 2019.

  Tiden er ganske enkelt løbet fra musikafspilleren, selvom der kun er gået 20 år, fortæller Nicolai Franck.

  - iPod var det ultimative forbrugerprodukt i sin tid. Den ramte en perfekt storm, hvor musikken blev til filer, internettet blev til en handelsplads, og en harddisk kunne passes ind i et apparat, der kunne være i lommen. Og så var den til at betale, siger Nicolai Franck.

  I dag er vi vant til at have millioner af sange til rådighed på diverse streamingtjenester.

  Det kan virke vildt, at vi på 20 år er kommet fra CD’er og discman til, at vi kan have musik fra tusindvis af kunstnere fra hele verden på én og samme telefon.

  Men teknologien udvikler sig hurtigt, og det mest bemærkelsesværdige ved iPod’ens død er måske i virkeligheden, at det er Apple selv, der udkonkurrerede den med introduktionen af iPhone, mener Nicolai Franck.

  - Havde de ikke gjort det, kunne iPod-navnet nemt have stået på listen over brands som Kodak og Blockbuster, der blev kørt over af den teknologiske udvikling. Nu står Apple så i stedet som et af verdens mest værdifulde firmaer. iPod kickstartede den udvikling, og iPhone fuldførte den, siger han.

 43. Dansk ambassadør og ni andre er erklæret uønskede i Tyrkiet efter opfordring til at løslade aktivist

  Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har beordret sit udenrigsministerium til at erklære ti ambassadører, heriblandt den danske, for 'persona non grata' - eller uønskede i Tyrkiet.

  Det skriver AP.

  Det sker, da ambassadørerne i en fælles erklæring har opfordret til løsladelsen af aktivisten Osman Kavala, som siden 2017 har siddet fængslet i Tyrkiet.

  Osman Kavala er tiltalt for at have givet økonomisk støtte til at arrangere regeringskritiske protester og for at have deltaget i det fejlslagne militærkup i landet i 2016. Han nægter sig skyldig i begge dele.

  Ud over Danmark har Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Frankrig, Holland, USA, Canada og New Zealand underskrevet brevet.

  At erklære ambassadører for 'persona non grata' er typisk det første diplomatiske skridt inden en reel udvisning.

 44. Retssag mod tidligere italiensk minister er begyndt: Matteo Salvini er anklaget for kidnapning i sag om migranter på et skib

  I dag er retssagen mod den tidligere italienske indenrigsminister Matteo Salvini begyndt.

  Matteo Salvini, der er formand for højrefløjspartiet Lega, er anklaget for kidnapning og frihedsberøvelse, efter at han i 2019 nægtede et redningsskib med 147 migranter ombord at gå i land i Italien.

  I stedet måtte migranterne, som var blevet reddet på Middelhavet ud for Libyen, blive på skibet på åbent hav i flere uger.

  - Det er surrealistisk at skulle gennemgå en retssag, fordi jeg gjorde mit job, sagde Matteo Salvini ifølge AP under den første dag i retssagen.

  Matteo Salvini var på daværende tidspunkt indenrigsminister i regeringen bestående af Femstjernebevægelsen og hans parti Lega. Regeringen førte en hård flygtningepolitik, og der er flere eksempler på, at skibe med migranter ombord er blevet afvist adgang til italienske havne.

  Ifølge Reuters står Matteo Salvini til op mod 15 års fængsel, hvis han findes skyldig i anklagerne.

 45. 91-årig på valgplakaten: Det er næppe på skolerne, at man finder mine stemmer

  91-årige Peter Scherning er ikke bange for at for at prøve noget nyt. I en moden alder stiller han således for første gang op til kommunalvalget, hvor han er på stemmesedlen for De Konservative i Middelfart Kommune.

  - Det er klart, at når det er de ældre, som jeg har med at gøre, så anbringer vi vores plakater, hvor de ældre er. Jeg forventer ikke, at vi skal ud på skolerne, for det er næppe der, at man finder mine stemmer, sagde Tscherning, da hans valgplakat i dag kom op i lygtepælene på Vestfyn.

 46. 1.262 nye coronasmittede det seneste døgn

  1.262 personer er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn. En person er død med covid-19.

  Der er nu 156 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er 12 flere end i går.

  16 af dem ligger på intensiv, og 9 af dem har brug for hjælp fra en respirator til at trække vejret.

