Nyheder

BILLEDSERIE: Julemænd indtog sommervarmen

Overblik

 1. 23. jul 2013
  BILLEDSERIE: Julemænd indtog sommervarmen
  • Børnehavebørn og andre besøgende kiggede interesseret med, da julemændenes Verdenskongres indtog Bakken, nord for København. (Foto: Torkil Adsersen © Scanpix)
  • Julemænd og nissepiger skulle konkurrere i en utraditionel udgave af 5-kamp på Bakken. (Foto: Torkil Adsersen © Scanpix)
  • Det har du vist ikke set før - fodboldspillende julemænd. (Foto: Torkil Adsersen © Scanpix)
  • Nu skal du ikke køre fra nissemor. (Foto: Torkil Adsersen © Scanpix)
  • Elvis lever stadig i bedste velgående, som rock-nisse. (Foto: Torkil Adsersen © Scanpix)
  • Hop hop hop - en af disciplinerne, julemændene skulle i gennem var at hoppe over forhindringer. (Foto: Torkil Adsersen © Scanpix)
  • Julesang på Bakken i 30 graders varme. (Foto: Torkil Adsersen © Scanpix)
  • Det er ikke kun rensdyr-trukne kaner, julemænd kan køre, også radiobiler kunne blive et foretrukken transportmiddel. (Foto: Torkil Adsersen © Scanpix)
  • De danske julemænd dystede mod de udlandske i en utraditionel 5-kamp. (Foto: Torkil Adsersen © Scanpix)
  1 / 9

  Solen skinner, temperaturen har passeret de 25 grader og julen ligger unægteligt langt fra vores tanker - men nogen har allerede taget hul på julestemningen.

  I disse dage afholdes den årlige Julemændenes Verdenskongres i Danmark, for at fejre, at der er et halvt år til juleaften.

  Der skal kæmpes mellem de udenlandske og danske nissemænd i en utraditionel 5-kamp, som foregår på Dyrehavsbakken, nord for København.

  Til Verdenskongressen deltager julemænd fra blandt andet Danmark, Norge, Sverige, Grønland, Spanien, Tyskland, USA og Japan og man kårer hvert år Årets Julemand.

 2. 2 min. siden

  Formodet pirat har fået amputeret benet: Advokater anklager Danmark for at henrette uden rettergang

  Presset stiger på Danmark, hvor fire levende samt fire døde pirater fortsat er tilbageholdt - uden en løsning i sigte. (Foto: STAVROS IOANNIDES © Ritzau Scanpix)

  En formodet pirat på Esbern Snare har fået amputeret benet efter skudskader. Fire andre ligger døde i skibets kølerum. En sjette er formentlig druknet og tre andre sidder fængslet i trådbure ombord.

  Det er nu gået 10 døgn siden Frømandskorpsets ildkamp mod formodede pirater i Guineabugten.

  Imens stiger presset på Danmark for at finde en løsning.

  - Det er en super kompleks situation, der skal løses virkelig hurtigt, siger seniorforsker Katja Lindskov Jacobsen fra Center for Militære Studier, der netop har udgivet en FN-rapport om pirateri i Guineabugten.

  - Vi har mindst fire døde og fire tilbageholdte. De kan ikke blive ved at være der og alle står og kigger på Danmark og forventer, at der bliver fundet en løsning på problemet, siger hun.

  Problemet opstod onsdag i forrige uge, hvor den danske fregat Esbern Snare forsøgte at stoppe et mistænkeligt fartøj, der havde kurs mod flere handelsskibe.

  Fregatten er sendt til Guineabugten, hvor missionen er at sikre fri passage for handelsskibe samt forebygge og bekæmpe pirateri.

  Trods flere varselsskud, så stoppede det mistænkelige fartøj ikke. I stedet åbnede de ombordværende ild mod Frømandskorpsets soldater samt fregattens Seahawk-helikopter.

  Frømandskorpset skød tilbage og fire formodede pirater mistede livet i skudvekslingen, mens en femte blev såret.

  Det var i en motorbåd som denne, at Frømandskorpset kom i ildkamp med formodede pirater. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix Denmark)

  Tidligere i denne uge kom det frem, at en femte person formentlig mistede livet, da vedkommende faldt overbord og ikke blev fundet igen.

  - På baggrund af informationer fra de tilbageholdte pirater har vi gennemgået videomaterialet. Vi er kommet til den konklusion, at det ikke kan afvises, at der var ni personer ombord på pirat-fartøjet. Det er overvejende sandsynligt, siger flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen fra Søværnet.

  I alt blev fire personer - antageligvis sørøvere - taget med ombord på Esbern Snare, hvor de stadig er tilbageholdt.

  Sagen har vakt opsigt, fordi det på forhånd stod klart, at det ikke var lykkedes Danmark at indgå overdragelsesaftaler om retsforfølgelse med nogle af kyststaterne, da fregatten sejlede afsted.

  Opgaven var at afskrække pirater, slog forsvarsministeren fast før afrejsen. Ikke at fange dem eller jage dem.

  Hvis vi ikke får en overleveringsaftale på plads, så risikerer vi, at vi kan blive nødt til at sætte pirater på fri fod, er det rigtigt forstået?

  - Formålet med at være i Guineabugten er ikke at fange pirater. Vi er ikke til stede for at jagte pirater og for at fange dem og sætte dem bag tremmer. Men hvis det alligevel sker, så er der også retningslinjer for det. Og ikke mindst arbejdes der intenst med at få de sidste aftaler på plads med landene i lokalområdet, sagde Trine Bramsen (S) i oktober.

  Ikke desto mindre er det nu situationen. Overleveringsaftalerne kom ikke på plads og fire formodede pirater ombord på Esbern Snare er fanget i et ingenmandsland.

  Derfor arbejder jurister og embedsmænd fra Forsvarsministeriet, Justitsministeriet og Udenrigsministeriet på at finde en løsning.

  Arbejdsgruppen ønsker ikke at kommentere sagen, før Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) er færdig med at efterforske og eventuelt har rejst tiltale.

  - Man må antage, at arbejdsgruppen har flere løsninger i spil og at de har utrolig travlt lige nu, siger seniorforsker Katja Lindskov Jacobsen.

  Havde aftalen været på plads, så havde vi også vidst, hvor vi kunne sejle ind og overdrage piraterne.
  Katja Lindskov Jacobsen, seniorforsker

  - Havde aftalen været på plads, så havde vi også vidst, hvor vi kunne sejle ind og overdrage piraterne. Det har vi ikke, konstaterer hun.

  Hvis arbejdsgruppen ikke lander en aftale kan det ende med, at de formodede pirater - der vel at mærke har skudt mod danske styrker og beskadiget dansk materiel - skal slippes fri.

  - Ingen havde ønsket sig, at der skulle være dødsfald på denne måde. Men det er situationen, fordi piraterne skød efter først vores helikopter og senere vores frømænd, siger Trine Bramsen nu.

  - Derfor står vi nu i en situation, som vi håndterer efter alle juridiske forskrifter. Men uanset hvor mange aftaler vi havde haft på forhånd, så er det stadigvæk en situation, hvor man skulle vurdere den konkrete sag og hændelse og det er der, vi står nu, siger Trine Bramsen.

  Samtidig opfordrer en sammenslutning af nigerianske havretsadvokater nu til, at Danmark kaster lys over episoden - for at undgå bekymring og mane rygter til jorden.

  - Ud fra hvad vi ved om episoden, så kunne der lige så godt være tale om henrettelser uden rettergang, siger Emeka Akabogu, advokat med en doktorgrad i maritim lovgivning, til DR Nyheder.

  Han udtaler sig på vegne af brancheforeningen for nigerianske havretsadvokater, NMLA.

  - Når det antydes, at nigerianske statsborgere er blevet henrettet uden rettergang så er det klart, at der er grund til at være bekymret. Vi repræsenterer ikke nigerianske myndigheder, men vi har bedt dem om at 'uppe deres game' i sagen, siger han.

  Samtidig opfordrer han nu SØIK og Forsvaret til at åbne efterforskningen af sagen for de lokale myndigheder.

  - Vi har endnu ikke set fakta der beviser, at der var tale om pirateri og vi har ikke set beviser på, at der var et forestående angreb på et skib. Så under visse omstændigheder kan det tolkes som en summarisk henrettelse. Derfor er det vigtigt at få afhørt de involverede, siger han.

  Emeka Akabogu opfordrer til, at Danmark og Nigeria enes om, at de tilbageholdte skal retsforfølges i Nigeria.

  - Sagen skal for en nigeriansk ret, fordi det skete lige uden for den nigerianske søgrænse. Desuden har vi lovgivningen og de juridiske rammer på plads, konstaterer Emeka Akabogu, der understreger, at han støtter kampen mod pirateri.

  - Vi er lige så bekymrede som alle andre over pirateriet og støtter alle indsatser for at fjerne problemet fra vandet. Men det skal ske under ordnede forhold, der tager højde for lokale rettigheder og forhold.

  Katja Lindskov Jacobsen forklarer, at Nigeria sammen med Togo er de første lande langs kysten, der har afsagt domme efter nye anti-pirateri-love.

  Det skete i sommerens løb.

  - Meget peger på Nigeria som en interessant spiller at have dialog med. Det ved jeg, at vi allerede har. Nigeria er en meget stolt nation og hvis det er deres statsborgere, vi har på fregatten, vil det give bedst mening, at det er Nigeria vi laver en overleveringsaftale med, siger hun.

  Flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen fortæller, at skudhullerne i Frømandskorpsets båd nu er blevet lappet.

  - Jeg håber piraterne indser, at vi tager vores opgave alvorligt og vi tager handelsskibenes sikkerhed meget alvorligt. Hvis man skyder på os, så håber jeg virkelig det rygtes, at det er bedst at overgive sig, siger han.

  De tre tilbageholdte i skibets celler er blevet tilbudt telefonopkald hjem. Den fjerde tilbageholdte er på skibets hospital, men kræver fortsat pleje lidt endnu.

  - Så vidt jeg er orienteret, så har vedkommende fået benet amputeret, fordi der var kraftige skader i underbenet, siger Carsten Fjord-Larsen.

  Det er Militærpolitiet, der døgnet rundt bevogter de tilbageholdte ombord.

  - Det kan besætningen blive ved med, så lang tid situationen kræver det. Selvfølgelig kræver det en indsats 24-7, men det er vi forberedt på, siger han.

  Senest onsdag skal Københavns Byret igen tage stilling til varetægtsfængslingen.

 3. 2 min. siden

  Tredje skyderi på to døgn i hovedstadsområdet: Ung mand er i 'meget kritisk tilstand'

  (Arkivfoto) Tre skyderier har der været i hovedstadsområdet de seneste par døgn. Her er det fra Nørrebrogade, hvor en 27-årig mand i torsdags blev dræbt. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

  Københavns Politi er på jagt efter en gerningsmand, efter en person blev skudt på Frederiksberg i aftes.

  Manden, der beskrives som ung, er i meget kritisk tilstand, fortalte Rasmus Bernt Skovsgaard, der er politiinspektør hos Københavns Politi, ved et pressemøde lørdag aften.

  Politiet fik en anmeldelse klokken 21.38 om, at der var afgivet skud på en vandpibecafé på Åboulevarden, der deler den københavnske bydel Nørrebro og Frederiksberg.

  - Mange patruljer var relativt hurtigt fremme på stedet, hvor vi kunne konstatere, at der havde været fire-seks personer inde på vandpibecaféen. En ung mand var ramt af skud, sagde Rasmus Bernt Skovsgaard.

  Københavns Politi leder efter en ung mand med mørkt hår og fuldskæg, der er cirka 175 centimeter høj.

  Han bar mørkt tøj, sort jakke, sorte eller blå bukser, sorte sko, sorte handsker og sort mundbind.

  Efter han havde affyret skud, løb han ifølge politiet ind mod centrum og gjorde ophold ved en Netto, hvor han blev fanget af et overvågningskamera.

  Her ses den formodede gerningsmand, som blev fanget af et overvågningskamera i en Netto tæt på gerningsstedet. (© Københavns politi)

  Torsdag eftermiddag blev en 27-årig mand dræbt af skud på Nørrebrogade i København. Her er en 21-årig svensktalende mand og en 18-årig dansk mand blevet sigtet og varetægtsfængslet frem til 22. december.

  De nægter sig begge skyldige.

  Ifølge DR Nyheders oplysninger havde den dræbte tilknytning til banden NNV, hvilket ifølge politiet kan spille en rolle i sagen.

  NNV står for Nørrebro/Nordvest.

  • Politiet var massivt tilstede på Nørrebro torsdag eftermiddag, efter en person blev skudt på åben gade. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)
  • Siden er der lagt blomster på gerningsstedet. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
  • Og politiet har været på Nørrebro med en mobil politistation efter skyderiet. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Fredag ved middagstid blev en 17-årig dreng dræbt af skud i en frisørsalon i Islev i Rødovre Kommune. Ifølge politiet var han bulgarsk statsborger.

  En 15-årig dreng og en 28-årig mand blev såret ved skyderiet.

  To formodede gerningspersoner er endnu ikke pågrebet.

  Politiet har indtil videre ikke kunnet oplyse, om episoderne har forbindelse til hinanden.

  Rasmus Bernt Skovsgaard siger lørdag aften, at politiet i København altid er meget forsigtige med at konkludere, hvad der er årsag til sådanne episoder. Men lørdagens skyderi gør, at de i højere grad end tidligere arbejder ud fra en hypotese om, at de er relateret til bande- og rockermiljøet.

  - Det er klart, at med de episoder og hændelser, der har været, er det en hypotese, der fylder mere og mere, siger han.

  Også Københavns Vestegns Politi har vurderet, at skudepisoderne kan være forbundet til konflikter i rocker- og bandemiljøet.

  Både Københavns Politi og Københavns Vestegns politi har efter skyderierne oprettet visitationszoner. På Vestegnen gælder det i dele af Rødovre og Herlev, mens det i København er i dele af bydelene Nørrebro og Nordvest.

  Det betyder, at politiet i de områder har ret til at kropsvisitere enhver uden konkret mistanke.

  Visitationszonerne gælder til 17. december.

 4. 5 min. siden

  Indiske sikkerhedsstyrker dræber mindst 11 ved en fejl

  Mindst 11 indere er ved en fejl blevet skudt ned af sikkerhedsstyrker i den indiske delstat Nagaland, der ligger ved grænsen til Myanmar. Det skriver det indiske medie Times of India ifølge Reuters.

  Man har påbegyndt en undersøgelse for at fastslå, om hændelsen var et tilfælde af forkert identitet, oplyser politiet i området.

  Den indiske indenrigsminister, Amit Shah, fordømmer den uheldige hændelse.

  - Statens regering vil grundigt undersøge denne hændelse for at sikre retfærdighed til de efterladte familier, skriver han på Twitter.

  Ifølge Times of India var det meningen, at sikkerhedsstyrkerne skulle udføre en aktion imod oprørere i Nagaland, der blandt andet kæmper for, at delstaten skal være selvstændig.

 5. 11 min. siden

  Én af Disneys største succeser fylder 30 – og det er stadig en af verdens bedste tegnefilm

  (© Disney)

  Okay, du tænker måske, det lyder fjollet, men selvom jeg er en voksen mand på 33 år, har jeg altid knuselsket 'Skønheden og udyret'.

  Det er fjollet, fordi filmens hovedkarakter er en fiktiv Disney-prinsesse, der forvilder sig ud i skoven for at finde sin far, som er taget til fange på et afsidesliggende slot beboet af forheksede tjenere og et skrækindjagende udyr.

  Belle, som filmens heltinde hedder, tager farens plads, bliver Udyrets fange og dernæst venner med de forheksede tjenere, som er blevet forvandlet til alt fra lysestager til tepotter. Og nå ja, så forelsker hun sig i Udyret, som viser sig at være meget mere end et behåret, frådende bæst.

  Jeg har hverken besøgt slotte med forhekset inventar eller indehavere med kløer og hugtænder. Men Disney-filmen fra 1991, som var den første tegnefilm nogensinde, der blev nomineret til en Oscar for bedste film, har altid haft en helt særlig plads i mit hjerte.

  Det har den stadig i 2021. I anledning af filmens 30-års fødselsdag har jeg derfor endnu engang begivet mig mod det forheksede slot langt, langt ude i skoven.

  Jeg kan ikke huske præcis, hvornår jeg så 'Skønheden og udyret' første gang. Men den har fulgt mig siden barndommen, hvor jeg sled vhs-båndet op sammen med min jævnaldrende fætter og kusine.

  Som barn var det filmens eventyrlige fortælling, den vidunderlige musik og de fejende flotte billeder, der fangede min opmærksomhed. Og ja, selvfølgelig også de finurligt forheksede tjenestefolk og bogormen Belle, som jeg allerede som barn kunne spejle mig i.

  Det giver god mening ifølge Kirsten Drotner, der professor i medievidenskab ved Syddansk Universitet og blandt andet har skrevet bogen 'Disney i Danmark: at vokse op med en global mediegigant'.

  - Hvis historierne er gode, er børnene på. For børnene er det udelukkende fortælleuniverset, der betyder noget.

  Og fortælleuniverset var der i dén grad styr på i 'Skønheden og udyret', mener Kirsten Drotner:

  - Det er et velafprøvet koncept, som Disney ved virker. Det virker, fordi det trækker på nogle meget grundlæggende interesser i os alle, som handler om, at man kan forandre og forvandle sig.

  Det er Belle, der i 'Skønheden og udyret' repræsenterer evnen til at forandre og forvandle sig. Og for mig viser hun også, at det hele nok skal gå, selvom jeg måske ikke altid føler, at jeg passer ind i de miljøer, jeg færdes i.

  Måske er det ligefrem godt, hvis man tør være en "meget mærkelig mademoiselle", som der bliver sunget om hende i filmen.

  Sådan har den 31-årige 'Skønheden og udyret'-fan Diana Haugland Jensen det også:

  - Belle har været en rollemodel for mig, som jeg har spejlet mig rigtig meget i. Da jeg blev gammel nok til at læse skønlitteratur, lænsede jeg biblioteket for bøger. Nogle i skolen spurgte lidt drillende, hvorfor jeg ikke spillede fodbold, men jeg ville hellere bare læse, forklarer hun.

  - Og når Belle gjorde det i filmen, følte jeg også, jeg kunne tillade mig det.

  Disney postulerer, at Belle er en helt ny slags heltinde, forklarer ph.d. Maja Rudloff: - Hun læser bøger, er intelligent, vil ud at se verden og vil en masse med sit liv. Det er i hvert fald sådan, Disney sælger os 'Skønheden og udyret'. Virkeligheden er dog mere nuanceret, understreger Disney-specialisten. (© Disney)

  Mens det nok er "en måneds tid siden", at Diana Haugland Jensen sidst har set filmen, så ser jeg den selv rundt regnet en gang om året – og altså senest i forbindelse med dens 30-års jubilæum.

  Jeg tyr især til den, hvis jeg skal stene på sofaen efter en hård uge. Her virker filmen som et tæppe af tryg og velkendt underholdning. Og når verden indimellem går mig imod, tilbyder den mig en salvende flugt fra virkelighedens krav og forventninger.

  Det er især Belles skyld, fordi hun vil så meget mere, end indbyggerne i hendes landsby kan forstå. Faktisk indkapsler hun i filmens første minutter selve den følelse, jeg voksede op med som barn i Nordjylland, når hun synger:

  "Jeg længes ud mod fjerne horisonter / Jeg vil have liv og eventyr / Og jeg tænker ofte på / Om dog bare nogen så / Jeg vil mere, end de kan forstå."

  Belle har slået sig ned med en bog på torvet i sin landsby, mens hun længes væk. (© Disney)

  Jeg følte mig nemlig altid lidt anderledes, lidt ved siden af som barn – uden at jeg helt kunne sætte ord på det. I dag ved jeg, at i hvert fald en del af det skyldtes, at jeg voksede op som et homoseksuelt menneske i en heteroseksuel verden.

  Når der blev holdt børnefødselsdage, inviterede man som dreng enten klassens andre drenge eller hele klassen. Jeg ville hellere bare invitere pigerne; det var dem, jeg var venner med.

  Jeg spejlede mig ikke i Action Man eller Power Rangers. Derimod viste en Disney-prinsesse som Belle mig en udlængsel mod noget andet – noget større – der fascinerede mig. Hun viste mig, at det godt kunne ende lykkeligt, selvom man ikke passede ind.

  Lyt til én af filmens i alt tre Oscar-nominerede sange, 'Belle', mens du læser videre:

  Mens Diana Haugland Jensen også har haft Belle som en rollemodel, så mener den 25-årige Disney-fan Marie-Louise Møller, at Belle banede vejen for de fremtidige Disney-prinsesser.

  - Alle dem, der er kommet efter Belle, har været påvirket af hendes værdier og den måde, hun gik til tingene på: De er selvstændige, handlekraftige, og det er ikke nødvendigvis en mand, der behøver at redde dem. Belle var virkelig moderne og forud for sin tid.

  Belle er dog ikke helt så progressiv, som Disney gerne vil have os til at tro.

  I hvert fald ikke, hvis man spørger Maja Rudloff, der er ph.d. i medievidenskab og har skrevet speciale om køn i Disney-tegnefilm og undersøgt, hvordan Disney-prinsesserne har udviklet sig med tiden.

  Det er hendes rolle at være madonna-figuren, der lærer Udyret pli og gode manerer og at udvise kærlighed og omsorg. Det kan han ikke af sig selv.
  Maja Rudloff, ph.d. i medievidenskab, Roskilde Universitet

  - Filmens skurk, Gaston, vil jo for eksempel have hende på grund af hendes udseende – alt imens det ikke er noget problem for hende at blive forelsket i et på overfladen skrækkeligt udyr. Der er nogle meget traditionelle kønshierarkier i filmen, siger Maja Rudloff og uddyber:

  - Hvis man kigger på det maskulinitets- og femininitetsbillede, der bliver præsenteret i filmen, så er både Gaston og Udyret jo repræsentanter for en virkelig giftig maskulinitet, mens Belle er en meget traditionel kvindefigur, der ofrer sig selv for andres skyld.

  - Det er hendes rolle at være madonna-figuren, der lærer Udyret pli og gode manerer og at udvise kærlighed og omsorg. Det kan han ikke af sig selv.

  - Det er ikke, fordi det ikke er en god film. Det er en fantastisk smuk film med noget helt eminent musik, lyder det fra Disney-forsker Maja Rudloff, der fortsætter: - Men fra et kønsperspektiv er den ikke særligt progressiv. (© Disney)

  Mens Belle næppe havde forestillet sig, at hun skulle lære et udyr om takt og tone, havde hun nok heller ikke fantasi til at forestille sig det univers af fortryllede lysestager og garderobeskabe, som ventede hende, da hun ankom til det mørke og uhyggelige slot.

  Hun søger mod slottet på grund af en dyb nødvendighed; nemlig for at befri sin tilfangetagne far. For at befri ham må hun træde i hans sted. Snart bliver faren sendt retur til landsbyen, mens Belle bliver taget til fange i et tårnværelse. Madonna-figuren er med andre ord på spil igen.

  Den dekadente lysestage Lumière får siden overtalt Udyret til at give Belle et mere komfortabelt værelse, og da hun efter at have afvist Udyrets middagsinvitation under voldsomme protester fra den rasende slotsherre, lister hun sig alligevel ned i køkkenet.

  Snart vrimler det frem med forheksede ure, testel, støvekoste og garderobeskabe. Hele slottet er forhekset, og seerens interesse er skærpet. Samtidig finder vi ud af, at det uhyggelige måske slet ikke er så uhyggeligt endda.

  Tre af de forheksede tjenestefolk. Fra venstre: Lumière, Mrs. Potts og Cogsworth. De fik deres danske stemmer af henholdsvis Preben Kristensen, Kirsten Cenius og John Hahn-Petersen. (© Disney)

  Filmanmelder Johan Albrechtsen fra moovy.dk sad også med øjnene på stilke, da han første gang så 'Skønheden og udyret'. Faktisk så meget, at filmen den dag i dag er hans yndlingsfilm fra Disney.

  - Det magiske univers og den fantastiske musik sugede mig ind. Filmen turde virkelig være mørk og dyster. Det gør den også enormt spændende og dragende. Den spiller virkelig på sanseapparatet på alle tænkelige fronter.

  Johan Albrechtsen pointerer også, at én af filmens helt store styrker er, at den har noget for enhver smag.

  - Der er både romance, action og humor i 'Skønheden og udyret'. Det er dén film, der for alvor cementerer Disneys succes efter nogle år med dyb krise og viser en vej for mediegigantens fremgangsmåde de følgende år: De dykker ned i klassiske eventyr og mytologier og får nogle vildt succesfulde film ud af det, siger han og uddyber:

  - Disney skabte hit på hit på hit op gennem 1990'erne, og det er i høj grad 'Skønheden og Udyret's fortjeneste.

  Kirsten Drotner kalder også 'Skønheden og udyret' for "fantastisk vigtig" for Disney:

  - Vi skal huske på, at den udkom, før vi havde globalisering i form af et udbredt internet og sociale medier. Dér betød det stadig fantastisk meget, hvis en film kunne få global rækkevidde.

  Det må man sige, 'Skønheden og udyret' fik. Den indtjente over 400 millioner dollar i biografer verden over.

  Filmen når sit klimaks, da landsbyboerne er blevet fordrevet fra slottet, og filmens skurk Gaston forsøger at tage livet af Udyret med et knivstik. Straks efter stikket får Udyret ved et uheld verfet til Gaston, der styrter i døden. Belle, der i mellemtiden er vendt tilbage til slottet, får hjulpet Udyret ind på slottets balkon.

  Mens regnen pisker ned over dem, er Udyret er ved at dø.

  - Jeg fik da lov til at se dig en sidste gang, lyder det spagt fra det sårede udyr, mens han lægger sin enorme pote på Belles kind. Så mister han bevidstheden.

  Da Belle efterfølgende knuger sig ind til hans bryst med tårerne trillende ned ad sine kinder, hvisker hun stille:

  - Jeg elsker dig.

  Så falder det sidste blad langsomt af den fortryllede rose, der kan ophæve den forhekselse, der har forvandlet Udyret til et udyr og hans tjenere til boliginventar.

  - Det er bare en vildt dramatisk fortælling, lyder det fra filmanmelder Johan Albrechtsen.

  - Filmen har action med ulvene, der angriber Udyret, og landsbyboerne, der går amok på slottet. Den er også virkelig sjov med Lumière og Cogsworth, der krydser klinger. Og så har den en skurk, man elsker at hade, og en heltinde, man elsker at elske.

  - Den er enormt romantisk og følelsesladet og helt vildt flot lavet. Hvert eneste stillbillede fra filmen kunne man nærmest klippe ud og hænge op på sin væg derhjemme.

  Det gælder ikke mindst i sekunderne, efter det sidste blad er faldet af den føromtalte rose.

  Mens Belle og Udyret ligger dér, og alt håb tilsyneladende er ude, begynder små lysglimt nemlig at vise sig i den silende regn. Så flere og flere, indtil Udyret til sidst bliver løftet op i luften af den tindrende magi. Belle elsker også Udyret – hans kærlighed er gengældt – og han bliver forvandlet tilbage til et menneske.

  Eventyret går i opfyldelse.

  Det er i denne scene – hvor Belle og Udyret danser sammen – at man første gang hører Oscar-vindersangen 'Beauty and the Beast'. På dansk hedder sangen 'Det er ganske vist'. (© Disney)

  Jeg kan ikke selv huske, om jeg blev rørt eller fascineret af den veleksekverede slutscene som barn. Men som voksen kan jeg ikke se den, uden at tårerne nærmest sprøjter ud af øjnene på mig.

  Slutningen på den 30 år gamle Disney-film repræsenterer nemlig mere end den klassiske: "… og de levede lykkeligt til deres dages ende".

  Det er en historie om at kæmpe for at få lov til at være den, man er. At stå fast. At gå ind i det, der først føles mørkt og uhyggeligt, men som viser sig at være helt rigtigt.

  Det er en historie om at lære at elske og få sin kærlighed gengældt.

  Ifølge professor Kirsten Drotner er filmen et pragteksempel på et velafprøvet koncept, som Disney ved virker. Anmelder Johan Albrechtsen mener, den har alt dét, der kræves for at skabe et stort, magisk filmeventyr, der stadig holder tre årtier efter premieren.

  Og uanset, om man som homoseksuel kan spejle sig i filmens tematikker, eller blot var et barn, der fik tændt sin fantasi af et velturneret filmeventyr, så tilbyder 'Skønheden og udyret' os en mulighed for at blive klogere på os selv.

  Det er sgu stor filmkunst i min bog. Uanset, om man er 6, 17 eller 33 år gammel.

 6. I går kl. 23:56

  Ny skudepisode i københavnsområdet: Person i kritisk tilstand

  Politiet er massivt til stede i området omkring Åboulevard 39 efter en skudepisode, hvor en mand er blevet ramt. (Foto: Benjamin Ager Riis)

  Københavns Politi er massivt til stede omkring Åboulevard 39 på Frederiksberg, efter en person er blevet ramt af skud, og personens tilstand er meget kritisk.

  Skyderiet foregik på en vandpibecafé, hvor fire til seks personer var til stede, men politiet ved endnu ikke, hvem offeret er.

  Rasmus Bernt Skovsgaard, politiinspektør ved Københavns Politi, fortæller om den aktuelle situation nedenfor:

  Det er den tredje skudepisode i københavnsområdet på tre dage.

  Torsdag blev en mand dræbt af skud på Nørrebro. Fredag blev en 17-årig dreng ligeledes dræbt af skud i Rødovre.

  Politiet har et signalement på gerningsmanden, der fortsat er på fri fod, læs mere her.

  Opdateret 23:56

 7. I går kl. 23:54

  Politiet jagter gerningsmand efter skudepisodeFrederiksberg

  Her er billedet af den formodede gerningsmand, politiet er på jagt efter. Politiet kan kontaktes på telefon 1-1-4.

  Københavns Politi er på jagt efter en formodet gerningsmand, efter en person er blevet skudt på Frederiksberg her til aften.

  Offeret er i meget kritisk tilstand.

  Københavns Politi leder efter en ung mand med mørkt hår og fuldskæg, der er cirka 175 centimeter høj.

  Han bar mørkt tøj, sort jakke, sorte eller blå bukser, sorte sko, sorte handsker og sort mundbind.

  Vidner opfordres til at kontakte politiet på 1-1-4 eller gå til politipersonalet på stedet.

  Politiet er lige nu "massivt til stede" omkring Åboulevard 39 på Frederiksberg.

  Opdateret 23:54

  Her er billedet af den formodede gerningsmand, politiet er på jagt efter. Politiet kan kontaktes på telefon 1-1-4. (Foto: Billeder fra overvågningskamera)
 8. I går kl. 23:06

  Tre skiløbere er dræbt af lavine på østrigsk bjerg

  Tre skiløbere har lørdag mistet livet efter at være blevet fanget i en lavine på bjerget Lachenspitze i den østrigske delstat Salzburg.

  Det skriver Ritzau på baggrund af oplysninger fra det østrigske nyhedsbureau APA.

  I alt 11 personer var afsted på tur lørdag, inden lavinen ramte. Otte personer blev fanget af lavinen, der var omkring 200 meter bred og 500 meter lang.

  Nogle af dem blev begravet i op til 4,5 meter dyb sne.

  Gruppen af skiløbere kom fra de østrigske områder Pongau, Ennstal og Ober-österreich. De var alle under 30 år.

 9. I går kl. 22:03

  Danmark får VM-storsejr over Congo

  To kampe, to klare sejre.

  Det var kravet til det danske kvindelandshold før VM, og det har spillerne indfriet efter 33-18 over Congo lørdag aften.

  Dermed er opvarmningen overstået, og nu bliver det så småt alvor for Jesper Jensens mandskab, der foreløbig slet ikke er blevet presset i turneringen.

