Detektor: Danmarks største CO2-udleder er ikke grøn, som Socialdemokratiet siger

Ordfører erkender, at Aalborg Portland ikke har verdens mest klimavenlige cementproduktion.

Et folketingssvar fra klimaminister Dan Jørgensen viser, at Aalborg Portland ikke har verdens grønneste cementproduktion. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Sådan har det lydt fra Socialdemokratiet, som i skikkelse af klimaminister Dan Jørgensen netop har indgået en klimaaftale med den aalborgensiske cementproducent.

Men Aalborg Portland har ikke verdens mest klimavenlige cementproduktion.

Og Socialdemokratiet kan ikke svare på, om andre producenter er lige så ambitiøse som Aalborg Portland.

Ikke verdens grønneste

Vi skal tilbage til den 31. maj i år.

Sikandar Siddique, som i dag er leder af partiet Frie Grønne, spørger på Twitter statsminister Mette Frederiksen og klimaminister Dan Jørgensen, om de har modtaget donationer fra Aalborg Portland.

Tweetet får Rasmus Stoklund til at reagere. Han er udlændingeordfører for Socialdemokratiet.

Stoklund svarer ikke direkte på spørgsmålet fra Sikandar Siddique. I stedet tager han Aalborg Portland i forsvar, som også statsministeren, udviklingsministeren og klimaministeren har gjort.

Virksomheden har nemlig "verdens mest miljø- og klimavenlige cementproduktion", skriver Stoklund, som derfor mener, det er vigtigt at beholde produktionen i Danmark.

Det udsagn tror Sikandar Siddique dog ikke på. Han stiller derfor et nyt spørgsmål til klimaminister Dan Jørgensen:

'Er ministeren enig med Rasmus Stoklund (S), når vedkommende på Twitter den 31. maj 2020 siger, at Aalborg "Portland har verdens mest miljø- og klimavenlige cementproduktion", og hvad bygger ministeren i så fald det på?'

Ministeren svarer ikke direkte på spørgsmålet.

I stedet har Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet udformet en længere redegørelse for Aalborg Portlands cementproduktion.

Den viser, at Aalborg Portlands hvide cement udleder mere CO2 end gennemsnittet i organisationen Global Cement and Concrete Association (GCCA). GCCA repræsenterer 35 procent af verdens cementproduktion.

Ministeriet skriver dog også, at det kan være 'vanskeligt at sammenligne drivhusgasudledninger på tværs af cementproducenter'.

Spørger man Aalborg Portland selv, er det mere retvisende at sammenligne udledningerne fra produktion af 'ufortyndet cement'.

Det fremgår af et notat, som Aalborg Portland har lagt ud på Twitter.

Heller ikke her ligger Aalborg Portland dog 'i toppen, men derimod midt i feltet blandt de omkring 250 cementfabrikker i EU', skriver Aalborg Portland selv i notatet.

Og man skal faktisk ikke kigge længere end til Aalborg Portlands egen ejer, Cementir Holding, for at finde en mere klimavenlig produktion.

Cementir har forretninger i 70 lande, og uanset om man kigger på hvid eller grå cement, så udleder Aalborg Portland mere CO2 end gennemsnittet for Cementirs andre virksomheder.

Klimaminister Dan Jørgensen har ikke haft mulighed for at stille op til interview med Detektor.

Han henviser i stedet til Socialdemokratiets klimaordfører, Anne Paulin, som anerkender, at Rasmus Stoklund rammer ved siden af skiven i sit tweet.

- Vi har ikke et belæg for at sige, at det er verdens mest grønne cement, som er i Aalborg Portland på nuværende tidspunkt, siger hun.

Flere virksomheder i førertrøjen

- Jeg tror ikke, man finder noget andet sted i verden, hvor man går så ambitiøst til værks, som man gør i Aalborg Portland nu, sagde klimaminister Dan Jørgensen i TV-Avisen.

Spørgsmålet er, om regeringens nye klimaaftale med Aalborg Portland vil ændre på det.

Ifølge aftalen skal Aalborg Portland reducere deres CO2-udledning med 660.000 ton i 2030. Det svarer til 30 procent af udledningerne i 2019.

- Jeg tror ikke, man finder noget andet sted i verden, hvor man går så ambitiøst til værks, som man gør i Aalborg Portland nu, sagde klimaminister Dan Jørgensen i TV-Avisen efter præsentationen af aftalen.

Samme budskab lød fra ministeren på et pressemøde om aftalen:

- Efter min bedste vurdering, så vil den her reduktion, den teknologiomstilling og den indsats, som Aalborg Portland nu har forpligtet sig til at lave - den vil gøre virksomheden til verdensførende, sagde han.

- Og jeg tror, at hvis man kigger sig rundt i verden, hvor der er lignende produktioner, så vil man mange steder sige: Kan det overhovedet lade sig gøre?

Søger man lidt på Google, dukker der dog hurtigt en række virksomheder op med lignende målsætninger.

LafargeHolcim er verdens største producent af cement. De har en målsætning om at reducere CO2-udledningen per ton cement med 40 procent i forhold til 1990.

Cemex, som har forretninger i mere end 50 lande, vil reducere udledningen med 35 procent i 2030 i forhold til 1990.

Og HeidelbergCement, som er til stede i flere end 60 lande, vil reducere med 30 procent i 2030 i forhold til 1990.

Fælles for de tre multinationale virksomheder er, at de alle har en målsætning om at blive CO2-neutrale i 2050. Og så siger de alle tre, at netop de er i førertrøjen i den grønne omstilling.

Hvad siger Socialdemokratiet?

Anne Paulin er klimaordfører for Socialdemokratiet. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Klimaminister Dan Jørgensen har som nævnt ikke haft mulighed for at stille op til interview.

Detektor har i stedet spurgt Socialdemokratiets klimaordfører Anne Paulin, om de har undersøgt, om andre er lige så ambitiøse som Aalborg Portland.

- Jeg kender ikke til nogen steder, hvor man har indgået sådan en samarbejdsaftale, som regeringen har med Aalborg Portland, og kigger ind i så mange spændende grønne tiltag, siger hun.

Er det noget, I har undersøgt, eller er det bare noget, I går ud fra?

- Der er jo tusindvis af cementfabrikker rundt omkring i verden, og jeg skal ikke kunne sige, om der er nogle, der gør lige så meget, men det er i hvert fald meget ambitiøst.

Men I har ikke undersøgt, om der er andre cementvirksomheder, der er ligeså ambitiøse?

- Nej, jeg kender ikke til, om der skulle være nogle steder ude i verden, hvor man også har lavet en lignende samarbejdsaftale og har ligeså mange spændende grønne initiativer undervejs.

Dan Jørgensen sagde på pressemødet: "Jeg tror, at hvis man kigger sig rundt i verden, hvor der er lignende produktioner, så vil man mange steder sige: Kan det overhovedet lade sig gøre?" Vi har kigget lidt rundt i verden. Hvad tror du, vi har fundet ud af?

- Det ved jeg ikke, men jeg vil gerne høre det.

De siger allesammen: Vi er i førertrøjen! Der er f.eks. en virksomhed, som hedder Heidelberg. De vil sænke udledningen med mere end 30 procent i 2030. Næsten samme mål har Lafarge Holcim og Cemex. Kender du til de virksomheder?

- Nej.

Er det, fordi I ikke har undersøgt det?

- Men jeg synes, det er godt at høre, at der er mange andre steder, hvor man også er ambitiøse. Og det er jo vigtigt, for vi har også brug for, at der ikke kun er konkurrence omkring konventionelle cementprodukter, men også omkring fremtidens produkter.

Hvorfor er det så vigtigt for jer at gå ud og sige, at Aalborg Portland er den virksomhed, hvor man går allermest ambitiøst til værks?

- Det er vigtigt at understrege det ambitiøse i tilgangen til den grønne omstilling og det her offentlig-private partnerskab, som vi mener, er helt afgørende, hvis man skal lykkes med grøn omstilling.

Men du ved ikke, om Aalborg Portland er de allermest ambitiøse?

- Vi ved i hvert fald, at det her er ambitiøst, og målet er jo netop, at vi kan lave en cementproduktion i Danmark, som også kan inspirere i resten af verden.

Facebook
Twitter