  Dagens smittetal fra Statens Serum Institut er baseret på 82.573 PCR-test.

  Det svarer til, at 1,53 procent af de testede har været smittet med covid-19.

 47. Nyt luftangreb mod Tigray tvinger FN-fly til at vende om

  Et FN-fly måtte i går vende om i luften på grund af et igangværende luftangreb mod Mekele, hovedbyen i Tigray-provinsen

  Det oplyser FN ifølge The Guardian.

  Gårsdagens bombardement af Mekele er ifølge de etiopiske myndigheder det femte på en uge, beretter det britiske medie.

  Røg over Mekele efter et luftbombardement i onsdags. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

  FN-flyet havde 11 nødhjælpsarbejdere ombord, der skulle til den hårdt prøvede Tigray-provins, hvor regeringsstyrker kæmper mod en tigrinsk oprørshær. Kampene er gået hårdt ud over områdets civile befolkning. Ifølge FN har syv millioner mennesker - herunder fem millioner i Tigray - behov for humanitær hjælp.

  - 400.000 af dem befinder sig i det, man kalder en hungerlignende situation. Det vil sige, at de reelt risikerer at dø af sult, så det er en utrolig desperat situation, siger Søren Bendixen, DR's Afrika-korrespondent.

 48. Olympisk sprinter fundet død i Ecuador

  Den ecuadorianske sprinter, Alex Quinonez, er fredag aften fundet død i sit hjemland.

  Ifølge mediet El Universo blev Quinonez og en anden mand fredag skudt og dræbt i en del af Guayaquil, der er Ecuadors største by.

  Vidner fortæller til mediet, at en bil ankom til gerningsstedet, hvor flere personer steg ud og skød mod ofrene.

  Sprinteren gjorde sig mest bemærket på 100- og 200meter-distancerne.

  Ved OL i 2012 slog han national rekord, da han løb i tiden 20.28 sekunder i det indledende 200meterløb. Senere sluttede han som nummer syv i finalen.

 49. Regeringen: EU-direktiv om barsel skal kun gælde lønmodtagere

  Den nuværende barselslovgivning skal ændres, efter et EU-direktiv har pålagt alle medlemslande at øremærke minimum to måneders barsel til begge forældre.

  Men regeringen vil have, at selvstændige skal være undtaget de nye regler.

  - Der er nogle særlige vilkår for selvstændige, som gør, vi ikke synes, de skal omfattes, siger beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet Henrik Møller.

  Og det kan lade sig gøre at lave særlige regler for selvstændige. For direktivet fra EU omfatter kun lønmodtagere. Dermed kan medlemslandene selv beslutte, om reglerne også skal gælde selvstændige.

 50. Verdensetter i tennis dropper sæsonens sidste turnering

  Den forsvarende Wimbledon-mester og etteren på kvindernes verdensrangliste i tennis, Ashleigh Barty, kommer ikke til at svinge ketsjeren til flere turneringer i år.

  Det meddeler australieren ifølge Ritzau lørdag.

  - Jeg vil gerne lade alle vide, at jeg ikke konkurrerer i flere turneringer i 2021. Inklusive WTA Finals i Mexico, siger Barty ifølge AFP.

  Den 25-årige tennisstjerne er forsvarende mester i WTA Finals, der senest blev afholdt i 2019.

 51. Mistænkt for krigsforbrydelser i Syrien: To formodede IS-kvinder i Sverige er løsladt

  Torsdag aften blev tre kvinder anholdt i Sverige, efter at de var vendt tilbage fra Syrien. Kvinderne er under mistanke for at have begået krigsforbrydelser.

  Men nu er to af kvinderne blevet løsladt, oplyser den svenske anklagemyndighed ifølge Aftonbladet.

  - For de to kvinder, der er blevet løsladt, er de foreløbige undersøgelser stadig i gang, men der er ingen grund til, at de mistænkte skal tilbageholdes, lyder det fra kammeranklagerne Reena Devgun og Hanna Lemoine i en pressemeddelelse ifølge Aftonbladet.

  Den tredje kvinde afhøres fortsat ifølge Ritzau.

  Den svenske anklagemyndighed har indtil i morgen klokken 12 til at beslutte, om de vil begære kvinden varetægtsfængslet.

  De tre kvinder landede torsdag eftermiddag i Sverige sammen med i alt otte børn.

Mere fra dr.dk