  Det bliver det givetvis i den sidste indledende kamp på mandag mod Sydkorea.

  Althea Reinhardt brillerede i det danske mål, men holdets præstation var blandet, da Danmark vandt over Congo lørdag aften.

  Du kan se højdepunkter fra Danmarks kamp her:

  /ritzau/

 10. I går kl. 21:31

  Fynske Motorvej helt spærret i østgående retning på grund af væltet trailer

  Opdatering 21:40: Det er nu muligt at passere i ét spor "med forsigtighed", skriver Fyns Politi.

  Er du på vej på tværs af landet i bil mod Øst, så skal du være opmærksom, når du når til den fynske hovedstad, Odense.

  Et færdselsuheld har nemlig resulteret i, at Fynske Motorvej er helt spærret ved det østlige Odense i retning mod Sjælland.

  - En trailer med mursten er væltet og påkørt. Pas på os og redningspersonalet derude, skriver Fyns Politi på Twitter.

  Konkret er det mellem afkørsel 49 ved Svendborgmotorvejen og afkørsel 48, Tiegtenbyen, at der er spærret.

  Tidshorisonten er ukendt, så det kan nok betale sig at tage et smut af motorvejen.

  (Foto: (Screendump))
 11. I går kl. 20:57

  Merete Dea Larsen vil være formand for Dansk Folkeparti

  Morten Messerschmidt får nu konkurrence fra Merete Dea Larsen, der sidder i Dansk Folkepartis hovedbestyrelse. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

  Tidligere folketingsmedlem og nuværende hovedbestyrelsesmedlem Merete Dea Larsen vil være formand for Dansk Folkeparti. Det skriver Berlingske.

  Der er ikke nogen, jeg er sur på - jeg kan godt med alle.
  Merete Dea Larsen, Dansk Folkeparti

  Dermed udfordrer hun partiets næstformand, Morten Messerschmidt, der også stiller op til valget 23. januar, hvor afløseren for Kristian Thulesen Dahl skal findes.

  43-årige Merete Dea Larsen påpeger, at hun ikke er en landskendt profil. Hun kalder det derfor "lidt vildt" at række ud efter formandsposten.

  - Det havde jeg aldrig set komme. Derfor indrømmer jeg også, at jeg er gået lidt frem og tilbage. Skal jeg gøre det? Jeg ved jo også, at Morten (Messerschmidt, red.) står stærkt med mange trofaste støtter.

  Morgen Messerschmidt har indtil nu været eneste kandidat til posten som ny formand for Dansk Folkeparti. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Ritzau Scanpix)

  - Men jeg mener, at jeg skylder medlemmerne, at de får forskellige kandidater. Derfor har jeg truffet den her beslutning, siger hun til avisen.

  Merete Dea Larsen har været medlem af byrådet i Roskilde siden 2006, og ved det netop overstående kommunalvalg opnåede hun sjetteflest stemmer i kommunen.

  Hun har desuden flere gange været suppleant i Folketinget for Dansk Folkeparti. Hun blev valgt til sit eget mandat ved folketingsvalget i 2015. Her fik hun over 3500 personlige stemmer.

  Hun opnåede dog ikke genvalg ved folketingsvalget i 2019, men blev i september 2021 valgt ind i DF's hovedbestyrelse ved partiets årsmøde.

  Bliver Merete Dea Larsen DF's nye formand, ser hun det som sin vigtigste opgave at samle partiet efter flere års magtkampe.

  Hun siger, at det faktisk er en fordel for hende, at hun ikke sidder i Folketinget. For dermed har hun ikke været en del af de "åbenlyse uenigheder", der har været.

  - Fordi jeg ikke har været en del af de fløjkrige, der har været. Jeg har været lidt ude på bænken og passe mit her i Roskilde. Der er ikke nogen, jeg er sur på - jeg kan godt med alle, siger Merete Dea Larsen til Berlingske.

  Meldingen fra Merete Dea Larsen kommer, præcis en uge efter at Morten Messerschmidt meldte sig på banen som Dansk Folkepartis næste formand.

  I et interview med Berlingske offentliggjorde Morten Messerschmidt sit kandidatur. Det gjorde han sammen med Peter Kofod, der er medlem af Europa-Parlamentet, som gerne vil være partiets nye næstformand.

  Morten Messerschmidt har indtil nu været den eneste officielle kandidat, men en række DF-profiler har længe offentligt bejlet til Inger Støjberg, der er tidligere folketingsmedlem for Venstre og i dag løsgænger i Folketinget, som de gerne ser overtage formandsposten i partiet.

  Morten Messerschmidt har endda sagt, at han trækker sit kandidatur tilbage, hvis Støjberg vil være formand for DF.

  Merete Dea Larsen er ikke klar til at give samme garanti. Hun siger til Berlingske, at hun vi "tænke over", hvad hun skal gøre, hvis Inger Støjberg stiller op som formandskandidat.

  /ritzau/

 12. I går kl. 20:45

  Skudangreb mod bus koster 31 civile livet i Mali

  31 personer er døde, efter en gruppe gerningsmænd gik til angreb mod en bus i det vestafrikanske land Mali.

  Det skriver Reuters på baggrund af oplysninger fra de lokale myndigheder.

  Bussen fragtede folk til et lokalt marked, da det blev angrebet af uidentificerede bevæbnede mænd.

  Angrebet fandt sted i et område, der er et epicenter for vold i Mali, drevet af oprørere med tilknytning til al-Qaeda og Islamisk Stat, skriver Reuters.

  Mali har haft store udfordringer med at bekæmpe et radikalt islamistisk oprør, der opstod i landets nordlige del i 2012.

 13. I går kl. 20:40

  Mentorordning i fængsler får indsatte ud af kriminalitet

  Røde Kors' mentorordning hjalp Mikkel Vestergaard med at bryde ud af sin kriminelle fortid. (Foto: Michael Drost-Hansen © Info)

  Narko, tyveri, hæleri er blandt nogle af de 24 forhold som Mikkel Vestergaard har siddet i fængsel for i fire et halvt år.

  Når indsatte, der ligesom Mikkel har begået hård kriminalitet, bliver løsladt, begår én ud af tre kriminalitet igen og ryger tilbage i fængselscellen.

  For at sikre en bedre overgang for fanger mellem fængsel og frihed oprettede Røde Kors i 2015 et pilotprojekt med navnet Primus Motor. Projektet går ud på at tilbyde løsladte fængselsfanger en mentorordning bestående af frivillige. Ordningen skal sikre, at de fængselsdømte bliver hjulpet på deres vej tilbage til samfundet igen, så de ikke ender med at begå kriminalitet igen.

  En gruppe på 97 indsatte har deltaget i projektet. Halvdelen af gruppen fik tildelt to mentorer ved lodtrækning, og den anden halvdel fik ikke nogen mentorer.

  Mentorerne er blevet matchet op med en indsat to måneder inden løsladelse og skulle hjælpe vedkommende igennem hele løsladelsesprocessen. Mentorerne skulle også hjælpe med de udfordringer, den indsatte havde, efter vedkommende blev sluppet fri.

  Nu har Oxford Research undersøgt effekten af mentorordningen, og resultaterne ser positive ud.

  Resultaterne viser, at mentorordningen har mere end halveret kriminaliteten hos de indsatte, som har haft en mentor, da de blev løsladt.

  For de indsatte, som har fået en mentor, har 29 procent af dem begået ny kriminalitet indenfor to år. Hos de indsatte, der ikke fik en mentor, har hele 67 procent begået ny kriminalitet indenfor to år.

  Da Mikkel Vestergaard blev tilbudt at være en del af projektet, tøvede han ikke.

  - På det tidspunkt havde jeg været igennem så meget lort og lavet så meget lort, at jeg havde truffet et valg om, at nu skulle jeg sige ja til alt godt, som jeg blev tilbudt, siger han.

  I dag er det næsten to år siden, han blev løsladt. Og for ham har mentorordningen haft stor betydning for, at han i dag ikke er vendt tilbage til kriminalitet og lever et velfungerende liv udenfor fængselsmurerne.

  Jeg var skræmt fra vid og sans. Da jeg endelig skulle ud, havde jeg ikke lyst til at forlade stedet.
  Mikkel Vestergaard, tidligere indsat

  Allerede to måneder inden han blev løsladt, mødte han sine to mentorer, så de kunne nå at danne en relation, før han blev sluppet fri.

  - Vi fik bygget et rigtig godt forhold, inden jeg blev løsladt, siger han.

  Ifølge Mikkel Vestergaard var det afgørende, at mentorerne var der for ham i det øjeblik, han blev løsladt, fordi han havde mistet kontakten til sine nærmeste.

  - Jeg var skræmt fra vid og sans. Da jeg endelig skulle ud, havde jeg ikke lyst til at forlade stedet. Men jeg vidste, at hun (Mentoren red.) holdt derude og skulle køre mig hjem til min familie.

  - Når du har droppet alle dine kontakter, har du ingen chance for at lykkes. Du står fuldstændig på bar bund, når du kommer ud, siger han.

  Mikkels mentorer var til rådighed for ham 24 timer i døgnet, og de har hjulpet ham både med praktiske ting og med de svære tanker, som han har bakset med.

  - Jeg brugte dem som en slags psykolog, hvor jeg kunne læsse af for alle mine bekymringer.

  Den 23. marts 2020 blev Mikkel Vestergaard løsladt fra Nørre Snede fængsel i Midtjylland. (© MichaelDrost-Hansen)

  Ifølge Mikkel Vestergaard har det stor betydning, at mentorerne arbejder frivilligt.

  - Jeg tror ubevidst, at du giver meget mere af dig selv, når det er frivilligt, siger han og tilføjer:

  - Når jeg møder folk, der er så søde og vil gøre så meget for dig, giver det mig lysten til at give ti gange mere igen.

  Når der opstår menneskelig relation ikke baseret på, at man er ansat til at gøre det, men at man gerne vil et andet menneske, kan det skabe mirakler.
  Anders Ladekarl, Generalsekretær Røde Kors

  Anders Ladekarl, der er generalsekretær i Røde Kors mener også, at frivilligheden er en vigtig faktor i ordningen.

  - Vi ved, at frivillige kan noget specielt. Vi ved, at når der opstår menneskelig relation, der ikke er baseret på, at man er ansat til at gøre det, men at man gerne vil et andet menneske, kan det det skabe mirakler, siger han.

  Han understreger, at mange indsatte generelt er trætte af systemet. Relationen mellem en indsat og ansatte i kriminalforsorgen for eksempel en socialrådgiver eller en fængselsbetjent er ikke ligeværdig.

  - De frivillige, der er med i Røde Kors, gør det, fordi de gerne vil gøre en forskel for et andet menneske, siger Anders Ladekarl og uddyber, at det har stor betydning, at den frivillige ikke er en del af systemet.

  Mie Moritzen, der er frivillig i mentorordningen, mener også, at en vigtig årsag til, at de indsatte rykker sig skyldes, at mentorerne arbejder frivilligt.

  - Flere af dem har sagt, at de er vant til bare at være et nummer i rækken, når det er nogle fra kommunen eller en socialrådgiver, siger hun.

  - De føler bare, at de er der, fordi de skal være der. Når man er frivillig, føler de, at man gør det med en god vilje, og at man har lysten til at hjælpe. Det føler de ikke på samme måde, de er i systemet, tilføjer Mie Moritzen.

  Jeg føler, at de rykker sig personligt og fagligt. De finder ud, hvad de gerne vil arbejde med eller finder en anden vej, de gerne vil gå.
  Mie Moritzen, Jurastuderende og frivillig i Primus Motor

  Mie Moritzen har været mentor i over to år. Hun er glad for at kunne hjælpe de indsatte, og hun kan se, at det gør en stor forskel. De opgaver, hun har, er meget forskellige og afhænger af, hvad den enkelte indsat har brug for.

  - Det kan være alt fra at være med til møder i kommunen eller det offentlige, fordi de føler sig set ned på og derfor har brug for støtte. Det kan være ting som at tage med dem ud at handle, fordi de synes, det er overvældende at komme ud i et kæmpe supermarked, hvor der er mennesker overalt. Det kan også være, at nogle har brug for hjælp til at finde en ny omgangskreds, fordi de gerne vil ud af det miljø, de er i, siger hun.

  Ved siden af jobbet som frivillig studerer Mie Moritzen jura og er mor til tvillinger. Selvom hun har en travl hverdag, prioriterer hun at være frivillig, fordi hun mener, at de indsatte er en overset målgruppe, som ingen hjælper.

  - Jeg føler, at de rykker sig personligt og fagligt. De finder ud, hvad de gerne vil arbejde med eller finder en anden vej, de gerne vil gå, siger Mie Moritzen.

  Hun understreger, at mentorordningen er en rigtig god måde at hjælpe denne gruppe på, og en måde man faktisk kan se virker.

  Mikkel Vestergaard har haft stor glæde af at være en del af ordningen, og han mener, at andre, der har siddet i fængsel, også vil have stor gavn af støtten.

  - I den perfekte verden havde alle en mentorordning, så havde alle to mentorer, når de kom ud. Jeg tror virkelig, at det ville batte noget, siger han.

 14. I går kl. 20:40

  Stigende smitte: Danskere bliver hjemme fra tyske julemarkeder

  Julemarked i Bremen. Skave Turistfart oplever et fald på cirka 70 procent, som tager på deres ture til tyske julemarkeder. (Foto: Mette Skov-Jensen - DR)

  Julelys og boder med glühwein og julekager.

  Det er nogle af de ting, du kan finde på et tysk julemarked.

  Men i år kommer der ikke lige så mange danske turister til de traditionsrige tyske julemarkeder.

  Flere rejseselskaber, som sender busser med turister til julemarkederne, melder nemlig om mindre interesse.

  • Julemarked i Berlin. (Foto: Riis Rejser)
  • Julemarked i Berlin. (Foto: Riis Rejser)
  • Julemarked i Bremen. (Foto: Mette Skov-Jensen - DR)
  1 / 3

  Skave Turistfart, som hvert år arrangerer busrejser, kan mærke, at danskernes rejselyst ikke er, som den plejer.

  Det fortæller salgs- og marketingsansvarlig Heidi Dahl.

  - Efterspørgslen er faldende på det tyske marked. Der har ellers været en okay interesse, men med den smitte der er udbrudt nu, så falder efterspørgslen stille og roligt, siger hun.

  Hos Skave Turistfart er der cirka 70 procent færre, som tager på deres ture til tyske julemarkeder i forhold til i 2019. Heidi Dahl tror, at nedgangen skyldes usikkerheden i forhold til de restriktioner, som kan dukke op i Tyskland.

  Den usikkerhed har konsekvenser for forretningen, siger hun.

  - Det betyder blandt andet, at vi har visse ture, som er blevet aflyst, hvor vores grupper ikke er interesserede i at tage af sted, og det betyder selvfølgelig også en faldende omsætning.

  Den stigende coronasmitte i Tyskland har allerede betydet, at den tyske delstat Bayern for et par uger siden valgte at aflyse alle sine julemarkeder.

  Det er en af grundene til, at Riis Rejser, som arrangerer busture til julemarkeder, ikke sender så mange busser afsted i år.

  Efterspørgslen er faldende på det tyske marked. Der har ellers været en okay interesse, men med den smitte der er udbrudt nu, så falder efterspørgslen stille og rolig
  Heidi Dahl, salgs- og marketingsansvarlig i Skave Turistfart

  Før corona i 2019 sendte de over 5.000 danskere på julerejser til vores nabolande, men i år er det faldet til 2.000. Det kan især aflæses i antallet af afgange, siger direktør Søren Riis.

  - Der er mange af rejserne, hvor vi har haft dobbeltafgange, hvor to busser har kørt til for eksempel Lübeck og Flensborg, men så kan vi nu kun samle til én bus, siger han.

  Riis Rejser har også været nødt til at aflyse nogle af de rejser, som de havde gjort klar, fordi de ikke kunne samle deltagere til det.

  Skave Turistfart holder lige nu nøje øje med situationen i Tyskland og overvejer, om de skal aflyse nogle af deres ture til julemarkederne, hvis der kommer flere restriktioner.

  For allerede nu falder efterspørgslen stille og roligt, fortæller Heidi Dahl.

  - Det afhænger lidt af, hvad der bliver truffet de kommende dage, for vi har stadig en måned mere at køre på i det her år. Så vi ved ikke, om der er yderligere ture, der må annulleres på nuværende tidspunkt, siger hun.

 15. I går kl. 20:27

  Manchester City stryger til tops i Premier League

  Portugisiske Bernardo Silva (i midten) spillede en hovedrolle med to mål, da Manchester City sikrede sig førstepladsen i Premier League (Foto: Ben Stansall © Ritzau Scanpix)

  Manchester City kunne let have ført med tre eller fire mål efter bare et kvarter af udekampen mod Watford, som var totalt chanceløse mod mesterholdet.

  Pep Guardiolas tropper brændte dog mange chancer, og efter 2-0 ved pausen slap Watford med et hæderligt nederlag på 1-3.

  Mestrene fik dog pointmæssigt fuldt udbytte af Chelseas nederlag til West Ham tidligere lørdag.

  City er nyt tophold i Premier League - et point foran Liverpool og to foran Chelsea.

  /ritzau/

 16. I går kl. 19:58

  Vejle Boldklub vinder stort over Kolding i målrig pokalkvartfinale

  Vejle Boldklub har taget et stort skridt mod semifinalerne i pokalturneringen.

  Lørdag aften havde Superliga-klubben besøg af lokalrivalen Kolding IF fra 2. division og vandt med 5-1 i den første af to kvartfinaler.

  Selvom det var gæsterne fra Kolding, der startede med bulder og brag, så var det hjemmeholdet der åbnede målfesten efter 22 minutters spil.

  Vejle spillede sig op og udnyttede sine chancer i den resterende del af kampen, hvor styrkeforholdet blev mere udtalt.

  Returopgøret bliver spillet 11. december, hvor Kolding virkelig skal finde storspil frem for at gøre sig forhåbninger om en billet til semifinalen. Du kan følge kampen på DR's kanaler.

  Se højdepunkter fra kvartfinalen i videoen:

 17. I går kl. 19:50

  Hovedbestyrelsesmedlem i DF slår fast: Jeg stiller op som formand

  Merete Dea Larsen stiller op som formand i Dansk Folkeparti, når denne skal vælges i slutningen af januar. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

  Der er budt op til kampvalg, når Dansk Folkeparti til et ekstraordinært årsmøde til januar skal pege på en ny formand.

  Nu stiller hovedbestyrelsesmedlem Merete Dea Larsen nemlig også op og udfordrer dermed partiets næstformand, Morten Messerschmidt, der også har meldt sit kandidatur forud for valget 23. januar.

  Det skriver Berlingske.

  Hun påpeger, det er vigtigt at samle partiet, og derfor kan det være godt, at hun ikke er en kendt profil, der sidder i Folketinget.

  - Jeg har ikke siddet på Christiansborg det seneste lange stykke tid, og jeg tror, det er godt at få en person ind, som ikke har været en del af de åbenlyse uenigheder, der har været, siger hun til Berlingske.

 18. I går kl. 19:36

  Sydkorea slår Tunesien i tæt VM-opgør

  Det var spænding i et par af de fire tidlige kampe lørdag ved VM i håndbold for kvinder.

  Kroatien var særdeles overbevisende i gruppe G og vandt sikkert med 38-16 over Paraguay, mens Tyskland vandt 36-22 over Slovakiet i gruppe E.

  Argentina vandt 31-29 over det coronaramte østrigske hold i deres gruppe H.

  I Danmarks gruppe F spillede Sydkorea og Tunesien. Her blev det til en sejr på 31-29 til Sydkorea, der dermed har fire point efter to kampe.

  Danmark møder Congo i aften kl. 20.30. Du kan følge kampen på DR1, på DR.DK eller i LIGA på P3.

  Se højdepunkter fra Sydkoreas sejr i videoen:

 19. I går kl. 19:11

  Minister efter kritik af trawlfri zone: En hjælp til fiskerne

  En kommende trawlfri zone i Bælthavet er ikke tænkt som en hån mod fiskeriet, men som en hjælp.

  - Biologernes miljøalarm for Østersøen og de her bælter bimler og bamler. Vi har en historisk lav kvote, fordi der mangler fisk, siger Rasmus Prehn.

  - Gør vi ikke det nødvendige nu, kan vi stå i en situation, der er meget værre for fiskeriet.

  Danmarks Fiskeriforening kritiserer blandt andet, at organisationen ikke er blevet inddraget i processen.

  - Det, der er aftalt i dag, er, at der skal laves en plan næste år, og der vil de selvfølgelig blive inddraget, som vi plejer, siger ministeren.

  - Det er ikke tænkt som en hån, men som en hjælp til fiskerne.

 20. I går kl. 18:59

  Kraftig brand brudt ud på skib med trælast nær Göteborg

  En kraftig brand er brudt ud på et fragtskib med tømmer i lasten i nærheden af den svenske Göteborg, skriver Ritzau på baggrund af det svenske nyhedsbureau TT.

  Der er iværksat en stor redningsindsats med flere helikoptere og både. Også et fartøj fra den danske flåde deltager i arbejdet.

  Der er ikke nogen meldinger om, at de ombordværende skulle være kommet til skade. Besætningen deltager i arbejdet med at slukke ilden, lyder det.

  - Det brænder mere og mere. Det er en meget alvorlig situation, siger redningsleder Anders Lännholm fra Sø- og Fllyredningscentralen.

  Der befinder sig 17 personer om bord på skibet, skriver SVT.

 21. I går kl. 17:55

  Landsholdsanfører Simon Kjær blev hyldet efter sin knæskade

  Hele holdet varmede op i trøjer med teksten "Forza Simon" som en støttende hilsen til den skadede holdkammerat. Her er det den svenske angriber Zlatan Ibrahimovic. (Foto: DANIELE MASCOLO © Ritzau Scanpix)

  Det er ikke kun i Danmark, at landsholdsanfører Simon Kjærs korsbåndsskade i onsdags har fyldt. Også i hans italienske fodboldklub, AC Milan, har det påvirket holdkammeraterne.

  I lørdagens Serie A-kamp mod Salernitana blev der sendt støttende hilsner til den danske holdkammerat både før og under kampen.

  Hele holdet varmede op i hvide t-shirts, hvorpå der stod "Forza Simon" som en hilsen til deres uheldige holdkammerat.

  Efter en scoring blev der også sendt en hilsen videre til Simon Kjær.

  AC Milan vand 2-0 mod Salernitana.

  Alexis Saelemaekers sendte også en hilsen til Simon Kjær, da han scorede. Den 22-årige belgier fejrede scoringen ved at løbe ud til sidelinjen. Her lå der en spilletrøje med Kjærs navn og nummer på, som midtbanespilleren løftede op og holdt frem. (Foto: DANIELE MASCOLO © Ritzau Scanpix)
 22. I går kl. 17:04

  Jon Dahl og Malmö FF genvinder det svenske mesterskab

  Jon Dahl Tomasson har været træner for Malmö FF siden januar 2020. Han har nu ført klubben til to svenske mesterskaber. (Foto: 10600 Andreas Hillergren/TT © Ritzau Scanpix)

  For andet år i træk kan den tidligere danske landsholdsangriber Jon Dahl Tomasson og en stribe danske spillere kalde sig svensk mester i fodbold.

  I sidste spillerunde sikrede Jon Dahls Malmö FF sig mesterskabet i den bedste svenske fodboldrække efter 0-0 hjemme mod Halmstad efter stor spænding.

  AIK fra Stockholm var nemlig ikke langt efter. Klubben slog Sirius med 4-2 og nåede dermed op på samme antal point som Malmö. I sidste ende blev det en bedre målscore end AIK, der blev afgørende for, at Malmö FF lørdag kunne sikre sig mesterskabet.

  Lasse Nielsen og Søren Rieks startede opgøret på banen for hjemmeholdet, mens Andreas Christensen blev skiftet ind efter 73 minutters spil.

  Jonas Knudsen var ikke i truppen på grund af en skade.

 23. I går kl. 17:02

  Strømmen fra havvindmøller skal næsten fordobles, men flyafgiften forbliver en grøn drøm for støttepartier

  Selvom flere støttepartier havde håbet på, at der i aftalen også ville være en flyafgift, så lykkedes det ikke at få den igennem i denne omgang. (Foto: Michael Drost-Hansen © Ritzau Scanpix)

  Der skal produceres endnu mere strøm fra havvindmøller i Danmark frem mod 2030. Helt præcist to gigawatt mere end det, der allerede er planlagt. Det er næsten dobbelt så meget som i dag.

  Det er en central del af den delaftale om finansloven, som regeringen tidligere i dag blev enig med SF, Enhedslisten, De Radikale, Alternativet og Kristendemokraterne om.

  Heldigvis er der sket så meget, at private nu byder ind på de her opgaver, så når vi laver en havvindmøllepark, så skal der faktisk ikke offentlige støttekroner ind over.
  Dan Jørgensen (S), Klimaminister

  De to gigawatt ekstra havvind, svarer ifølge Finansministeriet til strømforbruget i to millioner danske husstande.

  - Vi skal bruge strømmen til at elektrificere vores samfund. Flere elbiler i stedet for benzinslugere. Flere varmepumper i stedet for olie og gas, sagde klimaminister Dan Jørgensen (S), da aftalen blev præsenteret.

  Vi har lavet en gigavigtig aftale, lød det fra finansminister Nicolai Wammen (S).

  Udover ekstra strøm fra havvindmøller har man også sat penge af til at reducere udledningen af CO2 frem mod 2025 med et halvt ton.

  Det skal blandt andet ske med såkaldt CO2-fangst, hvor man "tager CO2 ud af atmosfæren og ned i jorden med det", som klimaministeren forklarede på et pressemøde.

  Selvom der fra støttepartierne var opbakning til havvindmøllerne, så var det ikke alle steder, at man kunne mødes med regeringen i delaftalen.

  Enhedslisten, SF og De Radikale havde op til forhandlinger krævet en flyafgift, der skulle gøre det dyrere at købe en flybillet, når man vil rejse.

  Den bliver dog ikke til noget i denne omgang.

  - Det lykkedes os ikke at komme til enighed om en flyafgift i denne omgang. Vi kommer til fortsat til at presse på, så mon ikke, at vi i Danmark kommer med ombord på et tidspunkt, lød det fra politisk ordfører hos Enhedslisten, Mai Villadsen.

  Fra finansminister Nicolai Wammen (S), der altså har modsat sig forslaget om en flyafgift, lød det:

  - Regeringens holdning er den, at vi lige nu har en fly- og rejsebranche, der i kraft af corona er i knæ, og derfor synes vi ikke, at det er det rigtige tidspunkt af lave en afgift på.

  Kan du afvise, at der nogensinde kommer en flyafgift, mens du er finansminister?

  - Vi tager en finanslov ad gangen, og i denne her finanslov har vi ikke syntes, at det har været det rigtige tidspunkt med en flyafgift.

  Når du er nervøs for at indføre en flyafgift, er det så fordi, du er bange for at se et statsejet selskab som SAS gå konkurs?

  - Jeg er optaget af ikke alene SAS, men en hel branche, der har haft det rigtigt svært. Vi skal ikke lægge en afgift på dem, mens de prøver at komme op igen, lød det fra Nicolai Wammen.

  Aftalen kommer samlet set til at koste statskassen 1,3 milliarder kroner. Men den helt store del - den om havvindmøllerne - udgør ikke en ret stor del af de 1,3 milliarder.

  For i aftalen står der, at man forventer, at det ikke kommer til at "påvirke de offentlige finanser negativt" at opføre vindmøllerne.

  Med andre ord mener de altså, at det ikke kommer til at koste staten det store - udover nogle millioner kroner til planlægningen af projektet.

  - Heldigvis er der sket så meget, at private nu byder ind på de her opgaver, så når vi laver en havvindmøllepark, så skal der faktisk ikke offentlige støttekroner ind over. Vi skal træffe beslutningerne, men det vil være private investorer, der finansierer det, sagde klimaminister Dan Jørgensen efter doorsteppet.

  Man håber altså, at private virksomheder vil kaste sig ind i de nye havvindmølleparker, som det også har været tilfældet ved Danmarks hidtil største havmøllepark, Thor Havvindmøllepark. Her har det tyske energiselskab RWE vundet udbuddet.

  Han kalder samtidig dagens aftale for et vigtigt skridt hen imod at få strøm nok frem mod 2030, hvor Danmark har sat sig som mål at reducere CO2-udledningerne med 70 procent.

  - Vi er ikke i mål endnu. Det, der ikke er med i denne her aftale, er mulighederne for at udbygge vedvarende energi på land med sol og vind. Det skal vi forhandle i foråret.

  - Men når vi på sådan en god eftermiddag her træffer en beslutning, der næsten fordobler alt, hvad vi har lavet, siden starten af halvfemserne, så synes jeg, at det et en meget god dag at være klimaminister, sagde Dan Jørgensen.

  Flere af de her store vindmølleprojekter er faldet på grund af klager, kan vi risikere, at nogle af de her projekter også går i vasken?

  - En af de rigtig gode ting ved det her er, at de er placeret til havs, så de ikke generer naboerne. Det betyder også, at vi kan bygge dem i en langt større skala.

  Det er endnu ikke besluttet, hvor havvindmølleparkerne skal ligge.

  Karsten Capion er senioranalytiker ved den grønne tænketank Concito. Han forudser, at vi på trods af aftalen fortsat kommer til at mangle grøn strøm frem mod 2030.

  - Det er positivt, at man med denne her aftale har erkendt, at der er behov for mere grøn strøm til Danmarks grønne omstilling. Vores vurdering er dog, at det ikke helt er tilstrækkeligt i forhold til at gøre os uafhængige af dyr, sort strøm for udlandet.

  Han mener, at det er muligt, at fordoble havvindmøllekapaciteten indenfor en årrække, og kalder vindenergi for "et helt centralt element i Danmarks grønne omstilling". Men der er behov for mere end det, der er blevet fremlagt i dag.

  - Denne her aftale er et klart fremskridt for klimaet, men der er brug for rigtig mange fremskridt for at nå i mål, sige Karsten Capion.

  Han ærgrer sig for eksempel over, at der ikke er blevet plads til en flyafgift på finansloven.

  - Vi havde rigtig gerne set, at der også kom en flyafgift i finansloven. Danmark har, i modsætning til vores nabolande, nemlig ikke nogen afgift på fly.

  I delaftalen fremgår det også, at man vil gøre to havområder til såkaldte marinenaturnationalparker i Øresund og Lillebælt, og så vil man styrke indsatsen for at understøtte kvaliteten af det danske drikkevand.

 24. I går kl. 17:01

  Madame Pécresse kalder sig selv '1/3 Thatcher og 2/3 Merkel'. Nu vil hun være Frankrigs første kvindelige præsident

  Valérie Pécresse vandt som den første kvinde i Republikanernes historie nomineringen med 61 procent af stemmerne. (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT © Ritzau Scanpix)

  Hun har uden at blinke sammenlignet sig selv med konservative dronninger som Tysklands Angela Merkel og Storbritanniens Margaret Thatcher.

  Og nu har hun selv slået en armé af mænd af banen; 54-årige Valérie Pécresse er i dag blevet valgt som præsidentkandidat for Frankrigs konservative parti, Republikanerne.

  - I dagens Frankrig er det slut med kvinder, der kun spiller biroller. Jeg er klar til at blive Republikkens første kvindelige præsident.

  Sådan lød det allerede i sommer fra den konservative veteran Pécresse, der er tidligere økonomiminister og talsmand for Sarkozy-regeringen, og som i dag bestrider den magtfulde post som regionsrådsformand i hovedstadsområdet, Frankrigs folkerigeste region.

  Jeg tænker på alle franske kvinder i dag, og jeg takker partiets medlemmer for deres vovemod.
  Valérie Pécresse

  Efter lørdagens partiafstemning hos Republikanerne kan Madame Pécresse også skrive ’præsidentkandidat’ på CV’et.

  Hun vandt - som den første kvinde i partiets historie - nomineringen med 61 procent af stemmerne, og dermed har Madame Pécresse besejret adskillige mandlige rivaler i præsident Charles De Gaulles hæderkronede gamle parti.

  Blandt andre favoritten Xavier Bertrand fra Nordfrankrig, den sydfranske islamkritiker Eric Ciotti og EU’s tidligere Brexit-forhandler, Michel Barnier.

  - Jeg tænker på alle franske kvinder i dag, og jeg takker partiets medlemmer for deres vovemod, sagde Pécresse i eftermiddag i Republikanernes partihovedkvarter i Paris, da afstemningsresultatet stod klart.

  Pécresse har i årevis markeret sig som klassisk fransk konservativ. Hun er synonym med EU-begejstring, borgerlig skattepolitik og kampen for mere lov og orden (og har blandt andet foreslået obligatoriske cannabis-tests i de franske gymnasier).

  Valérie Pécresse har tidligere været en arg modstander af homoægteskaber, men ændrede holdning efter flere års kamp for konservative familieværdier og erklærede offentligt, at hun havde 'udviklet sig'.

  Republikanernes nyslåede præsidentkandidat har også udviklet sig på et andet område, nemlig indvandring, hvor Pécresse i sin valgkamp har anlagt en mere hård linje end tidligere.

  Således definerer hun nu immigration som 'Frankrigs største udfordring', og hun vil blandt andet skærpe straffene i landets mange og store såkaldte ghetto-områder, hun vil forbyde muslimske mødre at bære hovedtørklæde på børnenes skoleudflugter, og hun vil halvere antallet af opholdstilladelser til migranter fra ikke-EU-lande.

  Her er Valérie Pécresse sammen med partipræsident Christian Jacob (th) og den anden kandidat Eric Ciotti (tv). (Foto: Christophe Petit Tesson © Ritzau Scanpix)

  Der er ingen tvivl om, at den erfarne Valérie Pécresse bliver en svær udfordrer for den centrumpolitiske Emmanuel Macron.

  Franskmændene har historisk haft en forkærlighed for konservative præsidenter, og med sin hårde linje på indvandringsområdet går Valérie Pécresse samtidig i clinch med hele to præsidentkandidater fra den yderste højrefløj, nemlig Marine Le Pen og Eric Zemmour.

  Lige nu ligger Macron først i gennemsnittet af de franske meningsmålinger, efterfulgt af henholdsvis Le Pen og Zemmour. Over de næste måneder skal Valérie Pécresse overbevise franskmændene om, at hun kan være hårdere på indvandring end Macron, men mindre ekstrem og kontroversiel end Le Pen og Zemmour.

  Samtidig skal Pécresse overbevise franskmændene om, at hun ikke bliver 'de riges præsident'. Og det kan være svært, når man kaster et blik på hendes private CV:

  Pécresse, der selv er mor til tre voksne børn, er født i en katolsk, konservativ velhaverfamilie, og er uddannet fra privatskoler og samme eliteuniversitet som Emmanuel Macron og adskillige tidligere franske præsidenter.

  Hun bor til daglig i velhaverforstaden Versailles sammen med sin ægtefælle Jérôme, en forretningsmand, der spiller bridge på konkurrenceplan.

  Dét er en virkelighed, der ligger mange verdener fra de fleste franskmænds, og i et land, hvor den sociale oprørsbevægelse De Gule Veste stadig rører på sig, vil det heller ikke just være populært i alle kredse, at Pécresse vil hæve den franske pensionsalder til 65 år og skære 200.000 jobs i den offentlig sektor.

  Men Pécresse er stålsat: Hun vil være Frankrigs første præsident og minder franskmændne om, hvad hun er i stand med til ordene:

  - Jeg er 1/3 Thatcher og 2/3 Merkel.

 25. I går kl. 16:53

  Se videoen: Tusinder på gaden i Wien i protest mod landets coronarestriktioner

  Tusinder tog på gaden i Wien i protest mod Østrigs håndtering af coronasituationen. (Foto: FLORIAN WIESER © Ritzau Scanpix)

  Tusindvis af mennesker marcherede gennem Østrigs hovedstad, Wien, for at protestere mod de stramme coronarestriktioner, myndighederne både har og overvejer at få indført for at dæmme op for smitten med coronavirus.

  Det skriver Reuters.

  På grund af høje smittetal indførte den østrigske regering i sidste måned en nedlukning og sagde, at den ville gøre vaccinationer obligatoriske fra februar. Der fremsættes efter planen et lovforslag om dette den anden uge i december.

  Folk bar blandt andet skilte, hvor der stod: "Jeg vil selv bestemme", "Gør Østrig godt igen".

  Her kan I se en video fra dagens demonstration:

 26. I går kl. 16:45

  Populær mafia-serie genopstår som film. Kan du få 13 rigtige i quizzen om filmhistoriens største gangstere?

  Fra venstre er det O-Ren Ishii fra 'Kill Bill', Tony Soprano fra 'The Sopranos' og Vito Corleone fra 'The Godfather'.

  Der er gennem tiden lavet utroligt mange gangsterfilm og serier. Men enkelte skiller sig ud – ofte fordi de er lykkedes med at skabe nogle hovedpersoner, som man virkelig husker.

  Blandt de mest mindeværdige karakterer finder man uden tvivl mafiabossen Tony Soprano, der blev spillet af James Gandolfini i HBO’s prisbelønnede serie ’The Sopranos’ fra 1999.

  I serien følger vi den hårdkogte gangsters mange udfordringer som boss – og ikke mindst hans sideløbende forsøg på at være en god ægtemand og et positivt moralsk forbillede for sine børn.

  James Gandolfino som Tony Soprano i 'The Sopranos'. (Foto: handout © Scanpix Denmark)

  Serien sluttede i 2007, og efter James Gandolfinis pludselige død i 2013 blev mange fans’ forhåbninger om mere Sopranos kraftigt nedjusteret.

  Men med premieren i denne uge på HBO Max-filmen ’The Many Saints of Newark’ kan de nu alligevel få deres fix. Den fortæller nemlig historien om, hvordan Tony Soprano blev til Tony Soprano. Fokus er på gangsterbossens opvækst, barndom og ungdom.

  Og hvis man synes, at filmholdet har været gode til at finde en ung skuespiller, som faktisk ligner James Gandolfini en del, så tager man ikke helt fejl.

  Filmens hovedrolle som den unge Tony Soprano spilles nemlig af James Gandolfinos søn Michael Gandolfini, som trods sin begrænsede erfaring allerede er blevet rost for sit skuespil i filmen.

  Michael Gandolfini ved en forpremiere på "The Many Saints of Newark". (Foto: ANGELA WEISS © Ritzau Scanpix)

  Men Tony Soprano er blot én af historiens største filmgangstere. Film som både ’Scarface’ og ’The Godfather’ og ’Pusher’ skabte lige så fantastiske karakterer.

  Men hvor godt har du egentlig styr på de velorganiserede, kokainsniffende og pengeglade voldsmænd fra nyere film- og tv-historie? Det kan du få svaret på i quizzen herunder.

  (OBS: Quizzen indeholder spoilers)

 27. I går kl. 16:44

  Når USA kommer på besøg, er alt timet og tilrettelagt som i Olsenbanden - bortset fra, at 'det altid går godt'

  Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix - illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder
  Jeg sagde "welcome, Mr. Secretary" og så tillod jeg mig at sige: "It is wonderful to have America back," fordi det er jo det, de har sagt: "America is back at the table."
  Michael Zilmer-Johns

  Michael Zilmer-Johns er diplomat og Udenrigsministeriets protokolchef. Det er ham og hans kolleger, der står for officielle besøg fra alverdens diplomater og udenrigsministre:

  - Alt er timet og tilrettelagt. Det er som i en Olsenbanden-film, bortset fra at vores altid går godt. Af udenrigsministre der er det her besøg det største.

  I dagene op til besøget har medarbejdere i det danske udenrigsministerium arbejdet i døgndrift på at få det hele til at klappe. Alt dette følger DR i programserien Diplomaterne gennem afdelingen, der står for officielle besøg; Protokollen.

  - Det (USA, red.) er vores allervigtigste allierede og supermagten i verden, stadigvæk. Og så er det stadigvæk indviklet og besværligt, fordi der er de stærke sikkerhedskrav, som er anderledes end med mange andre udenrigsministre, siger Michael Zilmer-Johns.

  Og det er vigtigt for Michael Zilmer-Johns, at der ikke er noget i den stramme tidsplan, der begynder at skride.

  - I Danmark har vi den tradition, at vi kommer til tiden. Der var et par stykker fra Statsministeriet, der kom 20 minutter for sent. Og jeg sagde til dem ligesom min gamle far, der var oberst: "Det er noget civilt slinger." I den her kreds der kommer vi til tiden.

  Den amerikanske udenrigsminister bliver kørt i kortege fra lufthavnen til sit hotel og igen dagen efter fra hotel først til Amalienborg for at hilse på regenten, kronprinsen og den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S).

  Jeppe Kofod har været Danmarks udenrigsminister de sidste to år, og det er ikke første gang, han får besøg af en amerikansk udenrigsminister.

  - Sidste år havde vi jo også besøg af en amerikansk udenrigsminister i juli-måned. Mike Pompeo – hans (Antony Blinken, red.) forgænger. Så inden for et år to amerikanske udenrigsministre på besøg. Det er stort, fortæller Jeppe Kofod.

  Den amerikanske udenrigsminister havde et tætpakket program i de 24 timer, han var i København, som blandt andet bød på møder med udenrigsministrene for Danmark, Grønland og Færøerne.

  Blinken var nemlig i Danmark forud for et møde i Arktisk Råd i Island. Og han var nok ikke kommet til København, var det ikke, fordi Grønland er del af det danske Rigsfællesskab, vurderer Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, i Diplomaterne.

  Antony Blinken besøgte således også Grønland sammen med Jeppe Kofod efter mødet på Island.

  Klimaforandringerne har gjort Arktis sig til en vigtig international arena, hvor Rusland, USA og også Kina kæmper om indflydelse.

  USAs forhenværende præsident Donald Trump kom i den anledning med det radikale forslag at købe Grønland.

  - Der er masser af muligheder, i det store hele er det bare en stor ejendomshandel, sagde Trump dengang.

  - Det er en absurd diskussion, og Kim Kielsen (tidligere Formand for Grønlands regering, red.) har gjort det klart, at Grønland ikke er til salg, replicerede fra Mette Frederiksen.

  Og den plan er nu helt og aldeles smidt i skraldespanden, lovede Antony Blinken under sit besøg i Danmark.

  - Vi har et fremragende partnerskab med kongeriget Danmark. Og som en del af det vokser vores forhold til Grønland, sagde han.

  USA har brug for en alliance med Danmark og Grønland og resten af Norden for at forsvare landets strategiske interesser i området, forklarede Blinken. Særligt Rusland og Kina havde forud mødet i Arktisk Råd advaret Nato mod at rykke ind i Arktis.

  Og især når der er storpolitik på dagsordenen, er det vigtigt, at rammerne er de rigtige.

  - Det er jo vigtigt, at dem, der kommer og besøger os, føler sig godt tilpas. Føler sig velkomne, forklarer Michael Zilmer-Johns.

  - Vi er lige rundt om hjørnet, du skal sidde her, så der ikke kommer noget ind og forstyrrer.

  Forud for udenrigsministermødet viste Michael Zilmer-Johns DR rundt på Christiansborg i de flotte lokaler, som tages i brug, når der er statsbesøg og ved Dronningens nytårskur, hvor alle udenlandske ambassadører møder op i riddersalen.

  - Der er en ting, man absolut ikke må. Der er ingen selfies herinde. Ingen fotografering, det henstiller vi altid. Fordi – det er ikke et cirkus.

 28. I går kl. 16:42

  Tigre ender deres liv i en trykkoger: Forsker gik undercover for at undersøge makaber industri

  (Foto: Joshua Lee/grafik:Yana Yu Lin © Unsplash)
 29. I går kl. 16:39

  Fiskeriforening: Delaftale er en hån mod fiskeriet

  Danmarks Fiskeriforening langer heftigt ud efter en delaftale i finansloven, som ifølge foreningen "trækker tæppet væk" under en række danske fiskere.

  Det skriver de i en pressemeddelelse.

  I den delaftale for finansloven for 2022 på det grønne område, der blev præsenteret lørdag, står der blandt andet, at der næste år etableres en trawlfrie zoner i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt.

  - Det her er en skandale, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening, i meddelelsen.

  - Man sidder i Finansministeriet og forhandler om ting, man øjensynligt ikke har en døjt forstand på. Det her betyder lukning af arbejdspladser og fiskerihavne og får vidtgående konsekvenser i mange lokalsamfund.

  Den trawlfrie zone skal ifølge aftalen bidrage til at skabe bedre havmiljø, blandt andet ved "fremme af skånsomme fiskerier" og ved at "forbedre gyde- og opvækstforhold".

 30. I går kl. 16:02

  Indonesisk vulkanudbrud sender lokale på flugt og en person meldes omkommet

  En kæmpestor askesky tårner sig op over hustagene på øen Java, efter vulkanen Semeru gik i udbrud. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

  Vulkanen Semeru på øen Java i Indonesien er gået i udbrud i dag og har foreløbig såret 41, mens en enkelt person meldes omkommet.

  Det skriver Reuters på baggrund af udtalelser fra lokale myndigheder.

  Videoer viser lokale flygte og en massiv askesky, der mørkner himlen.

  Semeru er den højeste vulkan på Java, og den er blandt Indonesiens næsten 130 aktive vulkaner. Den brød senest ud for kanp et år siden, i januar, og her døde ingen.

  Videoen nedenfor viser redningsarbejdet og nogle af skaderne, udbruddet har forårsaget.

 31. I går kl. 15:32

  Så faldt hammeren: Chelsea og AC taber vigtige point i topstriden

  Andreas Christensen (til venstre) var for anden gang i træk at finde i Chelseas startopstilling. (Foto: GLYN KIRK © Ritzau Scanpix)

  Den engelske topklub Chelsea mistede lørdag vigtige point i topstriden i Premier League, efter at holdet tabte 2-3 på udebane mod West Ham.

  Chelsea var foran to gange undervejs, men to brølere af Edouard Mendy i Chelsea-målet endte med at sikre West Ham sejren.

  2-2 så længe ud til at skulle ende som kampens resultat, men tre minutter før tid sendte Arthur Masuaku et udmærket og overraskende forsøg mod mål helt ude fra den ene sidelinje. På stregen stod Mendy helt uforberedt, og bolden fik lov til at stryge i mål.

  Den danske landsholdsspiller Andreas Christensen spillede hele kampen for gæsterne.

  Nederlaget betyder, at Manchester City med en sejr senere lørdag kan overtage førstepladsen fra Chelsea, som smed point for tredje gang i de seneste fem Premier League-kampe.

 32. I går kl. 15:11

  Viktor Axelsen er finaleklar efter suveræn sejr

  Viktor Axelsen blev den 3. december kåret som årets mandlige badmintonspiller for 2020-2021 af verdensforbundet, BWF. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  Verdens bedste badmintonspiller, Viktor Axelsen, står igen i en stor finale.

  Det står klart efter danskerens semifinalesejr over indiske Lakshya Sen ved World Tour Finals på Bali.

  Lørdag levede han op til favoritværdigheden i semifinalen med sejren på 21-13, 21-11.

  Danskeren spillede en suveræn kamp og satte på den måde en tyk streg under, at han var det rette valg til hæderen som årets mandlige spiller i verden i 2020-2021, som han modtog fredag.

  Der var stor klasseforskel mellem den danske verdensetter og nummer 21 på verdensranglisten. Klasseforskellen var størst i andet sæt, hvor Axelsen undervejs var foran 12-1.

  I finalen skal Axelsen møde Kunlavut Vitidsarn fra Thailand, der vandt sin semifinale overraskende over Lee Zii Jia fra Malaysia med 21-18, 21-18.

 33. I går kl. 14:52

  Republikanere vælger ny udfordrer til Macron

  Valerie Pécresse ses her med partifælle Eric Ciotti. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN)

  Feltet af kandidater, som håber på at blive Frankrigs næste præsident, har lige vokset sig lidt større.

  Endnu en kandidat har nu meldt sig under fanerne i håbet om at vælte Emmanuel Macron af pinden ved næste års valg.

  Det franske konservative parti, Republikanerne, har netop valgt regionsrådsformand i Paris, Valérie Pécresse, som sin præsidentkandidat.

  Det er dermed lykkedes Pécresse at møve blandt andre EU’s tidligere brexit-forhandler Michel Barnier og også den forhenværende sundhedsminister Xavier Bertrand, som mange ellers tidligere så som favorit, af banen.

  Den 54-årige Pécresse er partiets første kvindelige præsidentkandidat og har sammenlignet sig selv med den tyske kansler, Angela Merkel, og den forhenværende britiske premierminister Margaret Thatcher.

  Tidligere på ugen annoncerede den stærkt højrenationalistiske Eric Zemmour sit kandidatur til præsidentvalget, der finder sted i april næste år.

 34. 40 min. siden

  Danmark får sine første naturnationalparker i havet og et stort område uden trawlfiskeri

  For første gang får Danmark naturnationalparker, hvor der ikke er fast grund under fødderne for besøgende.

  Det er resultatet af en ny aftale, som regeringen og fem øvrige partier i dag har indgået i forbindelse med finansloven.

  De to 'marine naturnationalparker' kommer til at ligge i Øresund og Lillebælt ligesom et større område i Storebælt, Lillebælt og Langelandsbælt bliver fredet for trawlfiskeri.

  Der afsættes også 20 millioner til at genetablere stenrev.

  Aftalen har vakt glæde i toppen af Danmarks Naturfredningsforening, hvor præsident Maria Reumert Gjerding begejstret har tweetet om resultatet.

  (Foto: Fra Twitter)

  Sidste år blev det besluttet at oprette 15 naturnationalparker på land.

 35. I går kl. 14:41

  Tyske socialdemokrater godkender regering

  De tyske socialdemokrater (SPD) har netop godkendt den nye regeringskoalition med Miljøpartiet og de liberale fra FDP.

  På partikongressen stemte 598 delegerede klart ja, mens syv stemte imod og tre afholdt sig fra at stemme, skriver Deutsche Welle.

  Den formodede kommende kansler, Olaf Scholz, havde en klar besked inden afstemningen:

  - Det vil blive en regering med tre partier, der er villig til at løbe en risiko for at sikre fremskridt i Tyskland, sagde Scholz ifølge Tagesschau.

  Den såkaldte trafiklys-koalition - en reference til partiernes farver - skal også godkendes af de liberale på en partikongres og er sendt til godkendelse hos medlemmerne fra Miljøpartiet.

  Når regeringen er godkendt, forventes det, at medlemmerne af Bundesdagen på onsdag vil vælge Olaf Scholz som ny kansler i Tyskland.

 36. I går kl. 14:05

  Støttepartier fik ikke flyafgift med i ny grøn aftale: 'Vi har ikke givet op'

  For Enhedslisten, SF og De Radikale er det vigtigt at få indført en flyafgift, men alligevel præsenterede de i dag sammen med regeringen en delaftale til finansloven uden.

  Men det er ikke, fordi de ikke har forsøgt, siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.

  - Jeg er ked af, at vi ikke har vundet den armlægning, men det handler også om at finde en balance. Men vi har ikke givet op.

  Modstanden er kommet fra blandt andet den socialdemokratiske regering, fortæller finansminister Nicolai Wammen (S).

  - Regeringens holdning er den, at vi lige nu har en fly- og rejsebranche, der er i knæ, og så synes vi ikke, at det er det rigtige tidspunkt at lave en afgift for dem, siger han.

 37. I går kl. 14:05

  4.325 er konstateret smittet med corona det seneste døgn

  For syvende dag i træk er der registreret over 4.000 nye tilfælde af covid-19.

  Yderligere 4.325 personer er bekræftet smittet med coronavirus, viser lørdagens smittetal fra Statens Serum Institut (SSI).

  Der indgår svar fra knap 197.000 PCR-prøver i opgørelsen. Det svarer til, at 2,2 procent af dem har været positive for covid-19.

  Det samlede antal indlagte i Danmark med covid-19 falder med 15 til i alt 434.

  Derudover er 12 smittede afgået ved døden. Det vides ikke, om de var indlagt, og om det har påvirket indlæggelsestallet.

 38. I går kl. 13:36

  Politiet retter udmelding: Det var en bulgarsk statsborger og ikke en svensker, der i går blev dræbt i et skyderi.

  Tidligere i dag meddelte Københavns Vestegns Politi, at den person, der i går blev dræbt i et skyderi i en frisørsalon i Rødovre, var en 17-årig svensker.

  Sådan forholder det sig dog ikke, lyder det nu. Den dræbte var ikke svensker, men en bulgarsk statsborger, der kom til Skandinavien tidligere i år, skriver politiet på Twitter.

  Det har ikke været muligt at få oplyst, hvorfor politiet i første omgang troede, at der var tale om en svensk statsborger.

  De pårørende i Bulgarien er underrettet.

 39. I går kl. 13:14

  Mette Frederiksen beklager: Shoppede uden mundbind

  Det kan ske for de fleste. Man glemmer mundbindet på vej ind i en butik, efter vi for en periode nu havde været vant til helt at droppe det.

  Men i går skete det for statsminister Mette Frederiksen (S).

  Mens hun var i en butik i København, glemte hun at bære mundbind, og det beklager hun nu på Facebook.

  - Det var ganske enkelt en forglemmelse, efter de nye regler er indført, skriver hun i sit opslag.

  Hun skriver videre, at hun blev opmærksom på det, fordi en borger har filmet det.

  - Jeg ved jo godt, at det kan ske for os alle sammen. Bare helst ikke for mig. Så jeg beklager selvfølgelig og vil endnu engang takke alle for alt det, vi alle sammen gør for at holde smitten nede, slutter hun opslaget med.

 40. I går kl. 13:08

  Ny delaftale i finansloven skal sikre tæt på fordobling af energi fra havvindmøller

  Regeringen og dens støttepartier har i dag præsenteret en delaftale i finansloven med fokus på klima og grøn omstilling.

  Blandt hovedpunkterne er en beslutning om næsten at fordoble kapaciteten i den energi, som havvindmøller kan skabe, fortæller klimaminister Dan Jørgensen (S).

  I alt drejer det sig om yderligere to gigawatt havvind, og det skal etableres inden 2030.

  Derudover skal aftalen også sikre, at Danmark reducerer udledningen af drivhusgasser med en halv million ton med forskellige metoder.

  Der er også enighed om to nye marine naturnationalparker i Øresund og Lillebælt samt en styrket indsats for at understøtte kvaliteten af det danske drikkevand.

  Af hensyn til fly- og rejsebranchen kunne der ikke opnås enighed om en flyafgift, som nogle partier ellers ønskede, forklarer Nicolai Wammen (S).

  Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, De Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.

  Der var god stemning blandt de partier, der var med i aftalen. (Foto: Dr © DR)
 41. I går kl. 12:57

  Jesper Jensen inden opgør mod Congo: 'Vi skal leve op til favoritværdigheden'

  Congo er modstanderen i Danmarks anden kamp ved VM i håndbold for kvinder.

  Efter en storsejr mod Tunesien i torsdags jagter danskerne endnu en gang to point i gruppespillet

  - Det er håndboldmæssigt en anderledes opgave, men jeg ved ikke, om den er meget anderledes end Tunesien. Det er et opgør, hvor vi går ind som store favoritter, og hvor vi skal leve op til favoritværdigheden, siger landstræner Jesper Jensen.

  - Men vores udtryk i går (torsdag, red.) gør, at jeg stoler på, at vi løser det. Det er jo et specielt hold med god fysik og stor eksplosivitet.

  Jesper Jensen har inden opgøret haft travlt med at finde nyt videomateriale på modstanderholdet, da der var flere nye ansigter i aktion i første gruppekamp mod Sydkorea.

  - Vores videomateriale inden i går (torsdag, red.) ligner ikke det her, så det er nye spillere, vi forbereder os på.

  Du kan følge Danmarks anden indledende puljekamp ved VM i Spanien mod Congo fra kl. 19.55 på DR1 og i Liga på P3.

 42. I går kl. 12:43

  Brasiliens Højesteret undersøger kontroversielt corona-udsagn fra præsident Bolsonaro

  Da præsident Jair Bolsonaro den 24. oktober talte i en livestream på sociale medier, kom han med et opsigtsvækkende udsagn.

  - Officielle meldinger fra Storbritanniens regering antyder, at folk, der er fuldt vaccineret mod covid-19, udvikler aids meget hurtigere end forventet, sagde han.

  De ord har fået Brasiliens højesteret til at indlede en undersøgelse af præsidenten, skriver BBC.

  Bolsonaro, der selv har afvist at lade sig vaccinere, forsvarer sig med, at han bare citerede fra en artikel, han havde læst.

  I forvejen bliver en gruppe af præsidentens støtter efterforsket for at sprede misinformation om covid-19 og for at opfordre til et militærkup.

  I Brasilien er 650.000 personer indtil videre øde med covid-19, men det frygtes, at der er et langt større mørketal. (Foto: Joedson Alves © Ritzau Scanpix)
 43. I går kl. 12:18

  Partybuschauffør sigtet for narkokørsel i København fredag aften

  En partybuschauffør er sigtet for narkokørsel fredag aften i København. Det oplyser Københavns Politi på Twitter.

  Det sker efter en målrettet indsats fra politiet fredag aften, der blandt andet drejede sig om partybusser.

  Bussen havde også fejl ved to ud af tre nødudgange, og det resulterede i et kørselsforbud.

  Chaufføren er ifølge Ritzaus oplysninger midt i 30'erne og havde 25-30 passagerer med ombord, da han kørte rundt i København.

  Derudover har en partybus mere fået samme forbud, fordi der også her var fejl ved nødudgangene.

 44. I går kl. 12:01

  Skuddrab på Nørrebro ligner 'et opgør mellem personer i bandemiljøet', siger politiet

  I forgårs blev en 27-årig mand dræbt af skud på Nørrebrogade i København.

  Efterfølgende blev to personer - en 21-årig svensktalende mand og en 18-årig dansk mand - anholdt i nærheden.

  Ifølge DR Nyheders oplysninger havde den dræbte tilknytning til banden NNV, og det kan have spillet en rolle, siger politiet nu.

  - Efterforskningen af skyderiet på Nørrebro tegner indtil videre et billede af, at der var tale om et opgør mellem personer i bandemiljøet, siger Rasmus Bernth Skovsgaard, der er politiinspektør i Københavns Politi.

  I går blev en 17-årig svensk dreng skudt i en frisørsalon i Rødovre, men om der er en sammenhæng, er stadig uvist.

  - Vi efterforsker det meget indgående som en hypotese, men det er alt for tidligt at sige, om der er en relation mellem de to episoder, siger Rasmus Bernth Skovsgaard.

 45. I går kl. 11:59

  Forældre ignorerede advarsler før skoleskyderi: 'Du skal lære ikke at blive opdaget'

  Våbenforhandleren, hvor James Crumbley ifølge anklagemyndigheden købte det våben, hans søn anvendte ved tirsdagens skoleskyderi Oxford High School omkring 60 kilometer nord for Detroit. (Foto: JEFF KOWALSKY © Ritzau Scanpix)

  Der var tegningen af blod, en person der bliver skudt - og tekster som “verden er død” og “mit liv er nyttesløst”.

  Så var der internetsøgningen på ammunition.

  Og så var der julegaven - en halvautomatisk pistol.

  Tilsammen skulle det have dannet et billede af en 15-årig dreng, der burde have fået hjælp. Som skulle have haft hjælp. Hvis forældre fik besked på at skaffe ham hjælp.

  Men de undlod at handle, og så gik det galt.

  Nu er James og Jennifer Crumbley sigtet for uagtsomt manddrab.

  For deres søn, 15-årige Ethan Crumbley, føjede tirsdag endnu et skoleskyderi til statistikken i den amerikanske delstat Michigan, da han bevæbnet med sin julegave, en halvautomatisk pistol - model Sig SP022, skød og dræbte fire og sårede yderligere syv på sin skole, Oxford High Scool.

  - Jeg siger ikke, at situationer med en bevæbnet person, der affyrer sit våben, altid skal føre til tiltale mod forældrene, men informationerne i denne sag er frygtelige og enestående, lød det fra Oaklands lokale anklager, Karen McDonald, i nat.

  - Som mor er jeg vred, som anklager er jeg vred. Og som almindelig borger i det her amt er jeg vred. Der var så mange ting, der så enkelt kunne være undgået, tordnede hun.

  - Jeg forventer, forældre og alle andre har medmenneskelighed og skrider ind for at forhindre en mulig tragedie. Min konklusion er, at der var alt grund til at tro, at dette individ var farlig og forstyrret.

  Her kan du se, hvad den lokale anklager, Karen McDonald, sagde i nat:

  Det seneste halve døgn har der været en eftersøgning i gang for at finde Crumbley-parret, efter det blev klart, at de potentielt stod til at blive sigtet og var indkaldt til retsmøde i går. Men parret dukkede aldrig op.

  Særligt trænede politihunde blev taget i brug og også den særligt føderale tjeneste U.S. Marshals Service blev inddraget, og der blev udlovet en dusør på, hvad der svarer til omkring 70.000 kroner, til alle der kunne hjælpe med at lokalisere parret.

  Tusindvis var i går samlet til mindehøjtidelighed i Oxford, som ligger små 60 kilometer nord for storbyen Detroit i Michigan. (Foto: SETH HERALD)

  Deres advokat oplyste, at de ikke var på flugt, men at de havde forladt byen af hensyn til deres sikkerhed. Her til morgen blev parret så fundet i en erhvervsejendom i Detroit, efter deres bil blev genkendt af en lokal forretningsdrivende, som kontaktede alarmcentralen.

  Det lokale politi oplyste her til morgen, at der ikke var tegn på, at parret havde tænkt sig at melde sig.

  Ifølge anklagemyndigheden burde alle advarselslamper have blinket hos Crumbley-parret, som i tiden op til skyderiet blev informeret om, at deres søn opførte sig foruroligende.

  I mandags forsøgte skolen forgæves at kontakte Jennifer Crumbley for at informere hende om, at sønnen i løbet af sin undervisning havde søgt på ammunition på internettet, men hun kontaktede aldrig skolen.

  I stedet sendte hun en besked til sønnen Ethan:

  - LOL. Jeg er ikke vred på dig. Du skal lære ikke at blive opdaget.

  I tirsdags, hvor skyderiet fandt sted, fandt Ethan Crumbleys lærer en tegning med en pistol, blod og et skudoffer. Der var skrevet “blod alle steder” og “tankerne stopper ikke, hjælp mig”.

  Forældrene blev indkaldt til møde på skolen og blev bedt om at skaffe deres søn den nødvendige hjælp.

  - Både James og Jennifer Crumbley fejlede og spurgte ikke, om deres søn havde sit våben med sig, eller hvor det var, og de fejlede, fordi de ikke tjekkede hans rygsæk for at se, om våbnet var der, lød det i onsdags fra anklager Karen McDonald.

  Våbenforhandleren, hvor James Crumbley ifølge anklagemyndigheden købte den halvautomatiske pistol, som hans søn nu er tiltalt for at brugt i et skoleskyderi, hvor han dræbte fire elever i alderen 14-17 år. (Foto: JEFF KOWALSKY © AFP or licensors)

  Crumbley-parret var heller ikke villige til at trække deres søn ud af skolen, og efterfølgende blev han sendt tilbage til sin klasse. Med våbnet i sin rygsæk.

  Da meldingerne om skyderiet på Oxford High School tikkede ind kort efter klokken et om eftermiddagen lokal tid, sendte Jennifer Crumbley en besked til sin søn.

