Detektor: Danskere skal arbejde længere, end Socialdemokratiet lagde op til før valget

Fx kan en person, der begyndte at arbejde som 20-årig, alligevel ikke gå tidligere på pension.

Mette Frederiksen præsenterede første gang idéen om tidlig folkepension sidste år den 22. januar. Tirsdag i denne uge fremlagde hun så regeringens konkrete forslag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet fremlagde tirsdag sit ventede forslag til, hvem der skal kunne gå tidligere på folkepension.

Nu er spørgsmålet: Lever forslaget op til det, Socialdemokratiet sagde før valget?

Før valget sagde Mette Frederiksen blandt andet, at en håndværker, der er "oppe i årene nu" og begyndte at arbejde som 20-årig, burde have ret til at gå "nogle år" tidligere på pension.

Men sådan ser det ikke ud til at gå. I hvert fald ikke med det forslag, som Mette Frederiksen nu har fremlagt.

Ifølge forslaget skal man nemlig være begyndt at arbejde allerede som 19-årig for at få lov til at trække sig tidligere tilbage.

Løkke: 'Største bluff i dansk politik'

Det var tilbage i januar sidste år, at Mette Frederiksen første gange begyndte at tale om tidligere pension til nedslidte.

Og forslaget blev efterfølgende Socialdemokratiets store mærkesag under valgkampen.

'De mest nedslidte fortjener også en værdig pension', var overskriften på Socialdemokratiets udspil.

Men udspillet lod flere vigtige spørgsmål stå ubesvaret:

Hvem var de "nedslidte" helt præcist? Hvem var det egentlig, at Socialdemokratiet ville lade gå tidligere på pension?

Det stod uklart. Og daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen kaldte forslaget om tidlig pension for "det største bluff i dansk politik".

- Alle sidder derhjemme og tror, det er dem, sagde Lars Løkke Rasmussen i en tv-duel mod Mette Frederiksen under valgkampen.

I et interview med DR havde Mette Frederiksen dog givet et konkret bud på, hvem det kunne være. Det kunne for eksempel være en håndværker, der begyndte at arbejde som 20-årig.

- Altså, hvis han var oppe i årene nu, så vil jeg sige, at nogle år før vil være rimeligt, sagde Mette Frederiksen den 22. januar sidste år - dagen hvor hun præsenterede forslaget første gang.

To dage senere sagde det fremtrædende socialdemokratiske folketingsmedlem Mattias Tesfaye næsten det samme i tv-programmet Debatten på DR2:

- Vi foreslår, at hvis man startede på arbejdsmarkedet i sine teenageår eller måske som 20-årig, så skal man kunne trække sig tilbage to-tre år tidligere, end der ellers var planlagt med folkepensionen.

Derudover satte Socialdemokratiet flere gange tal på, hvor mange år man cirka skulle arbejde for at få ret til den tidligere pension:

"Over 40 år", sagde Mette Frederiksen til Avisen Danmark.

- De borgerlige undervurderer, hvor hård nedslidningen er i nogle job. Når du lægger sten i 40 år, bliver dine knæ altså smadret. Når du er rørlægger i 40 år, sker der noget med dine skuldre og din ryg, uddybede Mette Frederiksen.

Og i Radio24syv sagde Mattias Tesfaye sådan her til en lytter ved navn Charlie, der spurgte, hvornår han kunne gå på pension med Socialdemokratiets forslag:

- Hvis vores forslag ender med, at man har mulighed for at trække sig tilbage tre år tidligere, så skal Charlie - når han er 65 år - sætte sig ned og beregne, om han har været de her 40-41 år på arbejdsmarkedet. Hvis han har det, så kan han hoppe af, når han er 65 år.

Nogle uger senere sagde Mattias Tesfaye nogenlunde det samme til Berlingske:

- Vi har sagt, at hvis man har været mange år på arbejdsmarkedet – 41-42 år – vil man få mulighed for to til tre års tidligere pension.

Og i tv-programmet Debatten på DR2 nævnte beskæftigelsesordføreren, Leif Lahn Jensen, igen tallet 40 år:

- Lige nu har vi valgt at sige, at vi vil bruge tre milliarder kroner på den her rettighed for dem, der har været lang tid på arbejdsmarkedet, det vil sige over 40 år.

Kunne vælgerne regne med det?

Svaret findes nu i Socialdemokratiets nye forslag, som blev fremlagt tirsdag denne uge.

Man skal arbejde i op til 47 år...

Mange danskere kommer til at arbejde mere end de lidt over 40 år, som Socialdemokratiet nævnte flere gange før valget.

Med Socialdemokratiets nye forslag kan man først få ret til tidlig folkepension, 47 år efter man begyndte at arbejde.

For at få lov til at gå bare ét enkelt år tidligere på pension skal man altså være begyndt at arbejde allerede som 19-årig.

Dermed kan en håndværker, der kom på arbejdsmarkedet - for eksempel som lønnet lærling - som 20-årig altså ikke trække sig tilbage "nogle år" tidligere, som Mette Frederiksen ellers sagde ville være "rimeligt", da hun præsenterede forslaget op til valgkampen.

Og Radio24syv-lytteren Charlie, kan ikke gå på pension som cirka 65-årig, hvis han til den tid har været omkring 40-41 år på arbejdsmarkedet, som det socialdemokratiske folketingsmedlem Mattias Tesfaye fortalte ham før valget.

Hvad siger Mette Frederiksen?

Detektor har bedt statsministeren om et interview, men hun vil ikke stille op. Hendes presseafdeling henviser i stedet for til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Detektor bad om et interview med Peter Hummelgaard tirsdag, men han har ikke kunnet nå at stille op inden artiklens deadline. Han har i stedet for sendt et skriftligt svar:

"Jeg mener, at Socialdemokratiet er kommet med et udspil præcist, som vi lovede," skriver ministeren blandt andet til Detektor.

Senere i svaret skriver han:

"Vi har hele tiden sagt, at grundprincippet er en ordning til dem med lange og hårde arbejdsliv. Så kan man godt komme med en masse, man forsøger at rive os i næsen med."

Detektor har spurgt Peter Hummelgaard, om han anerkender, at en håndværker, der begyndte at arbejde som 20-årig, ikke kan få tidlig folkepension, som Mette Frederiksen ellers lagde op til før valget:

"Helt generelt kan jeg sige, at jeg ikke kommer til at tage stilling til konkrete sager. Det jeg kan sige er, at kommer man i lære for eksempel som 17-årig og begynder som svend for eksempel som 20-årig, så vil man kunne opnå retten til tidlig pension," skriver Hummelgaard.

Peter Hummelgaards eksempel passer på hans partikollega Mattias Tesfaye, den socialdemokratiske udlændinge- og integrationsminister.

Tesfaye blev udlært som murer, da han var 20 år.

Spørgsmålet er så, om en murer som Tesfaye vil sige, at han først begyndte at arbejde som 20-årig, fordi det var der, han blev udlært.

I det konkrete tilfælde med Tesfaye er svaret nej. Han siger selv, at han startede med at arbejde som 17-årig - altså dengang han var lærling:

- Jeg startede selv med at arbejde fuldtid på byggepladser, da jeg var 17 år, sagde han for eksempel til DR sidste år, da han og Socialdemokratiet første gang begyndte at tale om tidlig pension til nedslidte.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter