BILLEDER Paven underskriver historisk erklæring i Lund

I domkirken i Lund skrev Pave Frans under på en erklæring om, at verdens katolikker og lutheranere skal arbejde sammen.

 • Den katolske kirkes overhoved, Pave Frans, underskrev i aften i Domkirken i Lund, en fælleserklæring med lederen af Det Lutherske Verdenssamfund, Biskop Munib Younan. (Foto: ho © Scanpix)
 • Sammen med repræsentanter for den protestantiske kirke markerede Paven i dag jubilæumsåret for Reformationen. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)
 • Flankeret af blandt andre den lutherske ærkebiskop fik Pave Frans vist et malet kors, der skulle symbolisere kristendommens samling og markere, at man for første gang i historien i dag så på reformationen med et samlet blik. (Foto: ANDREW MEDICHINI © Scanpix)
 • Det er første gang i 27 år, at en pave besøger Norden, og begivenheden blev derfor markeret med pompøs fejring i blandt andet Lund i dag. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)
 • Besøget sker i anledning af reformationsåret, der markerer 500-året for Martin Luthers opgør med den katolske kirke. (Foto: ANDREW MEDICHINI © Scanpix)
 • I den lutherske domkirke i Lund foregik den historiske mindehøjtidelighed, hvor katolikker og protestanter for første gang mødtes i en fælles ceremoni. (Foto: TT News Agency © Scanpix)
 • Den historiske fællesceremoni blev sendt live på en storskærm i Malmø Arena, hvor Paven vil aflægge besøg senere i dag. (Foto: TT News Agency © Scanpix)
 • Pave Frans' fik også tid til at møde den svenske befolkning i øjenhøjde, og flere var rørt til tåre over det historiske syn. (Foto: MAX ROSSI © Scanpix)
 • Pave Frans hilste også på den svenske kongefamilie, der ligeledes deltog i den historiske mindehøjtidelighed. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)
 • Både børn og voksne var strømmet til Lund, og flere danskere havde ligeledes taget rejsen for at overvære Pave Frans' todages besøg i Sverige. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)
1 / 10

Der blev i dag skrevet historie i domkirken i Lund, da biskop Munib Younan, der er leder af Det Lutherske Verdenssamfund, og den katolske pave Frans skrev under på en erklæring om at arbejde sammen trods teologiske skel.

Samtidig opfordrede de to ledere til, at katolikker og lutheranere skal stoppe med at bekæmpe hinanden og i stedet vise forståelse.

Besøget sker i anledning af reformationsåret, der markerer 500-året for Martin Luthers opgør med den katolske kirke. Det er i sig selv bemærkelsesværdigt, for tidligere reformationsjubilæer er typisk kun blevet markeret af de protestantiske kirkesamfund.

Pave Frans ankom i morges kl. 11 til Sverige og blev modtaget af flere tusinde jublende mennesker dagen igennem. Han ventes at møde mange flere i morgen.

Det er første gang i 27 år, at Paven besøger Sverige, så for katolikker i landet er besøget en enestående mulighed for at se Paven.

Under besøget møder Paven også den svenske statsminister, Stefan Löfven, og kongefamilien.

Fakta: Reformationen

 • Ved Reformationen blev det forbudt at afholde katolske messer i Danmark. Udenlandske diplomater kunne dog holde messe i huskapeller, og i 1816 blev der oprettet en katolsk skole i København.

 • Grundloven af 1849 sikrede religionsfrihed, og i årene herefter blev der oprettet en del katolske menigheder, skoler og sociale institutioner i Danmark.

 • Omkring år 1900 var der en bølge af konverteringer til katolicismen i Danmark.

FacebookTwitter