Detektor: Direktør kalder egen påstand om nikotinposer "helt i skoven"

Der er ikke 80 gange så meget nikotin i en nikotinpose som i en cigaret.

Direktør i Statens Institut for Folkesundhed Morten Grønbæk fik sat et lidt for højt tal på nikotinindholdet i de hvide poser. (Foto: Michael Bager © Ritzau Scanpix)

Da regeringen i sidste uge foreslog at hæve prisen på nikotinposer, blev det budt velkommen af direktør i Statens Institut for Folkesundhed Morten Grønbæk.

Direktøren fik dog i samme forbindelse sagt noget forkert om de omdiskuterede poser.

Grønbæk påstod nemlig i P1 Morgen, at nikotinindholdet i nikotinposerne er ekstremt højt.

- Der er utrolig meget nikotin i poserne. Flere af dem er der 80 gange så meget nikotin i en pose, som i en almindelig cigaret, sagde Morten Grønbæk.

Men det er langt fra korrekt.

I Danmark sælges der officielt kun nikotinposer med et indhold på op til 30 mg nikotin per gram. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen, der kontrollerer tobakssalget i Danmark, i en mail til Detektor.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse indeholder de mest almindelige produkter i Danmark 14 mg nikotin, og til sammenligning indeholder en cigaret 10-12 mg.

Altså indeholder de mest anvendte nikotinposer omtrent det samme som en cigaret, siger Kræftens Bekæmpelse til Detektor.

Overdriver nikotinindholdet i poserne

Hvis nikotinindholdet i nikotinposerne reelt var 80 gange højere, ville det svare til over 1000 mg nikotin per pose.

- Hvis du tager 1000 mg ind under overlæben, så vil jeg opfordre dig til at hurtigst muligt at spytte det ud igen. WHO siger, at hvis man optager bare 60 mg ren nikotin, så er det en dødelig dosis, siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse Niels Them Kjær.

Direktør i Statens Institut for Folkesundhed Morten Grønbæk anerkender over for Detektor, at tallet er forkert og en markant overdrivelse.

Vidste du godt, at tallet var forkert, da du sagde det i P1 Morgen?

- Nej, det gjorde jeg selvfølgelig ikke. Jeg troede, at der var meget mere i. Jeg ved ikke, hvor jeg præcis havde 80 fra. Jeg lægger mig fladt ned, for det er fuldstændig helt i skoven at sige 80. Men jeg ved bare, at det er meget.

Hvordan kunne du som fagperson på området tro, at de kunne være 80 gange så stærke?

- Jeg ved ikke, hvorfor jeg sagde 80. Jeg sagde bare et højt tal. Jeg havde hørt det et eller andet sted, men jeg ved ikke, hvor jeg har det fra.

Er det godt nok?

- Det er slet ikke godt nok, og det er forhåbentlig den eneste gang, at jeg siger noget forkert i radioen.

Statens Institut for Folkesundhed er et dansk forskningsinstitut under Syddansk Universitet, der beskæftiger sig med forskning i folkesundhedsvidenskab. Udover at være direktør ved instituttet er Morten Grønbæk også formand for Vidensråd for Forebyggelse.

I interviewet med Morten Grønbæk gransker Detektor også direktørens påstand, om at det er “meget sandsynligt”, nikotinposerne kan få flere unge til at starte med at ryge.

Du kan høre resten af historien om nikotinposerne i denne uges program her

Facebook
Twitter