Detektor: Debattør spår 62 mio. døde af coronavirus - men det tal er alt for højt, siger eksperter

- Jeg er ligeglad med, hvad eksperterne siger, svarer virksomhedsrådgiver Soulaima Gourani.

Tirsdag medvirkede virksomhedsrådgiver Soulaima Gourani på P1 for at fortælle om den nuværende situation i Palo Alto i Californinen, hvor hun bor. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

- Det lyder helt vildt det her, sagde værten på P1 til Soulaima Gourani, da hun tirsdag i sidste uge var med på en telefon fra USA.

Og det var også et vildt billede, den danske virksomhedsrådgiver tegnede af et USA på vej i 'borgerkrig' på grund af coronaepidemien.

Soulaima Gourani spår blandt andet, at epidemien vil koste 62 mio. mennesker livet på verdensplan.

Det tal bliver dog afvist af de eksperter, Detektor har talt med.

- Det er alt for højt, siger Lone Simonsen, der professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet og har forsket i epidemier i 30 år.

'62 millioner mennesker vil dø'

Lad os starte med tallet 62 millioner. I P1 lød det sådan her, da Soulaima Gourani skulle forklare det:

- Man skal jo bare kunne noget simpel matematik. Vi ved jo også, at vi står over for potentielt set 65 millioner døde med en smitterate på 10 procent. 62 millioner mennesker vil dø, sagde hun.

Soulaima Gourani nævnte ikke i radioen, hvor hun har sit tal fra. Men på Twitter deler hun et opslag fra en bruger ved navn Dr. Genevieve Guenther, der præsenterer sig som ph.d. i renæssancelitteratur.

I opslaget står der, at 40 procent af verdens befolkning vil blive smittet med coronavirus. Den del af regnestykket kan godt vise sig at holde stik, siger eksperterne.

Men det vil i så fald ske over en længere periode og afhænge af fremtidige muligheder for at vaccinere folk.

- Det er faktisk muligt, at op til 60 procent vil blive smittet. Men det er over en længere periode på måske tre til fire år. Og så vil der nærmest indtræde en ligevægt mellem virussmitte og befolkningens immunitet, siger Kåre Mølbak, der er faglig direktør for Infektionsberedskabet på Statens Serum Institut.

Til gengæld er det usandsynligt, at to procent af de smittede vil dø, som der også står i opslaget.

- Det er i hvert fald ikke to procent, der dør. Det er alt for højt sat, siger Kåre Mølbak.

Her er det vigtigt at forstå, at der er to måder at udregne dødeligheden på.

Man kan udregne case-fatality-ratio og infection-fatality-ratio.

Case-fatality-ratio viser dødeligheden blandt de mennesker, der er testet positive for coronavirus. Det tal ligger lige nu omkring fire procent, viser den seneste opgørelse fra WHO.

Men der er et problem med det tal: Det kan ændre sig 'betydeligt', fordi 'der er mange flere milde tilfælde, end man hidtil har troet', skriver WHO til Detektor.

Der kan med andre ord være mange flere smittede end dem, man registrerer på hospitalerne.

- Der er et stort mørketal. Der er mange smittede, vi ikke opdager, og som ikke indgår i statistikken, fordi de har milde eller ingen symptomer, siger professor Lone Simonsen.

Virussens sande dødelighed kaldes infection-fatality-ratio. Den estimerer dødeligheden blandt alle smittede - også dem, der ikke er blevet testet.

Ifølge WHO ligger virussens sande dødelighed mellem 0,3 og 1 procent.

Og dødeligheden ligger nok i den lave ende af det interval, vurderer Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut

Det samme siger professor Lone Simonsen fra Roskilde Universitet.

Forskere fra det britiske universitet Imperial College anslår virussens sande dødelighed til at være omkring 0,9 procent. Nogenlunde det samme tal når en forsker fra Institut for Disease Modeling frem til.

Tallet er stadig usikkert, da det er uvist, præcis hvor mange mennesker, der er eller har været smittet med coronavirus. Man vurderer det ved hjælp af avancerede beregninger.

Dødeligheden kan desuden variere fra land til land på grund af forskelle i blandt andet andelen af ældre mennesker i befolkningen, skriver WHO til Detektor.

WHO vil ikke komme med et bud på, hvor mange mennesker der på verdensplan vil dø af coronavirus. Det afhænger af blandt andet af fremtidige vacciner og behandlingsmuligheder.

Detektor har spurgt Soulaima Gourani, hvordan hun er kommet frem til, at 62 millioner mennesker vil dø.

- Jeg siger, at det er det, jeg estimerer. Hvordan fanden i helvede kan vi faktatjekke det? Vi kan snakke sammen om to år. Ja, det er rigtigt. Jeg regner med, at der dør mellem 52 og 62 millioner mennesker i verden. Danske eksperter undervurderer det her. Sidder du i ramme alvor og ringer til mig og spørger, om jeg kan forudsige, om 62 millioner mennesker dør?

Nej, jeg spørger, hvad du bygger det på?

- Det har jeg da lagt på på Facebook. Du kan da selv regne det ud. Hvor mange milliarder mennesker er der i verden? Og hvis der er en smitterate på 40 procent, og der er cirka 2 procent, der dør? Herregud, så har du tallet dér.

Jeg har godt set det, du har lagt op på Facebook. Jeg vil bare tjekke, om det er det, du bygger det på?

- Hvorfor spørger du så, hvordan jeg har regnet det ud, når hele udregningen ligger deroppe? Tænk sig engang. Jeg tænker selv.

- Er du ude på lige nu at sige: 'Solaima siger, at 40 procent bliver smittet, og 2 procent dør. Danske eksperter siger, hun tager fejl'. Åh, fucking hell. Værsgo. Løb videre med den. Kæft, hvor er det åndssvagt. Hvad vil du ellers spørge mig om?

Masker, hjemmehospitaler og kriminalitet

Soulaima Gourani kommer også med en række andre påstande og forudsigelser i interviewet på P1:

- Alle har masker på. Hvis man går på fortovet, går man over på den anden side af fortovet, fortæller hun blandt andet om situationen i byen Palo Alto i Californien, hvor hun bor og arbejder.

- Vi regner med, at kriminaliteten stiger markant om bare en til to uger, fortsætter Gourani, som også kan fortælle, at 'folk bygger hospitaler i deres egne hjem nu'.

- Jeg har aldrig været på vej i en borgerkrig, men det er vi nu, slår hun fast i interviewet.

Flere af påstandene er svære at tjekke på nuværende tidspunkt.

Detektor har dog været i kontakt med det lokale politi i Palo Alto, chefredaktøren for det lokale medie Palto Alto Weekly og Santa Clara County, som er det amt, Palo Alto ligger i.

Ingen af dem deler Soulaima Gouranis beskrivelser eller forudsigelser.

Detektor har derfor bedt Soulaima Gourani om at uddybe, hvad hun bygger sine udtalelser på.

Jeg vil gerne spørge til hospitaler i egne hjem. Er det nogle, du kender?

- Ja, lige præcis. Det kan du tro. Hvem fanden tror du… Ved du hvad, du skal gå ind og google? Iltmaskiner. Kan du finde ud af at stave til det på engelsk? Gå du ind på hjemmesiden og find ud af, om du kan få fat i en oxygen machine. Gå du ud og google det! Og se at det er udsolgt alle steder.

Kender du nogle, der har bygget hospitaler i deres egne hjem?

- Ja, det gør jeg, Camilla! Ja, det gør jeg, Camilla! Der er ikke en eneste, jeg kender, som ikke har købt en fucking gun! Eller købt en iltmaskine. Gider de at stille op i et eller andet dansk medie? Gu' gider de da ej. Men spørg bare nogle andre, som siger, at det her er en overestimeret influenzakrise.

Det er overhovedet ikke det, eksperterne siger.

- Nej, men jeg er ligeglad med, hvad eksperterne siger. Jeg stiller op i P1 og siger, hvad jeg mener, og hvad jeg forudsiger. Kan du forstå det?

Du siger i programmet, at folk bygger hospitaler i deres egne hjem, og så spørger jeg dig bare, om det er nogle, du kender?

- Åh, gud, Christ. Hospitaler, ja. IV og iltmaskiner. For det er det, man kommer til at mangle. Det er det, jeg mener med, at folk bygger hospitaler. Det er, at de gør klar til en respiratorplads, okay? I deres eget hjem.

Du siger, at du har aldrig har været på vej ind i en borgerkrig, men det er vi nu.

- Det er det, jeg føler, at vi er på vej ind i. Det er det, jeg forbereder mig på, Camilla.

Hvad bygger du det på? Er det, fordi folk hamstrer?

- Det her er så sygt fucking realistisk. Ved du, hvad jeg bygger det på? Halvdelen af amerikanerne forventes at miste deres job. Har du set de data?

Jeg er fuldstændig med på, at der er tale om en kæmpe krise.

- Prøv lige at høre her: Hvis 40-50 procent af amerikanerne mister deres arbejde. Hvis vi ikke kan få mad. Hvis hylderne er tomme. Og våbensalget er steget med 40 procent. Hvad fanden får det dig så til at tro? Gider du lige bare et øjeblik sige noget begavet om det?

Så er der det med, at du siger, at kriminaliteten vil stige.

- Jeg vil sige, at om tre uger vil vi have en markant stigning i antal indbrud, flere mord, flere overfald. Det spår jeg inden for to-tre uger. Absolut.

Når du siger, at alle i Palo Alto har masker på…

- Jeg har ikke sagt, at alle har masker på. Alle, jeg kender, har masker på. Vi har ikke et eneste fysisk møde, uden at alle har masker på. Jeg ved ikke, om alle har masker på.

Det siger du i programmet?

- Ja, men det er alle, jeg kender, der har masker på. Jeg har ikke nogen venner, der ikke har masker på, når vi er sammen. Jeg kan sgu da ikke sige ’alle’. Hvordan kan jeg sige ’alle’. Jeg har ikke en gang været uden for min dør og nede i byen i 14 dage. Jeg er i karantæne. Du kan høre hele interviewet med Soulaima Gourani her: