Detektor: Berlingske fejlinformerer - du skal ikke politianmelde folk for coronavirus

Avisen skriver, at man skal angive smittede personer til politi eller læge.

- Du skal ikke anmelde en nabo, du tror har Covid-19, skriver Sundhedsministeriet til Detektor. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

- Du skal melde det til politiet, hvis du kender en coronasmittet.

Sådan lyder overskriften på en artikel i Berlingske, som også har fundet vej til TV2 Øst og flere steder på de sociale medier.

Ifølge avisen påbyder en ny hastelov danskerne at melde familiemedlemmer, venner og bekendte til politi eller læge, hvis man mener at vide, at de er smittet med coronavirus.

Men det er forkert, skriver Sundhedsministeriet til Detektor:

- Du skal ikke anmelde en nabo, du tror har Covid-19!

Coronavirus er ikke en 'alment farlig sygdom'

Det er sandt, at man skal orientere politiet eller en læge, hvis man kender en person, der 'lider af en alment farlig sygdom', som det hedder i epidemiloven.

Sådan var det også, før coronavirusset kom til Danmark.

Det er til gengæld forkert, at det gælder for coronavirus. Den er nemlig ikke kategoriseret som en 'alment farlig sygdom'.

Myndighederne skelner mellem to forskellige kategorier af sygdomme.

Der er liste A over de 'alment farlige sygdomme' som for eksempel ebola og kopper.

Og så er der liste B over de 'smitsomme og overførbare sygdomme' som for eksempel mæslinger.

Coronavirus er kommet på liste B. Virusset er altså ikke 'en alment farlig sygdom' ifølge epidemiloven.

Derfor skal man ikke melde folk til politi eller læge, hvis man tror, de er smittede.

- Det nye i loven er, at man kan lave regler om, at personer, som har opholdt sig i zoner, hvor der er stor risiko for smitte, skal oplyse om det, skriver Sundhedsministeriet til Detektor.

- Det kan eksempelvis være krav om - efter anmodning fra sundhedsmyndighederne - at give oplysning om, at man har stået på ski på et bestemt skisportssted, hvis der er stor risiko for smitte dér.

Hold dig hjemme, hvis du er syg

Selvom man ikke skal angive hinanden, skal man alligevel være opmærksom på symptomer.

Danskerne skal 'som udgangspunkt' gå ud fra, at de har coronavirus, hvis de får 'symptomer på forkølelse, hoste og feber'. Det sagde Sundhedstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde torsdag.

- Det betyder, at man straks skal isolere sig og holde sig hjemme, hvis man får symptomer. Hold afstand til de nære og lad helt være med at gå på arbejde, lød Søren Brostrøms anvisning torsdag.

Folketinget vedtog samme dag den omtalte hastelov, der giver staten en række nye muligheder for at bekæmpe coronavirusset.

Hasteloven giver blandet andet myndighederne lov til at tvangsundersøge folk for coronavirus. Men den påbyder altså ikke danskerne at angive hinanden.

Detektor har forelagt kritikken for Berlingske, som beklager fejlen.

- Vi mente at have fået udlægningen af lovteksten bekræftet. Forholder det sig anderledes, er det en beklagelig fejl, som vi naturligvis retter, siger Søren Domino, som skrev artiklen i Berlingske.

Nye beføjelser til myndighederne

Her er et overblik over en række af de beføjelser, som myndighederne får som følge af hasteloven:

  • Sundhedsmyndighederne får mulighed for at tvangsundersøge, tvangsbehandle eller sætte folk i tvangskarantæne, hvis der er mistanke om smitte af coronavirus. Der er også mulighed for vaccination gennem tvang.

  • Sundhedsministeren kan efter forhandlinger med justitsministeren fastsætte regler om, at politiet kan bruge den fornødne magt for at sikre gennemførslen af hastelovens tiltag.

  • Der indføres mulighed for forbud for adgang til offentlige institutioner, supermarkeder og butikker, offentlige og private plejehjem og sygehuse, samt restriktioner på transportmidler.

  • Sundhedsministeren får efter samtale med justitsministeren mulighed for at forbyde større forsamlinger. Onsdag blev grænsen sat til 100 mennesker.

  • Der indføres en solnedgangsklausul, så hastelovforslaget udløber 1. marts 2021. Det vil sige, at tiltagene er midlertidige.

  • Alle partier i Folketinget stemte for loven.

Kilde: Ritzau

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk