CIAs hemmeligheder afdækket

USA har drevet hemmelige fængsler uden for landets grænser, og udleveret fanger til regimer, der er kendt for at anvende tortur. En del af aktiviteten er foregået i Europa, og dokumentationen er efterhånden omfattende.

Det var ikke alle USAs fanger, der blev sendt til Guantanamo. En del "forsvandt" i hemmelige fængsler, eller blev afleveret til regimer, der er kendt for at anvende tortur. "Extraordinary renditions", kaldte USA det. (Foto: ap graphics © DR)

USA har drevet hemmelige fængsler uden for landets grænser, og udleveret fanger til regimer, der er kendt for at anvende tortur. En flåde af civile fly har fragtet fanger på kryds og tværs over det meste af kloden. En del af aktiviteten - også bortførelse af borgere - er foregået i Europa, og dokumentationen er efterhånden omfattende.

FlyveplanerFlytransporten har været nøglen til at afdække CIA's hemmelige fangeprogram. Nogle af flyene er ejet af CIA, andre af dækfirmaer, og atter andre af firmaer, der er kendt for at arbejde for CIA.

Flyene har transporteret fanger, agenter og afhøringsofficerer på kryds og tværs i europæisk luftrum – og videre til de hemmelige fængsler.

Så snart et fly er i et lands luftrum, skal flyet og dets rute registreres i det pågældende land. Derfor er det muligt at få aktindsigt i de registreringer, som de nationale luftfartsmyndigheder har om flyene.

haleroret står et flynummer, altså en slags nummerplade, f.eks. N379P. "N" er den internationale betegnelse for amerikanske fly. Derudover er lufthavnene markeret med en særlig lufthavns-kode. Ved hjælp af dette link kan man oversætte koden til et lufthavnsnavn. BGBW er f. eks. "Narsarsuaq" i Grønland.

Rapporteringer fra Grønlands LuftfartsvæsenKilde: Aktindsigt hos Grønlands Luftfartsvæsen, "Mittarfeqarfiit"

Flightplans FAA; rapporteringer fra Federal Aviation AdministrationKilde: Aktindsigt hos den amerikanske flyvesikringstjeneste, FAA

Europarådet og Europaparlamentet

Europarådet og Europaparlamentet besluttede i 2005 at nedsætte særlige undersøgelsesudvalg, der skulle afdække CIA's hemmelige bortførelser. Udvalgene har haft adgang til fortrolige kilder i både CIA og europæiske efterretningstjenester, og de har undersøgt tusindvis af konkrete flyveplaner i europæisk luftrum. Undersøgerne finder det bevist, at CIA - uden retskendelse - har bortført personer på europæisk grund, og sendt dem til hemmelige fængsler, hvor de er blevet udsat for tortur.EU-Parlamentets betænkning

Research bag Europa-Parlamentets rapportKilde:Research-rapport fra Europaparlamentets rapportør

Svensk ombudsmandsrapport

Den svenske regering udviste to egyptere til deres hjemland, hvor de efter al sandsynlighed blev udsat for tortur. Sveriges ombudsmand har fastslået, at SÄPO ulovligt overlod Mohammed al-Zery og Ahmed Agiza, til amerikanske agenter fra CIA i lufthavnen i Stockholm.Sverige: Rigsdagens ombudsmands rapport.

Folketinget

I Danmark har oppositionen krævet en undersøgelse af, om Danmark har haft en rolle i CIA's hemmelige fangeprogram. Men det har regeringen afvist.B24 - forslag til folketingsbeslutning

Transport- og energiministeren svar på §20-spørgsmål om flyvninger

Italiensk undersøgelsesdommer

I Italien har en undersøgelsesdommer indledt en retssag mod 26 CIA-agenter, der er anklaget for at have medvirket til bortførelse af egypteren Abu Omar. Abu Omar havde politisk asyl i Italien, men ifølge anklageskriftet blev han i 2003 pågrebet af CIA og ført til Egypten, der tilbageholdt og torturerede ham i over tre år uden sigtelse eller dom.TRIBUNALE DI MILANO; sagen mod 26 CIA-agenterKilde: Domstolen i Milano; The present warrant, consisting in 210 pages, was translated into English by Alessandro Bygate and Nicole Hazzan, two language consultant and Interpreters, acting on assignment as appointed by the undersigned Deputy Public Prosecutor, dr. Armando Spataro Milano, November,5 2005

Canadisk undersøgelseskommission

Den canadiske statsborger Maher Arar blev arresteret af CIA i september 2002, under mellemlanding i New Yorks Kennedy-lufthavn. Han blev tilbageholdt i to uger, uden kontakt med sagfører, dommer eller familie. Herefter blev han transporteret til afhøring og tortur i fængsler i Jordan og Syrien.

I oktober 2003 blev han sat på fri fod af syrerne, og kunne vende hjem til sin familie i Canada - 374 dage efter at amerikansk politi havde tilbageholdt ham i New York.

I september 2006 blev han fuldstændig renset af en undersøgelseskommission, nedsat af den canadiske regering. I januar 2007 gav regeringen en formel undskyldning og en kompensation på 10,5 millioner canadiske dollar.

USA har ikke på nogen måde undskyldt. Tværtimod fastholder USA at Maher på overvågningslisterne, hvilket blandt andet betyder at han ikke kan rejse ind i USA, eller flyve gennem amerikansk luftrum.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter