Detektor: To eksempler får Støjberg til at kritisere MeToo-debatten for at "helt over gevind"

Eksemplerne handler om SF-politiker Signe Munk og debattøren Özlem Cekic.

Inger Støjberg er Venstres fungerende formand, mens Jakob Ellemann-Jensen er væk efter en operation på grund af to diskusprolapser. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Venstres fungerende formand, Inger Støjberg, startede ugen med at skrive et opslag på Facebook, der er gået medierne rundt:

'Ærligt talt! Jeg synes, det er ved at gå helt over gevind med al den MeToo og sexisme-snak', skrev Inger Støjberg på Facebook og fortsatte:

'Det er simpelthen for langt ude, når vi ser eksempler på, at selv helt uskyldige komplimenter om kvinders udseende kan blive udlagt som sexisme'.

Inger Støjberg skrev dog ikke, hvilke konkrete eksempler hun tænkte på.

Det har Detektor prøvet at finde ud af.

Hvad er det egentlig, hun ser som uskyldig komplimenter?

Og er der tale om to, fem, ti eller tyve eksempler?

Støjbergs eksempler

Detektor kan ikke få et interview med Inger Støjberg, men har været i kontakt med hendes pressemedarbejder.

Detektor har spurgt ham hvilke konkrete eksempler, der ifølge Støjberg viser, at MeToo-debatten er ved at gå 'helt over gevind'.

Støjbergs pressemedarbejder har sendt to eksempler.

Det ene eksempel stammer fra debattør og tidligere folketingsmedlem for SF Özlem Cekic.

Özlem Cekic skrev i et debatindlæg i Ekstra Bladet, at hun som folketingsmedlem fik kommentarer som 'rødt er rigtig flot til dig' og 'du er meget feminin med løst hår', når hun kom ned fra Folketingets talerstol efter en 'heftig debat'.

Det andet eksempel stammer fra SF's klimaordfører, Signe Munk:

'Jeg var inviteret til vælgermøde i en stor virksomhed', fortæller hun til Skive Folkeblad.

'Da jeg skulle præsenteres, sagde direktøren: Ja, Signe, de mandlige ansatte har været spændte på at møde dig efter at have set din valgplakat'.

Støjberg har efter Detektors henvendelse også nævnt de to eksempler i interviews i Aftenshowet på DR1 og Go' Aften Live på TV 2.

Detektor har siden mandag forsøgt at få Støjberg til at svare på, om der flere end de to eksempler, der har fået hende til at konkludere, at sexisme-debatten er ved at gå 'helt over gevind'.

Støjbergs pressemedarbejder skriver til Detektor, at hun ikke har tid til at svare, men måske vil stille op til interview i næste uge.

Hvad siger Özlem Cekic?

Det handler om kontekst, siger Özlem Cekic. (Foto: Celina Dahl © Scanpix)

Özlem Cekic holder fast i, at hendes historie er et eksempel på sexisme:

- Det er jeg ikke blevet i tvivl om. Jeg har jo intet problem med, at folk kommenterer hinanden. Og det er derfor, jeg bliver så vred over den her afsporing af debatten.

- Det handler ikke alene om, hvad folk siger, men også om hvordan folk siger det, og i hvilken kontekst folk siger det, og om der er et ulige magtforhold, siger hun til Detektor.

Så kunne man i en anden kontekst godt sige, at rødt er rigtig flot til dig, uden at du ville opleve det som sexisme?

- Det kan man da sagtens sige. Det ville være fuldstændig hysterisk at påstå, at man ikke må sige det til hinanden.

Kan du uddybe, hvad det var ved konteksten, der her gjorde det sexistisk?

- Jeg var på Folketingets talerstol for at diskutere sager, der intet har med min røde kjole eller mit løse hår at gøre. Jeg diskuterede førtidspension, anbragte børns forhold og psykiatri, og det var heftige debatter. Det var fuldstændigt malplaceret at begynde at kommentere min kjole eller mit hår.

I det omtalte debatindlæg fra Özlem Cekic i Ekstra Bladet nævner hun også andre eksempler end dem, som Støjberg fremhæver som 'uskyldige komplimenter'.

Özlem Cekic oplevede engang, at en minister 'begyndte at tage lidt om' hende. Og da hun bad ham om at lade være, svarede han ifølge Özlem Cekic: 'Undskyld, jeg glemte, du var muslim'.

Özlem Cekic skriver også, at hun har fået bemærkninger som 'du dufter så godt' og 'hvorfor er du så hysterisk. Har du ikke fået sex for nylig.'

Özlem Cekic siger til Detektor, at det er vigtigt for hende at tilføje, at kommentaren 'du dufter så godt' kom fra en mandlig kollega, der stak sin næse i hendes hår og sagde det med en hviskende stemme på vej ind til en forhandling.

Hvorfor skrev du ikke det i debatindlægget i Ekstra Bladet?

- Fordi en klumme skal være kort. Ellers kunne jeg skrive en kronik med alle detaljerne. Jeg valgte at prioritere at udfolde andre eksempler, siger Özlem Cekic.

Hvad siger Signe Munk?

Signe Munk, SF's klimaordfører. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Scanpix)

SF-politiker Signe Munk oplevede, at en direktør præsenterede hende til et vælgermøde med ordene: 'de mandlige ansatte har været spændte på at møde dig efter at have set din valgplakat'.

- Det var en professionel situation, hvor jeg stod der for at tage en politisk debat. Mine mandlige kollegaer blev præsenteret med deres evner, og så blev der sat fokus på mit udseende, siger Signe Munk til Detektor.

I Støjbergs øjne er der tale om et helt uskyldigt kompliment. Signe Munk kalder det selv 'uønsket opmærksomhed på ens udseende':

- Inger Støjberg glemmer, at det handler om konteksten, når sådan en kommentar falder. Det var en situation, hvor jeg ville vægtes og vejes på mine politiske holdninger og ikke mit udseende, siger Signe Munk til Detektor.

Udover episoden med direktøren har Signe Munk i Skive Folkeblad også fortalt om en epsiode med en journalist.

'Jeg var lige blevet valgt som næstformand', siger hun til Skive Folkeblad.

I den forbindelse sagde en journalist til hende: 'Nå, du er så den sexede næstformand, og Tonni Hansen er den erfarne'.

- Jeg husker ikke, om jeg sagde noget, eller om den manglende respons var nok. Men han sagde ret hurtigt 'undskyld, det var ikke i orden', siger Signe Munk til Skive Folkeblad.

Hvad siger Venstre?

Støjberg har både modtaget støtte og kritik efter sit indspark i debatten - også intern i Venstre.

For eksempel delte Venstre-politikeren Karen Ellemann-Jensen Facebook-opslaget fra Støjberg og skrev, at hun også oplever, at 'der hersker en fortælling', der 'sætter samtlige mænd på anklagebænken'.

Senere samme dag skrev 22 andre Venstre-politikere så et debatindlæg i Berlingske, hvor de gik direkte imod Støjberg:

'At kvæle en så vigtig debat, inden den overhovedet er startet, er useriøst, og det ønsker vi ikke at sidde overhørig', skrev de 22 Venstre-politikere.

Venstres folketingsgruppe vil nu drøfte sagen på et gruppemøde torsdag, skriver Ekstra Bladet.

Facebook
Twitter