Detektor: Carsten Jensens kritik af Lagkagehuset er 'noget sludder', siger professor

Lagkagehusets fortjeneste er ikke forsvundet på 'mystisk vis', som forfatteren skriver på Facebook.

TV 2 kunne i sidste uge fortælle, at Lagkagehuset har fået 4,6 millioner kroner fra de statslige hjælpepakker og samtidig er ejet af to kapitalfonde, der holder til i Luxembourg og Jersey. Både Luxembourg og Jersey bliver af eksperter betragtet som skattelylande. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Lagkagehuset har de seneste dage været mødt af massiv kritik.

Især forfatteren Carsten Jensen har langet hårdt ud efter virksomhedens ejere, som han sammenligner med lommetyve.

Lagkagehuset har nemlig modtaget støtte fra de hjælpepakker, som Folketinget har vedtaget, selvom virksomhedens ejere holder til på øen Jersey og i Luxembourg.

'Det er sådan, skattefusk fungerer,' skriver Carsten Jensen i et opslag på Facebook, som er blevet delt, liket og kommenteret tusindvis af gange.

Detektor har bedt en række eksperter vurdere Carsten Jensens opslag ud fra de oplysninger, der er offentligt tilgængelige - heriblandt et faktaark fra Lagkagehuset.

En professor i skatteret kalder Carsten Jensens opslag for "noget sludder".

Hvad skriver Carsten Jensen?

Forfatteren Carsten Jensen sammenligner på Facebook Lagkagehusets ejere med lommetyve. (Foto: Celina Dahl © Scanpix)

Carsten Jensen linker i sit opslag til en artikel, som TV 2 har skrevet.

'Selskaber ejet i skattely har fået 261.000.000 kroner fra hjælpepakker,' lyder det i artiklen.

Og et af de selskaber er altså Lagkagehuset.

Carsten Jensen har efterfølgende været inde at tjekke bagerkædens årsregnskab fra 2018.

'Lagkagehusets årsregnskab fra 2018 viser en nettoomsætning på 880 millioner kroner og en bruttofortjeneste på 450 millioner,' skriver han til sine 43.000 følgere på Facebook.

'Men når vi når frem til bundlinjen, er successen på mystisk vis blevet til finansiel fiasko, et underskud på ikke mindre end 41 millioner kroner. Det er sådan, skattefusk fungerer.'

De ansatte skal også have løn

Uddrag fra Lagkagehusets årsregnskab for 2018.

Carsten Jensen overser dog især én vigtig post i regnskabet:

Løn til de ansatte.

- I årsregnskabet er der blandt andet en stor post med lønninger, som udgør 394,4 millioner kroner, siger Jakob Denroth Bernhoft, som er direktør og ejer af rådgivningsvirksomheden RevisorJura.

- Det er den primære grund til, at de ender med et underskud.

Jakob Denroth Bernhoft tilføjer, at det også fremgår af Lagkagehusets regnskab, at de har ekspanderet en del med nye butikker i løbet af 2018.

- Når man ekspanderer, er der færre penge til overs, siger han.

Professor i skatteret ved Aarhus Universitet Anders Nørgaard Laursen er enig.

- Der er intet mærkeligt ved det årsregnskab. Det, Carsten Jensen skriver, er simpelthen noget sludder, siger professoren, som også er tilknyttet skatterådgivningsvirksomheden Corit Advisory.

'Sådan fungerer skattefusk'

I sit Facebook-opslag beskriver Carsten Jensen også, hvordan han mener, at Lagkagehusets skattefusk fungerer:

'Lagkagehuset har oprettet selskaber i Luxemburg og Jersey, som låner dem penge til surrealistisk høje renter. Renterne er fradragsberettigede, og så er overskud vendt til et underskud, der ikke skal beskattes,' skriver forfatteren.

Carsten Jensen fremlægger dog ikke nogen dokumentation for, at Lagkagehuset snyder i skat.

Og ifølge de eksperter, Detektor har talt med, vil det være vanskeligt at undgå at betale skat i Danmark på den måde, som Carsten Jensen foreslår.

Lagkagehuset blev i 2017 solgt til de to internationale kapitalfonde Nordic Capital og L Catterton.

Nordic Capital hører til på øen Jersey, og L Catterton er registreret i Luxembourg. Men uanset hvor ejerne af Lagkagehuset er placeret, er virksomheden dansk, fordi den er registreret i Danmark.

- De skal betale skat af deres overskud i Danmark, hvis de har et. Det kan de ikke komme uden om, siger professor Anders Nørgaard Laursen.

Hvis en virksomhed mangler penge, kan den sagtens vælge at låne penge af sine ejere. Lånet skal dog optages på samme vilkår, som hvis virksomheden lånte pengene i en bank, forklarer Anders Nørgaard Laursen.

Lagkagehuset skriver selv, at renten på deres lån fra aktionærerne i starten var på 8 procent, men blev justeret ned til 1,2 procent.

Til TV 2 siger skatteadvokat Michael Bjørn Hansen om den oprindelige rente, at “der er ingen tvivl om, at de strækker det til det yderste”.

Anders Nørgaard Laursen mener dog, det er vigtigt at holde sig for øje, at en for høj rente eller en for høj gældsætning af virksomheden kan betyde, at en virksomhed til gengæld kan miste retten til at trække renterne fra i skat.

- Lagkagehusets rente bliver nedjusteret, og om det skyldes myndighederne eller deres egen vurdering, ved jeg ikke. Men renterne på interne lån er i hvert fald noget, myndighederne holder øje med, og det er meget svært at snyde i skat på den måde, siger han.

Advokat med speciale i skatteret Eduardo Vistisen har heller ikke meget til overs for Carsten Jensens påstand:

- Carsten Jensen har ikke ret. Realiteten er, at det i dag er umuligt at lave en fidus, hvor man fratrækker surrealistisk høje renter. Hvis du gør det, bliver du ramt af nogle strenge regler, så det kan ikke betale sig, siger han og tilføjer, at det var lettere i starten 00’erne, før der blev indført strengere regler.

- I dag er det no-go, siger han.

Lagkagehuset har ikke ønsket at kommentere Carsten Jensens Facebook-opslag.

Detektor har ringet, sms’et og mailet til Carsten Jensen for at få et interview, men han er ikke vendt tilbage.

Artiklen er opdateret, så det fremgår, at professor i Aarhus Universitet Anders Nørgaard Laursen også er tilknyttet skatterådgivningsvirksomheden Corit Advisory.

FacebookTwitter