Dansker i Kairo: Politiet skyder mod demonstranter

Lisa Callesen fra København befinder sig lige nu på Tahrir-pladsen i Egyptens hovedstad. Iført gasmaske iagttager hun kampene mellem stenkastene demonstranter og politiet, der skyder med gummibelagte kugler.

(© Lisa Callesen)

En øjenvidneberetning fra Kairos Tahrir-plads af Lisa Callesen:

Jeg befinder mig på Tahrir-pladsen i Kairo og det går hurtigt op for mig, at næsten hele Egypten er repræsenteret på pladsen; Jeg iagttager unge drenge, der er på vej til fronten, ældre kvinder, familier med børn, samt salifister med deres Niqab-klædte koner.

Jeg har selv aldrig været med til så stor en demonstration - der er nok 100.000 mennesker og flere strømmer til.

Den eneste markante gruppe, der ikke er tilstede på pladsen er Det Muslimske Broderskab, som har valgt ikke at deltage.

- De har forrådt os. Nu hvor valget er så tæt på, og de ved de kommer til at få meget magt i parlamentet, så støtter de ikke længere op om demonstrationerne, forklarer en ung demonstrant jeg er faldet i snak med.

Gas og kugler i luften

Det første jeg lægger mærke til er, at alle demonstranterne enten har mundbind eller gasmasker på, eller hængende om halsen, fordi vi aldrig ved hvornår tåregassen kommer tæt på.

De unge, der tager kampen op med politiet, har desuden sikkerhedsbriller og hjelme på, så de i det mindste har lidt beskyttelse mod tåregassen og de plastikbelagte kugler der fyger gennem luften.

En ung pige hjælper mig op på en forhøjelse, så jeg bedre kan se hvad der sker på pladsen:

- Jeg er kommet her alene hver dag siden i fredags, det er min pligt at kæmpe for Egyptens frihed. Min mor er meget bange for mig, men når jer kommer hjem sent om aftenen er hun stolt af mig, siger pigen.

Fest og krav om demokrati

På dele af Tahrir-pladsen er der fredeligt og en næsten festlig stemning. Folk synger og råber slagord som "Civil stat nu" og "folket vil have Marskalen til at gå nu".

Mange gadesælgere griber chancen og sælger alt fra varm te og vand, til søde kartofler. Der er endda en bonde med æselskarré, der sælger citroner. Måske har en af demonstranterne fortalt ham, at citron hjælper mod den giftige tåregas.

Krig i bymidten

Jeg vover mig tættere hen imod Mohammed Mahmoud Street og tåregassen bliver voldsommere. Der kommer scootere kørende ind mod pladsen med besvimede unge, der har fået for meget gas eller er blevet slået af knipler.

Der køres i døgndrift på scootere for at samle unge mænd op, der kæmper ved fronten mod politiet.

Jeg spørger en ung demonstrant, hvorfor han bliver ved kæmpe mod politiets overmagt. Han svarer:

- Den eneste grund til, at alle demonstranterne - inklusive dig - overhovedet kan opholde sig og være nogenlunde sikre på Tahrir-pladsen i dag, er, at vi kæmper og holder fronten i Mohammed Mahmoud Street og prøver at presse politiet helt væk fra pladsen.

- Det ligner en krigszone oppe på Mohammed Mahmoud Street. Mine øjne svier og jeg har haft konstant hovedpine de seneste dage. Det er noget helt andet gas end i Februar." siger en anden af de unge, der helt hvid i ansigtet kommer mig i møde.

Lisa Callesen er 28 år og er specialestuderende på Roskilde Universitets Center.

 • Mange protestanter har fået fat på gasmasker for at kunne beskytte sig mod politiets tåregas. Her ses protestanter i nærheden af indenrigsministeriet i Kairo. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)
 • Sikkerhedsstyrker hæver deres våben mod protestanter i nærheden af Tahirpladsen. (Foto: Ahmed Jadallah © Scanpix)
 • Journalister og fotografer kommer under deres dækning af urolighederne meget tæt på sammenstødene. (Foto: MOHAMMED HOSSAM © Scanpix)
 • En protestant har samlet en beholder med tåregas op for at kaste den tilbage mod sikkerhedstropperne. (Foto: Ahmed Jadallah © Scanpix)
 • Protestanter samles om det egyptiske flag under fornyede uroligheder i Cairo. (Foto: ANDRE PAIN © Scanpix)
 • Læger behandler sårede protestanter på interimistiske skadestuer på gaden i Kairo, der for femte dag i træk er ramt af fornyede sammenstød mellem protestanter og sikkerhedsstyrker. (Foto: KHALED DESOUKI © Scanpix)
 • Protestanter former en menneskelig sikkerhedskæde for at afskærme deres venner, der deltager middagsbønnen på Tahrirpladsen i Kairo. (Foto: KHALED DESOUKI © Scanpix)
 • En mand forsøger at skærme hovedet under en vanddunk. Flere rapporter har peget på, at sikkerhedsstyrkerne har brugt nervegas mod protestanterne, men det har den egyptiske sundhedsminister, Amr Helmi, benægtet. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)
 • En protestant gestikulerer sejrstegn ved siden af en bil malet i de egyptiske farver. Flere tusinde har i de seneste dage, til trods for løfter om snarlig magtoverdragelse til en folkevalgt præsident, protesteret på Tahrirpaldsen mod det militære styre. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)
 • Protestanter bærer en kammerat, der er blevet ramt af tåregas, væk fra urolighederne. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)
 • Et udsnit af et midlertidigt felthospital, slået op på Tahrirpladsen. (Foto: KHALED DESOUKI © Scanpix)
 • Sikkerhedsstyrkerne bruger store mængder tåregas mod protestanterne for at få dem til at trække væk fra gaderne. (Foto: ASMAA WAGUIH © Scanpix)
 • Protestanter svarer igen med sten og andet kasteskyts. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)
 • Sikkerhedsstyrker skærmer sig bag deres skjolde, mens protestanter kaster sten og sikkerhedsstyrkernes egne dåser med tåregas tilbage på dem. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)
 • Tusinder af protestanter deltog i begravelsen af en protestant, der angiveligt blev slået ihjel under sammenstød med sikkerhedsstyrker på Tahrirpladsen i Kairo. (Foto: KHALED DESOUKI © Scanpix)
1 / 15
Facebook
Twitter