To decibel fra smertegrænsen: Så meget larmer Danmarks nye F35-kampfly

I Utah tvang flystøj dansk-amerikanske Henrik Peter Bruun til at flytte.

Højt oppe i Rocky Mountains ligger det amerikanske luftvåbens base, Hill Airforce Base. Her bliver det topmoderne F35-kampfly testet og serviceret.

Den samme type fly, der i løbet af de kommende fem år skal afløse de danske F16-jagerfly. Men kun få mennesker i Danmark har oplevet et F35-kampfly i virkeligheden.

Slet ikke beboerne omkring Flyvestation Skrydstrup, hvor de nye fly får hjemme. Naboerne var ellers blevet stillet en lydprøve samt grundige støjberegninger i udsigt inden årets udgang. Begge dele er nu udskudt til 2019.

Flyttede på grund af støj

Indtil for nylig boede dansk-amerikaneren Henrik Peter Bruun ved siden af Hill Airforce Base. Det gik fint, så længe kun F16-fly strøg hen over himlen. Men efter F35-jagerne gik i luften, er han flyttet. De larmede simpelthen for meget.

- Jeg valgte at flytte, fordi det laver så enormt meget støj. Og det griber ind i éns liv, at man ikke kan planlægge, hvordan man vil sove og alt muligt andet. Man risikerer til enhver tid, at de her kommer fræsende hen over, siger Henrik Peter Bruun, der nu er flyttet en halv times kørsel væk fra basen.

Større motor giver mere larm

Han mener, at Forsvarsministeriet i Danmark for længst burde have fortalt offentligheden, hvor meget de nye fly larmer. F35-motoren er ganske enkelt større end den, der sidder i en F16. Derfor afgiver den også væsentligt mere lyd.

- Jeg synes, at debatten i Danmark, når det kommer til støjgener, har manglet lidt nuancer, fordi man ikke har været klar over, hvad der var fakta, og hvad der var fup. Nu har jeg selv boet under de fly, vi har været ude og se, hvor meget støj de laver, og de er væsentlig mere støjende, end F16 flyet er - og det synes jeg, at beboerne omkring Skrydstrup har ret til at vide, siger Henrik Peter Bruun.

Data fra det amerikanske luftvåben viser, at F35 larmer op til fire gange mere end F16. I Danmark må støj fra en lufthavn eller flyvestation højst belaste et beboelseskvarter med 55 decibel over et døgn.

To decibel fra smertegrænsen

Ved hjælp af en simpel decibelmåler har DR Nyheder testet, hvor meget lettende F35-kampfly støjer cirka én kilometer fra enden af startbanen i Utah. En afstand der svarer nogenlunde til Flyvestation Skrydstrups naboer i landsbyen Over Jerstal.

Målingerne viste lydtryk på mellem 116 og 118 decibel. Det er to decibel fra det menneskelige øres smertegrænse. Og mange gange over den tilladte støj fra en flyvestation i Danmark.

På Hill Airforce Base siger man, at naboerne har vænnet sig til F35-larmen. Måske fordi basen med sine 20.000 arbejdspladser brødføder det meste af området.

Men for en helt almindelig civilist, som ikke hæver sin løn på basen, er prisen for at være nabo til F-35 flyene blevet for høj.

- Det får simpelthen hele molevitten til at ryste omkring en, siger Henrik Peter Bruun.

Danmark har købt 27 af de nye kampfly. Flyene er det største statslige indkøb nogensinde.

De første fly leveres om 4-5 år, og prisen for fly og drift ender på mindst 65 mia. kr. Se hele reportagen fra Hill Airforce Base i 21 Søndag på DR 1.

Facebook
Twitter