DEBATTEN ER SLUT. Du kan ikke længere kommentere.
Du kan ikke længere skrive nye indlæg og kommentarer i debatten.

Ren business eller blåstempling af menneskefjendsk diktatur?

Er det officielle Danmarks charmetur til Saudi-Arabien et fuldt forsvarligt eksportfremstød, eller burde politikere, erhvervsledere og kronprinsparret holde sig for gode til at besøge et diktatur, der er notorisk berygtet for brud på menneskerettigheder og bånd til terrorgrupper? Og nytter den såkaldte kritiske dialog med de saudiske værter overhovedet noget? Vær med i debatten.

Debatvært:

DavidRebouh,debatvært

Dagens debatpanel:

Lars Erslev Andersen, forsker i international sikkerhedspolitik ved DIIS
Helle Lykke Nielsen, Mellemøstforsker ved Gøteborg Universitet

Kritik af statsbesøg til Saudi-Arabien

Nej, Danmark skulle ikke have sendt en delegation af landets spidser på charmetur til Saudi-Arabien. Det mente et stort flertal af brugerne på dr.dk, da det danske statsbesøg i den kritiserede ørkenstat blev debatteret. Læs nogle af kommentarerne herunder, og find resten længere nede på siden.
________

Lars Erslev Andersen, forsker i international sikkerhedspolitik ved DIIS:
- Som jeg ser det er det på alle måder bad timing med det besøg i Saudi-Arabien (…) Man kan spørge: Hvorfor planlægger Danmark en erhvervsdelegation på et tidspunkt, hvor Saudi-Arabien har et underskud på statsbudgettet på mere end 20 procent?
________

Helle Lykke Nielsen, Mellemøstforsker ved Gøteborg Universitet:
- Al erfaring med det saudiske styre viser, at de ikke fører politisk dialog, med mindre de er tvunget til det, og der skal helt andre aktører til end en dansk udenrigsminister. Bemærk fx den saudiske udenrigsministers kommentar ved det fælles pressemøde i går: Vores religion er grundlaget for den førte politik, og det laves der ikke om på.
________

Mehmet Sami Gür, bruger på dr.dk:
- Hyklerisk og dobbeltmoralsk at belære andre lande om demokrati og menneskerettigheder, når et land som Danmark behandler flygtninge udemokratisk og umenneskeligt og kan finde på at beslaglægge flygtningenes smykker. Ikke fordi jeg elsker Saudi-Arabien, men skulle vi ikke først se i spejlet - på vores egen behandling af mennesker.
________

Sigrid Bjergbakke Fogh, bruger på dr.dk:
- Ved at være i Saudi-Arabien kan man åbne for at flytte meninger blandt den almindelige befolkning på samme måde som kædereaktionen under det arabiske forår. Men hvis det usandsynlige skulle ske, at vores besøg dernede startede et nyt 'arabisk forår' har vi i EU så overhovedet kapacitet til at håndtere det? Når der allerede er panik med at håndtere dem, som er på flugt?

din mening

Hvad mener du om besøget i Saudi-Arabien fra det officielle Danmark?

Mehmet Sami Gür

Saudiarabien har skudt sig selv i fødderne ved at hjælpe og understøtte kuppet i Ægypten og dermed vælte det demokratisk valgte muslimske broderskab. Derfor er Iran på fremmarch. Det har saudierne forstået, men desværre var det en dyr og forsinket erkendelse.

David Rebouh

Debatvært

Kære alle, særligt Lars Erslev Andersen og Helle Lykke Nielsen, tak for jeres tid. Vi lukker ned for kommentarfeltet om ti minutter, men det vil stadig være muligt at læse alle kommentarerne.

Eksportfremstød i kritiseret oliestat

• Den danske kongefamilie besøger Saudi-Arabien som en del af et dansk eksportfremstød.

• Med på turen er blandt andre udenrigsminister Kristian Jensen (V), sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og 44 danske virksomheder og interesseorganisationer.

• Besøget har fået voldsom kritik af flere partier, blandt andet Enhedslisten, som har kaldt besøget 'skandaløst'.

• Også Amnesty International har kritiseret det kongelige besøg. Det er særligt saudiernes krænkelser af menneskerettigheder og brug af dødstraf, der vækker harme hos menneskerettighedsorganisationen.

• Udenrigsminister Kristian Jensen har haft en såkaldt kritisk dialog med de saudiske værter om landets forhold til menneskerettigheder.

Læs baggrund om Saudi-Arabien her

velkommen til debatten

20.00-21.30: Detektor og Debatten på DR2 om det danske statsbesøg i Saudi-Arabien

20.00: Der åbnes for debat her på siden

21.30-22.30: Debatpanelet er med i debatten

For at være med i debatten skal du oprette en profil - det tager kun to minutter

opret en profil

Debatregler

For at deltage i debatten skal du følge DR's retningslinjer

Læs mere her