Detektor: Det er ikke så svært at samle ind, som Black Lives Matter gør det til

Forkvinden Bwalya Sørensen kunne have gjort sine indsamlinger lovlige meget nemt.

Bwalya Sørensen fra Black Lives Matter Denmark demonstrerer i Aalborg, tirsdag den 9. juni 2020 (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix). (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)

Det var ulovligt, da organisationen Black Lives Matter Denmark samlede penge ind i forbindelse med de seneste dages store demonstrationer.

Og det ved organisationens grundlægger og talsperson, Bwalya Sørensen, godt:

- Ja, ja, det vidste jeg godt hele vejen igennem. Men skal jeg stoppe en protestbevægelse, fordi jeg lige skal følge nogle regler? siger hun til Radio4.

Black Lives Matter Denmark har ikke tilmeldt sig Indsamlingsnævnet, som tjekker, om pengene bliver brugt som lovet.

Det er nemlig for besværligt og for tidskrævende at ansøge hos nævnet, siger Bwalya Sørensen til Radio4:

- Vi havde ikke forudset, at vi havde behov for en indsamlingstilladelse. Det tager tre måneder at få.

Men det er ikke korrekt. Det tager hverken så lang tid eller er så dyrt, som Bwalya Sørensen påstår i interviewet med Radio4.

Det er desuden heller ikke første gang, Black Lives Matter samler penge ind uden tilladelse.

1

Det tager for lang tid

Bwalya Sørensen siger for det første, at Black Lives Matter ikke har søgt om tilladelse fra Indsamlingsnævnet, fordi det tager for lang tid – tre måneder, siger hun.

Men tilladelsen tager maksimum to uger at få.

Det oplyser Indsamlingsnævnets sekretariat til Detektor.

Hvis man ansøger i dag, og ellers har papirerne på plads, kan man altså lovligt samle penge ind senest 14 dage efter, at man har søgt om tilladelse.

I det konkrete tilfælde har Indsamlingsnævnet den 8. juni givet Black Lives Matter yderligere 14 dage til at anmelde indsamlingen.

'Hurtigst muligt og senest d. 22. juni' skal de nu søge om tilladelse. Det fremgår af et brev til Black Lives Matter Denmark, som Detektor er i besiddelse af.

2

Det koster for meget

Bwalya Sørensen mener også, at det er for dyrt at søge tilladelse til en indsamling.

- Vi søgte for nogle år siden om indsamlingstilladelse. Det kostede 3.000. Og man skal betale hvert år. Det har jeg ikke råd til. Vi havde ikke råd til det, siger hun også i interviewet med Radio4.

Det koster dog kun 1.100 kroner – ikke 3.000 kroner – at søge den form for tilladelse, som Black Lives Matter Denmark skal bruge.

3

Kunne ikke forudse det

I interviewet med Radio4 påpeger Bwalya Sørensen også, at hun ikke kunne forudse, at Black Lives Matter Denmark havde brug for en indsamlingstilladelse: George Floyds død kom pludseligt, og støttedemonstrationen var spontan.

Derfor samlede hun penge ind ulovligt.

- Har du hørt om civil ulydighed? Når jeg kan se, at der sker noget lige nu, så stopper jeg ikke, siger hun til Radio4.

Men Bwalya Sørensen og Black Lives Matter Denmark har tidligere samlet penge ind ved demonstrationer. Og de indsamlinger har heller ikke været anmeldt, oplyser Indsamlingsnævnet til Detektor.

Konkret er Detektor bekendt med, at Black Lives Matter Denmark har efterspurgt penge på deres facebookside tilbage i oktober 2016. Dengang var det Bwalya Sørensen eget mobilnummer, man kunne overføre penge til.

I august og september sidste år indsamlede Bwalya Sørensen også penge ind. Denne gang via en såkaldt MobilePay Box, der er tilknyttet hendes telefonnummer.

Indsamlingen skete via facebooksiden for en demonstration mod USAs præsident Donald Trump, der skulle have besøgt Danmark. Facebookbegivenheden for demonstrationen havde Black Lives Matter Denmark som en af flere arrangører.

Den samme MobilePay Box er blevet brugt i forbindelse med indsamlingerne de sidste par uger. Derudover har flere andre MobilePay Box-numre været i brug.

Hvis Bwalya Sørensen havde søgt om tilladelse ved sin indsamling sidste år, kunne de nuværende indsamlinger også være lovlige.

En indsamlingstilladelse kan nemlig gælde i op til et år.

Og formålet med indsamlingen kan formuleres meget bredt. Det skal bare være "anerkendelsesværdigt". Og det er der ret mange ting, der er, når man ser på listen over tilladte indsamlinger.

Klimabevægelsen i Danmark har eksempelvis fået godkendt en indsamling med dette formål:

"Midlerne skal anvendes til at støtte årets arbejde i Klimabevægelsen og de tilknyttede Temagrupper. F.eks. til udstyr og materialer til events og demonstrationer. Informationsmateriale. Transport til events og møder. Leje af lokaler. Hvervning af nye medlemmer. Administrationsomkostninger, f.eks. til bank og hjemmeside."

Tilladelsen betyder, at Klimabevægelsen i Danmark i et år kan samle penge ind til deres arbejde, blandt andet til demonstrationer.

Sådan en bred ansøgning kunne Black Lives Matter Denmark også have lavet, siger formanden for Indsamlingsnævnet, Christian Lundblad.

- Man kan godt ansøge med et bredt formål som for eksempel "initiativer mod racisme", siger han til Detektor.

Detektor har forsøgt at få en kommentar fra Bwalya Sørensen, men hun er ikke vendt tilbage på henvendelserne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk