Detektor: Flere danskere har fået for gamle antistoftests fra 'Vi tester Danmark'

- Den test, jeg modtog, var fire dage for gammel, fortæller testperson.

Finn Juuls tests udløb samme dag, han modtog dem, men det stod der ikke noget om i følgebrevet. Han skulle selv have opdaget, at det stod med små tal på indpakningen.

Flere danskere har skrevet til Detektor, at de har modtaget for gamle antistoftests fra sundhedsmyndighedernes store projekt ”Vi tester Danmark”, der er med til at overvåge coronavirussets udbredelse i Danmark.

- Jeg modtog min test med posten den 20. oktober, og udløbsdatoen var den 14. oktober, skriver Bjørn Kjelsen i en mail til Detektor.

Henvendelserne kommer, efter at Detektor kunne fortælle, at 70.000 antistoftests er blevet kasseret, fordi de nåede at overskride deres udløbsdato, inden de skulle sendes ud til danskerne.

Nu viser det sig, at der også har været problemer med nogle af de tests, der nåede at blive afsendt.

Nogle af dem overskred deres udløbsdatoer, før de nåede frem med posten og kom i hænderne på de udvalgte testpersoner.

- Den test, jeg modtog, var fire dage for gammel, skriver en af Detektors læsere, Kim Skov Rasmussen, for eksempel.

Testene har kostet 43 kroner stykket, og testpersonerne skulle udfylde et langt spørgeskema, inden de fik dem tilsendt.

- Tak fordi I spilder min tid og mine skattekroner. Min test var for gammel, da jeg modtog den, skriver en anden læser ved navn Kenneth Folmer-Petersen.

Forskerne bag ”Vi tester Danmark” ved ikke, hvor mange danskere der har modtaget for gamle antistoftests, men anerkender, at det kan være sket.

- Hvis folk siger, at de har modtaget en for gammel test, så må vi sige, at det kan muligvis godt være rigtigt, siger Henrik Ullum, der er overlæge og professor på Rigshospitalet og en af de ledende kræfter bag projektet ”Vi tester Danmark”.

- Vi har prøvet at designe vores logistik sådan, at folk fik gyldige tests, men vi har ikke helt styr på, hvornår hvilken postbil kører rundt til de enkelte huse, eller om der har været forsinkelser, siger Henrik Ullum.

Detektor har fået over ti henvendelser om for gamle antistoftests.

”Vi tester Danmark” oplyste ikke om udløbsdato

Der er også flere læsere, der skriver til Detektor, at de ikke nåede at tage deres antistoftests før udløbsdatoen, fordi de ikke fik at vide, at udløbsdatoen lå lige om hjørnet.

En af dem er Finn Juul. Han tjekker jævnligt sin postkasse, og onsdag den 14. oktober lå der en antistoftest fra ”Vi tester Danmark” til ham.

Antistoftesten udløb samme dag. Det stod trykt med små tal på indpakningen, men det så Finn Juul ikke. Og ”Vi tester Danmark” havde ikke advaret ham om, at testen var lige ved at blive for gammel.

Finn Juul ventede derfor med at tage testen til mandagen efter efterårsferien.

- Der stod i brevet, at man skulle aflæse testene, præcis 15 minutter efter at man havde puttet blod i dem. Og derfor tænkte jeg, at jeg ville gøre det efter efterårsferien, hvor jeg havde familiebesøg, siger Finn Juul.

Men da han nogle dage senere tog testen og skulle indsende resultatet til sundhedsmyndighederne, fandt han ud af, at testen var blevet for gammel:

- Da jeg skulle indtaste resultatet på hjemmesiden, skulle jeg svare på, hvad udløbsdatoen på testene var.

Det vidste Finn Juul ikke, så han måtte i skraldespanden for at finde emballagen til testene frem igen:

- Udløbsdatoen stod med tynd skrift på bagsiden, og det viste sig jo så, at den var overskredet, siger Finn Juul.

Han mener, at problemet nemt kunne være undgået:

- De burde have skrevet i det første brev, at testen var lige ved at udløbe, så jeg vidste, jeg skulle have taget den med det samme. Så kunne jeg have fået noget ud af testene. Den ene af mine tests endte med at give et ugyldigt svar.

Forskerne bag ”Vi tester Danmark” lægger sig fladt ned og beklager:

- Jeg kan godt forstå, at folk er frustrerede over det. Vi må bare lægge os fladt ned. Vi burde have forudset det problem og skrevet til folk, at de skulle skynde sig at tage testene, fordi de snart udløb, siger overlæge Henrik Ullum fra projektet ”Vi tester Danmark”.

Husk, at du også kan høre Detektor som podcast hver fredag. Den seneste udsendelse finder du lige her:

Facebook
Twitter