Detektor: Folkemødet samler ikke flere end 100.000 danskere

Tallet er nærmere det halve, erkender arrangør.

Publikum foran hovedscenen i Allinge på Bornholm under Folkemødet 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Flere end 100.000 mennesker besøger hvert år Folkemødet på Bornholm.

Det har man kunnet læse på Folkemødets egen hjemmeside og i flere forskellige medier som Jyllands-Posten og JydskeVestkysten. Og i sidste uge kunne dr.dk så også fortælle, at "flere end 100.000 danskere kommer til Bornholm".

Men en af Detektors lyttere, Bo Bøgeskov fra Roskilde, undrede sig over tallet og har derfor stillet os et spørgsmål:

– Jeg synes, 100.000 individer er rigtig meget på en ø som Bornholm. Jeg kender den fra mange ferier i hele min barndom og besøg sidenhen. Jeg tænker: Hvordan når man frem til det tal?

Det korte svar er: Talmagi. Det lidt længere svar følger herunder.

1, 2, 3... 100.000!

Lad os starte med et simpelt spørgsmål: Kan man sige, at der på en uge bor 28 mennesker i en lejlighed, fordi mor, far og to børn sover der hver dag?

Eller kan man gange de 5,7 mio. danskere med årets 365 dage og konkludere, at der på et år bor 2 mia. mennesker i Danmark?

Det lyder ikke helt rigtigt, vel?

Alligevel er det den samme regnemetode, der ligger bag, når Folkemødet angiveligt "samler flere end 100.000 mennesker i alle aldre".

Arrangørerne tager nemlig et skøn over det daglige antal besøgende på Folkemødet og lægger dem sammen. Skønnet bliver lavet ved, at man tæller antallet af gæster i et afgrænset område og ganger op med det samlede areal. Det indeholder derfor også en vis usikkerhed.

I år var der ifølge skønnet 32.000 torsdag, 45.000 fredag, 30.000 lørdag og 7.000 søndag – eller i alt 114.000, hvoraf en del altså er gengangere fra dag til dag.

Det er i øvrigt præcis 1.000 flere end i 2018, hvorfor 2019 med nød og næppe bliver et nyt rekordår trods uvejr om lørdagen.

Hvis du deltager i Folkemødet både torsdag, fredag, lørdag og søndag, tæller du altså med fire gange i det samlede regnestykke.

Det reelle antal "mennesker" eller "danskere", der besøger Folkemødet, er derfor formentlig tættere på det halve af de 100.000, som man kan læse om i medierne.

Hvad siger Folkemødet selv?

Detektor har spurgt Pelle Nybirk, som er kommunikationsansvarlig for Folkemødet, hvorfor de skriver, at "Folkemødet samler flere end 100.000 mennesker i alle aldre", når det reelle tal er under det halve?

– Det kan godt være, at den formulering ikke er helt klar og helt tydelig nok. Man skulle måske lige have haft det aber dabei med, at det jo er samlet. Det kunne godt være, vi skulle være lidt mere præcis i vores formulering, siger han.

Hvordan kan det være, at I gør det op på den her måde?

– Det er simpelthen den bedste måde, vi kan gøre det op på, hvis vi skal have en idé om et samlet besøgstal. Vi har ikke de præcise tal på, hvor mange unikke gæster der kommer på Folkemødet. Vi er en gratis festival. Der er ikke noget, der kræver armbånd eller billet eller noget. Folk kan bare komme. Derfor er det umuligt for os at få et præcist tal på, hvor mange unikke mennesker der har været på Folkemødet.

Men er det ikke lidt snyd, når I går ud og siger, at I har slået rekorder, og at der har været 114.000 mennesker på Bornholm, når der i virkeligheden har været måske det halve?

– Jeg tror egentlig, det er en meget normal måde at sætte de her tal op på. Men vi har selvfølgelig ingen interesse i at sige, at der har været 114.000 unikke gæster. For det har der ikke været.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter