Nyheder
6. jul 2015

For bøvlet: Kommuner opgiver at søge penge til socialt udsatte

(Foto: Mads Rafte Hein © dr)

Gratis penge? Nej tak.

Det lyder mærkeligt, men små kommuner fravælger ofte at søge del i satspuljemidlerne, som Socialministeriet stiller til rådighed.

For selvom det er ekstra penge til kommunekassen fra staten, kan det i mange tilfælde simpelthen ikke svare sig.

Besværet ved det nødvendige papirarbejde bliver for stort og dyrt sammenlignet med gevinsten ved at få tildelt midlerne, lyder det fra flere små kommuner.

- Hvis man får under en halv million, og der stadig forlanges revisionspåtegnede regnskaber, effektmålinger og evalueringer, så siger jeg, at vi ikke skal søge, fordi det simpelthen bliver for administrativt tungt og bøvlet, siger Inge Tranekær, specialkonsulent i Mariagerfjord Kommune, som ingen midler har fået tildelt på socialområdet i 2011-2013.

Hun fortæller om en situation, hvor Læsø Kommune skulle igennem det samme administrative bøvl for deres del af ældremilliarden på 600.000 kroner, som Københavns Kommune skulle igennem for 60 millioner.

En undersøgelse, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har foretaget, viser, at de store og ressourcestærke kommuner i høj grad løber med langt størstedelen af de penge, som er afsat til projekter for socialt udsatte.

Kommuner med over 70.000 indbyggere får i gennemsnit over 27 kroner per person, mens kommuner med under 30.000 indbyggere får knap 11 kroner per person.

Eksempelvis har Aarhus Kommune blandt andet fået tildelt flere millioner til etableringen af et børnehus, mens 15 andre kommuner ingen penge har fået.

Det administrative arbejde med at lave ansøgninger og løbende evaluere de bevilligede projekter samt risikoen for spildt arbejde, hvis man ikke får tildelt midler, kan ofte blive for tungt for de mindre kommuner.

- Nogle kommuner kan være bange for at afsætte midler, da det kan blive spildte penge, hvis man ikke får tildelt midlerne. Det er nok i særlig grad i de små kommuner, der er meget ressourcemæssigt pressede, og hvor der er få akademiske ressourcer, fortæller Ulf Hjelmar, der er ph.d. i offentlig administration og programleder i kommunernes analyseinstitut KORA.

Og Mariagerfjord er da heller ikke den eneste lille kommune, som gør sig grundige overvejelser, før de vælger at søge eksterne midler som satspuljen.

- Store kommuner har flere ressourcer til at skyde på det hele, men vi kan ikke rumme at have ti forskellige indsatser på en gang. Satspuljerne er ofte små puljer, og det er derfor, vi langt hen ad vejen sorterer dem fra, siger Mie Pedersen, der er direktør for Social og Sundhed i Langeland Kommune.

Hun understreger, at Langeland Kommune er aktive i at søge midler, men at det handler om prioritering.

I Glostrup Kommune lidt uden for København ærgrer man sig over, at man er nødt til at bruge så mange ressourcer på alt muligt andet end det, den gode tanke bag satspuljemidlerne handler om.

- Det, der sådan set er ideelt og meget forståeligt, bliver bare til en stor bureaukratisk maskine, hvor vi bruger mange kræfter på ting, der ligger rundt om at give de svage borgere noget hjælp, siger Ole Toftegaard, der er direktør for social- og sundhedsområdet i Glostrup Kommune.

Glostrup har ikke modtaget nogle af de søgbare satspuljemidler fra 2011-2013, men Ole Toftegaard understreger, at det høj grad kan mærkes, når man får tildelt eksterne midler.

- Det gør bestemt en forskel. Med de penge vi får fra ældremilliarden, har vi mulighed for at gøre nogle ting for de svageste ældre, som vi ellers ikke ville have mulighed for. Så hjælpen er velkommen, og den udmøntes i nogle gode ting for vores svageste, siger han.

Og det er det typiske svar, at kommunerne kan mærke en betydelig forskel, når der tilføres eksterne midler fra staten.

- Det gør meget for nye projekter. Der er flere ting i kommunen, som simpelthen ikke var blevet lavet uden ekstern finansiering, siger Inge Tranekær, specialkonsulent i Mariagerfjord Kommune.

Fra 2011-2013 er der blevet givet over 111 millioner kroner til kommunerne gennem de søgbare satspuljer på socialområdet.

Nyheder

 1. 7 min. siden

  Italiens regering vil indføre kriseberedskab mod tørke

  Det er knastørt flere steder i Italien.

  Derfor planlægger regeringen at indføre et særligt kriseberedskab, meddeler premierminister Mario Draghis kontor ifølge dpa, skriver Ritzau.

  Regeringen i Rom mødes senere på dagen for at give besked om detaljerne i det nye kriseberedskab.

  Det er især det nordlige Italien, som er hårdt ramt af tørke og hedebølge. Vandstanden er usædvanlig lav i de store søer - blandt andet i Gardasøen i Lombardiet.

  I byerne Pisa og Verona er der indført vandrestriktioner, og fontæner er slukket i Venedig og Milano.

 2. 17 min. siden

  Skyderiet i Field's går verden rundt

  Skyderiet i indkøbscenteret Fields har siden i går været en stor historie i medier verden over.

  Gårsdagens tragiske hændelse i et af Danmarks største indkøbscentre på Amager i København har også fundet udenlandske statsledere og mediers interesse.

  Desuden har statsministre fra de nordiske lande alle sendt tanker til Danmark, skriver Ritzau, efter syv personer blev skudt og en mand anholdt.

  Indtil videre er tre personer døde, mens fire personer er hårdt sårede. Følg live-opdateringer her.

  Den svenske statsminister, Magdalena Andersson (S), kommenterede i aftes skyderiet på den svenske tv-kanal SVT.

  - Det er en forfærdelig hændelse. Jeg har haft kontakt med Danmarks statsminister for at vise Sveriges og min deltagelse i den her svære situation. Vi har også tilbudt hjælp, hvis der findes noget, som vi kan hjælpe Danmark med, siger statsminister Magdalena Andersson.

  Efter den svenske statsminister gav kommentaren, er det kommet frem, at to af de sårede, som blev ramt af skud, er svenske statsborgere. De er blevet behandlet på hospitalet, men vi kender ikke deres tilstand.

  Den norske statsminister Jonas Gahr Støre har også udtrykt, at Norge er klar til at støtte Danmark. Skyderiet i København skete, mindre end 10 dage efter en mand i Oslo åbnede ild mod flere mennesker i den norske hovedstad. Her blev 20 såret og to personer omkom.

  DR's Tysklandskorrespondent skrev ovenstående tidligere i dag på Twitter. (© (Screenshot))

  I vores naboland mod syd har skyderiet også fyldt en del. DR’s Tysklandkorrespondent, Michael Reiter, har eksempelvis skrevet på Twitter, at skyderiet i Field's her har været en af dagens tophistorier.

  Men det er ikke kun i europæiske medier, at skyderiet har fyldt dagen igennem.

  Flere amerikanske politikere for partiet Republikanerne henviser nemlig til skyderiet i Danmark på det sociale medie Twitter, hvor det har skabt stor debat mellem de forskellige fløje.

  Her hævder de republikanske politikere, at der på trods af en meget stram våbenlov i Danmark stadig sker masseskyderi.

  I det amerikanske medie New York Times skriver de, at vold med skydevåben i Danmark kun forekommer sjældent i forhold til i USA. I Danmark er der ifølge mediet et dødsfald med våben per 100.000 indbyggere årligt, mens det tal i USA er på 12.

  Ifølge Københavns politi er der ud over de tre døde og fire sårede også tre andre, som blev ramt af strejfskud samt 20 personer, som fik skader under flugten fra shoppingcentret. I alt 30 personer har altså fået skader på grund af hændelsen.

  • Det amerikanske kongresmedlem Lauren Boebert fra Republikanerne. Hun er kendt for at være for retten til at bære våben. (© (Screenshot))
  • Kongreskandidaten fra Republikanerne Lavern Spicer skriver her, at hun glæder sig til at se, hvad venstrefløjen svarer på, at der i Danmark sker skyderier på trods af, at det er ulovligt at bære våben. (© (Screenshot))
  1 / 2
 3. 27 min. siden

  Mindehøjtidlighed afholdes i morgen for ofrene for skyderiet i Field's

  Tirsdag aften vil der blive holdt en mindehøjtidelighed for ofrene for skyderiet i Field's. Det fremgår af et opslag af Københavns Kommune på Twitter.

  - Vi samles for at vise vores medfølelse med ofrene for søndagens skyderi i Field’s, deres pårørende og alle andre, som er berørt af den tragiske situation. Vi står sammen, skriver Københavns Kommune.

  Mindehøjtideligheden vil foregå ved shoppingcentret Field's i morgen aften klokken 20.00.

 4. 38 min. siden

  Dansk cykelstjerne forlænger med Trek-Segafredo

  Mads Pedersen forlænger sin kontrakt med Trek. Den danske eksverdensmester bliver hos det amerikanske hold frem til og med 2025. (Foto: MARCO BERTORELLO © Ritzau Scanpix)

  Danske Mads Pedersen er i øjeblikket travlt optaget med den franske cykelfest Tour de France, men har på samme tid fået styr på fremtiden.

  Den 26-årige tempospecialist har nemlig forlænget sin kontrakt med Trek-Segafredo, hvor han nu er at finde de kommende tre år. Det skriver tour-holdet selv.

  Mads Pedersen har kørt for Trek siden 2017 og kalder forlængelsen til og med 2025 for et naturligt valg.

  - Vores klassikerhold bliver stærkere for hvert år, og vi har en rigtig god gruppe. Det er et vigtigt mål for mig at hjælpe holdet med at forbedre sig. Jeg vil vinde løb, jeg vil vinde monumenter, siger Mads Pedersen til hjemmesiden.

  I sin karriere har Mads Pedersen blandt andet vundet verdensmesterskaberne i landevejscykling i 2019 og PostNord Danmark Rundt i 2017.

 5. 44 min. siden

  12-årige Aksel med aflyst afgang til Kreta: 'Jeg havde regnet med SAS'

  Katrine Billeskov og hendes søn Laurits har svært ved at skjule deres skuffelse, da DR Nyheder møder dem i Københavns Lufthavn.

  Titusinder af SAS-passagerer får nu ødelagt deres rejse og ferie.

  Det sker, efter at forhandlingerne i Stockholm om en ny overenskomst mellem SAS og piloterne brød sammen lidt over middag i dag.

  Efter at de havde checket deres bagage ind i Københavns Lufthavn, fik Katrine Billeskov og hendes to sønner, Laurits og Aksel, så at vide, at deres sommerferie var aflyst.

  - Det er bare pisseærgerligt. Fuck, det er træls, siger Katrine Billeskov.

  Familien skulle med SAS til Kreta her til eftermiddag. Og sønnen Aksel på 12 år er rigtig ked af det over ikke at komme af sted.

  - Jeg meget skuffet nu. Jeg havde regnet med SAS, men jeg kan aldrig stole på dem mere, siger han.

  Katrine Billeskov og familien skulle med SAS til Kreta her til eftermiddag. (Foto: Andreas Hellwing © DR)

  Lige nu ved Katrine Billeskov ikke, om familien overhovedet kommer på ferie.

  Hun håber, at rejseselskabet kan tilbyde dem noget andet.

  - Nu skal vi formentligt ringes op af rejsebureauet, og så ved jeg ikke, om de har et alternativ. Det bliver vi nødt til at finde ud af først, siger Katrine Billeskov.

  SAS oplyser, at strejken vil betyde aflysninger af omkring halvdelen af selskabets flyvninger og berøre 30.000 passagerer om dagen.

  Passagerer der skal med SAS vil få besked direkte om deres fly afgår eller ej. Man kan også følge med på SAS' hjemmeside.

  Også Brian og Evelyn Wendt står med stor skuffelse og ser på afgangstavlen i Københavns Lufthavn.

  De skulle her til eftermiddag flyve til Firenze med SAS.

  Men i stedet for helt at aflyse hotellet, så starter de nu bilen for at komme på ferie, siger Brian Wendt.

  - Vi må ringe til hotellet og sige, at vi kommer en dag senere. Og så går vi ned og tager bilen.

  - Så må vi køre derned, ellers mister vi for mange penge, siger han.

  Brian og Evelyn Wendt skulle her til eftermiddag flyve til Firenze med SAS. I stedet tager de nu tage bilen til Italien.

  Men selvom de nu tager bilen, så er det svært at glæde sig til ferie, siger Evelyn Wendt:

  - Det har været nervepirrende. Jeg har ikke haft samme glæde til ferien, som man plejer at have.

  - Vi har prøvet at se på, om der var alternativer med fly. Det har der bare ikke været, siger hun.

  Lige nu ser aflysninger og mulige aflysninger i dag ud til at ramme næsten 20 afgange fra Københavns Lufthavn frem mod midnat.

 6. I dag kl. 17:11

  USA kan ikke give et entydigt svar på, hvem der dræbte palæstinensisk journalist

  I årtier dækkede hun konflikten mellem Israel og palæstinenserne på Vestbredden, men den 11. maj i år blev stjernejournalisten Shireen Abu Akleh dræbt, mens hun udførte sit arbejde.

  I dag har det amerikanske udenrigsministerium så afsluttet deres undersøgelse af den dræbende kugle. Men den er så beskadiget, at en entydig konklusion ikke er mulig.

  Det skriver Reuters.

  Palæstinensere udleverede ellers kuglen til ballistiske eksperter i USA for at få slået fast, om det dræbende skud var affyret af israelere eller palæstinensere.

  Selvom man ikke er kommet frem til et endegyldigt svar, så peger alt, ifølge en amerikansk sikkerhedskoordinator fra udenrigsministeriet, på, at skyderi fra israelske sikkerhedsstyrker var skyld i Shireen Abu Aklehs død. Samtidig er der intet grundlag for at sige, at det var en bevidst handling.

 7. I dag kl. 17:02

  'Vi skal have samlet puslespillet': Politiet holder kortene tæt til kroppen ved nyt pressemøde

  Politiinspektør Dannie Rise under pressemødet. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  Politiet har her til eftermiddag holdt et pressemøde, hvor mange detaljer om gårsdagens skyderi i storcentret Field's fortsat blev holdt fra offentligheden.

  - Vi skal have samlet puslespillet, hvor elementerne indgår. Det skal vi forsøge at stykke sammen til en samlet sag, så vi kan finde ud af, hvad motivet er, lød det fra Dannie Rise, politiinspektør ved Københavns Politi.

  Det blev dog fortalt, at seks kvinder og fire mænd var direkte involveret i skyderiet. Tre af de involverede er afgået ved døden, fire af dem er blevet hårdt såret, og tre af dem er ramt af strejfskud.

  Der er tale om seks danske statsborgere, en russisk statsborger bosat i Danmark, en afghansk statsborger bosat i Danmark og to svenske statsborgere.

  Politiet ser umiddelbart ingen relation mellem ofrene og den formodede gerningsmand.

  DR's retskorrespondent samler op på pressemødet i videoen herunder:

 8. I dag kl. 16:26

  Andreas Christensen skifter til FC Barcelona og spansk fodbold

  Den danske midterforsvarer har fået en kontrakt frem til sommeren 2026, oplyser Barcelona mandag. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

  Andreas Christensen fortsætter karrieren i FC Barcelona.

  Det bekræfter den spanske fodboldklub i dag på sin hjemmeside. Danskeren kommer til klubben på en aftale, der gælder frem til sommeren 2026.

  Det skriver FC Barcelona på sin hjemmeside. Her fremgår det også, at Andreas Christensen har en frikøbsklausul på 500 millioner euro.

  Den 26-årige dansker har spillet i engelske Chelsea det meste af sin karrie med et enkelt lejeophold i tysk fodbold og Borussia Mönchengladbach.

  Ifølge Barcelona bliver Andreas Christensen officielt præsenteret på torsdag, hvor han vil underskrive kontrakten klokken 12.

  Du kan læse mere om skiftet her.

 9. I dag kl. 16:04

  HBO Max dropper originale produktioner i Danmark og andre lande

  Streamingtjenesten HBO Max dropper at lave originale produktioner i Norden - herunder Danmark - samt det centrale Europa og Tyrkiet.

  Det skriver underholdningsmediet Variety og henviser til en udtalelse fra en talsmand for selskabet "Warner Bros. Discovery".

  Det sker ifølge mediet som led i en omfattende spareplan hos Warner Bros.

  I udtalelsen står der, at selskabet er i en proces med at "gennemgå" sine "eksisterende tjenester".

  - Som en del af den proces har vi besluttet at fjerne en begrænset mængde af originale programmer fra HBO Max og at indstille vores arbejde med originale programmer i Norden og Centraleuropa, står der.

  Den danske HBO-produktion "Kamikaze" fremhæves som en af tjenestens større internationale succeser. Den udkom i november sidste år som den første danske produktion. (Foto: HBO Max © Ritzau Scanpix)

  To områder, der ikke påvirkes af planerne, er Spanien og Frankrig. Her er der fortsat planer om at lave originale produktioner, skriver Variety.

 10. I dag kl. 15:46

  SAS-strejke påvirker ikke umiddelbart Danmarks travleste indenrigsrute 

  Selvom knap 1.000 SAS-piloter er gået i strejke i dag - så er der ikke nogen grund til at være bekymret for din flybillet mellem Aalborg og København.

  For strejken går ikke udover netop den rute, der drives af underproduktionsselskaber, og derfor er der ikke planlagt aflyste afgange fra Aalborg Lufthavn, siger lufthavnsdirektør Niels Hemmingsen.

  - Direkte påvirkning har vi ikke. Men så kommer al den indirekte påvirkning af passagerer, som skal til København og videre ud i den store verden.

  Ifølge SAS vil strejken ellers gå ud over mellem 200 og 250 flyvninger hver dag.

 11. I dag kl. 15:31

  'Så må vi køre': Brian og Evelyns er blandt tusindvis påvirket af SAS-strejken

  Brian og Evelyn Wendt er blandt de mange berørte af SAS-strejken. (Foto: Mathias Oldager DR Nyheder)

  Passagerer i Københavns Lufthavn har måttet gå forgæves til gaten, fordi 1.000 SAS-piloter her til eftermiddag har meldt, at de stejker.

