DEBATTEN ER SLUT. Du kan ikke længere kommentere.
Du kan ikke længere skrive nye indlæg og kommentarer i debatten.

Skal Mærsk have skatterabat for at hive klimaskadelige brændstoffer op af Nordsøen?

Politikerne giver Mærsk og de øvrige selskaber i Dansk Undergrunds Consortium bedre vilkår for at fortsætte med at hive olie og gas op af Nordsøen. Godt for alle, siger et bredt politisk flertal. Dårligt for klimaet og dårligt for Danmark, fordi private firmaer profiterer mere på samfundets ressourcer, svarer kritikerne. Hvad mener du? Vær med i debatten.

Debatvært:

DavidRebouh

Dagens debatpanel:

Carl Valentin
Folketingskandidat for SF
Danny Malkowski
Iværksætter og fhv. folketingspolitiker for Liberal Alliance

din mening

Er det rimeligt, at selskaberne i Dansk Undergrunds Consortium i den nye nordsøaftale slipper billigere i skat for at udvinde statens gas og olie?

Antal stemmer i alt: 735 VisSkjul resultater

Mads Hedegaard

I en handel er det man kan enes om det der er prisen. Og nej vi kan langt fra klare os uden hverken Mærsk eller fossiler. .... endnu. Og der er længe til. Jeg sætter meget stor pris på de frihed denne aftale gir det danske samfund. Det er nok også derfor de fleste partier har stemt for.

Hans Henrik Christensen

@ Carl: til info; Mærsk er et privat foretagende. Altså i modsætning til TDC og DONG. Så hvad er din pointe? At Staten skulle stå for driften af Nordsø-kulbrinte-indvindingen? Med Statens succesrate på den slags, vil jeg da foreslå at man ombygger et par IC4-tog til en boreplatform og sætter BaneDanmark til at installere kontrolsystemet.
Spøg til side.
Tillykke til Mærsk og DK med en win-win aftale! Vores her-og-nu samfund har behov for fossilt brændstof i mindst 20-30 år endnu. Havde vi skulle købe tilsvarende i udlandet var den totale CO2 emission jo ikke ændret et gram. Aftalen er IKKE i modstrid med DK-målsætningen om omstilling til CO2-neutrale energikilder i 2050. Her er der derimod mange andre udfordringer at tage fat på, af teknisk og lovgivningsmæssig art. Så brug en stor del af provenuet på (forskning og udvikling af) CO2-emission-reduktion, metan-ditto mv., til gavn for hele kloden.

Live: Debatten på DR2

Se med fra kl. 20, når Clement Kjersgaard styrer debatten.

Fakta: Aftalen om nordsøolien

• Gasfelterne Tyra Øst og Vest er sunket i havet med foreløbigt fem meter. Det er uholdbart af sikkerhedsmæssige årsager, da afstanden imellem havet og platformene er så lille nu, at der er risiko for oversvømmelse ved voldsomt vejr.

• A.P. Møller-Mærsk har derfor sagt, at de er nødt til at slutte med at hente gas op ved udgangen af 2018, medmindre staten vil være med til at finansiere genopbygningen af Tyra-feltet. A.P. Møller-Mærsk har beregnet den fulde genopbygning til at koste 30 milliarder kroner.

• Med den nye aftale betaler A.P.Møller Mærsk igennem Dansk Undergrunds Consortium, der har eneret til at hive olie og gas op fra den danske undergrund i Nordsøen, selv regningen for genopbygningen.

• Til gengæld giver staten Mærsk lov til at afskrive investeringen i Tyra på de 30 milliarder kroner hurtigere end ellers. De får også et større kulbrintefradrag, hvilket betyder, at skattebetalingen bliver mindre, da de kan trække en større del af deres indtægter fra i skat.

Velkommen til debatten

Kl. 20.00-21.00: Debatten med Clement Kjersgaard på DR2

Kl. 20.00-21.15: Debat her på siden

Kl. 20.00-21.00: Debatpanelet er med i debatten

For at være med i debatten skal du oprette en profil - det tager kun to minutter

Opret din profil her

Debatregler

For at deltage i debatten skal du følge DR's retningslinjer

Læs mere her