Detektor: Aarhus til København på halvanden time? Så skal speederen i bund, Ole Birk

Transportministeren lover i valgflyer, at man kan komme næsten en time hurtigere fra Aarhus til København med en Kattegatbro, end ministeriets egen analyse viser.

Transportminister Ole Birk Olesen (Foto: © Torben Christensen /Scanpix, 2015 Han Myung-Gu og Mads Claus Rasmussen)

Når vælgerne i Aarhus får stukket en valgflyer i hånden af Ole Birk Olesen (LA), venter der dem en glædelig overraskelse: Hvis transportministeren får sit ønske om en bro over Kattegat opfyldt, vil de nemlig i fremtiden kunne komme til København på under halvanden time.

Der er kun ét problem: Fartgrænserne. Ministerens løfte er nemlig godt og vel 50 minutter hurtigere end i ministeriets egen screening af Kattegatforbindelsen.

Hvad påstår Ole Birk Olesen?

– Uanset om man skal til Aalborg, Odense, Esbjerg eller København, så vil rejsen kunne klares i løbet af halvanden time eller mindre, lyder budskabet i LA-politikerens valgflyer.

Kattegatforbindelsen, der skal forbinde Sjælland og Jylland over Samsø, er en af ministerens vigtigste mærkesager under valgkampen, hvor hans stiller op i Østjyllands storkreds.

Dokumentation fra Liberal Alliance

Det har vi fundet ud af

Transportministeriet offentliggjorde i december sidste år en analyse af muligheden for en Kattegatbro. På side 28 i analysen kan man læse, at en sådan bro vil spare bilisterne for 80 minutters kørsel på turen fra Aarhus til København i forhold til i dag. Det betyder, at turen vil tage i alt 2 timer og 20 minutter, hvis Kattegatbroen bliver til virkelighed.

Det vil altså sige, at der skal trykkes godt på speederen, hvis man skal barbere 50 minutter ekstra af køretiden, som transportministeren lover i sin valgflyer.

Strækningen fra Københavns centrum til Aarhus midtby over Kattegatforbindelsen vil være ca. 190 kilometer lang. Det betyder, at man skal holde en gennemsnitsfart på omkring 126 km/t hele vejen – og selvom der er anlagt motorvej på store dele af strækningen, skal billisten altså både ud af Aarhus og ind i København, hvor fartgrænserne er langt under de 126 km/t.

Hvad siger Ole Birk Olesen?

(Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Transportministeren oplyser i en mail til Detektor, at han har regnet fra kommunegrænse til kommunegrænse – og uden tissepause. Det vil altså sige, at man skal starte på det yderste punkt i Aarhus Kommune, for at man kan nå frem til det yderste punkt i Københavns Kommune på omkring halvanden time.

– Der er ca. 13 km fra Aarhus’ kommunegrænse til Hou langs den foreslåede motorvej til Hørning. Jævnfør den strategiske screening af Kattegatforbindelsen vil selve broen udgøre to gange 18 km. Hertil kommer 9 km over Samsø og 16 km fra kysten ind til Kalundborgmotorvejen. Herfra er der ca. 86 km langs motorvejen ind til grænsen til Københavns kommune. Det er samlet set en tur på ca. 160 km, skriver han i mailen og fortsætter:

– På hele strækningen er der motorvej, når man har bygget 3. etape af Kalundborg-motorvejen og den foreslåede Kattegatforbindelse. Derfor vil man kunne køre fra kommunegrænse til kommunegrænse på ca. 1,5 time – under ideelle forhold og uden tissepause.

Om den analyse, Transportministeriet selv har bestilt, skriver han:

– Jeg forestiller mig, at Vejdirektoratet tager udgangspunkt i tidsforbruget fra bykerne til bykerne. Det er selvfølgelig også interessant, men det skubber utvivlsomt transporttiden noget op, hvis man tager en masse bykørsel med. Men selvom man sætter tingene lidt på spidsen i en valgflyer, så synes jeg ikke, det er urimeligt at sige, det vil tage halvanden time at køre fra Aarhus til København.