- Der er nu blevet indkøbt tre nye testmaskiner, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag om indsatsen mod corona.
- Det er testmaskiner, der har en væsentligt større kapacitet og væsentlig bedre hastighed end tidligere. De er nu i landet og er i gang med at blive installeret i Aarhus, Odense og København.
Men testmaskinerne er ikke nye. De har længe stået på danske hospitaler, hvor de bliver brugt til at teste for andre sygdomme som HIV og leverbetændelse.
Kun ved at stoppe alle øvrige tests, kan maskinernes opnå fuld kapacitet til at teste for Covid-19.
Nyheden er testen, ikke maskinen
De "nye" testmaskiner er de såkaldte Cobas 6800-testsystemer fra den schweiziske virksomhed Roche Diagnostics. Der findes i alt fem i Danmark: to i Aarhus, to i Odense og et i København.
Ingen af maskinerne er dog indkøbt med det formål at teste flere danskere for coronavirus. Det forklarer Lars Berendt, der er kommunikationschef hos Roche Diagnostics Danmark.
- Nej, ministerens udtalelse på pressemødet er desværre ikke korrekt. Der er ikke indkøbt tre nye testmaskinesystemer specifikt i forbindelse med spredningen af coronavirus, siger han.
- Nyheden er ikke maskinen. Nyheden er, at Roche forholdsvis hurtigt har udviklet en test, som kan spore Covid-19-virus på Cobas 6800-systemerne. Det er den test, som hospitalerne i Aarhus, Odense og København er ved at gøre klar til brug, forklarer Lars Berendt.
På pressemødet talte sundhedsminister Magnus Heunicke om "tre nye testmaskiner". Ifølge Lars Berendt er der reelt tale om fire testmaskiner, der kan køre de nye tests.
- Jeg kan naturligvis ikke svare for ministeren. Men i vores egen kommunikation har vi omtalt, at der er fire testmaskiner installeret på de tre hospitaler i Aarhus, Odense og København. Det er indtil videre de mest relevante i forbindelse med coronasmitten, siger han og tilføjer:
- Der findes også et femte Cobas 6800-system herhjemme. Men da hospitalet har dedikeret det til screening af donorblod, er det ikke indgået i vores hidtidige kommunikation om den nye Covid-19-test.
Fuld testkapacitet rammer andre tests
På et pressemøde dagen efter talte sundhedsministeren ikke længere om "nye" testmaskiner. I stedet sagde han, at Danmark har købt "mere testkapacitet til vores maskiner".
Og det er korrekt.
Med de nye tests kan den enkelte maskine dagligt teste cirka 1.440 flere danskere for coronavirus. Kører de fire maskiner i døgndrift, bliver det til 5.760 coronatests om dagen.
Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at tallene forudsætter, at man samtidig helt stopper med at teste for andre sygdomme.
- Systemerne anvendes til at teste blod, spyt og sekret for blodbårne virus som eksempelvis HIV eller Hepatitis B og C. De bruges også til screening af donorblod samt tests for seksuelt overførte sygdomme og tuberkulose, forklarer Lars Berendt.
- Med samtidig testning for andre sygdomsområder vil antallet af Covid-19-analysesvar blive tilsvarende reduceret.
Kun ved at stoppe alle øvrige tests kan Danmarks "nye" testmaskiner altså opnå fuld testkapacitet.
Lars Berendt understreger samtidig, at hospitalerne risikerer at mangle testudstyr, hvis testmaskinerne kører i døgndrift.
- Vi har i førsteleveringen sikret 12.000 tests til de tre danske hospitaler. Men vi kan allerede se nu, at vi risikerer at komme i restordre ved andenleveringen, siger han.
- Vi leverer tests til hele verden, og vi kan ganske enkelt ikke følge med efterspørgslen.
Hvad siger sundhedsministeren?
Sundhedsministeriets pressetjeneste oplyser, at sundhedsminister Magnus Heunicke er travlt optaget og desværre ikke har mulighed for at svare på Detektors spørgsmål inden deadline. I stedet henviser ministeriet til Lægemiddelstyrelsen.
Direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz bekræfter, at der ikke er tale om nye testmaskiner, men om nye tests.
- Ja, det hænger sådan sammen, at der står flere testmaskiner på de danske hospitaler, som i forvejen kører analyser for andre sygdomme. Det nye er, at der er kommet testkits, som gør det muligt også at teste for Covid-19.
Var sundhedsministeren orienteret forkert inden pressemødet mandag den 16. marts?
- Det er for mig at se underordnet. I kampens hede er der opstået en misforståelse om, hvorvidt der er tale om nye kits eller nye maskiner. Der er tale om nye testkits, og det betyder, at vi kan teste flere danskere for coronavirus end hidtil.
På pressemødet taler ministeren om tre nye testmaskiner, men i alt findes der fem af de her maskiner i Danmark, hvoraf den ene er dedikeret til screening af donorblod. Planlægger I at køre Covid-19-test på de resterende fire maskiner?
- Testmaskinerne står på tre forskellige hospitaler i Danmark. Præcis hvordan man vil gennemføre de nye Covid-19-tests er op til hospitalernes lokale vurdering.
Hvor mange tests regner I med, at den enkelte testmaskine skal lave i døgnet?
- Det kan jeg ikke svare dig på. Det afhænger af, hvilket behov, der er lokalt, samt hvilke andre former for tests, maskinerne også skal analysere. Den vurdering ligger hos hospitalernes klinisk mikrobiologiske afdelinger.
- Der findes jo også andre testsystemer i Danmark, som kan teste for Covid-19. Men det, man kan sige, er, at vi med den nye test har fået en ekstra testkapacitet i forhold til det, vi havde i forvejen.
Kommunikationschef Lars Berendt fra Roche Diagnostics fortæller, at de i førsteleveringen har sikret 12.000 nye Covid-19-tests til Danmark. Han oplyser samtidig, at virksomheden kan se, at de ved andenlevering risikerer at komme i restordre. Er det noget, I kigger på allerede nu?
- Det kender jeg ikke noget til. Virksomheden har oplyst mig, at de nok skal sørge for at levere testkits til Danmark.
- Men det er klart, at tingene kan ændre sig, og at det er noget, vi følger tæt. Men som nævnt er det ikke de eneste systemer, der kan løse opgaven i Danmark.