  - Ethan, lad være med at gøre det, stod der.

  Sigtelserne er et forsøg på at holde personerne, der har bidraget til denne tragedie, ansvarlige.
  Karen McDonald, lokal anklager i Oakland

  Et kvarter senere kontaktede James Crumbley så alarmcentralen. Han kunne ikke finde den pistol, han for nylig havde købt og som blev opbevaret i en ulåst skuffe i sit soveværelse. Den halvautomatiske Sig SP 2022. Han havde en formodning om, at den muligvis blev brugt til det igangværende skyderi - og at gerningsmanden var hans søn.

  Gerningsvåbnet var den pistol, som James Crumbley havde købt på Black Friday. Sammen med sin søn, der efterfølgende lagde et billede op af den på sociale medier og skrev “har lige fået min nye skat i dag”.

  Dagen efter skrev Jennifer Crumbley “mor og søn afprøver hans nye julegave” på de sociale medier.

  I går var der mindehøjtidelighed for ofrene ved skoleskyderiet:

  Og det er blandt andet derfor, at anklagemyndigheden i amtet Oakland i Michigan nu tager det relativt usædvanlige skridt at sigte forældrene for uagtsomt manddrab, som hun beskriver som det “stærkest mulige forhold, vi kan bevise”.

  - Sigtelserne er et forsøg på at holde personerne, der har bidraget til denne tragedie, ansvarlige. Og samtidig sende et signal om at være sit ansvar bevidst som våbenejer. Når de ikke løfter det ansvar, får det alvorlige og kriminelle konsekvenser, sagde anklageren.

  Hun advokerede samtidig for at stramme delstatens våbenlovgivning, som hun har kaldt håbløst utilstrækkelig.

  Udenfor Oxford High School er der blevet lagt blomster og oprettet et mindesmærke for de fire dræbte elever. Den yngste var 14 år, den ældste 17 år. Yderligere syv blev såret, seks elever og en lærer, ved skyderiet i tirsdags. (Foto: NIC ANTAYA)

  Efter skoleskyderier eller skudepisoder er det tidligere set, at forældre blive tiltalt for misbrug af deres børn eller for at have overtrådt våbenlovgivningen, alt afhængig af situationen og hvilken stat, der er tale om.

  Men det er sjældent, at forældre bliver sigtet for uagsomt manddrab efter et skoleskyderi.

  - Jeg kan ikke komme i tanke om et eneste højprofileret masseskyderi, hvor forældrene er blevet retsforfulgt, siger Allison Anderman, der er tilknyttet organisationen Giffords Law Center to Prevent Gun Violence, til avisen New York Times.

  Men det er ikke det eneste usædvanlige ved skoleskyderiet. Udover at Ethan Crumbleys forældre er sigtet, har anklagemyndigheden også valgt at inkludere terror blandt de 24 forhold, den 15-årige nu er tiltalt for.

  - Hvad med alle de børn, der flygtede, skreg og gemte sig under deres skriveborde. Hvad med de børn, der sidder derhjemme lige nu, og som ikke kan spise og sove og ikke kan forestille sig en verden, hvor de nogensinde igen kan komme tilbage til skole. Det afspejler tiltalen om terror, sagde McDonald i onsdags.

  Ethan Crumbley er blandt andet tiltalt for flere forhold af drab og har nægtet sig skyldig i alle anklager. Bliver han fundet skyldig, kan han idømmes livstid i fængsel. Hans forældre, Jennifer og James Crumbley, vil formentlig blive fremstillet i retten allerede senere i dag, oplyser den lokale politimyndighed i Oakland.

 46. I går kl. 11:49

  Finansloven nærmer sig: Her er de store knaster i forhandlingerne

  Dette års finanslov nærmer sig - men der er nogle emner, så som flyafgifter, der lægger op til debat og lange forhandlinger. Få et overblik her. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  Regeringen, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten er lige nu i gang med at lægge sidste hånd på dette års finanslov. Nu skal de sidste brikker lægges i det store pengepuslespil - for hvilke områder skal regeringen prioritere det kommende år?

  Vi har samlet et overblik til dig over de største knaster mellem regeringen og støttepartierne i finanslovsforhandlingerne.

  Radikale Venstre, SF og Enhedslisten vil gerne have flyafgift på finansloven (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Et af de steder, hvor forhandlingspartierne kan støde hovederne sammen, er, når snakken falder på flyafgifter.

  For i denne uge gik de tre støttepartier Radikale Venstre, SF og Enhedslisten sammen og oplyste i en fælles pressemeddelelse, at de sammen kræver en flyafgift på finansloven.

  - Danmark er ét af kun fire lande i EU, der ikke har indført en flyafgift, siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, i pressemeddelelsen.

  Partierne har ikke et fast bud på, hvordan en sådan afgift på fly helt konkret skulle udmønte sig. Det er noget, som skal forhandles på plads efterfølgende. Men en ting er sikkert, de vil have flyafgifter på finansloven.

  - Det giver ikke nogen mening, at regeringen tøver, når branchen vil gøre flyrejser grønnere med en afgift. Lad os komme i gang, udtaler Sofie Carsten Nielsen, der er Radikale Venstres politiske leder.

  Og det er slet ikke klart, om regeringen er vild med den idé - for Socialdemokratiet har gennem de seneste år vævet lidt frem og tilbage med, om de er for eller imod flyafgifterne. Tilbage i 2019 sagde regeringen, at de var åbne for at se på, hvordan afgifter kunne hjælpe regeringen til at nå deres mål om reducering af drivhusgasser.

  Men i oktober i år har partiets klimaordfører Anne Paulin udtalt til Ritzau, at regeringen ikke var klar til at hoppe med om bord.

  - Regeringen er dog ikke på nuværende tidspunkt parat til at følge op på støttepartiernes krav om en flyafgift. Men ingen forslag afvises på forhånd.

  Der skal laves en corona-vinterpakke til sundhedsvæsenet. Men der er uenighed mellem partierne om, hvor stor den skal være. (Foto: Tim Kildeborg Jensen © Scanpix)

  Rundt om forhandlingsbordet bliver det også diskuteret, hvor meget hjælp sundhedsvæsenet skal have. Regeringen har nemlig selv meldt ud, at de forhandler om en midlertidig pengepulje til sundhedsvæsenet sammen med støttepartierne.

  - Vi anerkender, at sundhedsvæsenet er udsat for et betydeligt pres i øjeblikket. Coronapandemien gør, at det vil blive et problem hen over vinteren, hvorfor vi nu forhandler om en midlertidig corona-vinterpakke, der skal afhjælpe det pres, sagde socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, til Berlingske i starten af denne uge.

  Men hvor stor skal vinterpakken være? Ja, det er der ikke ét entydigt svar på. Enhedslisten har sat et krav om to milliarder til pengepuljen, mens SF's krav kun lyder på det halve - nemlig én milliard kroner.

  - Jeg tror ikke, at vi kommer under at snakke minimum en milliard. Og gerne noget mere. For vi står med nogle problemer, der ikke er nemme at løse, har partiformand for SF Pia Olsen Dyhr været ude at sige.

  Men i Enhedslisten er man bange for, om sundhedsvæsenet kan komme igennem vinteren, hvis der ikke bliver gjort noget alvorligt, siger politisk ordfører for partiet Mai Villadsen til Ritzau.

  - Derfor har vi sagt, at der bør være et akut løft på to milliarder kroner, som kan gives til blandt andet lønninger til de lavest lønnede grupper.

  De Radikale bakker imidlertid ikke op om at indføre rettigheden. Partiet har ikke rejst store krav på sundhedsområdet, men vil i stedet prioritere blandt andet folkeskolelærerne.

  SF og Enhedslisten vil have penge på bordet til landets fødeafdelinger. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix Danmark)

  Noget, som har fået særligt fokus i dette års forhandlinger om sundhedsvæsenet, er fødselsområdet. For her er der også opstået debat partierne imellem.

  Socialdemokratiet gik nemlig for tre år siden til valg på, at nybagte forældre skulle have ret til to døgns ophold på hospitalet. Men det er ikke blevet til noget, og det har fået SF og Enhedslisten til at kritisere regeringen for at svigte på fødselsområdet.

  Regeringen har ikke selv lagt op til at prioritere området i deres finanslovsudspil, men socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, bekræfter, at det er på forhandlingsbordet.

  - Regeringens finanslov er jo velkendt. Nu drøfter vi så, hvad der øvrigt er af forslag til næste års finanslov. Og i den forbindelse kan jeg bekræfte, at vi diskuterer forholdene for landets fødende.

  Hos Enhedslisten har man meget svært ved at se, at der kan blive landet en aftale, uden der er fundet penge til fødegangene.

  - Vi skal have et løft af fødegangene på den nuværende finanslov. Det arbejder vi benhårdt for i de her timer. Situationen er så akut og presserende, sagde Mai Villadsen til DR tidligere på ugen.

  Også SF-formand Pia Olsen Dyhr vil have, at regeringen smider pengene på bordet.

  - Det er helt absurd, at regeringen ikke har leveret på det løfte, de gav før valget. Det er jo det, alle går og venter på stadigvæk. De har ikke haft pengene på bordet, trods de adskillige gange har sagt, de nok skulle komme med pengene, siger hun.

  Hvordan pengene ender med at blive fordelt, er endnu ikke klart. Det er dog slået fast at dette års finanslov officielt er forsinket. Det erkender finansminister Nicolai Wammen i et brev til Folketinget formand. Regeringen havde ellers planlagt den sidste afstemning i Folketinget om finansloven skulle finde sted den 15. og 16. december - men da forhandlingerne stadigvæk er i gang, så bliver det nok først i uge 51, altså samme uge som juleaften.

  En ny finanslov skal være stemt igennem Folketinget inden det nye år. Det følger af grundloven. Hvis regeringen ikke når at få flertal, så skal der i stedet fremsættes en midlertidig bevillingslov.

 47. I går kl. 11:46

  Små brugser drukner i pakker, der ikke hentes: ’Vi sender pakker retur flere gange om ugen’

  Michael Nørskov er brugsuddeler i Dagli'Brugsen i Askov. Han opfordrer folk til at få hentet deres pakker hurtigst muligt, da pladsen er ved at være noget trang på det lille lager. (Foto: Bo Bork Bechsgaard - DR Syd)

  Brugsuddeler Michael Nørskov har lavet et unikt ’Ja tak-tilbud’ på Dagli’Brugsen Askovs’ facebookside.

  Her kan du for nul kroner sige ’ja tak’ til at hente dine pakker, så brugsens pakkelager kan blive tømt.

  Det bugner nemlig med papkasser i Dagli’Brugsen i Askov her ovenpå Black Friday, fortæller Michael Nørskov.

  - Det er tæt på, at vi må sende pakkerne videre til andre udleveringsteder, fordi der ikke er mere plads på vores lager, siger han.

  Efter Michael Nørskovs 'ja tak'-opslag på Facebook har folk været bedre til at få hentet deres pakker, fortæller brugsuddeleren. (Foto: Bo Bork Bechsgaard - DR Syd)

  Og folk lader ikke til at have travlt med at få hentet deres varer.

  - Vi sender jævnligt pakker retur. Det gør vi flere gange om ugen. Og vi oplever også, at folk først henter deres pakker lige op til afhentningsfristen.

  Og han er langt fra den eneste købmand, der er presset af de mange pakker, som folk har bestilt, men tilsyneladende er sløve til at få hentet. DR Nyheder har talt med flere købmandsbutikker, der har samme udfordring.

  Ifølge Helle Nielsen, der er direktør for Retail Danmark hos PostNord, har postvirksomheden oplevet dage med rekordstore mængder pakker sammenlignet med sidste år.

  - Der er dage med væsentlig flere pakker end tilsvarende af de største dage i 2020, som jo også var præget af nedlukninger. Så vi taler altså om rekordstore dage på posthusene.

  Margrethe Svane træder ind ad skydedørene til brugsen i Askov. Hun er kommet for at hente to pakker, hun bestilte, da det var Black Friday.

  - Vi har været isoleret derhjemme med corona, så det er derfor, vi først henter nu. Men jeg tror måske, mange venter nogle dage, hvis de har flere pakker, så de kan hente på én gang, siger hun.

  Michael Nørskov genkender det billede. Selvom det heldigvis er de færreste, der venter til allersidst, fortæller han.

  - Det bliver sværere at finde plads og sværere at finde de pakker, kunderne skal have. Og det er jo ikke bare småting. Folk modtager også møbler og kontorstole, siger Michael Nørskov.

  Michael Nørskov gør, hvad han kan for at gøre folk opmærksomme på, at de skal huske at hente deres pakker. Heldigvis er der stadig mange, der er gode til at hente dem hurtigt, siger han. (Foto: Bo Bork Bechsgaard - DR Syd)

  Men selvom der nu er to pakker mindre på lageret hos Dagli'Brugsen i Askov, kan uddeleren dårligt nå at glæde sig. For inden længe kommer der en lastbil og læsser 300-350 pakker af, så situationen er presset hos købmanden, fortæller han.

  - Vi kan ende i en situation, hvor vi er nødt til at sige nej til at modtage flere pakker.

  Ifølge Post Nord er det begrænset, hvor ofte budene bliver nødt til at fragte pakkerne videre, fordi der ikke er plads på det udleveringssted, man har bestilt til. Men sker det, bliver pakkerne leveret til den nærmeste pakkeboks, og modtageren får besked om, hvor pakken kan hentes, oplyser PostNord.

 48. I går kl. 11:40

  Danske Kristian har en nøgle til internettet - den ligger i en hemmelig bankboks

  Kristians reservenøgle ligner et dankort og med den -samt mindst fire andre af samme slags - kan han gendanne nøglen til internettet som en sidste udvej. (© Illustration: Nathalie Nystad)

  Måske læser du overskriften på den her artikel og tænker af hvad? En 39-årig familiefar fra København, der som den eneste dansker gemmer på en slags nøgle til internettet?

  Umiddelbart kan det lyde som plottet til en ny sci-fi-film, men den er god nok.

  Kristian Ørmen er en ud af 21 personer i verden, der er nøje udvalgt af den verdensomspændende organisation ICANN til at bære en række nøgler, som tilsammen er med til at sikre internettets øverste database – the domain name system – mod eksempelvis hackerangreb fra regeringer eller grupper.

  Faktisk er netop den database i sidste ende noget af – hvis ikke det vigtigste – for din adgang til internettet.

  Man kan ikke kalde det en barnedrøm, for da jeg var barn, var der slet ikke den her type sikkerhed på nettet.
  Kristian Ørmen, domænespecialist og nøgleholder for ICANN

  Hvordan det helt præcist hænger sammen, fortæller jeg senere i artiklen, men først får du lidt flere detaljer om nøglen.

  For umiddelbart kan det være fristende at tro, at Kristian render rundt med en klassisk Ruko-nøgle, som han kan hive op af baglommen, når han får lyst til at tænde eller slukke for mere end fire milliarder menneskers adgang til internettet.

  Men sådan forholder det sig ikke helt.

  I stedet opbevarer han et nøglekort med data, som han har fået tildelt ved en topsikret ceremoni i Culpeper, Virginia i USA, hvor han har svoret at opbevare det sikkert.

  Derfor har han det liggende i en plastikboks, som er pakket ind i en bevispose med serienummer, der igen er låst inde i en bankboks et hemmeligt sted i Danmark.

  De 21 nøgleholdere er udvalgt fra alle dele af verden - ideen er, at det skal øge tilliden til internettet. Syv personer har en reservenøgle (de blå kort), mens 14 har en hovednøgle.(de grønne kort) (© Grafik: Søren Winther Nørbæk)

  - Man kan ikke kalde mit ansvar en barnedrøm, for da jeg var barn, var der slet ikke den her type sikkerhed på nettet, forklarer han, da vi er på besøg.

  Det er ekstremt usandsynligt, at Kristians nøgle skal tages i brug. Men sker det, kan det være, hvis de to vigtige datacentre i Culpeper og El Segundo i USA kommer under angreb på samme tid, eller hvis kriminelle laver indbrud i datacentrenes sikkerhedsskabe, så den afgørende krypteringsnøgle, der beskytter databasen, automatisk kommer til at slette sig selv.

  I de tilfælde skal Kristian og mindst fire andre med reservenøgler rejse til USA, hvor de som de eneste kan gendanne den slettede krypteringsnøgle ved at indlæse nøglekortene i en kortlæser - ligesom når du bruger dankort-chippen i supermarkedet.

  Men hvordan kom det nogensinde i stand, at en dansk far til fire blev udvalgt sammen med 20 andre i verden til at gemme på internettets nøgler?

  Det skal vi en tur i soveværelset for at finde ud af.

  I videoen nedenunder kan du se Kristian modtage nøglen til ceremonien i USA i 2017.

  Vi spoler tiden tilbage til fredag aften den 25. august 2017, hvor en mail tikker ind, mens Kristian står i soveværelset i sin lejlighed. Han er i færd med at lave et stort skabsprojekt sammen med en tømrer, men trækker alligevel per automatik telefonen frem for at tjekke beskeden. Det viser sig hurtigt, at afsenderen hverken er en arbejdskollega eller kunde, men i stedet organisationen ICANN, der har hovedsæde i USA.

  Kristian Ørmen åbner mailen og læser:

  Hej Kristian,

  Jeg henvender mig, fordi vi er i gang med at vælge en efterfølger for én af Recovery Key Share-indehaverne. Paul Kane har til hensigt at træde tilbage fra sin rolle ved Root Zone DNSSEC Key ceremoni 31 den 18. Oktober i Culpeper i USA. Da du er en af backup Trusted Community-repræsentanterne (TCR) fra 2010, vil jeg høre, om du er interesseret i at være en aktiv Trusted Community -repræsentant med en RKSH -rolle.

  Hans øjne glider videre ned gennem mailen, hvor der til sidst står:

  ...“Vil du bekræfte, at du er interesseret og tilgængelig?

  I-c-a-n-n (-t-b-e-l-i-e-v-e-i-t) har man næsten lyst til at skrive, for det er nogenlunde den følelse, der rammer Kristian, da han ser det.

  - Jeg var rimelig rundt på gulvet og måtte bare sige “JA!”.

  Her fortæller Kristian om nøglen:

  Men hvem er ICANN, og hvad er det helt præcist, Kristian har sagt ja til?

  Det spørger jeg Tobias Mahler om, der er norsk professor på Norwegian Research Center for Computers and Law.

  Han fortæller, at internettet i sin spæde start kun blev styret af de få mennesker, der havde oprettet det. Men da det for alvor begyndte at vokse ud af sit tøj, valgte USA i 1998 at lave en organisation, der fik til ansvar at styre, opbygge og sikre fremtidens internet.

  Hvis man kan lægge internettet ned i dag, er der ekstremt store dele af vores digitale infrastruktur, der stopper med at virke. Lige fra steder der producerer strøm til vandværker.
  Jesper Buus Nielsen, professor på Institut for Datalogi

  Organisationen blev døbt ICANN - Internet Corporation for Asiggned Names and Numbers og fik ansvaret for internettets øverste database kaldet Domain Name System (DNS).

  Netop den database består af en masse adresser, der udgør hele internettets infrastruktur, og går der kludder i det, går der kludder i din adgang til alverdens hjemmesider.

  - Alt muligt er digitalt i dag, så det kan være særdeles farligt, hvis der bliver lavet rod i den, fortæller professor på Institut for Datalogi på Aarhus Universitet Jesper Buus Nielsen og fortsætter:

  - Hvis man kan lægge internettet ned i dag, er der ekstremt store dele af vores digitale infrastruktur, der stopper med at virke. Lige fra steder der producerer strøm til vandværker.

  Du kan se internettets øverste database som en kæmpestor telefonbog med en masse numre i. Når du eksempelvis søger på dr.dk, slår din computer i sidste ende automatisk op i databasen for at finde det laange nummer - også kaldet ip-adressen – som hører til siden. Dr.dk har adressen 23.72.245.199, og når dét nummer er fundet, bliver du automatisk ledt ind på siden.

  Men er der uorden i telefonbogen, eller er den ikke opdateret med de rigtige adresser, kan computeren ikke finde nummeret til dr.dk, og så vil du ikke kunne komme ind og læse nyheder eller streame på DR TV.

  Man kan også risikere, at nogen hacker sig ind og manipulerer med indholdet i databasen, så du bliver ledt ind på falske websteder i stedet for de rigtige.

  Hvis du for eksempel loggede ind på et manipuleret skat.dk, kunne du blive viderestillet til en falsk look a like-side, hvor du indtastede dine personlige oplysninger i god tro, men efterfølgende blev franarret dem.

  Og for at undgå at nogen regering eller gruppe pludselig tager kontrol over databasen og manipulerer med den, har man altså delt ansvaret ud til 21 personer - 14 har fået en primær nøgle, mens syv andre – herunder Kristian - har fået reservenøgler.

  Lad os vende tilbage til det tilbud, som Kristian modtager fra ICANN i 2017. For det er ikke helt tilfældigt, at det netop er ham, de har fået øje på, da afløseren for britiske Paul Kane skal findes.

  Syv år tidligere – i 2010 - sad Kristian til en konference, hvor han for første gang hørte om sikkerhedssystemet med de 21 nøgler, som ICANN var ved at søsætte.

  Stillingen som nøgleholder krævede erfaring, men den var efterhånden oparbejdet, idet Kristian allerede på sin 18-års fødselsdag oprettede sin egen virksomhed, hvor han solgte domæner. Og siden havde han arbejdet med alt i den dur.

  Afsti afsted med en ansøgning, tænkte han, og kort efter lød svaret fra ICANN, at han var kommet på en venteliste, hvilket betød, at man havde godkendt ham til at bære en nøgle i fremtiden, hvis en af de 21 nøgleholdere pludselig faldt død om eller sprang fra.

  Her er skabsprojektet, som Kristian måtte forlade, da han fik tilbudt stillingen som nøgleholder. (Foto: (privatfoto))

  Og det var altså netop det sidste, der skete i 2017.

  Da Kristian siger ja til at blive recovery key share-holder, får han travlt med at forberede sig på den nøgleceremoni, som få uger senere skal finde sted i USA.

  Skabsprojektet ender han aldrig med at gøre færdigt sammen med tømreren, for al tiden går med at bestille flybilletter, indsamle diverse papirer, fremfinde straffeattest og gennemgå et større baggrundstjek.

  Søndag den 15. oktober 2017 er der afgang fra Kastrup Lufthavn.

  - Det var midt i min datters efterårsferie, men min familie er vant til, at jeg rejser en del i forbindelse med mit arbejde.

  Da han ankommer til USA, sætter han kursen mod sin tante Birte, der bor på østkysten i nærheden af Washington DC.

  På det tidspunkt er der stadig et par dage til, at ceremonien skal finde sted, og selv om hans tante ikke er hjemme, har de aftalt, at han bare kan låne hendes Honda og hus.

  Dagen efter han er landet, spiser han pizza med Anne-Marie Eklund Løvinder fra Sverige, som han kender fra samme branche. Hun er også i USA for at deltage i ceremonien onsdag.

  Svenske Anne-Marie Eklund har en fysisk nøgle til internettet, der ligner en klassisk metalnøgle. Den passer til en mindre boks, hvor der ligger datakort i stil med det, som Kristian har. (Foto: Kristina Alexanderson © Kristina Alexanderson)

  Mens Kristian “kun” har fået tildelt en del af en reservenøgle til internettet, så er Anne-Marie en af de 14 personer – i øvrigt den eneste kvinde - med titlen crypthographic officer.

  Med den titel har hun en primær nøgle til internettet, og modsat Kristian skal hun rejse til USA flere gange om året for at deltage i ceremonierne, hvor mindst tre skal være til stede, før nøglerne kan anvendes.

  Kristian lånte sin tante Birtes Honda, da han skulle afsted mod ceremonien i USA. (Foto: (privatfoto))

  Det er blevet onsdag den 18. oktober 2017, hvor ceremonien finder sted. Kristian Ørmen sætter sig i sin tantes Honda for at køre de cirka 100 kilometer ned til datacentret i Culpeper, Virginia, hvor begivenheden skal foregå.

  - Vi skulle være der i god tid for at blive sluset igennem security tjekpoint. Det er nødvendigt at have to forskellige billed-id med, så det var frem med både pas og kørekort for at komme igennem.

  Da Kristian er kommet ind, bliver han bedt om at vente ude foran ceremonilokalerne sammen med de andre, fordi de først må placere sig i rummene, kort før ritualerne starter.

  Rundt på stolene sidder folk fra USA, Uruguay, Rusland, Tanzania, Island, Brasilien og Nepal - bare for at nævne nogle stykker.

  Han får udleveret et papir med et fast manuskript, hvor der detaljeret står beskrevet, hvad der skal ske i løbet af ceremonien. Hvis nogen afviger fra programmet, skal det skrives ned, så man har dokumentation på det.

  - Ceremonien varer flere timer. Det er begrænset, hvad der er sat frem med snacks, fordi man ikke må forlade lokalet undervejs og derfor ikke har mulighed for at komme på toilettet, forklarer Kristian.

  Billedet er taget kort efter ceremonien i 2017. Når Kristian Ørmen ser det i dag, kan han ikke lade være med at ærgre sig over, at han ikke tog et jakkesæt på. (Foto: (Privat foto))

  Da roden er signeret, som den rituelle handling hedder, er det britiske Paul Kanes tur til at overdrage sin nøgle.

  Efter et gennemsyn tager Kristian imod de to datakort, der er pakket ind i en gennemsigtig plastikkasse, som igen er pakket ind i en pose med serienummer, så man på et senere tidspunkt kan verificere, at ingen har været i posen.

  Meget af den kritik, der var i starten, er ikke længere valid, fordi organisationen har ændret sig, så magten ikke længere er koncentreret i USA.
  Tobias Mahler, norsk professor

  Hvis du synes, det lyder lige lovlig pompøst med ceremonier, nøgler og bevisposer, så er det altså alt sammen noget, ICANN har for at skabe gennemsigtighed og tillid til internettet, forklarer datalogiprofessor Jesper Buus Nielsen.

  Da Kristian Ørmen har fået overrakt sin nøgle, bliver han sammen med de andre nøgleholdere budt på middag hos det lokale steakhouse i Culpeper. Og her sidder de så på en amerikansk restaurant og spiser bøffer– danske Kristian, svenske Anne-Marie og 19 andre personer, som tilsammen er med til at sikre internettet.

  I en årrække var ICANN på papiret kontrolleret af amerikanske myndigheder, hvilket medførte en gentagende kritik.

  - Kritikken kom blandt andet fra lande som Brasilien, Kina og Rusland, der mente, at organisationen havde alt for tætte bånd med USA, og at foretagendet skulle internationaliseres mere, fortæller den norske professor, Tobias Mahler.

  Det fik eksperter til at se på, hvordan amerikanske myndigheder kunne slippe taget i ICANN, så ansvaret blev delt ud.

  Efter en meget lang politisk proces blev kontrollen med IANA (organisationen, der rent teknisk driver DNS-systemet, red.), overdraget helt til ICANN uden amerikansk kontrol, hvilket gør, at meget af den tidligere kritik ikke længere er valid ifølge Tobias Mahler.

  Hør Kristian fortælle om ceremonien her:

  Da DR Nyheder møder Kristian i 2021, er det fire år siden, han fik nøglen overdraget ved ceremonien.

  Men faktisk fylder opgaven ingenting i hverdagen, og hvis han skiftede sit job som domænespecialist ud med arbejdet som skolelærer, vil han i princippet stadig kunne beholde den.

  Kristian får dækket rejseudgifter og lignende i forbindelse med foretagendet, men ellers er der hverken løn eller honorarer at hente. Selv omkostningerne til bankboksen i Danmark er på hans egen regning.

  - En gang om året skal jeg ned og tjekke bankboksen og tage et billede af den sammen med et dokument, hvor jeg skriver under på, at jeg har den, og at den stadig bliver opbevaret sikkert.

  Hans kone har en 'rimelig forståelse af', hvad han laver, men den slipper op, lige så snart hun skal forsøge at forklare det videre til interesserede familiemedlemmer.

  De to har da også haft snakken om, hvad hun skal gøre, og hvem hun skal kontakte, hvis Kristian pludselig dør en dag. Faktisk talte de om det for kort tid siden, fordi Dan Kaminsky – en anden backupnøgleholder fra USA – døde.

  - Min kone er den eneste, der kan få adgang til bankboksen, og derfor skal hun levere nøglen videre, hvis jeg dør.

  - Det er noget, der forhåbentlig aldrig kommer til at ske, men man bliver nødt til at snakke det igennem. Jeg kører motorcykel, og det er noget, der forhøjer risikoen for at dø.

  Indtil videre har han opbevaret nøglen sikkert i fire år. Om han kommer til at give den videre en dag, vil han ikke afvise, men det bliver ikke foreløbig.

 49. I går kl. 11:40

  Familie har store mængder gift i kroppen: Hvor farligt er PFOS?

  Det lød som en god idé, da familien Rasmussen meldte sig ind i det lokale kolaug ikke langt fra deres hjem i Korsør. Familien har altid gået op i økologi, og her var en oplagt mulighed for at vise børnene, hvor aftensmaden kom fra, når den eksempelvis stod på pasta med kødsovs.

  Men kødet var forgiftet. Brandskolen klos op ad køernes mark har nemlig foretaget øvelser med brandskum, der var fyldt med PFOS.

  Det farlige giftstof blev gjort forbudt i 2011, men nåede at sætte alvorlige spor i både naturen og mennesker.

  Stoffet blev nemlig brugt i alt fra pizzabakker til kosmetik, og nu frygter eksperter, at det vil få helbredsmæssige konsekvenser for de danskere, der er forgiftet med stoffet.

  Men hvor farligt er PFOS? Se videoen og bliv klogere.

 50. I går kl. 11:26

  Total solformørkelse over Antarktis

  Årets eneste totale solformørkelse var at se på himlen her til morgen.

  Men man skulle befinde sig på pingvinernes hjemmebane for at opleve den, for den var kun synlig fra Antarktis og andre områder langt nede på den sydlige halvkugle.

  En solformørkelse opstår, når Månen passerer Solen og helt eller delvist blokerer dens lys set fra Jorden. De tre skal altså stå på en lige linje.

  Den totale solformørkelse fandt sted klokken 08.33 dansk tid.

  Solformørkelser kan af forskere bruges til at studere, hvordan rumvejret bliver påvirket af at 'tænde og slukke' for solen, skriver dw.com.

  Her på den nordlige halvkugle fik vi en delvis solformørkelse den 10. juni, mens den seneste totale, der kunne ses fra dansk jord, fandt sted helt tilbage i 1851. Den næste kommer i 2142.

  Den amerikanske rumorganisation, Nasa, sendte direkte fra solformørkelsen.

  Nasa lagde dette billede op af solformørkelsen. (Foto: Nasa © Nasa)
 51. I går kl. 11:23

  Divisionsforeningen rejser sag mod Super League

  Divisionsforeningen i Danmark har lagt sag an mod en række af de største europæiske fodboldklubber, nemlig dem der tidligere på året lancerede en udbryderliga under navnet "The Super League".

  Det skriver Ekstra Bladet, som har fået oplysningen bekræftet af Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen.

  - Det er korrekt, at vi har rejst en sag. Vi har retten til navnet Superliga i Danmark. Det er en rettighed, vi har tænkt os at forsvare, så det navn kan "Super League" ikke benytte i Danmark, siger Claus Thomsen til Ekstra Bladet.

  Avisen skriver, at Superligaen har blokeret ESL (European Super League) fra at registrere retten til at bruge navnet "The Super League" i hele Europa.

  Siden 2010 har Superligaen haft rettighederne til begrebet, og derfor har man rejst en sag ved EU's Kontor for Intellektuel Ejendomsret (Euipo).

  Frist for en afgørelse i sagen er sat til september 2023. Inden da kan parterne forsøge at løse den internt.

  /ritzau/

Mere fra dr.dk