Danske politikere vil gerne være handlekraftige over for Putin, men det er lettere sagt end gjort.
Flere partier har slået på tromme for, at Danmark skal “gå forrest” og stoppe for import af russisk gas for danske penge.
Heriblandt Enhedslisten, der tidligere på ugen ville rykke hurtigt med et dansk forbud:
- Det er fuldstændig åbenlyst, at vi skal handle, og vi skal handle hurtigt. Det er derfor, den danske stat skal lave en sanktion - altså et importforbud i forhold til russisk gas. Det kan vi gøre nu med det samme, og så må vi bagefter prøve at få det europæiske på plads, sagde Eva Flyvholm mandag til DR.
Men flere af partierne vil nu vente på et fælles EU-forbud mod import af russisk gas i stedet for at trække egenhændigt i gasbremsen.
Det fortæller de til Detektor.
I Enhedslisten siger klima- og energiordfører Søren Egge Rasmussen, at de lige nu "spiller på den store bane" og afventer et muligt EU-forbud.
I har jo ændret mening på det her område?
- Nå.
Hvorfor siger du nå?
- Prøv at hør. Det her er politiske processer. Vi melder hårdt ud. Vi presser regeringen. Der starter nogle processer i EU. Det er jo rigtig godt, hvis vores udmeldinger har været med til at sikre, at der kommer hårdere sanktioner, der omfatter flere lande, siger Søren Egge Rasmussen til Detektor.
Enhedslisten vil vente på EU
Forslaget om et dansk forbud uden om EU har mødt kritik fra flere sider for ikke at ramme Putin økonomisk. Heriblandt fra Lars Aagard, direktør i Dansk Energi:
- Hvis forudsætningen er, at danskerne har samme gasforbrug, som de havde før, så skal danskerne jo købe noget andet gas. Så køber vi måske noget norsk gas. Den gasmængde er så ikke tilgængelig for andre europæiske gasforbrugere, og derfor vil de købe den russiske gas.
Og mens det tidligere på ugen var afgørende for Enhedslisten med et forbud "med det samme", er partiet nu i første omgang villig til at vente på resten af EU.
- Hvis vi står lige overfor, at en række lande eller hele EU kommer frem til at reducere sin gasimport eller helt afvikle den, så er det bedste jo at være med i den kreds.
Så mener Enhedslisten, at Danmark skal lave et forbud mod import af russisk gas?
- Nej, det skal vi ikke lave i morgen, hvis der er udsigt til, at vi kan lave noget meget større i næste uge.
Hvornår ved Enhedslisten, om I mener, at Danmark skal gå forrest og lave et forbud?
- Hvis man i EU kommer frem til, at man overhovedet ikke vil gøre noget, så har vi igen en ny situation.
Men vil du så anerkende, at I har skiftet mening?
- Nej, det er ikke at skifte mening. For hvis ikke EU kan finde ud af at lave noget, så må vi forholde os til det.
Så vil det sige, at I ikke længere mener, at der skal være et dansk forbud før EU laver et forbud?
- Ja, det kan du have ret i. For lige nu spiller vi på den store bane. Hele skakbrættet. Og hvis det ikke lykkedes for EU, så går vi tilbage til det lille skakbræt, hvor der kun er ét sort og ét hvidt felt, og så går vi ind for at stoppe import af russisk gas.
LA præciserer: Det skal tages op i EU
Mandag skrev Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, på Twitter:
- Danmark skal ikke være med til at finansiere Ruslands krig. Derfor bør vi rive Ørsteds kontrakt med Gazprom over.
Han gentog sin holdning samme dag i TV2 News. Her gjorde han det klart, at Danmark bør gå foran:
- Hvis Danmark går forrest, så lægger det pres på andre lande og kan være med til at fremskynde en proces i EU. Så det er et politisk ansvar, og jeg mener godt, at vi i Danmark kan gå forrest og gøre alt, hvad vi kan for, at vi ikke på nogen måde spytter penge i Putins krigskasse.
Cirka to timer efter indslaget på TV2 News rettede Alex Vanopslagh sig selv på Twitter:
- For at præcisere: Statsministeren antydede i går, at det er Ørsteds ansvar. Jeg er uenig - Ørsted kan ikke gøre meget uden politisk rygdækning. Det er regeringens ansvar, og det bør tages op i EU, hvordan vi sikrer energiuafhængighed, så vi kan droppe alt samhandel med Gazprom.
Først ville Vanopslagh altså have Danmark til at gå forrest. Nu skriver han, at det bør tages op i EU.
Detektor har forsøgt at få svar på, om Liberal Alliance stadig mener, at Danmark bør “gå forrest” og rive kontrakten mellem Ørsted og Gazprom over, før EU-landene er blevet enige om en fælles sanktion.
Men det vil Alex Vanopslagh ikke stille op til interview og svare på.
Dansk Folkeparti vil ikke gå enegang
Mandag sagde Morten Messerschmidt til TV2 News, at Danmark skal gøre alt for at blive uafhængige af Rusland, selvom det koster.
- Jeg vil ikke foregøgle, at det her ikke kommer til at koste. Men frihed koster. Selvstændighed koster.
Detektor spurgte mandag på SMS, om DF dermed mener, at der bør være et nationalt forbud mod import af russisk gas, så Ørsted kan rive kontrakten med Gazprom over.
Her svarede Morten Messerschmidt "ja".
Men senere på ugen fik Detektor et andet skriftligt svar fra Messerschmidt om, at Danmark ikke “skal gå enegang".
René Christensen, der er klima- og energiordfører i DF, siger til Detektor, at partiet ikke mener, at Danmark skal hverken rive kontrakten over med Ørsted eller lave et nationalt forbud.
- Hvis man kunne være sikker på, at vi havde forsyningssikkerhed i Danmark, så ville vi gerne gøre det. Men det kan man nok ikke gøre lige nu. Men vi vil gøre alt for, at vi ikke skal have den kontrakt frem til 2030.
Ifølge René Christensen er DF klar til et nationalt forbud, hvis ikke EU-landene kan blive enige om et fælles forbud.
Hvor lang tid må der maksimalt gå?
- Det skal man gøre, når man er sikker på, at der er energi nok i Danmark, så vi kan undvære den russiske gas.
Mandag sagde Morten Messerschmidt, at "frihed koster".
Men René Christensen understreger overfor Detektor, at partiet først mener, at der bør sættes en stopper for Ørsteds kontrakt med Gazprom, når den danske energiforsyning er på plads.
Har i skiftet mening?
- Nej, det har vi ikke, men der er jo altid et 'men'. Altså, hvis vi kunne sige, at vi sagtens kan forsyne danskerne, og energien er på plads… Men det er den jo ikke. Men vi tror, at vi inden 2030 kan komme ud af den her kontrakt. Og der er det vigtigt, at det er staten, der ligger det pres.
Konservative har hele tiden ment EU-forbud, siger de
I Berlingske kunne man søndag læse, at “flere politikere er klar til at sætte en stopper for det kontroversielle indkøb i krigens skygge ved simpelthen at lave et dansk forbud”.
De Konservatives Katarina Ammitzbøll (K) var én af de politikere.
- Vi tænker, at vi skal have det stoppet. Det kommer til at gøre ondt, men vi er nødt til det, for det er grufuldt og brutalt, hvad der foregår, sagde hun til Berlingske.
Men nu siger hun til Detektor, at hun aldrig har ment, at der skulle være et dansk forbud. Hun siger, at hun hele tiden har ment, at der skulle være et fælles europæisk forbud.
- Vi skal lave et europæisk forbud. Som det står i Berlingske, er det vinklet lidt skarpt. Det er den vej, vi skal. Vi skal stoppe russisk gas, men det er jo nemmere sagt end gjort.
Alligevel har hun skrevet i en SMS til journalisten, at "det står godt" i artiklen. Hun har også selv delt artiklen på sin Twitter-profil.
- Så skriver folk kommentarer, og så forklarer man sig. Så det har jeg ikke noget problem med. Det er trukket hårdt op. Det gør journalister tit. Ideen er, at vi skal gøre os uafhængige. Og vi har hele tiden presset på for, at vi skal have en plan for udbygning af vedvarende energi.
Katarina Ammitzbøll siger altså, at hun ikke har skiftet mening, men hele tiden har ment det samme. Hun har dog ikke i sinde at kontakte Berlingske, og sige, at hun ikke går ind for et dansk forbud.
- Altså, jeg siger rigtig mange ting og er ude på mange ting. Så at noget er skarpvinklet en enkelt gang på en søndag, altså, det er fint, at I tager det op, men vores holdning er hele tiden den samme.
Og det er, at I ikke går ind for et dansk forbud?
- Ikke enegang, nej.
Berlingske skriver i en mail til Detektor, at avisen står fuldt på mål for artiklen.
Lyt til hele Detektor-podcasten her.