Cannabismanden fra Holbæk - en ægte helt eller en meget naiv mand, der har set Breaking Bad?

Brugerne på dr.dk debatterede effekt og bivirkninger af medicinsk cannabis efter dokumentaren om Claus 'Moffe' Nielsen

Dokumentarfilmen Cannabismanden fra Holbæk følger Claus 'Moffe' Nielsen, der i flere år ulovligt har produceret og solgt cannbaisolie til syge mennesker, frem til hans pludselige anholdelse. (Foto: Metronome Productions A/S © Type 2)

Lovordene strømmede mandag aften ind til Claus 'Moffe' Nielsen, der er sigtet for salg af store mængder cannabis til medicinsk brug.

I dokumentaren 'Cannabismanden fra Holbæk' følges hans kamp for at levere cannabisprodukter til syge danskere, der især bruger præparaterne til at dulme smerter.

Langt størstedelen af brugerne, der deltog i den efterfølgende debat på dr.dk, støtter 'Moffe', som kaldes uselvisk, modig og en ægte helt, og mange deler deres positive erfaringer med cannabis i forbindelse med sygdomme som kræft, sklerose, epilepsi og tinnitus.

Men flere stiller også spørgsmålstegn ved Claus 'Moffe' Nielsens motiver og den dokumenterede effekt og bivirkningerne ved medicinsk cannabis.

- Du virker som en meget naiv mand, som har set Breaking Bad og nu tror, at du kan sælge ulovlige stoffer ud fra et helbredsmæssigt udgangspunkt, men faktum er, at medicinsk cannabis er opreklameret som medicin. Jeg mener bestemt, at du fortjener en fængselsdom, når du sælger ulovlige stoffer, lyder det fra Philip Have, bruger på dr.dk.

- Jeg savner personligt at der er nogen som tør sige, at vi ikke ved ret meget om hverken fordelene og bivirkninger. Det bliver ofte meget hurtigt for eller imod cannabis med argumenter, som ikke er funderet i videnskabelige undersøgelser, skriver Mikkel Ravnholt Simonsen, også bruger på dr.dk.

Effekten af medicinsk cannabis er da også meget omdiskuteret i lægefaglige kredse.

Flere hospitalsafdelinger og private klinikker medicinerer med præparater, der indeholder de aktive stoffer i cannabis, THC og CBD, og læger må udskrive cannabis-medicin, ligesom patienter må indtage den, hvis de har en recept.

Omvendt fastholder både Lægeforeningen og Lægemiddelstyrelsen, at der ikke er tilstrækkelig dokumentation for virkning, bivirkning og sikkerhed ved cannabis-medicin.

Overlæge på Tværfagligt Smertecenter på Rigshospitalet, Jette Højsted, forklarer i debatten på dr.dk:

- Min erfaring stammer fra behandling af kroniske smertepatienter med tabletter, der indeholder syntetisk fremstillet THC. En del patienter bliver søvnige og sløvet af disse tabletter. Den hyppigste tilbagemelding fra mine patienter er, at de får mere ro og sover bedre. Nogle oplever også smertelindrende effekt. Vi har endnu ikke set alvorlige bivirkninger hos de patienter, som vi har haft i behandling. Men mange er holdt op med behandlingen igen, fordi de bliver for påvirkede, eller fordi de ikke oplever nogen virkning.

Claus 'Moffe' Nielsen er opmærksom på, at der kan være bivirkninger ved indtagelse af cannabis, men han er ikke bekymret.

- I min verden er bivirkningerne ved brugen af cannabis så uendelige små i forhold til virkningen. De værste bivirkningerne får brugerne af den lovlige medicin, de får af lægen, skriver han.

Også speciallæge Tina Horsted, der driver Smerteklinikken i København, oplever, at hendes patienter opnår en god virkning af cannabis-medicin. - Cirka 200 danskere får cannabis lovligt på recept for deres smerter eller cancerrelaterede symptomer så som smerter og kvalme og for at stimulere appetit. Der er et stort behov og en stor efterspørgsel, skriver hun.

Claus 'Moffe' Nielsen begyndte at producere cannabisolie, da hans datter for nogle år siden var syg af cancer og havde brug for et medikament til at dulme smerterne. Senere blev de første dråber hjemmelavet cannabisolie til en hel serie af cannabisprodukter solgt fra egen webshop under navnet 'Moffes'. Han er fortsat sigtet for salg af cannabis.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk