Debatten er åben lige nu
David Rebouh: "Kære alle, tak for jeres interesse i debatten. Vi lukker ned for nye kommentarer om lidt, men det vil fortsat være muligt at læse hele debat..." (9 måneder siden)

Skolevalg 2017: Hvorfor skal vi lytte til de unge?

Kortere skoledage i folkeskolen, gratis psykologhjælp til unge under 25 og stemmeret til 16-årige. Det er nogle af mærkesagerne til Skolevalg 2017, hvor landets 8., 9. og 10. klasser i dag går til stemmeurnerne. Har de unge kun blik for sig selv, hvor meget ved de egentlig om politik, og kan vi alle lære noget af at lytte til dem? Vær med i debatten nu.

Debatvært:

DavidRebouh

Dagens debatpanel:

Kasper Sand Kjær
Formand, Dansk Ungdoms Fællesråd
Chris Veber Østergaard
Formand, Dansk Folkepartis Ungdom
Emilie Lumholt Stahlschmidt
Talsperson, Alternativets Unge

din mening

Bør ungdommen i højere grad høres og inddrages politisk?

LOG IND FOR AT KOMMENTERE

Kim Sinkbæk Sørensen

Jeg synes vores demokrati har andre og større problemer. At partierne prioriterer "eliten" når der skal vælges kandidater og Folketinget derfor er ekstremt skævt sammensat ift. til befolkningen f.eks. Det er heller ikke uden problemer for folkestyret, at samme "elite" får lov at dominere den offentlige debat - hvornår har DR f.eks. haft en helt almindelig dansker i Debatten på DR2 eller andre debatprogrammer?
Det ville være mere naturligt og skabe mere mangfoldighed i folkestyret, også til fordel for de unge, hvis man kiggede på den socioøkonomiske skævhed, i stedet for at gøre det til et spørgsmål om alder. Det nuværende system fungerer jo ganske udmærket, for så vidt rettigheder og pligter er afstemt - hvad ville den 16-årige fra "arbejderklassen" stå til at vinde ved at få stemmeret, hvis det alligevel er andre, mere privilegerede unge og voksne, der sidder med magten til at sætte dagsordenen og besætte de politiske embeder?

Kaj Søndergaard

Læs lige følgende inden man går ind for stemmeret til unge ;-) :
http://illvid.dk/mennesket/hjernen/teenager-her-er-5-grunde-til-at-teenagere-er-kropumulige-0

Fakta: 63.000 skoleelever går i dag til stemmeurnerne

• Skolevalg 2017 er et tre uger langt undervisningsforløb udformet som en valgkamp.

• 63.000 elever fra 8.-10. klasser fra 670 skoler over hele Danmark deltager i Skolevalg 2017.

• Eleverne vælger mærkesager og laver kampagner, inden de på valgdagen i dag, 2. februar, sætter kryds ved det parti, de er mest enige med.

• Det er muligt at stemme på alle de partier, der er opstillingsberettigede til Folketinget. Det er ikke muligt at stemme personligt.

• Undervisningsforløbet slutter med en stor valgfest på Christiansborg, hvor valgresultatet bliver afsløret. Hele valgaftenen bliver vist direkte på DR3 i aften kl. 19.00-21.00.

• Bag Skolevalg står Folketinget og Undervisningsministeriet. Formålet er at styrke elevernes forståelse af og deltagelse i demokratiet ved at prøve en rigtig valghandling.

• 35.000 elever fra 350 skoler over hele landet vil opleve en debat med ungdomspartierne på deres skole. Til debatterne deltager ungdomspolitikere fra alle politiske ungdomspartier. Debatterne bliver arrangeret af Dansk Ungdoms Fællesråd.

Velkommen til debatten

13.30-15.30: Debatten er åben her på siden

13.30-15.30: Debattørerne er med i debatten

For at være med i debatten skal du oprette en profil - det tager kun to minutter

opret en profil

Debatregler

For at deltage i debatten skal du følge DR's retningslinjer

Læs mere her