DEBATTEN ER SLUT. Du kan ikke længere kommentere.
Du kan ikke længere skrive nye indlæg og kommentarer i debatten.

Mens flygtningene banker på - er det på tide at suspendere konventioner og menneskerettigheder?

Danmark var i 1951 det første land til at underskrive FN's flygtningekonvention, men nu foreslås det fra politisk side, at vi melder os ud af konventionen i en periode for at dæmme op for flygtningepresset. Samtidig kritiseres Danmark med de nyeste asylstramninger for at lade hånt om menneskerettighederne. Men kræver en ekstraordinær situation ikke ekstraordinære tiltag - er det nu, vi skal revidere vores syn på konventioner og menneskerettigheder?

Debatvært:

DavidRebouh

Dagens debatpanel:

Katrine Syppli Kohl - Ph.d. og forsker i asylspørgsmål
Morten Ejrnæs - lektor i sociologi ved Aalborg Universitet
Jonas Christoffersen - direktør ved Institut for Menneske-rettigheder

Kan konventionerne gradbøjes?

Skal FN's konvention om flygtninge ændres eller helt tilsidesættes, eller er det Danmark, der skal rette ind og sikre bedre forhold for asylansøgere? Det var der uenighed om, da debatten kørte i kølvandet på Debatten på DR2. Læs nogle af kommentarerne herunder.
________

Morten Ejrnæs, lektor i sociologi ved Aalborg Universitet:
- Folketingspolitikerne legitimerer for øjeblikket en flygtningefjendsk politik ved at henvise til, at de skal beskytte kommunerne. Tiltagene og retorikken mistænkeliggør flygtningene. Bare politikerne ville vise vilje til at gå foran i forsøget på at tage ansvar for at beskytte flygtningene.
________

Katrine Syppli Kohl, Ph.d. og forsker i asylspørgsmål:
- Finanskrisen blev brugt til at gennemføre forringelser af den sociale sikkerhed, som næppe rulles tilbage nu, hvor den er forbi; og nu bliver flygtningekrisen brugt til at legitimere forringelser for nogle af de mest udsatte i verden.
________

Jonas Christoffersen, direktør ved Institut for Menneskerettigheder:
- At stoppe ’legen’ med at give ophold til flygtninge betyder tilbagesendelse til krig og forfølgelse. Hvis man vil det, så vil man det. Hvis man ikke vil det, så må man betale prisen for at være et samfund, der ikke vil det. Det koster penge.
________

Allan Rask, bruger på dr.dk:
- Nok engang har det vist sig, at Borgen er ca. 20 år bagud i forhold til at opfange, anerkende og indse de reelle udfordringer, landet står i (…)
Nu er man klar over, at det er ved at være sidste udkald, så nu er man begyndt at stå i kø for at overbyde hinanden i tiltag, der kan afværge/stoppe immigrationen til DK.
________

John Hansen, bruger på dr.dk:

- Hvis vores internationale forpligtelser ikke passer med virkeligheden, så skal de selvfølgelig laves om (…) vi skal her og nu ikke gøre noget forkert eller uansvarligt, hvis det eneste argument er 'internationale forpligtelser', som ikke passer med virkeligheden.

din mening

Kræver det aktuelle flygtningepres mod Danmark, at vi for en periode sætter vores internationale forpligtelser i bero for at håndtere situationen?

David Rebouh

Debatvært

Kære alle, tak for interessen i debatten, vi lukker ned kl. 22, men åbner allerede nu den næste debat - denne gang om flygtninge i teltlejre. Se mere her: https://www.dr.dk/nyheder/debat/teltlejre

Allan Rask

Hurra!... Vi har de politikere vi fortjener...

Endelig får vore 179 folkevalgte, eller i hvert fald langt størstedelen af dem, øjnene op for vort århundredes største udfordring...
Danmarks velfærd, sammenhængskraft, kultur...kald det hvad man vil, er i den grad truet/udfordret.
...Men nok engang har det vist sig, at Borgen er ca 20 år bagud i forhold til at "opfange", anerkende, indse de reelle udfordringer landet står/har stået midt i. Forhold som rigtig rigtig mange "almindelige" danskere har kunnet se og fornemme i årtier!!! BRAVO!

Nu er man klar over, at det er ved at være "sidste udkald", så nu er man begyndt at stå i kø for at overbyde hinanden i tiltag, der kan afværge/stoppe immigrationen til DK. Først skal man dog lige stå i "bekenderkøen"....det er den, hvori man indrømmer at have taget fejl...okay, en ærlig ting, der desværre har været dyrekøbte lærepenge (Olsen Dyhr, Mette Frederiksen....der er plads til flere.....).
Godt forslag Liberal Alliance - arbejd for alt i verden videre med det - for Danmarks skyld
Venligst
Allan Rask

Lars Hede

Det er efter min mening ikke sidste udkald - hvis det var tilfældet var både Sverige og Tyskland for længe siden lukket og slukket - men det er måske sidste udkald for at vi danskere kommer ud af vores selvtilstrækkelighed og begynder at arbejde på løsninger, istedet for at afskærme os selv fra virkeligheden i ly af dansk folkeparti. Jeg arbejder til daglig med flygtninge - en meget stor del af dem er klar til arbejdsmarkedet, og vil gerne arbejde, og de er 100 procent klar til at indgå i de virksomhedspraktikker som de præsenteres for, ligegyldigt hvad det er - de gør det for at lære sproget og derved få et job - og vi er faktisk ved at være der hvor mangel på arbejdskraft nærmer sig - Enhver dansk virksomhed kan anvende en syrisk flygtning uden omkostning 2 dage om ugen i 13 uger - fortæl mig ikke at det ikke beriger dansk erhvervsliv - kun hvis vi ikke benytter os af muligheden, og hvorfor skulle vi egentlig lade være ???

Se svar (0) Henter svar...Vent venligst
LOG IND FOR AT KOMMENTERE

Fakta: Danmark og konventionerne

•Danmark tiltrådte FN's flygtningekonventionm i 1951.

• Liberal Alliance foreslår nu, at Danmark suspenderer FN's flygtningekonventioner i to år for at få styr på den aktuelle flygtningekrise.

• I perioden, hvor asylansøgere ifølge forslaget skal afvises ved grænsen, skal Danmark tage imod 4000 kvoteflygtninge om året og sende flere penge til at hjælpe i nærområderne.

• Samtidig skal konventionerne opdateres, så de passer til en ny virkelighed, mener Liberal Alliance.

• Dansk Folkeparti bakker op om forslaget, mens Venstre afviser det, og Institut for Menneskerettigheder udtrykker dyb bekymring over det.

• Samtidig er regeringens nye og kommende asylstramninger blevet skarpt kritiseret fra flere sider for at krænke bestemmelserne i den Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

• FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, har blandt andet udtrykt bekymring over den såkaldte integrationsydelse og forslaget om, at personer med midlertidig beskyttelsesstatus fremover skal vente tre år på familiesammenføring.

Kilder: Ritzau, DR Nyheder, Politiken, Jyllands-Posten.

Velkommen til debatten

20.00-21.00: Debatten på DR2 sender live

20.00: Der åbnes for debat her på siden

21.00-22.00: Debatpanelet er med i debatten

For at være med i debatten skal du oprette en profil - det tager kun to minutter

opret en profil

Debatregler

For at deltage i debatten skal du følge DR's retningslinjer

Læs mere her