DEBATTEN ER SLUT. Du kan ikke længere kommentere.
Du kan ikke længere skrive nye indlæg og kommentarer i debatten.

Er synet på ADHD blevet for unuanceret?

ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, der tager udgangspunkt i tre kernesymptomer: Uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet. Undersøgelser viser, at omkring 2-4 % af alle børn opfylder de nævnte symptomer for ADHD og mindst 2 % af alle voksne lider af diagnosen.

Debatvært:

HisarSindi

Dagens debatpanel:

Anne-Mette Lange - Psykolog i Børnepsykiatrisk center, Aarhus
Bente Rasmussen - Mor til 5-årige Anders
Pia Uldum Grauholm - Mor til 4-årige Isabella

Highlights fra aftenens debat

Pia Uldum Grauholm - Mor til 4-årige Isabella

"Jeg synes kosten gør en forskel, så hæng endelig i med kosten, da det er vigtigt. Især til koncentrationen! Det lyder til, at du gør det rigtige. Du guider hende i, hvad hun kan gøre. Og vi er kun mennesker, så der er ikke noget forkert i, at du selv når kogepunktet engang imellem, men så glem da de strømper :-) De dukker nok op. Det er vigtigt ikke at virke nedladende, for så bliver hendes selvværd bare dårligere. Men ro, stabilitet, nærvær, kærlighed, leg, ros, hygge, og struktur - det er nogle af de vigtigste punkter herhjemme."

Nick Vilhelmsen

"hej annee mette lange og dem som har deltaget i programmet....
den udsendelse i har vist her til aften har virkelig påvirket mig jeg er født med adhd og har altid haft det svært, da jeg så jeres lille dreng så jeg mig selv da jeg var 4 år forskellen er bare at jeg fik tæsk og kom på værelset, (flere gange om dagen) fik aldrig den kærlighed som i giver jeres børn og stor respekt for det for føler virkelig med jer for kan sætte mig i jeres sted. har en familie i dag hvor jeg har rigtig svært ved at vise den kærlighed som jeg ikke fik, det er nemmere at lukke sig ind i sig selv og lukke af. men i skal altså være der for jeres børn og vise dem kærlighed og ros. i gør det rigtig godt og ville ønske at jeg havde haft jer som forældre."

Tonny Kjærgaard

"ADHD er en lægelig diagnose som er en udløber af at folk er stresset i deres hverdag og at vi stiler efter det perfekte liv, da jeg var barn var der plads til at børn var forskellige og man blev accepteret for den man var, nu handler det om for lærer og pædagoger og få sat et skilt på børn fordi de falder uden for kategorien normal, men hvad er normal og hvem kan definere udsagnet normal, svaret er ganske enkelt ingen"

Anne-Mette Lange - Psykolog i Børnepsykiatrisk center, Aarhus

"Kære Anne. Børn med ADHD har ofte svært ved øjenkontakt - de får ikke fastholdt den længe nok. Derfor lægger vi i behandlingen vægt på, at sikre øjenkontakt til barnet. Der vil naturligvis være stor variation fra menneske til menneske med ADHD. Der er andre, der sagtens kan holde øjenkontakten, og så ville vi ikke lægge særlig vægt på den del i vores vejledning. Helt rigtigt at mennesker med autisme spektrum forstyrrelser, såsom Aspergers også kan have problemer med øjenkontakt. Tak fordi du skrev. Mange hilsner Anne-Mette"

Tak for i aften og på gensyn.Vi lukker debatten kl. 22:45

Vi beklager de tekniske problemer og takker for jeres tålmodighed. I kan stadig nå at stille et sidste spørgsmål til debatpanelet.

Stil spørgsmål til de medvirkende fra programmet

Herunder kan du stille dit spørgsmål til enten psykologen, Anne-Mette Lange eller de to mødre, som har børn, der er diagnosticeret med ADHD.

Pamela Sloth Jensen

Hej Bente. Hæng i, det gavner det i gør, selvom det ikke ser sådan ud lige nu.
Husk at arbejde sammen dig og din mand og vigtigst af alt, huske at holde lidt fri fra det hele.
Din mand kan være hjemme mens du er hos en veninde og vice versa.
Man samler energi på denne måde.

Jimmi Andersen

Anne-Mette Lange.

2 spørgsmål, fra en fyr på 27 der er interesseret i, at vide mere og måske, også læse psykologi:

Hvad foregår der, rent psykisk hos mennesker, med ADHD?

Jeg spørger, kun for at blive klogere og ikke, fordi jeg selv (så vidt jeg ved), har ADHD eller for, gøre grin, med mennesker med den diagnose. (Det kunne, jeg ALDRIG finde på).

Det var, lige vigtigt for mig, at understrege. :-)

Og, et andet spørgsmål: Hvilke teknikker, kan og bør man bruge, på folk med ADHD?

Jeg er klar, til at suge løs som en svamp! :-)

Stiller dagens samfund alt for høje krav til den enkeltes evne til at danne overblik og planlægge?

Alt for mange børn med ADHD opleves som adfærdsforstyrrende eller uopdragne af omgivelserne.

