BILLEDER Vrede polakker forlanger respekt for forfatningen

Titusinder var i dag på gaden i den polske hovedstad Warzawa for at vise deres utilfredshed med regeringen.

Polske flag og kritiske slagord fyldte i dag den polske hovedstad Warzawa. De mange tusinde demonstranter er utilfredse med regeringens reformer af forfatningsdomstolen, der af selvsamme domstol er blevet kendt i strid med forfatningen.

Reformen giver regeringen fulde beføjelser til at indsætte egne dommere, og således blev de fem siddende fyret og erstattet for nylig. Samtidig bliver det sværere for domstolen at underkende lovgivningen, da det fremover vil kræve to tredjedeles flertal, mens det før kun krævede simpelt flertal.

Også statsejede medier reformeres

Seneste måneders centraliserende reformer af de statsejede medier og nu forfatningsdomstolen har fået skarp kritik af eksperter og EU. Lov- og retfærdighedspartiet, der har absolut flertal i parlamentet, virker imidlertid ligeglade.

Kritikken har nemlig haglet ned over den nationalkonservative regering med Beata Szydlo i spidsen, siden man i starten af året besluttede, at det fremover skulle være op til skatteministeren at besætte topposterne i de statsejede medier, ligesom man har sagt, at medierne skal bringe mere "patriotisk indhold."

Kritikere har kaldt reformerne for tilbageskridt mod Sovjettiden.

Se billederne fra dagens demonstrationer i Warzawa ovenfor.