Detektor: Danmark halter stadig efter Norge, men tester nu i takt med Sydkorea

Myndighederne har flere gange sammenlignet Danmark med de to lande.

Sydkorea har testet mange flere end Danmark og Norge, men Norge har testet flere pr. mio. indbyggere. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Der er især to lande, Danmark bliver sammenlignet med, når det gælder antallet af coronatest: Sydkorea og Norge.

- Målet er at få forøget det kraftigt, så vi i hvert fald rammer en fordobling i antallet af test og kommer op på Sydkoreas niveau, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) eksempelvis den 20. marts.

En fordobling ville på det tidspunkt betyde ca. 2.000 test om dagen i Danmark. Men allerede fem dage senere hævede direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, igen ambitionen:

- Vi er ikke det rigtige sted i Danmark. Jeg har fulgt vores nabo Norge, og de har i ti dage været oppe på at teste 5.000 eller flere i døgnet, sagde han.

Men hvordan ser det egentlig ud? Har Danmark overhalet Sydkorea nu, og hvor langt er vi fra at indhente Norge?

Detektor har set nærmere på tallene.

Norge har testet flest pr. mio. indbyggere

Sammenligner man de rå tal, er der ingen tvivl: Sydkorea ligger langt foran både Danmark og Norge.

Alle tal er til og med fredag den 27. marts.

I Sydkorea havde man på det tidspunkt testet i alt 387.925 personer.

I Norge lå tallet på 82.584 og i Danmark på 19.289.

Af dem var 2.250 testet positiv.

Tager man højde for indbyggertallet i de tre lande, bliver Sydkorea dog overhalet af vores norske naboer.

I Sydkorea har man i perioden testet ca. 7.500 personer pr. mio. indbyggere.

I Norge er man oppe på flere end 15.000.

Danmark har i samme periode testet ca. 3.300.

Sydkorea havde et forspring

Detektor har også indsamlet tal for antallet af test pr. dag i de tre lande.

Her kan man se, at Sydkorea meget tidligere begyndte at teste mange flere end Danmark og Norge.

Forklaringen er ret ligetil: Sydkorea registrerede sit første tilfælde den 20. januar - mere end en måned før de første bekræftede tilfælde i Danmark og Norge.

Desuden har Sydkorea - modsat Danmark - forfulgt en strategi, hvor man har forsøgt at opspore alle smittede og isolere dem.

Alligevel kan man se, at vores norske naboer overhaler Sydkorea midt i marts, mens Danmark i løbet af de seneste uger har testet nogenlunde samme antal som Sydkorea, hvis man tager højde for indbyggertallet.

Det sidste kan også ses i denne grafik:

Om det er sundhedsmyndighedernes nye 'offensive teststrategi', der er årsagen til, at vi langsomt indhenter Sydkorea, er dog svært at sige.

Det forklarer Claus Ekstrøm, der er professor i biostatistik på Københavns Universitet.

- Det er ikke til at vide, om forskellen mellem Sydkorea og Danmark bliver mindre, fordi vi nu laver en masse politiske tiltag for at teste flere, siger han.

- Udviklingen i tallene kan jo også skyldes, at der på det her tidspunkt i epidemien ganske enkelt er færre, der bliver syge med coronavirus i Sydkorea, samtidig med at flere bliver syge i Danmark og har brug for at blive testet.

Forskellige stadier i epidemien

Ifølge Claus Ekstrøm bør man have øje for, at epidemien startede på forskellige tidspunkter i de tre lande og gradvis når forskellige stadier.

- Hvis man for eksempel sammenligner andel testede personer i Sydkorea og Danmark den 26. marts og ikke tager højde for, at epidemien startede tidligere i Sydkorea, bliver det et lidt skævt resultat, siger han.

- Landene vil jo teste flere i takt med, at flere bliver syge. I stedet for at tage udgangspunkt i en bestemt dato, bør man derfor tage afsæt i et bestemt stadie i epidemien.

Tager man eksempelvis udgangspunkt i den dag, hvor Danmark, Norge og Sydkorea hver især testede person nummer 50 positiv med Covid-19, ser udviklingen sådan her ud:

Tallene viser igen, at Norge siden da har testet langt mere aggressivt, end det er tilfældet i Danmark.

Men forskellene mellem Sydkorea og Danmark mindskes yderligere.

- Hvis landene på samme stadie i corona-epidemien testede lige meget, så ville vi se, at de farvede linjer lå parallelt med hinanden. Det gør de ikke. Danmark halter langt bagefter Norge og lidt bagefter Sydkorea, forklarer Claus Ekstrøm.

Er du interesseret i at dykke længere ned i tallene, har Our World in Data samlet et overblik over det samlede antal test i de forskellige lande. Her ligger Færøerne og Island på første- og andenpladsen i test pr. mio. indbyggere.

Artiklen er opdateret med en tilføjelse om, at Sydkorea - udover at teste mange - har forfulgt en strategi, hvor man har forsøgt at opspore alle smittede og isolere dem.