  Brian og Evelyn Wendt måtte sande, at deres fly til Firenze ikke kom på vingerne i dag, men det slog dem ikke ud.

  - Vi har heldgivis forberedt os lidt, så vi må ringe til hotellet og sige, vi kommer en dag senere, lyder det fra Brian.

  - Så må vi køre derned.

  Parret har været opmærksom på hele situationen, som nu har ledt til strejken.

  - Vi har kigget på, om der var alternativer med fly og alt mulig andet, men det har der bare ikke været, siger Evelyn.

  - Nu får vi bare lidt mindre søvn og en lang køretur, siger Brian optimisitsk.

 12. I dag kl. 15:23

  Københavns Politi holder pressebriefing klokken 16 om skyderiet i Field's

  Politiinspektør Dannie Rise holder en kort pressebriefing foran Teglholm Allé 1-3 Klokken 16.00.

  Det skriver Københavns Politi på Twitter.

  Her vil han give seneste nyt om efterforskningen af søndagens skyderi i Field’s.

  Det er første gang, han møder pressen, efter det kom frem, at den 22-årige mand, der er sigtet for tre drab og syv drabsforsøg efter gårsdagens skyderi, varetægtsfængsles frem til den 28. juli.

 13. I dag kl. 15:14

  FC Barcelona henter midtbanestjerne fra de italienske mestre

  I to sæsoner var Franck Kessie udlejet til AC Milan fra Atalanta, inden han skiftede permanent til Milano-klubben i 2019. (Foto: JENNIFER LORENZINI © Ritzau Scanpix)

  FC Barcelona får tilgang af den ivorianske midtbanespiller Franck Kessie til næste sæson.

  Det bekræfter den spanske storklub mandag på sin hjemmeside, to dage efter, at præsident Joan Laporta annoncerede, at Kessie ville blive præsenteret onsdag.

  I samme omgang sagde Laporta også, at den danske landsholdsspiller Andreas Christensen vil blive præsenteret torsdag.

  FC Barcelona har dog endnu ikke helt officielt meddelt, at danskeren skifter til klubben, som det mandag er sket med Kessie.

  Franck Kessie kommer til på en fri transfer fra AC Milan, som han var med til at føre frem til det italienske mesterskab i sidste sæson.

  Den 25-årige landsholdsspiller for Elfenbenskysten har underskrevet en kontrakt frem til 2026.

  Klubben beskriver Kessie, som en spiller, der både kan bidrage i offensiven og i defensiven og nævner, at han har "imponerende" tal som målscorer også.

  I alt blev det til 174 Serie A-kampe for AC Milan samt 35 mål.

  /ritzau/

 14. I dag kl. 15:00

  22-årig fængsles for Field's-skyderi

  Den 22-årige mand, der er sigtet for tre drab og syv drabsforsøg efter gårsdagens skyderi i Field's, varetægtsfængsles i surrogat frem til den 28. juli.

  Han skal anbringes på en lukket psykiatrisk afdeling, så snart der er plads.

  Han er sigtet for at have dræbt en 47-årig mand, en 17-årig pige og en 17-årig dreng. Derudover er han sigtet for syv drabsforsøg.

  - Der findes bestemte grunde til at frygte, at anholdte på fri fod vil begå ligeartet kriminalitet, siger dommeren i sin begrundelse.

  - Efter det oplyste om anholdtes personlige forhold, så findes der også grund til at frygte, at anholdte på fri fod vil vanskeliggøre efterforskning ved for eksempel af fjerne beviser og spor.

 15. I dag kl. 14:55

  Vagter og personale vil i dag være mere synlige i en række shoppingcentre

  Danske Shoppingcentre, som ejer 18 butikscentre i Danmark, mødtes tidligere i dag for at drøfte sikkerhedssituationen efter skyderiet i Field’s i aftes.

  Efter mødet har selskabet bedt deres vagter og personale om at være mere synlige mandag, skriver Ritzau.

  Det sker for at skabe mere tryghed for både kunder og butikker, fortæller Finn Sture Madsen, Chief Operations Officer.

  - Det er jo et mareridt, når man ejer et center, at sådan noget sker, og det havde vi behov for at tale om og lige genopfriske, hvad vi gør.

  Selskabet har været i dialog med politiet og deres vagtselskaber, som ikke ser behov for, at der ændres procedurer på nuværende tidspunkt.

  Danske Shoppingcentre ejer ikke Field’s.

 16. I dag kl. 14:40

  SAS-piloternes strejke sender kunderne direkte over til Norwegian

  Men ferietrangen er så stor, at passagererne nu finder alternative løsninger.

  Konkurrenten Norwegian har oplevet markant flere bookinger, efter piloternes strejke tidligere i dag blev en realitet.

  Det oplyser Norwegians kommunikationsdirektør, Grete Roald, til norske NRK.

  Det er særligt til populære feriedestinationer i Spanien, Italien, Grækenland og Frankrig, at kunderne booker løs.

  - Vi oplever en meget stor stigning i bookinger. Det har vi set, siden der blev talt om en potentiel strejke for to uger siden. Men efter forhandlingerne blev udsat, steg det - især efter klokken 11.00 i dag, siger hun.

 17. I dag kl. 13:41

  Dronningen deltager ved 4. juli-arrangement i dag: 'Vi troede, hun ville aflyse'

  Dronning Margrethe deltager senere i dag ved det traditionsrige 4. juli-arrangement i Rebild Bakker i eftermiddag.

  Dronningen skal deltage som æresgæst ved den dansk-amerikanske venskabsforenings 110-års jubilæum.

  Op ad formiddagen var der ellers tvivl om, hvorvidt kongehuset ville aflyse besøget grundet skyderiet i Field's i går aftes.

  - Der var mange bange anelser, og vi troede, hun ville aflyse. Da vi fik at vide for en lille times tid siden, at hun besluttede sig for at komme, var det med stor glæde, fortalte generelsekretær i Rebildselskabet, Helene Christensen, ved middagstid.

  4. juli arrangementet begynder klokken 15 i eftermiddag.

 18. I dag kl. 13:36

  Overblik: Disse SAS-fly er aflyst eller i fare for aflysning

  Det er ikke lykkedes SAS og flyselskabets piloter at nå til enighed omkring forhandlingsbordet, og derfor går knap 1.000 piloter nu i strejke. (Foto: Andrew Kelly © Ritzau Scanpix)

  Passagerer til Kreta, Malaga og Firenze må her til eftermiddag gå forgæves til gaten.

  Det er ikke lykkedes SAS og flyselskabets piloter at nå til enighed omkring forhandlingsbordet, og derfor går knap 1.000 piloter nu i strejke.

  Lige nu ser aflysninger og mulige aflysninger i dag ud til at ramme mere end 20 afgange fra Københavns Lufthavn frem mod midnat.

  Det viser en optælling, som DR Nyheder har lavet ud fra informationer på SAS' hjemmeside.

  Ifølge SAS vil 200-250 flyvninger og 20.000-30.000 passagerer blive berørt, hver dag konflikten varer.

  På jyske SAS-afgange fra Aalborg, Aarhus og Billund ser det ikke ud til, at der lige nu er aflysninger. Flyene på disse afgange drives af Xfly.

  Flyafgange, som drives af SAS Link, SAS Connect og SAS' eksterne partnere - Xfly, CityJet og AirBaltic - vil nemlig ikke blive berørt af en eventuel strejke.

  Det har SAS tidligere meldt ud.

  Omvendt står næsten 20 SAS-fly med planlagt ankomst til København i dag lige nu til at være aflyst eller sandsynligvis aflyst frem mod midnat.

  SAS har dog lavet en aftale med piloterne om, at de ikke strejker, før de er fremme ved deres hjemmebase. Det betyder, at der vil være nogle fly, som afgår i dag.

  Men inden for 24 timer vil alle de berørte piloter være gået i strejke. Passagerer opfordres til at tjekke status på deres fly på SAS' hjemmeside, da overblikket over aflysninger hele tiden kan ændre sig.

  Opdateres...

 19. I dag kl. 13:18

  SAS-piloter om deres strejke: 'Piloternes strejke er et forsvar for den danske model'

  For piloterne er der en højere mening med strejken, siger forhandlingschef Keld Bækkelund Hansen fra Dansk Metal, som piloterne i Dansk Pilotforening er organiseret under.

  - Kernen i den danske model er jo, at ledelse og medarbejdere forhandler sig frem til en aftale om løn- og arbejdsvilkår, og så overholder begge parter det. Men ledelsen i SAS har oprettet datterselskaber og brugt dem til at bryde de aftaler, de har indgået med deres egne medarbejdere. SAS vil ikke garantere, at de ikke vil gøre det igen. Det kan vi selvfølgelig ikke acceptere.

  - Hvis SAS kan få lov til det, så frygter vi, det kan sprede sig til andre brancher på det danske arbejdsmarked. Derfor er den her konflikt vigtig for alle lønmodtagere i Danmark, og piloternes strejke er et forsvar for den danske model, siger Keld Bækkelund Hansen.

  Passagerer opfordres til at tjekke deres fly på SAS' hjemmeside. De vil også få en sms om, at deres fly er aflyst.

 20. I dag kl. 13:17

  Børn udsat for voldsomme videoer efter skudangreb i Field's: Sådan tackler du det som forælder

  Søndag blev der begået et skyderi i shoppingcenteret Field's på Amager i København. Grafik: Morten Fogde, DR Nyheder)

  Siden skudangrebet i Field's søndag aften har der floreret voldsomme videoer og billeder både på sociale medier og i landsdækkende medier.

  Man har kunnet finde optagelser på nettet fra øjenvidner, der har delt det, der foregik bag murene, og derudover har der cirkuleret videoer af den formodede gerningsmand med våben, som blev offentliggjort kort før skyderiet.

  For ikke at tale om billederne af politiopbud, ambulancer, afspærringer og folk, der måtte flygte ud shoppingcentret.

  Alt sammen noget, der også rammer i børnehøjde.

  - Langt de fleste børn i Danmark vil have set noget af det her materiale på Tiktok, Facebook og Instagram, og det skal vi som voksne være klar til at gribe, fortæller Christian Mogensen, der er specialkonsulent i Center for Digital Pædagogik.

  Derfor har vi nedenunder samlet seks gode råd til, hvordan du kan snakke med dine børn om skyderiet.

  Vær bevidst om, at det ikke hjælper at fraråde dine børn at se voldsomt indhold på sociale medier.

  Det vil være paradoksalt, hvis du som forælder begynder at fortælle børnene, at nu må de ikke være på Tiktok i de næste fem dage, for der er sket noget - du vil bare ikke sige hvad, fortæller Christian Mogensen.

  Italesæt i stedet det, der er sket.

  - Jeg skal selvfølgelig ikke opdrage andres børn, men det vigtigste, vi kan gøre lige nu, er at tage snakken med børnene, være åben og ærlig og anerkende, at der er sket noget forfærdeligt, fortæller Christian Mogensen.

  Det er vigtigt, at man tager udgangspunkt i det, ens børn har set og hørt.

  Deres viden afhænger af deres alder, og om de tidligere har set og hørt om lignende begivenheder.

  Inden du svarer på deres spørgsmål, skal du have et godt billede af, hvad børnene forstår, og hvad der ligger til grund for deres spørgsmål.

  - Små børn skal ikke have store, tekniske forklaringer, skriver Red Barnet, som i lyset af angrebet har samlet deres bedste råd til, hvordan du taler med dine børn om den tragiske situation.

  Hvis dit barn for eksempel spørger, hvad et skyderi er, så prøv at forklare det med enkle ord, som små børn kan forstå.

  De lidt større børn og teenagere har sikkert set billeder og videoklip på nettet eller på tv, og der kan du godt tale med dem om det.

  - Tal åbent og husk, at det nogle gange kan være helt ok at sige til de store børn, at du heller ikke selv forstår, at nogle mennesker begår voldelige handlinger, mener Red Barnet.

  Når det kommer til børn i seks-syvårsalderen, kan de godt have en forståelse af, at man kan dø, og derfor kan voldsomme billeder og beretninger gøre dem kede af det og utrygge.

  - Nogle børn forstår for eksempel ikke, at det er de samme billeder, der bliver sendt flere gange – de tror, at hændelserne sker om og om igen, skriver Red Barnet.

  Har du større børn, kan du med fordel se nyhederne sammen med dem, hvis de selv viser interesse.

  Red Barnet fraråder dog, at man lader mindre børn se nyheder alene.

  Det er vigtigt, at du understreger over for børnene, at der bliver gjort alt, hvad der kan gøres, for at tage hånd om de personer, der er direkte berørt af situationen.

  - Fortæl børnene, at der er mennesker, der hjælper og gør alt, hvad de kan for at få livet til at blive normalt igen. Der er også læger og sygeplejersker, der tager sig af de syge og sårede, og politiet gør en ekstra indsats for, at det ikke sker igen, lyder det fra Red Barnet.

  Samme melding kommer fra Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik.

  - Fortæl dem, hvor mange voksne - både politi, forældre og alle mulige andre - som passer på dem.

  Børn oplever ikke begivenhederne ens. Selvom vi taler om, at børn kan blive utrygge og kede af det, så er det ikke alle børn, der bliver påvirket.

  - Det betyder ikke, at de mangler empati, lyder det fra Red Barnet.

  At støtte eller hjælpe andre kan give børn en følelse af kontrol, tryghed og empati, lyder det fra Red Barnet.

  Derfor kan det være en god ide at deltage i for eksempel mindehøjtideligheder.

  - De fleste børn har det rigtig godt med at vise deres forståelse på den ene eller anden måde, lyder det fra Red Barnet.

  Få flere råd til, hvordan du selv tackler situationen efter skyderiet i Field's:

 21. I dag kl. 13:12

  22-årig mistænkt gerningsmand fra Field's for retten: Sigtet for tre drab og flere drabsforsøg

  En 22-årig mand er netop blevet stillet for en dommer i Københavns Byret.

  Her blev han sigtet for at have begået tre drab og adskillige drabsforsøg i indkøbscentret Field's på Amager i København i går.

  Den 22-årige unge mand blev ført ind i retten af bevæbnede betjente. Han bar en blå t-shirt og tog plads ved siden af sin forsvarsadvokat, Luise Høj.

  Politiet oplyste tidligere i dag på et pressemøde, at han er kendt i psykiatrien. Ifølge DR's oplysninger forsøgte manden også i går kort inden angrebet at kontakte en kriselinje.

  Det lykkedes dog ikke.

  Ifølge Københavns Politi havde den 22-årige foretaget flere forberedende handlinger inden skyderiet.

  Ved grundlovsforhøret bekræftede han kort sin identitet, og at han blev anholdt i går.

 22. I dag kl. 13:09

  SAS-aktie styrtdykker efter udmelding om strejke

  SAS-aktien tager et kraftigt dyk med op mod 12 procent, efter det netop er kommet frem, at SAS-piloterne går i strejke.

  Det skriver Finans.

  I lørdags skrev SAS på sin hjemmeside, at en eventuel strejke ville påvirke samtlige flyafgange, der drives af SAS Scandinavia.

  Ifølge SAS vil 200-250 flyvninger og 20.000-30.000 passagerer blive berørt, for hver dag konflikten varer.

 23. I dag kl. 13:02

  Kilder til DR: Formodet gerningsmand forsøgte at kontakte kriselinje kort inden skyderi i Field's 

  Field's holder lukket i mindst en uge efter skyderiet, og politiet efterforsker stadig gerningsstedet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  To teenagere og en 47-årig mand blev dræbt, mens fire personer blev alvorligt såret, da en 22-årig mand ifølge politiet begyndte at skyde omkring sig i indkøbscenteret Field's i København.

  Politiet har på nuværende tidspunkt ikke ønsket at gå ind i et muligt motiv, men på et pressemøde bekræftede politiet, at den 22-årige er kendt i psykiatrien.

  Samtidig bekræfter flere kilder tæt på sagen nu over for DR, at den 22-årige mand forsøgte at kontakte en kriselinje kort inden skyderiet. Det lykkedes dog ikke.

  DR har forelagt informationerne for Københavns Politi, som på nuværende tidspunkt ikke ønsker at gå i yderligere detaljer. Politiets presseafdeling henviser til udtalelserne på pressemødet i morges.

  I går kunne DR Nyheder beskrive flere videoer, som den sigtede 22-årige mand ifølge DR's oplysninger lagde op få dage inden skyderiet.

  På videoerne – som siden er blevet fjernet fra nettet – poserer han med flere våben. Heriblandt en såkaldt baneriffel, som bruges i skytteforeninger, og et håndvåben.

  Københavns Politi bekræfter over for DR Nyheder kendskabet til videoerne, og at den 22-årige i går blev anholdt med en riffel, tilhørende ammunition og en kniv.

  - Som det ser ud nu, er våbnene lovlige, men det er ikke nogen, han har haft tilladelse til, siger chefpolitiinspektør Søren Thomassen.

  I videoerne kan man se et våbenskab bag den 22-årige, og flere kilder bekræfter nu over for DR, at den 22-årige har skaffet sig adgang til våbnene i sit hjem.

  På et pressemøde tidligere i dag spurgte DR Nyheder ind til den anholdtes psykiske tilstand.

  Der er nogle videoer, hvor den formodede gerningsmand poserer med våben og skriver nogle ting omkring noget medicin (som blandt andet bruges til behandling af psykiske lidelser, red.). Kan du komme nærmere ind på, om sigtede har haft tilknytning til psykiatrien?

  - Det er korrekt, at på de videoer kan man se nogle af de ting, og vores mistænkte er også kendt i psykiatrien, men nærmere vil jeg ikke komme ind på det

  Vil du sige noget om, hvorvidt han har forsøgt at få hjælp?

  Nej.

  De dræbte er ifølge politiet en 17-årig dansk mand, en 17-årig dansk kvinde og en 47-årig mand med russisk statsborgerskab, der var bosiddende i Danmark.

  Udover det er fire personer såret af skud. Her drejer det sig om to danske statsborgere, henholdsvis en 40-årig kvinde og en 19-årig kvinde samt to svenske statsborgere, en 50-årig mand og en 16-årig kvinde.

