DEBATTEN ER SLUT. Du kan ikke længere kommentere.
Du kan ikke længere skrive nye indlæg og kommentarer i debatten.

Er der gået inflation i kvindekampen?

Det er i dag kvindernes internationale kampdag, men hvad kæmper kvinderne for? Kvindekampen har gennem tiden handlet om valgret, adgang til arbejdsmarkedet og socialistisk klassekamp, men ligner i dag en kampplads, hvor en underskov af strukturalistiske feminister, egalitarister, livmoderfeminister og antifeminister er gået i krig mod hinanden. Kan der findes fælles fodslag, og har kvinderne stadig noget at kæmpe for? Vær med i debatten.

Debatvært:

DavidRebouh

Dagens debatpanel:

Tobias Petersen, blogger og kønsdebattør
Janni Iben Stevn Hansen, livmoderfeminist

din mening

Er kvindekampen blevet udvandet af stridende feministiske synspunkter, eller er der stadig en fælles sag at stå sammen om?

David Rebouh

Debatvært

Vi lukker ned nu, men det vil fortsat være muligt at læse alle kommentarerne fra debatten. Tak for jeres tid.

David Rebouh

Debatvært

Tak for jeres interesse i dagens debat. Vi lukker for nye kommentarer om kort tid, men et spørgsmål på falderebet: En del af debatten om ligestilling og feminisme handler om sexisme - at kvinder oplever sexisme fra mænd. Er det en del af kvindekampen, og hvor alvorligt skal det tages?

Tobias Petersen

Ja, det hører med. Men debatten om sexisme mangler en begrebsafklaring. Ingen har sat ord på, hvad sexisme er og ikke er. Så længe det er tilfældet, er det svært at skabe løsninger. Sexisme må afgrænses fra andre ytringer, handlinger og relationer mellem mænd og kvinder, så det bliver klart, hvornår der er tale om sexisme. Lader man sexisme beskrive alt mellem himmel og jord, kan man ikke tage fat om problemerne.

Se svar (2) Henter svar...Vent venligst
LOG IND FOR AT KOMMENTERE

Fakta: Kvindernes kampdag

• Kvindernes internationale kampdag markeres hvert år 8. marts.

• Tanken om en international kampdag for kvinder blev født i København i 1910 på en socialistisk kvindekongres.

• Idéen blev fremsat af den tyske kvindesagsforkæmper Clara Zetkin på et stort kvindemøde arrangeret af Socialistisk Internationale i København 26. og 27. august. Kongressen blev holdt på Jagtvej 69.

• 99 kvinder fra 17 forskellige lande deltog, herunder 33 kvinder fra Danmark.

• Nina Bang var blandt arrangørerne af den konference, der vedtog at gøre 8. marts til kvindedag. Nina Bang blev senere verdens første kvindelige minister.

• I første omgang var det valgret for kvinder, som var hovedformålet med kampdagen. Danske kvinder fik kommunal valgret i 1908 og lige valgret med mænd i 1915.

• Fra 1921 har dagen været markeret 8. marts, inden da var det en søndag tæt på 8. marts, hvor kvinderne havde fri.

• Frem til 1969 blev dagen overvejende markeret i socialistiske lande, men det år begyndte en gruppe såkaldte nyfeminister på Berkeley University i USA også at bruge dagen til at slås for ligeret.

• Med den nye kvindebevægelse blev 8. marts-traditionen genoptaget, og i FN's kvindeår i 1975 blev dagen officielt 'udnævnt' til at være kvindernes internationale kampdag.

• Det betyder, at FN siden 1975 har opfordret verdens nationer til at markere dagen.

Kilder: Ritzau, denstoredanske.dk, danmarkshistorien.dk

Læs også: Kvindekampen er blevet for aggressiv

velkommen til debatten

12.15-13.00: P1 Debat har Rasmus Brygger, Carl-Mar Møller, Jakob Olrik m.fl. i studiet for at diskutere kvindekamp, og om mændene er ved at tabe magten til kvinderne

12.15: Debatten er åben her på siden

13.00-14.00: Køns- og ligestillingsdebattørerne Janni Iben Stevn Hansen og Tobias Petersen er med i debatten her på siden

For at være med i debatten skal du oprette en profil - det tager kun to minutter

Opret din profil her

Debatregler

For at deltage i debatten skal du følge DR's retningslinjer

Læs mere her