Pamela Sloth Jensen

Som mor til 1 barn med adhd og ocd, er det hårdt at læse at folk stadig tror, at adhd ikke findes og at det er opdragelsen. Vi har alle vokset op med en " Emil ", men det betyder ikke, at han havde adhd.
Siden min søn var lille, har han haft det meget svært. Opfarende, agressiv, uroligt osv. Vi har pøvet alt pædagogisk, og det hjalp lidt.
I skolen var der ikke mange der gad lege med ham, forældrene til børnene var ikke trygt med vores søn. Slåede lærer, vil slå et barn ihjel med en kniv, var på vej til at hente den. Ja jeg kunne blive ved. Til sidst henvendte vi os på spykiatrisk skadestue, da han blev passiv og var bange for at dø.
Så startede den store udredening, med forskellige test, som koncentration, leg, osv.
Da vi fik at vide, at han bla. havde adhd, så blev jeg først skræmt. Min tanke var åh nej.......
Lægen sagde, at han vil have godt af medicine. Så det valgte vi at prøve. Og det er det bedste vi har gjort for ham.
Nu er han mere glad, har det nemmere med venner, og han siger selv, at medicinen hjælper, stadig med 1 møde på familieværket 1 gang om måneden.
Så ja adhd findes. Det slider på forældrene, det er hårdt at se sit barn lide ( for det er det de gør ) og som forældre er det vores pligt at hjælpe vores børn.
Så til jer der siger at adhd ikke findes, tænk jer om før i udtaler jer. Det gør ondt på os, at høre, vi gør vores bedste. Og i gamle dage havde man ikke alt dette viden og teknologi, som idag, så man ved mere om hjernen osv.
Hvis man ser i helheden, så er der mange sygdomme idag, som ikke var så meget om i gamle dage. Mere viden og teknologi gør det bedre at finde årsager, bla maden vi spiser er fyldt med hormoner, syntetiske tilsætningsstoffer osv, dette kan jo også være, at mennesket er anderledes end de gamle dage.

Anne-Mette Lange

Kære Pamela. Ja, det er rigtig ærgerligt, at folk udtrykker så stærke fordomme. Jeg har aldrig forstået dem, og kommer muligvis aldrig til det. Uanset hvad ADHD skyldes, så har børnene ret til behandling. På lige vilkår med mennesker, der har diabetes eller cancer - også uanset, hvad disse sygdomme måtte skyldes.
Udfordringer som din søn oplever, lyder svære for din søn og for jer. Det glæder mig, at han har haft stor gavn af medicin. Held og lykke til jer alle. Mange hilsner Anne-Mette

Se svar (0) Henter svar...Vent venligst
LOG IND FOR AT KOMMENTERE

Sofie Rothoff

Det mener jeg, kommer an på hvorledes man definerer overblik samt planlægning. Der hvor min egen søn går i skole, bliver der planlagt ud efter hvorledes han har det, den givende dag, samt hvad der er på hans skema. Bliver en ting for krævende for ham, så bliver det tilrettelagt således at han får en pause med en ting der afleder ham lidt, samt han finder sjovt eller ekstra spændende. Derefter forsætter han så igen med sin skole opgave, hvilket giver ham en fornyet energi til at forsætte. Om samfundet stiller for høje krav til det enkelte barn, det skal man nok undersøge via skolerne, men det håber jeg da sandelig ikke, i og med det jo naturligvis blot vil sænke barnets lyst til at lære. For mig og se, handler det om, at møde barnet hvor det er.

DR1: Far, Mor og ADHD

Se med fra kl. 20.45, hvor det første afsnit af den nye temaudsendelse om familier med ADHD-ramte børn vises. Du kan se andet afsnit tirsdag den 26/1.

Det er svært at være far og mor til et barn med ADHD

Men en ny behandlingsmetode kan vende frustration og skældud til smil og glæde

Læs artiklen på dr.dk/levnu

Ny behandling til børn med ADHD og deres familier

Blandt andet skal ros til barnet gives i store mængder. Det forbedrer forholdet mellem børn og forældre.

Læs hele artiklen på dr.dk/levnu

VIDEO Mor til ADHD-ramt dreng: Frygter min søn bliver holdt udenfor

Anders på fem år har diagnosen ADHD. Det gør ham hyperaktiv og udadreagerende

Læs hele artiklen her

Fakta: ADHD symptomer

De mest fremtrædende ADHD symptomer er opmærksomhedsforstyrrelse, impulsivitet og hyperaktivitet.
Opmærksomhedsforstyrrelser kan komme til udtryk ved at det er vanskeligt at fastholde koncentrationen og blive ved en opgave eller en leg. Man bliver let distraheret og skifter hurtigt aktivitet.
Impulsivitet kan vise sig ved, at det er svært at holde ens umiddelbare reaktioner tilbage. Man handler uden tanke for konsekvenserne. Det er svært at vente på tur, man kommer til at afbryde og bryder ind i andres aktiviteter.
Hyperaktivitet beskrives ofte som fysisk uro fx pilleri, hoppende fødder, hyppige skift i siddestilling, men det kan dog også være en indre uro og en følelse af rastløshed.
Kilde: Center for ADHD

Du kan læse mere om ADHD her

Velkommen til debatten

20.45-21.30: Far, Mor og ADHD vises på DR1

20.45: Debatten åbner her på siden

21.30-22.30: Debatpanelet er med i debatten

For at være med i debatten skal du oprette en profil - det tager kun to minutter

opret en profil

Debatregler

For at deltage i debatten skal du følge DR's retningslinjer

Læs mere her