Detektor: Boxer har sendt ulovlig tv-reklame i 11 måneder

Det er en fejl, og jeg har røde ører, siger direktøren i Boxer.

Internetudbyderen Boxer har i næsten et år bragt en forkert påstand i sin tv-reklame.

Tre ud af fem danskere betaler for meget for bredbånd.

Sådan har det lydt i en tv-reklame for internetudbyderen Boxer siden september sidste år.

Men Boxer kan ikke dokumentere tallene, og derfor er reklamen ulovlig, vurderer advokat og ekspert i markedsføringsret Heidi Højmark Helveg.

- Lige så snart du siger noget faktuelt med tal, så skal du også kunne dokumentere det, siger hun.

Boxer beklager fejlen og har nu bedt alle tv-stationer om at stoppe reklamen.

- Det er pinligt. Jeg har røde ører over det, og jeg synes, det er noget værre juks. Vi har lavet en fejl, og jeg tager ansvaret 100 procent på min kappe, siger direktør i Boxer, Erik Andersen.

Boxer har regnet forkert

Sådan har tv-reklamen fra Boxer set ud siden september 2019.

Reklamen fra Boxer bygger på en undersøgelse, som Boxer fik lavet i maj sidste år.

I undersøgelsen blev folk blandt andet spurgt, hvor meget de betaler for bredbånd.

Hos Boxer koster bredbånd 239 kroner om måneden, og Boxer konkluderede derfor, at alle, der betaler mere end det, betaler for meget.

Og det gælder altså tre ud af fem danskere, hvis man skal tro reklamen, som blev sendt første gang i september 2019.

Men Boxer har lavet en regnefejl.

Da Detektor gennemgår analysen, viser det sig, at kun to ud af fem danskere betaler mere end 239 kroner for bredbånd.

Erik Andersen erkender, at der er tale om en regnefejl

- Mit hold og jeg har kigget på den her analyse, og jeg tror ikke, vi har kunnet regne os frem til tre ud af fem dengang. Jeg tror simpelthen, vi har lavet en fejl, siger han.

Regnefejlen ærgrer direktøren, som selv var med til at lave reklamen.

- Jeg har spurgt mig selv 100 gange om, hvorfor jeg godkendte tre ud af fem. Hvorfor gik jeg ikke tilbage til analysen og lige tjekkede efter, om det var rigtigt. Jeg var korrekturen, og jeg lod de tre ud af fem køre igennem, siger Erik Andersen

Direktør: ’Det er helt Vorherre til hest’

Her stopper historien dog ikke.

Boxer har nemlig heller ikke taget højde for, hvor hurtig internetforbindelsen er.

Betaler man eksempelvis 10 kroner mere end hos Boxer, men har en dobbelt så hurtig forbindelse, så betaler man ifølge reklamen for meget.

Det betyder, at selv hvis Boxer havde regnet korrekt, så havde reklamen ikke været lovlig, fordi den ikke sammenligner ens produkter.

Det vurderer Heidi Højmark Helveg.

- Reglerne er, at man kan sammenligne ligeartede produkter. Hvis du skal lave en sammenligning af bredbånd og kigger på prisen, så er du nødt til at skrive, hvilken hastighed du sammenligner, og hvilken periode der er tale om, siger hun.

Heidi Højmark Helveg sammenligner det med at lave en reklame, hvor man sammenligner dyre designerbukser med billige bukser fra et supermarked. Den går heller ikke.

Det overrasker Erik Andersen, som siger, at det er første gang, han hører det. Han kan dog godt forstå, hvorfor det ikke er lovligt at lave den slags sammenligninger.

- Det giver jo meget god mening. Bredbånd er ikke bare bredbånd, og bukser er ikke bare bukser. Når jeg kigger på det her, så er det ikke bare en fejl, så er det jo helt Vorherre til hest. Det er jo helt åndssvagt, siger han.

Boxer vil stramme op

- Hvis man laver noget forkert, så er der en konsekvens, og den konsekvens må vi bare se i øjnene, siger direktøren i Boxer.

Hos Boxer undrer man sig nu over, hvordan fejlen er sket.

Erik Andersen fortæller, at man ikke har fundet ’the smoking gun’. Men han regner med, at fejlen er sket, fordi man kiggede på analysen i maj og først fire måneder senere lavede reklamefilmen.

- Det her med at kigge på en analyse og træffe konklusioner og så bruge dem fire måneder efter uden at gå tilbage og tjekke analysen, det er simpelthen noget juks, og der må vi bare stramme op, siger han.

Boxer vil nu formalisere processen, så der er flere folk med til at sikre, at reklamerne er korrekte, før de bliver sendt ud, siger direktøren.

Desuden vil Boxer lægge flere skridt ind i processen, hvor man tjekker, om tallene passer.

Boxer risikerer at få en bøde for den ulovlige reklame, og den er de også klar til at betale.

- Hvis man laver noget forkert, så er der en konsekvens, og den konsekvens må vi bare se i øjnene, siger Erik Andersen, som understreger, at Boxer ikke bevidst har forsøgt at vildlede danskerne.

- Jeg holder fast i, at vi er et ærligt og redeligt selskab. Vi har ingen onde intentioner, og vi ønsker ikke at snyde nogen. Jeg er da flov over situationen, siger han.