Detektor: Afrikas største vandfald er ikke tørret ud, selvom det er ramt af tørkeperiode

Et Reuters-telegram om udtørring af Victoria Falls har spredt sig i alverdens medier.

- Det er tørkesæson, så det er ikke fuld af vand, men det er ikke så tørt, som medierne siger. Der er vand. Og mængden af vand, der styrter ned, er faktisk ret stor og imponerende, siger safari-guide Chiara Grasso. (Foto: Chiara Grasso © PRIVATFOTO)

Det berømte vandfald Victoria Falls i Zimbabwe er tørret ud.

Sådan lød det i adskillige danske medier tidligere på ugen - herunder på dr.dk under overskriften 'Afrikas største vandfald er tørret ud'.

I artiklen på dr.dk kunne man læse, at Victoria Falls-vandfaldet mest af alt lignede "en knastør klippevæg", og at vandet ikke løber ud over kanten og ned i de dybe kløfter, som det gjorde tidligere på året.

Historien stammer fra et telegram fra nyhedsbureauet Reuters og har trukket overskrifter i medier verden over.

Artiklerne var ledsaget af billeder med en ganske tør klippe.

Tørt ser det ud ved Victoria Falls. Men det er kun en lille del af det 1,6 kilometer lange vandfald. (Foto: MIKE HUTCHINGS © Scanpix)

Men klippen er bare en lille del af det 1,6 kilometer brede vandfald, der på højeste sted har et fald på mere end 128 meter.

På flere andre dele af vandfaldets strækning løber der stadig vand.

- Man kan vel ikke sige, at et vandfald eller en flod er tørret ud, før der ikke løber mere vand. Så jeg synes ikke, at man kan sige, at Victoria Falls er tørret ud, siger Thomas Friborg, viceinstitutleder for Geovidenskab og Naturressourcer på Københavns Universitet.

Det har Detektor fundet ud af

Den nedslående nyhed for Zimbabwes turistøkonomi har skabt en kampagne på sociale medier under hashtagget #VictoriaFallsIsNotDry.

Instagram lægger turister stadig billeder op af vandmasser, der fosser ned ad klippevæggene på grænsen mellem Zimbabwe og Zambia, hvor Victoria Falls ligger.

Flere Instagram-brugere bekræfter til Detektor, at billederne er taget i løbet af denne uge, hvor Reuters-historien om det udtørrede vandfald kom ud.

En af dem svarer, at 'vandfaldet er virkelig meget i live og flyder'. En anden skriver, at der godt nok ikke er lige så meget vand i som på andre tider af året, men at det 'bestemt ikke er tørret ud'.

En af turisterne er Elisa Querzola fra Bologna i Italien, der i øjeblikket er på bryllupsrejse i Zimbabwe. Hun og hendes mand besøgte vandfaldet tirsdag.

- Før vi tog afsted, havde vi hørt nyheden om, at der ikke var noget vand. Da vi kom i går, var der vand. Du kan ikke se en hel mur af vand, som du kan se resten af året.

Hvordan så det ud?

- Der er vand i vandfaldet. Især i den første del af nationalparken, som du skal besøge for at se vandfaldene. I den første del er der et stort vandfald. Kun på den ene del af turen så vi en mur af sten uden vand. Men kun i en del på nogle hundrede meter, siger Elisa Querzola.

En anden besøgende ved Victoria Falls er safari-guiden Chiara Grasso. Hun fortæller også, at der var vand i Victoria Falls, da hun var der i tirsdags.

- Det er tørkesæson, så det er ikke fuld af vand, men det er ikke så tørt, som medierne siger. Der er vand. Og mængden af vand, der styrter ned, er faktisk ret stor og imponerende.

- Du kan se store, store vandfald, så kan du se klipper, og så kan du igen se vand, der styrter ned. Men floden er ikke fuld, fordi det er december, siger Chiara Grasso.

Tørkesæson i Zimbabwe

Og netop det, at vi er i december, er bestemt ikke uvæsentligt. For langt ind i november og december kan der stadig være tørkesæson i Zimbabwe, og det sætter naturligt sine spor på Victoria Falls, der hvert år kaster mindre vand af sig under tørken.

Sammenligner man med sidste år på samme tid, er der faktisk strømmet en anelse mere vand igennem Victoria Falls den seneste måned.

Zambezi River Authority er en myndighed i Zimbabwe, der overvåger vandgennemstrømningen i floden og i Victoria Falls. På deres hjemmeside findes opgørelser over, hvor mange kubikmeter vand i sekundet, der flyder igennem hver dag. Der mangler data for enkelte dage, men vi har udregnet den gennemsnitlige mængde vand, der er løbet igennem på daglig basis.

Fra 9. november til 9. december i år er der gennemsnitligt flydt 214,5 kubikmetervand i sekundet igennem. Sidste år var det tal 206,5 kubikmeter i sekundet.

Det er mindre end den gennemsnitlige vandgennemstrømning for eksempelvis 40 år siden. Men også i perioden fra 1953 til 1981 blev der registreret ekstremer ned til 63 kubikmeter i sekundet på enkelte dage i november.

Hvis man vil se Victoria Falls, når der løber mest vand igennem, skal man ifølge turistbureauer besøge Zimbabwe i april, hvor der kan strømme op til 3.000 kubikmeter vand i sekundet igennem. Fra juli og frem til januar er der væsentligt mindre vand i Zambezi-floden og dermed også i vandfaldet.

- Man kan sige, at der løber væsentligt mindre vand i vandfaldet, end der gør på de tidspunkter af året, hvor der løber mest vand. Så på den måde ser det ikke ud af ret meget for tiden, siger Thomas Friborg fra Københavns Universitet og fortsætter:

- Det er helt normalt, at der i november og december løber mindre vand i Zambezi-floden og dermed også i Victoria Falls, så det overrasker på den måde ikke.

I Reuters-historien udtaler flere kilder, at de er bekymrede for, at klimaforandringer er skyld i dette års tørre vandfald. Reuters har dog også talt med eksperter, der indtil videre afviser, at det er tilfældet.

Det samme siger Thomas Friborg:

- Det er der ikke noget i de data, jeg kender, der giver noget belæg for. Man kan altid være bekymret, men i det her specifikke tilfælde tror jeg ikke, at der er nogen særlig grund til at være bekymret for hverken Zambezi-floden eller Victoria Falls, siger han.

Hvad siger DR?

Vi har spurgt Mads Damm, redaktionschef for dr.dk, hvorfor der står på DR's hjemmeside, at Victoria Falls er løbet tør, når det ikke er tilfældet.

Hvilket billede synes du, at det skaber, når man skriver, at Afrikas største vandfald er tørret ud?

- Så synes jeg, at man får det billede, at det største vandfald i Afrika er tørret ud, eller at der er meget lidt vand i det vandfald.

Er Afrikas største vandfald tørret ud?

- Nej, men det mener jeg heller ikke, at vi beskriver. Hvis du alene hæfter dig ved rubrikken i det her tilfælde, så kan man godt få det indtryk, at Afrikas største vandfald er tørret ud. Altså at der er nul dråber vand tilbage i det pågældende vandfald.

Men nu siger du selv, at det passer ikke?

- Nej, men det beskriver vi i artiklen… Nu læser jeg bare op her, at den omfattende tørke har mindsket vandmasserne, og at vandmasserne på nogle steder ikke er på samme måde.

Må jeg læse noget andet op fra artiklen, for I skriver, at vandfaldet ligner en knastør klippevæg.

- Ja, men det viser vi jo faktisk billeddokumentation for. Også i billederne i artiklen. Det, man skal forstå ved det pågældende vandfald, er, at det er et meget bredt vandfald.

Det er det nemlig. Og I viser en meget, meget lille del af det vandfald på det billede, I taler om.

- Jo, det kan du godt sige. Jeg synes heller ikke, at artiklen efterlader et indtryk af, at hele vandfaldet er udtørret. Men vi viser billeder to steder af, at vandfaldet nogle steder er tørret helt ud og er helt tørt.

I har en kilde, der dokumenterer, at det her vandfald skulle være udtørret, eller I hvert fald at der skulle være mindre vand, end der plejer at være.

- Jeg synes ikke, at det kan stå alene. Der er en mand, som er interviewet af Reuters. Vi viderebringer det citat, som vi må gå ud fra er korrekt. Og det er, at den her mand, der befinder sig på stedet, han siger, at han har aldrig set, at det er tørret så meget ud. Derudover er der jo en, to, tre, fire store billeder, som viser, hvordan situationen er dernede.

De billeder, I har med, er ikke taget på samme tidspunkt af året. I sammenligner altså et billede fra slutningen af tørkesæsonen med et fra starten af regnsæsonen. Synes du, at det giver et retvisende billede af det vandfald?

- Jeg er ikke bekendt med, hvornår de billeder er taget. Det har jeg ikke haft mulighed for at undersøge.

Men nu fortæller jeg dig, at de ikke er taget på samme tidspunkt af året. Det står også i artiklen.

- Det er muligvis korrekt.

Det, I gør, er at sammenligne regnsæsonen med tørkesæsonen, og så siger I: "se, der har været en udvikling". Men det er jo misvisende.

- Jeg kan ikke her i dag afgøre, om de to billeder, vi bruger i den slider, kan bruges til at dokumentere, at de to billeder er taget præcis på samme dag, præcis på samme tidspunkt af døgnet. Det ved jeg ikke.

Det står i artiklen, at de ikke er taget på samme tidspunkt. Og så er det, at jeg spørger dig, om du så synes, at det giver et retvisende billede af det vandfald?

- Jeg synes, at det er med til at illustrere det, som artiklen forsøger at fortælle. Nemlig at et af de største vandfald, i hvert fald det største i Afrika, er udsat for et usædvanligt fænomen. Og det, synes jeg, er med til at vise de brugere, der læser artiklen, at "sådan her kan det se ud, og sådan her ser det ud i dag".

Sådan ser det omtalte billede og billedtekst ud på DR.dk.

Tilbage i januar flød store mængder vand gennem vandfaldet. Efter lang tids tørke er vandfaldet nærmere en tør klippevæg. (Foto: STAFF © Scanpix / Foto: STAFF © Scanpix)

Men hvilket billede synes du, at det skaber hos læseren?

- Jeg synes bare, at man må holde fast i, at hvis man udvælger små enkeltelementer af den her artikel, så er det rigtigt, at det formentlig efterlader et skævt billede af virkeligheden.

- Jeg tror ikke, at der er nogen af dr.dk’s brugere, som er så dumme, at de ikke kan læse sammenhængen. Jeg synes, at vi masser af steder gør det klart, at det er tørret så meget ud, at øjenvidnet aldrig har set noget lignende.

Ekstra Bladet havde også lavet den her historie, og de besluttede sig efterfølgende for at lave en historie, hvor de skrev, at der manglede nuancer i den første historie. Vil I rette i jeres artikel?

- Nej, det er jeg ikke umiddelbart villig til.

Men rubrikken er ikke rigtig?

- Den er ikke en-til-en korrekt, for der er jo steder på det 1,6 kilometer brede vandfald, hvor der formodentlig er vand.

Hvorfor vil I så ikke rette den?

- Jamen, jeg synes, at man må anskue det sådan, at i rubrikker, der er der et friere sprog til at stramme tingene ind journalistisk, hvis man da ellers – dels i underrubrik og dels tidligt i artiklen – fortæller den fulde historie med alle nuancerne.

Facebook
Twitter