COP15: Ingen juletræer på klimatopmødet

I sin søgen efter chokoladesponsorater og andet godt har Udenrigsministeriet takket nej til et juletræssponsorat. Begrundelsen lyder, at juletræer ikke må være en del af udsmykningen i et FN-område.

Der bliver ingen juletræer at spotte på FNs klimatopmøde.

Verdens stats- og regeringsledere kommer ikke til at se skyggen af juletræer i de dele af Bella Centret, hvor klimatopmødet finder sted den 7- 18. december, skriver DR Nyheder.

Udenrigsministeriet har nemlig takket nej til et sponsorat af Nordmannsgran, som bruges til juletræer. Sponsoratet lød på en skov af juletræer til at pynte ved indgangen til topmødet i Bella Centret.

Begrundelsen for afslaget: Der må ikke signaleres jul. Og det er på trods af, at Danmark er vært for topmødet, og de mange klimagæster blandt andet indlogeres på Københavns hoteller lige midt i et mekka af julelys, juletræer og andet festivitas.

Et klimavenligt træ

Nordmannsgran opfylder ellers de krav, som man skal leve op til for at blive sponsor på COP15.

Træet lever nemlig fuldt ud op til kravet om klimavenlighed, fordi Nordmannsgrantræet er et af de træer, som indtil videre har taget klimaforandringerne bedst. Træet binder blandt andet en del mere CO2 i forhold til andre træer.

Desuden er Danmark førende inden for viden om juletræer i Europa.

FN er neutral grund -

Vi må huske på, at det er en FN konference, så det er et FN område, og der indgår juletræer ikke i udsmykningen, fordi FN naturligvis lægger vægt på et neutralt udtryk, siger Svend Olling, der er kontorchef i Udenrigsministeriet og leder af den praktiske planlægning på klimatopmødet.

- Indretningen er noget vi drøfter med FN, og FN har sagt, at juletræer ikke er en del af den sædvanlige indretning, og det har jeg taget til efterretning, siger Svend Olling og tilføjer, at nåletræer dog er en del af udsmykningen, og at man i nogle af landedelegationens områder kan finde juletræer.

- Det er ikke sådan, at der ikke må være nåletræer i udsmykningen, så det har vi brugt sammen med andre træsorter ved indgangspartiet til topmødet, og jeg tror da også, at gæsterne vil glæde sig over de mange juletræer, der er i resten af København.

Forstår godt afslaget

Skovfoged Claus Thomsen er manden bag det tilbudte sponsorat. Han forstår godt, hvorfor Udenrigsministeriet har afslået juletræerne.

- Jeg forstår godt, hvis man er bange for at starte en ny konflikt ved at provokere nogle af de muslimske gæster ved at lave den juletræsskov, som jeg tilbød at lave ved indgangen til topmødet, siger Claus Thomsen.

- I fredstid ville jeg have været mere oprørt over afslaget, men i disse tider, hvor 1/3 del af Vestcanadas skove dør på grund af den globale opvarmning, så må COP15 finde en anden løsning.

Facebook
Twitter