Detektor: DF-politiker overdriver 'fred og ro' i Syrien

Udlændingestyrelsen vil forsøge at sende syrere tilbage til Damaskus. Men det betyder ikke, at der er fred og ro i resten af landet, som Kenneth Kristensen Berth påstår.

Kenneth Kristensen Berth, medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, siger, at der er fred og ro i det meste af Syrien. Men det er ikke et retvisende billede af situationen i landet, siger eksperter til Detektor.

- I store byer som Aleppo og Homs er der fred og ingen fare, siger DF-politikeren, som svarer på kritikken nederst i artiklen.

Hvad har Kenneth Kristensen Berth skrevet?

- Selvfølgelig skal syrerne hjem. Islamisk Stat er nedkæmpet og der er fred og ro i det meste af landet, skriver Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, på Facebook.

I sit opslag deler Kenneth Kristensen Berth en artikel fra Politiken, der handler om, at Danmark - i modsætning til Sverige og Norge - vil åbne op for at sende “visse grupper af syrere” retur til Syrien.

Det sker, efter at Udlændingestyrelsen for nyligt meddelte, at man er klar til at undersøge, om syriske flygtninge i Danmark kan sendes hjem. Flygtningenævnet havde i den sammenhæng vurderet, at de generelle forhold i dele af Syrien er ændret i forhold til tidligere.

Det har vi fundet ud af

Udlændingestyrelsen offentliggjorde 21. februar en landerapport om Syrien, der tegner et billede af forbedrede forhold i dele af landet. Rapporten er lavet på baggrund af flere kilders udtalelser og fokuserer på Damaskus-provinsen, der er én ud af 14 provinser i Syrien.

Rapporten kan ifølge Dansk Flygtningehjælp, der sammen med Udlændingestyrelsen står bag den nye rapport, derfor ikke sige noget om resten af landet.

- Man kan ikke ud fra rapporten konkludere, at der er fred og ro i det meste af Syrien, fortæller asylchef i Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer.

Kenneth Kristensen Berth (DF) henviser over for Detektor til kort over Syrien, der viser de seneste kamphandlinger.

- Man kan jo gå ind og kigge på de maps, der er på internettet, hvor man kan se, hvor der har været krigslignende hændelser. Der vil man kunne se, at det drejer sig om den nordvestlige del af landet og Baghouz, siger Berth.

En af kilderne i Udlændingestyrelsens rapport er Bente Scheller, der er leder af Heinrich Böll Foundations mellemøstkontor i Beirut i Libanon. Hun fortæller til Detektor, at man muligvis kan tale om en vis ro i landet i forhold til tidligere, men ikke om decideret fred.

- Hvis man ser på militære hændelser, så er de fleste områder i øjeblikket ikke udsat for luftbombardementer. Så i den forstand er der roligt, men ligefrem fredeligt er der ikke, siger Bente Scheller.

- Derudover er det sandsynligt, at hjemvendte flygtninge og deres familier i de fleste dele af Syrien vil møde fysiske trusler.

Udlændingestyrelsens rapport fokuserer kun på forholdene i Damaskus-provinsen, som udgør under én procent af landet.
Udlændingestyrelsens rapport fokuserer kun på forholdene i Damaskus-provinsen, som udgør under én procent af landet.

Helle Malmvig, der er seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier, understreger, at det stadig er forbundet med en række risici at rejse tilbage til Syrien.

- Kort fortalt, så er der selvfølgelig ikke fred i hele Syrien, selvom IS er blevet smidt ud af et lille hjørne, siger hun.

- Alene fordi man er flygtet, vil nogle betragte dig som illoyal over for regimet, og det kan føre til forfølgelse. Så det kan være farligt, afhængigt af hvem man er, og hvor man skal hen, uddyber hun og nævner nogle af de konflikter, der stadig plager Syrien:

- I Idlib-provinsen har der været bombet konstant i februar. I den nordøstlige del er der fortsat kampe mod IS. Og selvom det lakker mod enden, så er USA på vej ud af landet, hvilket kan resultere i, at kurdere og tyrkere kan ende i kampe igen. I blandt andet Damaskus-området har der også været flere militære konfrontationer mellem Israel, Hizbollah og Iran – med fare for igen at eskalere. Derudover ser vi igen demonstrationer mod regimet i syd i Daraa-provinsen. Så der er ikke fred og ro i Syrien, fortæller Helle Malmvig.

Også FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) fraråder fortsat, at man sender flygtninge tilbage til Syrien.

Udlændingestyrelsen har dog meldt ud, at de nu vil tage en række sager op for at finde ud af, om syrere fra Damaskus med midlertidig beskyttelsesstatus kan sendes tilbage til provinsen.

Har Kenneth Kristensen Berth så ret?

Kenneth Kristensen Berth, medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Nej, det er ikke rigtigt, at der er fred og ro i det meste af Syrien. Udlændingestyrelsen og eksperter vurderer, at situationen i dele af landet er forbedret i forhold til tidligere, men det betyder ikke, at der nu er decideret fred og ro i det meste af Syrien.

Den nye rapport fra Udlændingestyrelsen fokuserer kun på én af Syriens 14 provinser, Damaskus, som udgør under én procent af landets samlede areal og knap en tiendedel af befolkningen. Det er også kun sager fra den provins, som styrelsen nu vil tage op.

Hvad siger Kenneth Kristensen Berth til kritikken?

Detektor har bedt Dansk Folkepartis EU-ordfører svare på kritikken.

Kenneth Kristensen Berth holder fast i, at de kort, han har set over Syrien, viser, at der er fred og ro i det meste af landet.

- Du bliver ved med at hævde ting, der ikke er rigtigt, siger han til Detektor.

Hvorfor er der ingen andre end dig, der siger, at der er fred og ro i Syrien?

- Det er jo fordi, de ikke kan læse de kort.

Se Kenneth Kristensen Berths fulde svar på kritikken i videoen herunder:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter