Danskere franarret tusindvis af kroner via Dating.dk

Bag falske profiler på dating-sites gemmer udenlandske svindlere sig. De forsøger at lokke penge ud af danskere, der søger kærligheden. Svindlen kaldes romancescam.

Det vrimler med svindlere på dating-sites på nettet. DR's forbrugerprogram, Kontant, fandt på få minutter ved hjælp af Googles billedsøgning profiler, hvor personens fotos var tyvstjålet fra andre hjemmesider.

Forbrugerprogrammet har interviewet tre danskere - og har kendskab til adskillige andre - som er blevet franarret hundrede tusindvis af kroner fra svindlere, der optræder med falske navne og stjålne fotos på Dating.dk.

Snyden kaldes romancescam

Via den falske profil får udenlandske svindlere kontakt til danskere. Det såkaldte romancescam går ud på, at en svindler via romantiske breve og telefonopkald får et offer til at forelske sig. Og det får ofrene til at overføre penge til svindleren.

Lis Daugaard blev franarret 94.000 kroner af en mand ved navn Robert Aleksandar. Hun havde mødt ham via datingsiden Dating.dk.

Da hun opdagede, at Robert Aleksandar ikke havde nogen reelle intentioner, fandt hun ud af, at hans profilfotos var tyvstjålet fra en italiensk forretningsmand.

Lis Daugaard kontaktede Dating.dk for at advare dem mod Robert Aleksandar. Men hun fandt hans profil igen to gange efter advarslen.

- Og jeg skriver til dem: "Det mindste I kan gøre, det er: Tag nu fat i de kvinder, han har haft kontakt med, og advar dem om, at her"- for jeg kunne jo bevise, at det var en fake profil, siger Lis Daugaard, pensionist fra Ishøj, til Kontant.

Snyd skulle have været opdaget før

Dating.dk beklager, at Robert Aleksandars profil er dukket op igen og igen.

- Lige præcis i det her tilfælde burde vi have været bedre til at fange det. Fx. ud fra billedet, hvis det er det, der er gået igen. Så det vil vi da prøve at kigge på, hvordan vi kunne have fanget det her eksempel, Siger Niels Thrane, Udviklingschef for Dating.dk.

Dating.dk forklarer, at de ikke kan advare de andre kvinder, hvis svindleren har slettet sin profil, da alle kontaktoplysninger så bliver slettet.

Billedsøgning afslører hurtigt svindel

Kontant har brugt Googles billedsøgning på profiler på Dating.dk. På ganske kort tid kunne programmet afsløre, at flere profiler var kendte svindlere, som der ligger advarsler om på nettet.

Kontant har spurgt Dating.dk, hvorfor de ikke laver en billedsøgning af deres profiler for at stoppe svindlerne.

- Det har vi gjort indtil nu med et andet system, som desværre ikke er lige så godt som helt almindelig Google. Så det er noget, vi kigger på lige nu. Vi vil forbedre vores billedgenkendelse sådan, at vi bliver bedre til det, siger Niels Thrane, udviklingschef for Dating.dk

Forbrugerprogrammet Kontant undersøger torsdag aften, hvem der står bag de såkaldte romancescam, og det fører programmet til både England og Ukraine. Se med kl. 21:00 på DR1.

Facebook
Twitter