Detektor: 5.900 har fået coronafripas - kommuner og arbejdsgivere er bekymrede for snyd

Kravene til fritagelse for test bør skærpes, lyder kritikken.

Knapt 6.000 personer har siden november fået et coronafripas, så de ikke skal stå i kø og blive testet for COVID-19. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Det er for let at blive fritaget for coronapas, og antallet af fripas vækker bekymring for misbrug i kommunerne og på de private arbejdspladser.

Det siger Kommunernes Landsforening og Dansk Industri til Detektor.

- Når man eksempelvis tidligere har ladet sig teste og nu pludselig ikke vil lade sig teste med en blanket i hånden, er det svært ikke at mistænke medarbejderen for at have fået blanketten ene og alene for at blive fri for at blive testet, siger Søren Dupont Dall, personalejuridisk chef i DI.

Siden kravet om coronapas blev genindført i november har mindst 5.900 personer fået fripas.

Det viser tal, som Detektor har fået via en rundspørge hos kommunerne.

Fripasset er et fysisk dokument, som man kan få på borgerservice og bruge på lige fod med et coronapas til eksempelvis at gå på restaurant eller på arbejde - selvom man hverken er vaccineret eller testet.

Der skal ikke fremvises nogen form for lægeerklæring for at få et fripas. Man skal bare underskrive en tro- og loveerklæring på, at man af medicinske, fysiske eller psykiske årsager ikke kan få foretaget coronatest.

- Det er klart, at på én eller anden måde er det et hul i lovgivningen, siger Kristian Vendelbo, der er administrerende direktør i KL.

Ingen dokumentationskrav til fripas

Sundhedsstyrelsen har lavet en liste over sygdomme, der er gyldige grunde til at få fritagelsen.

Det kan eksempelvis være "nervøse og stress-relaterede tilstande såsom angst, fobier, OCD, reaktioner på svær belastning og tilpasningsreaktioner".

Det er dog ikke alle personer med et fripas, der rent faktisk fejler noget fysisk eller psykisk.

- Dybest set er det et spørgsmål om, at jeg synes, det er fuldstændig vanvittigt at deltage i det her cirkus. Jeg lider jo ikke af nogen af de fysiske sygdomme. Jeg lider heller ikke af nogen psykiske sygdomme. Så jeg ved ikke, hvad jeg skal kalde det, hvis jeg skal være helt ærlig, fortæller Vibeke til Detektor, der har anskaffet sig fripasset.

Hånden på hjertet, har du så fundet et smuthul her?

- Ja, det har jeg jo gjort, fordi jeg synes, det er rablende sindssygt, siger Vibeke om kravet til test, og tilføjer:

- Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal lade dem stoppe noget ind i min næse den ene gang efter den anden, bare for jeg skal have lov at leve et ganske almindeligt liv.

Vibeke står ikke frem med efternavn, fordi hun indrømmer at gøre noget, der kan være på kant med loven. Selve fripasset har hun dog ikke haft nogen problemer med at bruge:

- Jeg har været på et hav af restauranter, cafeer, biografer og Den Blå Planet. Jeg har levet mit liv, som jeg plejer.

Detektor har også været i kontakt med Michael Schultz, der er administrator i Facebookgruppen 'Folkets Høringssvar til Ny Epidemilov', hvor han opfordrer andre til at få fat i undtagelsesdokumentet på borgerservice.

Han tolker listen for gyldige grunde til undtagelse bredt:

- En nervøs tilstand er jo ikke nødvendigvis en sygelig tilstand. Hvis du for eksempel skal til en eksamen eller på date første gang, kan du blive nervøs. En nervøs tilstand er jo et meget bredt begreb, siger han til Detektor.

Kolleger er utrygge

Det kan ikke dokumenteres, hvor mange der har fået fripas, selvom de ikke fejler nogle af tingene på listen.

Men Dansk Industri har ifølge Søren Dupont Dall fået henvendelser fra "mellem 50 og 100" frustrerede virksomheder på grund af coronafripas.

Som eksempel fortæller Søren Dupont Dall om en virksomhed, der har tilbudt en medarbejder med fripas at kunne tage en spyttest, hvilket medarbejderen også afviste.

- Det er ikke svært at tænke, at det her måske er en medarbejder, der ikke vil være med. Ikke fordi den pågældende er fysisk eller psykisk forhindret i at deltage, men måske fordi den pågældende har en holdning om, at det vil man ikke.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lancerede det digitale coronapas i maj 2021 (foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021). (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Detektor har forsøgt at få en konkret virksomhed til at stå frem og fortælle om deres bekymring, men det har ikke været muligt.

Det er strafbart at underskrive en falsk tro- og loveerklæring. Men ifølge professor i strafferet ved Københavns Universitet, Trine Baumbach, er det stort set umuligt at løfte bevisbyrden for, at man ikke selv har anset sig for at være for at være eksempelvis angst.

- Dermed vil det formentlig i praksis være umuligt for politi- og anklagemyndighed at føre bevis for, at man har underskrevet en tro- og loveerklæring falsk.

Der skal ikke fremvises nogen form for lægeerklæring for at få coronafripas. I stedet skal man underskrive en tro- og loveerklæring på, at man af medicinske, fysiske eller psykiske årsager ikke bør få foretaget en COVID-19 test. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Ønske om lægeerklæring for at få fripas

Aftalen om undtagelse for test og coronapas er indgået mellem regeringen og alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige.

KL og Dansk Industri mener, at der bør være krav om en lægeerklæring for at blive undtaget.

Ifølge Søren Dupont Dall, personalejuridiskchef i Dansk Industri, er det en "fejl begået i hastværk" fra partierne, at kravene til fripasset ikke er strammere.

Ifølge ham advarede de allerede ved aftalens tilblivelse om, at det kunne blive et problem.

- Det valgte man ikke at lytte til. Og der vil vi så gerne have, at man nu, fordi der er udstedt så mange blanketter, får det rettet.

Hos Konservative mener sundhedsordfører Per Larsen, at det skal være muligt for virksomhederne at kræve lægefaglig dokumentation udover coronapasset, og at blanketten altså ikke skal gælde på lige fod mod coronapasset, når det handler om at gå på arbejde.

Detektor har ikke kunnet få en kommentar fra Socialdemokratiet, men hverken Enhedslisten eller SF er villige til at stille yderligere krav.

- Det er ubehageligt at skulle gå til lægen for at få en lægeerklæring på, at man ikke kan tåle at lade sig teste, siger, SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, der også er formand for epidemiudvalget.

Hvad er det ubehagelige ved at gå til lægen?

- Det er besværligt, om jeg så må sige, siger Kirsten Normann Andersen.

Sundhedsministeriet skriver i en mail, at ministeriet nu er "gået i dialog med blandt andre KL og Beskæftigelsesministeriet om ordningen med henblik på at vurdere muligheder for at justere modellen".

FacebookTwitter