BILLEDER 10 mødre viser deres børn med underudviklede kranier frem

I Syd- og Mellemamerika frygter man, at børn bliver født med underudviklede kranier og hoveder på grund af den myggebårne zika-virus.

 • Francicleide Piano på 37 år med sit barn, Bernardo, der er to måneder gammel. Bernardo er hendes fjerde barn. Han er født med sygdommen microcephali, der resulterer i underudvikling af det nyfødte barns kranie og hoved. (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)
 • Ana Angelica Gomes er 25 år og fødte for to måneder siden sit andet barn, Ana Havilla. Ana Havilla er født med microcephali. (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)
 • Ester Sophia blev født af sin 21-årige mor, Dayanne Monique, for fire måneder siden. Ligesom et stigende antal børn i Syd- og Mellemamerika er Ester Sophia født med microcephali. (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)
 • For to måneder siden kom Samuel til verden med microcephali. Her holder hans mor, Alessandra de Souza Amorim ham frem foran et kamera. (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)
 • Heloa Vitoria er fire måneder gammel og barn af 23-årige Talita Araujo de Silva. (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)
 • Maria Germana på 22 år fødte sin anden søn, Antonny, for to måneder siden. Han blev født med microcephali. (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)
 • Lille Emanuelly kom til verden med microcephali for tre måneder siden, da hendes mor, Rosilda Josefa, fødte hende på Pedro I Hospital i Campina Grande i Brasilien. (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)
 • Francileide de Lima Ferreira på 30 år fødte Rafael for tre måneder siden. Rafael er hendes femte barn, men det første med microcephali, der har resulteret i barnets underudviklede kranie og hoved. (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)
 • 19 dage gamle Sophia blev født med microcephali. Her bliver hun holdt af sin 18-årige mor, Mikaelle Barbosa. (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)
 • Rafael er tre måneder gammel og er født med sygdommen microcephali. Her bliver han holdt af sin mor, Lima Ferreira, der også har født hans fire ældre søskende, der ikke har microcephali. (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)
1 / 10

Den myggebårne zika-virus mistænkes for at være skyld i, at et stigende antal børn i Syd- og Mellemamerika bliver født med underudviklede kranier og hoveder.

Særligt i Brasilien har man set en stor stigning i antallet af børn, der bliver født med sygdommen microcephali, der er skyld i underudviklingen.

Siden oktober 2015 er der blevet registreret 4.000 tilfælde i Brasilien - i hele 2014 blev der kun registreret 150 tilfælde af microcephali hos spædbørn i det sydamerikanske land.

De fleste lande i Syd- og Mellemamerika er gået fuldt ind i kampen mod myggene, der kan bære virussen, og i Brasilien er der sendt 220.000 soldater ind for at sprøjte mod myggene og for at føre informationskampagner.

I sidste uge meldte Verdenssundhedsorganisationen ud, at forbindelsen mellem zika-virus og microcephali vil blive gjort mere klar i løbet af de næste uger.

Mens det endnu er uklart, præcis hvad der er skyld i de mange tilfælde af microcephali, er der ikke langt mellem spædbørn med underudviklede kranier og hoveder på Pedro I Hospital i Brasilien. Her har 10 mødre ladet sig fotografere med deres ramte børn.

Se billederne med mødre og spædbørn i billedserien ovenfor.

 • Zika-virus kan ikke smitte fra menneske til menneske.

 • WHO anbefaler gravide at udskyde rejser til de ramte områder som Brasilien.

 • Zika-virus, der overføres med myggearten aedes, mistænkes for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt microcephali, og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er ikke endeligt bevist.

 • Der findes endnu ingen vaccine eller kur mod zika-virus.

 • Det frygtede virus blev først konstateret hos aber i Zika-junglen i Uganda i 1947. Det første kendte tilfælde af smitte hos et menneske blev konstateret ti år senere.

Facebook
Twitter