  De er fortsat indlagt på to forskellige hospitaler – og én person er fortsat i kritisk tilstand.

  Yderligere 23 personer kom til skade i forbindelse med flugten fra angrebet.

  Københavns Politi fortalte på morgenens pressemøde, at man mener, at det er tilfældige, der er blevet ramt, og at ‘der har været en form for overvejelse og forberedelse til angrebet’.

  - Vores vurdering er, at det er tilfældige ofre. At det ikke er motiveret af køn eller andet, siger politiinspektøren.

  Derudover er der en række lettere tilskadekomne, som er blevet såret i forbindelse med flugten fra storcentret og altså ikke som følge af skud.

  Det var i går klokken 17.48, kort efter at politiet ankom til indkøbscentret, at den mistænkte blev anholdt uden for stedet.

  Ifølge politiet er han blevet afhørt, men har endnu ikke været fremstillet i grundlovsforhør. Det vil dog ske klokken 13 i dag.

  Den 22-årige er på nuværende tidspunkt sigtet for manddrab. Han erkender, at han har været til stede i Fields, men det er uvist, hvordan han forholder sig til sigtelsen.

 24. I dag kl. 12:53

  Mette Frederiksen og Mattias Tesfaye besøger Field's: Opfordrer folk til at få krisehjælp

  Justitsminister  Mattias Tesfaye sagde, at intet indikerer, at det er farligt at bruge København og gå til arrangementer, så han opfordrer til fortsat at bruge byen, hvor politiet fortsætter tryghedsskabende indsatser. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Mattias Tesfaye (S) har her til eftermiddag besøgt indkøbscenteret Field's udenfor for at afholde et kort pressemøde om gårsdagens skyderi.

  Hun takkede blandt andet butiksansatte og vagter, der har hjulpet de sårede og evakuerede fra Field's. Og så opfordrede hun folk til at modtage krisehjælp, hvis de har behov for det.

  - Vent nu ikke med at søge den hjælp, der er. Man må ikke komme igennem sådan en her krise alene. Langt de fleste vil have behov for hjælp og opbakning. Lad for guds skyld være med at vente. Hvis man endnu ikke har fået hjælp, så gå ind på jm.dk, hvor Justitsministeriet har samlet oplysninger om, hvor man kan få hjælp, sagde hun.

 25. I dag kl. 12:43

  Mette Frederiksen: Glæden stoppede på et splitsekund

  Man har næppe set større kontrast, siger statsminister Mette Frederiksen på et doorstep foran Field's om weekenden, hvor danskerne fejrede Tour de France i Danmark og siden blev udsat for søndagens voldsomme skudangreb i Field's.

  – Jeg tror sjældent, vi har oplevet så voldsom en kontrast som dagen i går, hvor millioner af danskere gennem en weekend har fejret idrætten i Svendborg, musikken i Roskilde og Tour de France i hele landet. På et splitsekund stoppede festen og glæden, og det værst tænkelige mødte os, siger hun.

  Statsministeren takker også alle dem, der har hjulpet de sårede og evakuerede fra Field's. Husk at søge hjælp, siger hun til dem, der var i indkøbscenteret.

  - Vent nu ikke med at søge den hjælp, der er, siger hun.

 26. I dag kl. 12:41

  SAS-piloter strejker

  Det er ikke lykkedes SAS og flyselskabets piloter at nå til enighed omkring forhandlingsbordet, og derfor går knap 1000 piloter nu i strejke.

  Det oplyser SAS's topchef Anko van der Werff, på et pressemøde.

  De strejkende piloter er ansat i SAS moderselskab, SAS Scandinavia, og havde i forvejen varslet strejke på grund af utilfredshed med deres løn- og arbejdsbetingelser i SAS.

  - Det er en dårlig dag for piloterne og en virkelig dårlig dag for SAS. Forhåbentlig bliver parterne klogere, for pengene fosser ud af SAS' kasse i den næste uge. Det er man nødt til at finde ud af, ellers er SAS direkte ind i en konkurs, hvis man ikke kan blive enige, siger Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, til DR Nyheder.

  Undervejs i forhandlingerne har piloterne udtrykt utilfredshed med, at SAS ansætter nye piloter på billigere overenskomster i selskabets to datterselskabet SAS Link og SAS Connect i stedet for at genansætte tidligere SAS-piloter.

 27. I dag kl. 12:24

  SAS-piloter går i strejke: Påvirker tusindvis af danskeres ferie

  Forhandlinger i mæglingsinstitutioner i Norge, Sverige og Danmark førte til to udskydelser mellem parterne. Den seneste frist var i dag klokken 12. Men her var parterne ikke nået til enighed, og dermed er strejken nu en realitet.

  Omkring 1.000 SAS-piloter fra Danmark, Norge og Sverige går i strejke.

  Det sker efter flere mislykkede forsøg den seneste tid på at nå til enighed mellem piloterne og SAS.

  Det oplyser SAS' topchef, Anko van der Werff, på et pressemøde.

  - Det er en rigtig dårlig nyhed for vores passagerer. Vi er knuste. Det skulle have været sommeren, hvor alle skulle rejse igen, siger van der Werff.

  Piloterne er ansat i SAS' moderselskab, SAS Scandinavia, og havde varslet strejke på grund af utilfredshed med deres løn- og arbejdsbetingelser i SAS.

  - Det er en dårlig dag for passagererne og en virkelig dårlig dag for SAS. Forhåbentlig bliver parterne klogere, for pengene fossede allerede ud af SAS' kasse, og de kommer til at fosse endnu mere ud, når flyene er parkeret. Det er man nødt til at finde ud af, ellers er SAS på vej direkte ind i en konkurs, hvis man ikke kan blive enige, siger Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, til DR Nyheder.

  SAS har lavet en aftale med piloterne om, at de ikke strejker, før de er fremme ved deres hjemmebase. Det betyder, at der vil være nogle fly, som afgår i dag.

  Men inden for 24 timer vil alle de berørte piloter være gået i strejke. Passagerer opfordres til at tjekke status på deres fly på SAS' hjemmeside.

  Anko van der Werff holdt sig ikke tilbage med at kritisere piloterne for at vælge denne udvej.

  - Vi har netop været igennem en forfærdelig pandemi. Vi har modtaget mange skattekroner, og det er derfor skammeligt, at det er måden, som piloterne betaler tilbage på for denne generøsitet og for landenes tålmådighed med selskabet, sagde han blandt andet på pressemødet ifølge norske NRK.

  Piloterne er utilfredse med, at SAS i stedet for at genansætte gamle SAS-piloter prioriterer at ansætte nye piloter på billigere overenskomster i de to datterselskaber SAS Link og SAS Connect.

  - Kernen i den danske model er jo, at ledelse og medarbejdere forhandler sig frem til en aftale om løn- og arbejdsvilkår, og så overholder begge parter det. Men ledelsen i SAS har oprettet datterselskaber og brugt dem til at bryde de aftaler, de har indgået med deres egne medarbejdere. SAS vil ikke garantere, at de ikke vil gøre det igen. Det kan vi selvfølgelig ikke acceptere.

  - Hvis SAS kan få lov til det, så frygter vi, det kan sprede sig til andre brancher på det danske arbejdsmarked. Derfor er den her konflikt vigtig for alle lønmodtagere i Danmark, og piloternes strejke er et forsvar for den danske model, siger forhandlingschef Keld Bækkelund Hansen fra Dansk Metal, som piloterne i Dansk Pilotforening er organiseret under

  I lørdags skrev SAS på sin hjemmeside, at en eventuel strejke ville påvirke samtlige flyafgange, der drives af SAS Scandinavia.

  Flyafgange, som drives af SAS Link, SAS Connect og SAS' eksterne partnere - Xfly, CityJet og AirBaltic - ville derimod ikke blive berørt af en eventuel strejke.

  Ifølge SAS vil 200-250 flyvninger og 20.000-30.000 passagerer blive berørt, hver dag konflikten varer.

  Norske NRK skriver, at strejken vil koste SAS mellem 80 og 100 millioner kroner. Hver dag.

 28. I dag kl. 12:15

  Formodet gerningsmand fremstilles i grundlovsforhør klokken 13

  Den 22-årige mand, der i går blev anholdt og er mistænkt for skyderiet i Field's, bliver fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret klokken 13.

  Det skriver Københavns Politi på Twitter.

  @KobenhavnPoliti

  Anklageren vil begære lukkede døre.

 29. I dag kl. 12:09

  Københavns Kommune arbejder på at lave en mindehøjtidelighed for ofrene

  Københavns Kommune arbejder på "højtryk" for at arrangere en mindehøjtidelighed for ofrene for søndagens skyderi i Field's i København.

  Det siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i en udtalelse.

  - Vi bor i en fantastisk by, og vi vil ikke finde os i, at der bliver skudt i vores gader.

  - Det grusomme skyderi giver ingen mening. Men hvis det alligevel skal give mening, skal vi stå sammen og i flok vise hinanden og alle, der ser med, at vi fortsat insisterer på retten til vores åbne samfund, skriver hun.

  Københavns Kommune offentliggør mere information om den kommende mindehøjtidelighed, så snart det er på plads.

 30. I dag kl. 11:46

  Københavns Politi: I alt 30 personer skadet efter hændelsen i Field's

  I alt 30 personer er blevet dræbt eller er kommet til skade efter episoden i Field's i går.

  Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

  Her fremgår det helt præcist, at i alt tre personer er dræbt, fire personer er såret af skud og indlagt - én i kritisk tilstand. Tre personer er blevet behandlet for mulige strejfskud på stedet for skyderiet, hvorefter de er taget hjem, mens 20 personer har mindre skader, som er opstået med evakueringen fra Field's.

  Politiet tager forbehold for, at der kan komme flere henvendelser om tilskadekomster.

  Alle pårørende til alvorligt tilskadekomne er underrettet.

 31. I dag kl. 11:22

  Mere end 100 har kontaktet Røde Kors' offerrådgivning efter skyderiet i Field's

  Over 100 har i løbet af søndag aften og nat haft brug for at tale med Røde Kors' rådgivere på Offerrådgivningens telefon efter skudepisoden i shoppingcenteret Field's i København.

  Det fortæller Mikkel Wendelboe Toft, konsulent i nationalt beredskab hos Røde Kors til Ritzau.

  - Det er folk, der har været i direkte visuel kontakt i momentet derude. Der er folk, der har haft flugtoplevelser og har måttet løbe afsted med børnene under armene eller har gemt sig i centeret. Det er store, voldsomme oplevelser.

  Og flere organisationer står klar til at hjælpe.

  - Vi er der for alle de børn og unge, der har brug for det på 116 111, lyder det på Twitter fra Børns Vilkår, som skriver, at man har modtaget flere henvendelser gennem Børnetelefonen fra børn og unge.

  Børns Vilkår har lavet fem gode råd til, hvordan du kan tale med dine børn om hændelsen.

  Også Psykiatrifonden siger til DR, at de sidder klar til at hjælpe alle, der er berørte af tragedien i Field's på telefon 39 25 25 25 mandag til torsdag fra klokken 10-14 og fra klokken 18-22.

  Rådgivningen er gratis og anonym.

 32. I dag kl. 11:09

  Københavns Politi: Nu kan du hente din bil i Field's

  Nu kan bilister, der har måtte efterlade deres bil i Field's parkeringskælder efter gårsdagens skyderi, komme og hente den.

  Det skriver Københavns Politi på Twitter.

  - Hav tålmodighed i forbindelse med afhentning af bil. Der er rigtig mange biler i kælderen, skriver politiet på Twitter.

  Her oplyser politiet også, at det stadig ikke er muligt at hente andre ejendele, som man har efterladt inde i indkøbscenteret.

  - Efterladte genstande vil blive samlet sammen og udleveret senere. Vi vender tilbage, så snart vi har informationer vedr. udlevering af disse genstande, skriver politiet.

 33. I dag kl. 10:53

  Udsætter afgørende møde om mink-kritik

  Granskningsudvalget i Folketinget kommer alligevel ikke til at tage næste skridt i minksagen i dag.

  Udvalget skulle være trådt sammen i eftermiddag, men mødet er udsat til i morgen klokken 9. Det skyldes skyderiet i Field's i går.

  Minkkommissionen kom i sidste uge med sin rapport om, hvad der skete, da regeringen besluttede at aflive alle mink. Rapporten rettede en sønderlemmende kritik og konkluderede, at det var 'groft vildledende' og en 'klart ulovlig instruks', da Mette Frederiksen på et pressemøde den 4. november 2020 sagde, at alle mink skulle aflives.

  Et flertal i Folketinget har afvist en advokatvurdering, der ville være næste skridt mod en rigsretssag.

  En kritik af Mette Frederiksen for forløbet vil skulle laves som en beretning i Granskningsudvalget.

 34. I dag kl. 10:50

  Madanmelder inden Michelin-uddeling: 'Det er et meget stærkt felt i år'

  Restaurant Lieffroy i Nyborg på Fyn kan meget vel være blandt de heldige restauranter, når Michelin-stjernerne uddeles mandag. Det mener madblogger og -anmelder Rasmus Palsgård. Her ses Lieffroys ret med pighvar, grønne asparges og ærter. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

  Sidste år blev der uddelt stakkevis af Michelin-stjerner til Danmark.

  Faktisk blev det gastronomiske danmarkskort overdrysset med masser af både én-, to- og tre-stjernede restauranter.

  Sådan kommer det efter al sandsynlighed også til at gå i år, når den eftertragtede røde guide igen uddeler stjerner til de helt store madoplevelser ved et stort anlagt arrangement i den norske by Stavanger.

  Det mener Rasmus Palsgård, der er madblogger og madanmelder på Instagram-profilen Feinschmeckeren.

  Rasmus Palsgård har tæt på 30.000 følgere på sin Instagram-profil Feinschmeckeren. (Foto: Flemming Leitorp)

  - Det er et meget stærkt felt i år – ligesom det også har været de seneste par år. Og uanset hvor mange stjerner Danmark får, så bliver den danske madscene bare ved med at få tilføjet nye spændende steder. Det gælder ikke kun i København, men også i resten af landet, siger han.

  Og selvom det altså først er mandag, vi bliver klogere på, hvilke restauranter der er så heldige at få én eller flere Michelin-stjerner, så vurderer Rasmus Palsgård allerede nu, at guiden i år bliver mindre fokuseret på de største danske byer, end den har været tidligere.

  - Der er nogle indikationer på, at der måske er nogle nye regioner og landsdele, der kan gøre sig forhåbninger om stjerner i år, siger han og uddyber:

  - I år er guiden 100 procent digital, og i den forbindelse har de allerede afsløret nogle af de nye restauranter, der er med i guiden, dog uden at fortælle, hvilken udmærkelse de måtte få. Dér kan man allerede se, at de har været rundt i nogle områder af Danmark, de tidligere har forsømt. Det gælder blandt andet Villa Vest i Nordjylland og Lieffroy på Fyn.

  Netop Lieffroy er værd at holde øje med, når stjernerne uddeles, mener Rasmus Palsgård. Herunder guider han til i alt tre af de restauranter, han mener bør være med i kapløbet ved mandagens Michelin-uddeling.

  Her er fransk andelever med syltede kirsebær, rødbede, hybenrose og hasselnød, som det bliver serveret på Lieffroy. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

  Som den første restaurant fremhæver Rasmus Palsgård Lieffroy i Nyborg på Fyn. Den har ifølge madanmelderen leveret på et højt niveau igennem flere år:

  - Specielt de seneste tre-fire år har de virkelig skruet op for ambitionerne. Det er en restaurant, hvor maden er knivskarp, råvarerne er helt i top, og så er det et virkelig behageligt sted at være. Det er det, uanset om du er international foodie eller en børnefamilie, der bare gerne vil have noget godt at spise.

  Lieffroy serverer fransk mad, men med udgangspunkt i lokale råvarer, sæsonens grønt, fisk i sæson og lokalt kød.

  - Og så er der selvfølgelig plads til trøfler, kaviar og indkogte saucer, som fylder i det franske køkken, fortæller Ramus Palsgård og uddyber:

  - Michelin har historisk set kigget på sammenhængen mellem pris og kvalitet, og Lieffroy har nok det bedste forhold mellem pris og kvalitet i Danmark lige nu. Michelin-guiden har været på besøg på restauranten, og hvis de har oplevet det samme, som jeg oplevede, da jeg var der, burde det være lige til for dem at tildele stedet en stjerne.

  Her er det én af retterne på Connection by Alan Bates, der "kun" har plads til 16 gæster på samme tid. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

  Rasmus Palsgård mener også, at københavnske Connection by Alan Bates bør være blandt de restauranter, der veksler velsmag til Michelin-stjerner:

  - Alan Bates' mad er karakteriseret af en fandenivoldskhed. Han ser stort på de tendenser, der er i den gastronomiske verden. Han laver bare noget mad, han synes smager vildt godt. Der er knald på krydderierne – der kan være chili på kaviaren og kraftige saucer. Det er et dogmefrit køkken med råvarerne i centrum, og hvor der ikke er gjort alt muligt visuelt ved maden. Det er et virkelig hyggeligt og hjertevarmt sted.

  Bates' udgangspunkt er – ligesom Lieffroys – også fransk, men også med nogle mere nordiske indslag, forklarer Rasmus Palsgård:

  - Han burger friske, aromatiske urter og laver meget lette fiske- og skaldyrsserveringer. Jeg vil nok kalde det for et europæisk køkken, hvor han har plukket de bedste ting fra nær og fjern.

  Herudover adskiller restauranten sig også fra konkurrenter på grund af sin størrelse. Eller mangel på samme, fristes man til at sige:

  - Det er en lille restaurant, der kun har plads til 16 gæster fordelt på to borde. Så hvis du kommer to personer, sidder du måske med et par på hver side af dig. Det skaber en meget intim spiseoplevelse. Du har fornemmelsen af at være hjemme til et privat middagsselskab – bare hos en rigtig dygtig kok.

  Alchemist bragede ind på Michelin-scenen for et par år siden. Nu kan restauranten meget vel veksle sine to stjerner til tre, vurderer Rasmus Palsgård. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

  Mens hverken Lieffroy eller Connection by Alan Bates i dag har nogen Michelin-stjerner, forholder det sig anderledes med den københavnske restaurant Alchemist. Den strøg direkte ind i Michelinguidens superliga for et par år siden, hvor den gik fra nul til to stjerner.

  Nu er det kun et spørgsmål om tid, før den omtalte restaurant får sin tredje stjerne, der er den absolut største hæder, man kan opnå i Michelinguiden, mener Rasmus Palsgård:

  - Det er sådan en restaurant, hvor man tænkte, at de enten ville brage ind på listen eller slet ikke få nogen stjerner, fordi Michelin måske ikke ville forstå det. Men nu har de allerede fået to, så jeg tror, det er et spørgsmål om tid, før den tredje stjerne også falder, lyder vurderingen fra Rasmus Palsgård, som han straks uddyber:

  - Jeg har hørt rygter om, at Alchemist skulle have haft flere besøg fra Michelin-folkene i år, så det ville give rigtig god mening med de tre stjerner. Den er jo næsten hævet over Michelin-stjerner, for det er et så unikt og banebrydende koncept, at det helt bryder med rammerne for, hvad en restaurant kan være.

  - Det er en totaloplevelse, der er så fremragende og gennemtænkt, at det ikke rigtig kan være anderledes end tre stjerner, hvis du spørger mig.

  De fik Michelin-stjerner sidste år:

  3 stjerner

  • Geranium, København

  • Noma, København

  2 stjerner

  • AOC, København

  • Alchemist, København

  • Jordnær, Gentofte

  • Kadeau Copenhagen, København

  • Koks, Leynavatn, Færøerne

  • Kong Hans Kælder, København

  • Henne Kirkeby Kro, Henne

  1 stjerne

  • Alouette, København

  • Domestic, Aarhus

  • Dragsholm Slot Gourmet, Hørve

  • Formel B, København

  • Frederikshøj, Aarhus

  • Frederiksminde, Præstø

  • Gastromé, Aarhus

  • Kadeau Bornholm, Aakirkeby

  • Kiin Kiin, København

  • Kokkeriet, København

  • Lyst, Vejle

  • Marchal, København

  • MeMu, Vejle

  • Substans, Aarhus

  • Syttende, Sønderborg

  • Søllerød Kro, Holte

  • The Samuel, København

  • Ti Trin Ned, Fredericia

 35. I dag kl. 10:49

  Royal Casino fjerner dronningefigur fra reklamer

  En animeret dronningefigur med gråligt hår, diadem og et blåligt ordensbånd på tværs af en rød gallakjole kommer ikke længere til at pryde reklamerne for Royal Casino.

  Kasinovirksomheden har droppet at bruge figuren, fordi den kan opfattes som reference til Dronning Margrethe 2.

  Det oplyser Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse.

  - Det er ulovligt at udnytte en person kommercielt, hvis personen ikke har givet samtykke til det, skriver Forbrugerombudsmanden.

  Det er kongehuset selv, der har gjort opmærksom på Royal Casinos brug af dronningefiguren i december 2020, efter at have modtaget en forbrugerklage.

  Forbrugerombudsmanden vurderede, at figuren kommercielt udnyttede Dronning Margrethe 2. og kongehusets popularitet, goodwill og reklameværdi, og valgte at rejse en sag mod kasinovirksomheden.

  Sagen er frafaldet efter, at Royal Casino har droppet at bruge figurer med henvisning til medlemmer af det danske kongehus i virksomhedens reklamer.

 36. I dag kl. 10:34

  Tre tilskadekomne fra skyderiet i Field's er uden for livsfare - en er fortsat i kritisk tilstand

  - Flere afbrød deres ferie og andet. En meget stor ros til vores personale. Heldigvis blev det ikke aktuelt, men vi havde kunnet modtage rigtig, rigtig mange, hvis det blev nødvendigt, sagde cheflæge ved 112 Anders Damm–Hejmdal. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  Tre af de fire personer, som blev såret af skud ved gårsdagens skyderi i Field's i København, blev bragt til Rigshospitalet.

  To af dem er her til morgen meldt uden for livsfare. Deres tilstand er stabil.

  Det oplyste cheflæge ved 112 Anders Damm–Hejmdal på et pressemøde foran Rigshospitalet.

  Den tredje tilskadekomne er fortsat i kritisk tilstand, sagde han.

  De bliver alle behandlet for skudsår, men det er uvist, hvor de er blevet ramt.

  Den fjerde sårede person bliver behandlet på Herlev Hospital og er uden for livsfare, sagde Anders Damm–Hejmdal.

  Tre personer blev dræbt under skyderiet.

  Anders Damm–Hejmdal fortalte desuden, at Region Hovedstaden skrev ud til alle ansatte, da meldingen om skyderiet kom, om folk kunne møde på arbejde.

  Det betød, at et meget stort antal læger, sygeplejersker og andre tog på arbejde på Riget samt regionens andre akuthospitaler for at hjælpe til.

  DR Nyheder følger sagens udvikling. Du kan følge med i vores liveblog her.

 37. I dag kl. 09:48

  Nordisk Film lukker alle biografer i dag

  Det bliver ikke muligt at se film på det store lærred i dag i landets Nordisk Film Biografer.

  Biografkæden har valgt at lukke alle biografer efter gårsdagens skyderi i Field's, det skriver Nordisk Film på hjemmesiden kino.dk.

  - I går aftes blev tre mennesker dræbt ved et skyderi i storcenteret Field's i København. Den tragiske hændelse medfører nu, at både Nordisk Film Biografer Field's og kædens øvrige biografer holdet lukket i dag mandag den 4. juli, skriver biografkæden.

 38. I dag kl. 09:31

  Haj dræber to badegæster i Egypten

  To kvinder har mistet livet i et hajangreb i ferieområdet Sahl Hasheesh fredag, som ligger cirka 20 kilometer syd for den egyptiske ferieby Hurghada.

  Det oplyser det egyptiske miljøministerium søndag aften på Facebook.

  De to kvinder var fra henholdsvis Rumænien og Østrig. Ifølge det franske nyhedsbureau AFP var begge kvinder turister i landet.

  Sahl Hasheesh ligger ud til Det Røde Hav, som er en populær feriedestination for danskere. Hajangreb i området er meget sjældne, skriver dpa.

 39. I dag kl. 09:12

  Københavns Politi: Vi melder praktiske informationer ud hurtigst muligt

  Mange savner formentlig de biler, de efterlod i Field's i går, og som siden i aftes har været utilgængelige.

  Men der kommer snart praktiske informationer om afhentning. Det skriver Københavns Politi på Twitter.

  - Vi ved, at mange gerne vil have informationer i forhold til afhentning af biler etc. Vi arbejder på en løsning, der kommer informationer ud her omkring det praktiske hurtigst muligt, skriver politiet.

  Politiet arbejder fortsat i og omkring Field's, men ifølge DR's reporter ved Field's, Camilla Faurholdt-Löfvall, bliver politiets afspærring omkring shoppingcentret i øjeblikket mindre og mindre.

  På Twitter skriver politiet også, at Travbanehallen i Kastrup på Løjtegårdsvej 64 genåbner fra klokken 12, og opfordrer folk, der var til stede i shoppingcenteret i går til at henvende sig, hvis de har behov for hjælp eller har informationer til politiet.

 40. I dag kl. 08:52

  Efter skyderi i Field's: Politiet vil være synligt til stede i København i dag

  Københavns Politis chefpolitiinspektør Søren Thomassen orienterer om hændelsen i Fields på et doorstep pressemøde på Politigården i København søndag den 3. juli 2022. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

  Ovenpå gårsdagens skyderi vil der i dag være en "stor og synlig politimæssig stedeværelse" i København, både ved storcenteret Field's, men også generelt i det københavnske bybillede.

  Det fortalte chefpolitiinspektør i Københavns Politi Søren Thomassen på et pressemøde for kort tid siden.

  - Det er vigtigt at sende et budskab om, at borgerne i København kan føle sig trygge. Vi er trygge ved den indsats, vi laver nu, men fastholder vores tilstedeværelse i byen, til vi har fået afdækket alle de nødvendige detaljer, sagde chefpolitiinspektøren.

  Københavns Politi oplyser, at de har gang i en omfattende efterforskning og arbejder fortsat i og omkring Fields. Shoppingcenteret vil være lukket i mindst en uge.

 41. I dag kl. 08:41

  Politiet med appel til danskerne: Del ikke billeder og videoer af ofre

  På sociale medier florerer der adskillige videoer, som viser skyderiet og ofrene fra gårsdagens skyderi.

  Under pressemødet med Københavns Politi sendte chefpolitiinspektør Søren Thomassen en appel til danskerne om ikke at dele videoer eller billeder på sociale medier.

  - For det første er det strafbart, for det andet skal der vises hensyn til ofrene. Så der skal lyde en stærk appel her fra, sagde Søren Thomassen.

  Til gengæld vil politiet fortsat gerne modtage optagelser og billeder fra øjenvidner i shoppingcenteret, da det kan hjælpe politiet i opklaringsarbejdet.

  – Jeg vil gerne sende en appel til, at har man optagelser derfra, eller har man set noget, så kontakt politiet, sagde Søren Thomassen.

  pressemødet fortalte Søren Thomassen, at skyderiet i Field's foregik på to lokationer. Han nævnte dog ikke præcist hvor i shoppingcentret.

 42. I dag kl. 08:29

  To 17-årige og en 47-årig dræbt i skudangreb i Field's

  Det er en 22-årig mand, der er mistænkt for at stå bag angrebet i Field's. (Foto: Martin Sylvest)

  De tre personer, der søndag blev dræbt ved skudangrebet i Field's, er en 17-årig dansk mand, en 17-årig dansk kvinde og en 47-årig mand med russisk statsborgerskab, der var bosiddende i Danmark.

  Det fortalte politiinspektør Søren Thomassen fra Københavns Politi her til morgen, hvor der igen blev afholdt pressemøde i forbindelse med skyderiet i storcentret.

  Vores vurdering er, at det er tilfældige ofre. At det ikke er motiveret af køn eller andet.
  Søren Thomassen, politiinspektør

  Udover det er fire personer såret af skud. Her drejer det sig om to danske statsborgere, henholdsvis en 40-årig kvinde, en 19-årig kvinde, og to svenske statsborgere, der er en 50-årig mand og en 16-årig kvinde.

  - De er på hospitalet og i alvorlig tilstand, lød det.

  Derudover er der en række lettere tilskadekomne, som er blevet såret i forbindelse med flugten fra storcentret og altså ikke som følge af skud.

  Politiet mener også, at det er tilfældige, der er blevet ramt.

  – Vores vurdering er, at det er tilfældige ofre. At det ikke er motiveret af køn eller andet, siger politiinspektøren.

  Her kan du se en del af morgenens pressemøde med politiinspektør Søren Thomassen fra Københavns Politi:

  Politiet har arbejdet natten igennem, og der er ikke noget, der peger på, at den mistænkte har arbejdet sammen med andre eller fået hjælp af nogen.

  På nuværende tidspunkt kan politiet heller ikke finde noget, der tyder på, at skyderiet i København var terror.

  - Der er ikke noget i det, vi har fundet, der kan underbygge, at der er tale om en terrorhandling, siger Søren Thomassen.

  Lidt længere inde i dagens pressemøde lød det sådan her:

  Det var i går klokken 17.48, kort efter at politiet ankom til shoppingcentret, at den mistænkte blev anholdt uden for stedet.

  Ifølge politiet er han blevet afhørt, men har endnu ikke været fremstillet i grundlovsforhør. Det vil dog ske senere mandag.

  Politiet kom ikke ind på, hvad den mistænkte sagde under afhøringen, bortset fra at den 22-årig har oplyst, at han har været til stede ved Field's.

  pressemødet kunne politiet også fortælle, at den mistænkte er kendt i psykiatrien.

  Den 22-årig vil nu blive sigtet for manddrab.

 43. I dag kl. 08:23

  Politiet om skyderi i Field's: Intet tyder på terror - mistænkt handlede alene

  – Vores vurdering er, at det er tilfældige ofre. At det ikke er motiveret af køn eller andet, siger politiinspektør Søren Thomassen. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  Københavns Politi har haft mulighed for at afhøre den 22-årige mand mistænkt for at stå bag skyderiet i Field's, som i går blev anholdt tæt ved shoppingcenteret i København.

  Manden indrømmer ifølge politiet, at han var til stede i shoppingcenteret, men chefpolitiinspektør Søren Thomassen kom på et nyligt overstået pressemøde ikke nærmere ind på, hvordan han forholder sig til sigtelsen.

  Han er ifølge politiet kendt i psykiatrien, og politiets efterforskning tyder indtil videre på, at der ikke er tale om terror.

  Politiet er også af den overbevisning, at han handlede alene.

  – Det nærmere motiv om hævn eller andet vil jeg vente med at udtale mig om, sagde chefpolitiinspektøren.

  Politiet bekræftede, at der florerer videoer på sociale medier, hvor den mistænkte optræder med våben.

  Han tilføjede, at den mistænkte var i besiddelse af en riffel og en kniv samt 'havde adgang til en pistol'. Det var lovlige våben, men ikke nogen, som den mistænkte havde tilladelse til.

  Manden fremstilles senere i dag i grundlovsforhør.

  Du kan læse mere om, hvad politiet oplyste på pressemødet i vores liveblog her.

 44. I dag kl. 08:12

  Politiet på pressemøde: Fire kvæstede er i alvorlig tilstand

  Field's vil være lukket i mindst en uge i kølvandet på skyderiet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Politiet har her til morgen givet en opdatering på skyderiet i Field's i København.

  Chefpolitiinspektør Søren Thomassen fortalte på et pressemøde klokken 08.00, at dødstallet fortsat er tre personer.

  De tre dræbte er en 17-årig dansk mand, en 17-årig dansk kvinde og en 47-årig mand med russisk statsborgerskab, som er bosat i Danmark.

  - Vores vurdering er, at det er tilfældige ofre, og at det ikke drejer sig om hverken bestemte køn eller andet, sagde Søren Thomassen.

  Der er desuden fire personer, som er hårdt såret, og deres tilstand er ifølge politiet 'alvorlig'.

  De fire er to danske statsborgere og to svenske statsborgere.

  Chefpolitiinspektør Søren Thomassen fortalte desuden, at der er en række lettere tilskadekomne, som har fået skader i forbindelse med, at de flygtede fra shoppingcenteret.

 45. I dag kl. 07:39

  Trafikken ved Field's er her til morgen næsten upåvirket

  Trafikken er her til morgen næsten tilbage til normalen på Amager efter gårsdagens skyderi i shoppingcenteret Field's.

  I nat meddelte Københavns Politi, at vejspærringer ved Vejlands Alle og ved motorvejsafkørsel 19 er ophævet. Det vil sige, at det nu kun er selve Field's, der er afspærret – og Ørestad Boulevard foran storcentret.

  Det skriver Københavns Politi på Twitter.

  Togene kører her til morgen også normalt til og fra Ørestad Station, som ligger ved Field's, ligesom at metrolinjen M1 igen kører normalt og standser ved Ørestad station.

  Vi følger fortsat situationen tæt, og du kan følge med i vores livedækning her på dr.dk, på DR1 eller på DRTV.

 46. I dag kl. 07:21

  Tour de France-hold sender støtte til Danmark efter skyderi

  - Hele ugen har vi kun set lutter smil. Fra holdpræsentationen onsdag til de tre etaper. Og pludselig sker det her. Pludseligt er alt ændret, siger Christian Prudhomme, Tour'ens løbsdirektør til B.T. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Flere Tour de France-hold udtrykker støtte og sympati til danskerne efter gårsdagens skyderi i shoppingcenteret Field's i København.

  - Vores hjerter går til det danske folk denne aften. Alle på Team DSM sender deres tanker og kondolencer til dem, der er blevet ramt af de tragiske begivenheder i København, skriver DSM.

  Fra Lotto Soudal er der fokus på kontrasten mellem det første Tour de France på dansk grund og så søndagens tragiske begivenheder i København. Rytterne kørte 1. etape netop i København.

  - Frygtelige nyheder efter sådan en fantastisk weekend med en hyldest til cykling i Danmark. Vores tanker går til ofrene og deres nærmeste, skriver Lotto.

  Quick-Step er også ude med en melding.

  - Vi har nydt en smuk Grand Depart i Danmark, og vi er meget kede af at høre nyheden om den forfærdelige hændelse i København.

  - Vores kærlighed går til alle involverede og dette vidunderlige land som en helhed, skriver Quick-Step.

 47. I dag kl. 06:26

  Politiet holder pressemøde om skyderiet i Field's klokken 8

  Københavns Politi holder pressemøde om gårsdagens skyderi i Field's klokken 8 her til morgen.

  Det skriver politiet på Twitter.

  Det seneste politiet har oplyst er, at tre mennesker er blevet dræbt og tre sårede er i kritisk tilstand. De dræbte er en mand i fyrrerne, en ung mand og en ung kvinde.

  En 22-årig etnisk dansk mand er blevet anholdt i forbindelse med skyderiet.

  Du kan følge pressebriefingen i DR's liveblog, på DR1 eller DRTV.

 48. I dag kl. 05:44

  Field's forbliver lukket i en uge

  Indtil videre holder Field's som minimum lukket indtil mandag den 11. juli.

  Det oplyser shoppingcenteret på deres hjemmeside.

  - Vores tanker er hos ofrene for denne forfærdelige hændelse og deres pårørende samt alle ansatte hos Field’s og de mange kunder, der besøgte Field’s i dag. Politiet er stadigvæk i gang med at efterforske denne meningsløse hændelse, og vi afventer deres instrukser, skriver shoppingcenteret på deres hjemmeside.

 49. I dag kl. 05:38

  Metroen kører igen næsten normalt

  Efter at være sat ud af drift på visse dele af strækningen søndag aften, kører Københavns metro her til morgen næsten normalt igen.

  Eneste ændring er, at togene på M1 mod Vestamager ikke standser på Ørestad station, som fortsat er lukket på grund af politiets arbejde. Det oplyste Metroen på Twitter i nat.

  (@MetroenCPH)

  Metrolinjen M1 og M2 lukkede søndag aften midlertidigt for øvrige passagerer for at fragte de mange tusinde koncertgæster, der skulle have været til Harry Styles-koncert i Royal Arena, væk fra området.

Mere fra dr.dk