DEBATTEN ER SLUT. Du kan ikke længere kommentere.
Du kan ikke længere skrive nye indlæg og kommentarer i debatten.

'Jeg blev voldtaget - hvorfor er ingen straffet?'

Det skønnes, at op mod 4000 danske kvinder hvert år bliver udsat for voldtægt eller forsøg på voldtægt, men kun omkring 400 sager bliver behandlet af politiet. Heraf fører kun hver femte anmeldelse til en dom over en gerningsmand. Bevisbyrden kan være tung at løfte for politi og anklagemyndighed, men hvad så med de kvinder, der står tilbage og ikke kan få oprejsning? Vær med i debatten.

Debatvært:

DavidRebouh- debatvært

Dagens debatpanel:

Stine Søholt - medvirker i dokumentaren 'Jeg blev voldtaget'
Hanne Baden Nielsen - leder ved Center for Seksuelle Overgreb, Rigshospitalet
Tina Nikolaisen - chefredaktør på Alt for Damerne

Stærk debat om voldtægt

Aftenens debat om voldtægt kaldte stærke følelser frem i mange, og der var også konkrete forslag til, hvordan retssystemet kan få dømt flere voldtægtsforbrydere. Blandt andet ved at indføre en paragraf om uagtsom voldtægt. Stine Søholt, hvis historie bliver gennemgået i dokumentaren 'Jeg blev voldtaget', fik stor ros af brugerne for at stå frem med sin historie og have overskuddet til også at svare på spørgsmål. Læs nogle af kommentarerne herunder, og find resten længere nede på siden.
____________

Stine Søholt, medvirkende i dokumentaren 'Jeg blev voldtaget':

- Jeg og mange andre ramte oplever, at både politi, jurister og dommer netop siger direkte til os, at de ikke er i tvivl om, at det ER en voldtægt, MEN at de desværre bare ikke kan løfte bevisbyrden tilstrækkeligt til at få dem dømt (...) Ved ikke om du kan forestille dig, hvordan det er at få sådan en besked - meget frustrerende og helt ufatteligt, at det er status i 2016!
____________

Hanne Baden Nielsen, leder ved Center for Seksuelle Overgreb, Rigshospitalet:

- Vi kan vel være enige om, at hvis dette kæmpe problem skal løses, gælder det om at få mænd til at holde op med at voldtage - og ikke få kvinderne til at lære alle de forholdsregler imod mænd! I kampagner mod spritkørsel henvender man sig jo også imod dem, som kører bilen med sprit i blodet og ikke imod dem, som bliver kørt over?
____________

Tina Nikolaisen, chefredaktør på Alt for Damerne:

- Jeg håber ikke, at piger/kvinder mister modet til at anmelde voldtægter fremover ovenpå sådan en udsendelse. Men forstår desværre godt, hvis det sker. Selvfølgelig må politiet stille kritiske spørgsmål - men spørgsmål a la ’var din top nedringet’ eller ’er det ikke din egen skyld, når du var så fuld’ er uacceptable.
____________

Jørgen Lund Jessen, bruger på dr.dk:

- Voldtægt ER en forfærdelig forbrydelse, der appellerer til vores alles dybeste medfølelse, men lige såvel som at ofre for voldtægt skal sikres i vores retssystem, så skal tiltalte også have retssikkerhed - derfor må beviser i voldtægtssager såvel som ved anden kriminalitet være et ufravigeligt KRAV. Baserer vi domme for voldtægt udelukkende på forklaringer fra den, der hævder at have været udsat for voldtægt, så kan mange dømmes - OGSÅ uskyldige.
____________

Irene Manteufel, bruger på dr.dk:

- Der skal naturligvis indføres den paragraf om uagtsom voldtægt, som er foreslået flere gange af SF. Efter at man har indført den i Norge, er antallet af anmeldelser steget. At vi ikke har sådan en paragraf, fungerer som en helt gratis fribillet til voldtægtsforbrydere.

Hvordan kan vi som samfund sikre oprejsning for de mange kvinder, der bliver udsat for voldtægt?

David Rebouh

Debatvært

Kære alle, vi lukker ned for debatten nu. Mange tak for jeres interesse og alle indlæggene, håber I har lyst til at være med næste gang, vi åbner for debatten. God aften.

Inge Barfod

Her er et link til en anden kendt voldtægtssag, som fik en helt ny drejning og endte fatalt. Den viser også noget om nogle mænds misforståede forhold til retten af deres egen seksualitet.
https://da.wikipedia.org/wiki/Naum_Conevski

Se DR Dokumentaren 'Jeg blev voldtaget'

Se med her klokken 20.30-21.30, når DR1 viser dokumentarudsendelsen 'Jeg blev voldtaget' af tilrettelægger Kay Bæckmann.

Fakta: Voldtægt i Danmark

• Det anslås, at der hvert år begås omkring 4000 voldtægter eller voldtægtsforsøg i Danmark.

• Cirka 400 voldtægter anmeldes hvert år, og omkring 145 anmeldelser fører hvert år til en egentlig tiltale.

• Heraf fører blot cirka 50 sager om året til en dom.

• Ofte bliver tiltalerne opgivet, fordi beviserne ikke er tilstrækkelige.

• Ifølge Statsadvokaten og Center for Voldtægtsofre kunne mange flere sager føre til en dom, hvis politiet var mere konsekvente om at informere kvinderne om retten til en bistandsadvokat.

Kilder: Rigsadvokaten, Danmarks Statistik, Offerundersøgelse fra Rigspolitiet og Københavns Universitet, Politiken, DR Nyheder.

Velkommen til debatten

20.30-21.30: Dokumentaren 'Jeg blev voldtaget' vises på DR1, og debatten åbner her på siden

21.30-22.30: Panelet debatterer med dig her på siden

For at være med i debatten skal du oprette en profil - det tager kun to minutter

OPRET DIN PROFIL HER

Debatregler

For at deltage i debatten skal du følge DR's retningslinjer

Læs mere her